Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este perceputa mai mult ca oricand drept vocea Europei, pentru ca isi impune discursul de austeritate, considera mai multi analisti.
In primavara acestui an, Grecia vedea in presedintele francez, Francois Hollande, un "Roosevelt european" - potrivit exprimarii cotidianului Ta Nea - capabil sa scoata Europa din criza prin impunerea unui amplu plan de relansare bazat pe investitii publice.
Angela Merkel a fost, insa, primita saptamana aceasta, la Atena, de omologul sau Antonis Samaras si amandoi au pledat pentru reducerea cheltuielilor si pentru reformele structurale cerute de creditorii tarii in schimbul unei noi transe de ajutor financiar.
In acest timp, Franta se zbatea intr-o dezbatere nationala pentru aprobarea tratatului european de disciplina bugetara.
Pe prima pagina in presa internationala, urmarindu-i-se cu atentie fiecare dintre declaratiile susceptibile de a misca pietele, Angela Merkel este pe cale de a face din Berlin noua capitala europeana, potrivit analistilor.
"Berlinul este noul Bruxelles", afirma Ulrike Guerot, din cadrul Consiliului european pentru relatii internationale, subliniind slabiciunea actuala a Parisului.
"Nu avem inca impresia ca Hollande stie ce vrea, ca stie sa guverneze, ca va deveni noul Mitterrand sau ca va fi capabil de asa ceva", a spus Ulrike Guerot.
Ulrike Guerot estimeaza totodata ca presedintele francez 'a stiut sa orchestreze o rezistenta a Sudului in raport cu Angela... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 14:14
Cancelarul german, Angela Merkel, a respins din nou in mod categoric ideea crearii euroobligatiunilor, declarand la o reuniune de marti a grupului parlamentar liberal-democrat (FDP) ca acestea nu vor exista "atat timp cat eu voi fi in viata", informeaza AFP, citand surse din partidul FDP.
Potrivit acelorasi surse, unii deputati din FDP, partid care face parte din coalitia guvernamentala de la Berlin, i-ar fi raspuns: "Va dorim sa aveti o viata lunga". Unii participanti au afirmat ulterior ca au avut impresia ca doamna Merkel a glumit, astfel de cuvinte fiind ceva neobisnuit in cazul sau. Dar este cunoscut ca ea a afirmat de mai multe ori ca se opune crearii unui instrument de mutualizare a datoriilor in Europa, considerand in plus ca euroobligatiunile contravin Constitutiei germane.
Chiar si premierul francez Jean-Marc Ayrault a admis, intr-un interviu publicat recent de saptamanalul german Die Zeit, ca un asemenea sistem"necesita o mai mare integrare politica (...) iar pentru acest lucru este nevoie de mai multi ani". mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 09:31
Obiectivul Europei este crearea unei uniuni politice, cu o supraveghere mai puternica, a declarat, luni, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, adaugand ca cea mai mare economie europeana isi mentine opozitia fata de introducerea unor obligatiuni comune ale zonei euro.
Introducerea unor instrumente comune de datorie la nivelul uniunii monetare ar fi contraproductiva, a spus Merkel, prezenta la un eveniment pentru dezvoltare durabila desfasurat la Berlin, potrivit Bloomberg.
"Toate privirile vor fi atintite asupra Germaniei (la summit-ul UE de joi si vineri, n.r.). Ma tem ca la momentul respectiv vom discuta din nou prea mult despre idei pentru responsabilitatea comuna si prea putin despre imbunatatirea supravegherii", a afirmat cancelarul.
Popunerile pentru introducerea de obligatiuni si tiluri comune in zona euro, precum si pentru o asigurare comuna a depozitelor bancare sunt "gresite si contraproductive", a spus seful executivului german.
Scopul este formarea unei uniuni politice in Europa, cu o supraveghere mai puternica, a adaugat Merkel.
Mai multe state europene ale caror costuri de finantare au crescut puternic din cauza crizei datoriilor sustin introducerea de obligatiuni comune. Propunerea este, de asemenea, agreata si de un numar ridicat de investitori si analisti. Þarile cu situatie fiscala solida si costuri reduse de imprumut, precum Germania, resping insa planul. mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 19:13
Dezamorsarea crizei datoriilor impune statelor UE o mai mare solidaritate insa pierderea de suveranitate pe care o presupune nu se poate face decat in tacere pentru a nu trezi suspiciunile antifederalistilor, relateaza AFP.
Solutia pentru a depasi criza este sa avem "mai multa Europa si nu mai putina", a afirmat vineri cancelarul Angela Merkel la incheierea unui summit Italia-Franta-Germania-Spania la Roma.
"Trebuie sa dam un semnal si sa ne apropiem intr-o uniune politica. Vrem sa lucram la o uniune politica mai importanta", a insistat aceasta.
Presedintele UE Herman Van Rompuy a fost desemnat sa pregateasca un raport cu privire la modalitatile de sporire a integrarii in cadrul UE.
In concluziile sale, pe care le va prezenta liderilor UE in cadrul summitului de la 28 si 29 iunie la Bruxelles, el "este foarte ambitios, cu idei concrete", a declarat pentru AFP un oficial european.
"El isi bazeaza aceasta integrare pe o uniune economica, o uniune bancara, o uniune bugetara si o uniune politica".
Seful guvernului italian Mario Monti, de orientare federalist, sustine de asemenea acesta abordare. "Pentru a iesi in bune conditii din aceasta criza a zonei euro si a economiei europene, avantajul integrarii este necesar", a declarat acesta vineri.
"Cu o Europa federala nu am mai avea aceasta discontinuitate in procesul decizional", sustine ministrul italian al Afacerilor Externe, Enzo Moavero.
Insa federalismul este "un concept foarte sensibil in unele state",... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 10:05
Germania se opune introducerii de euroobligatiuni si sustine ca acestea nu vor stabiliza economia zonei euro,ci vor duce la o favorizare tarilor care aplica politici bugetare proaste.
Analistul economic Ionel Blanculescu a declarat pentru Business24 ca Germania are toate motivele sa nu doreasca introducerea de euroobligatiuni, pentru ca, sustine el, aceasta reprezinta un fel de colectivizare a performantei la nivel european, care nu este corecta.
CAP-ul comunist, in varianta capitalista
"Pana la urma, traim in capitalism, nu in comunism, pentru ca atunci ar fi trebuit sa colectivizam randamentele la obligatiuni de asa natura incat sa apara eurobondurile", spune Blanculescu.
El sustine ca, euroobligatiunile sunt similare CAP (Cooperativa Agricola de Productie). "Avem acelasi pret la un anumit produs in toate CAP-urile, chiar daca unul dintre CAP-uri este mai productiv si poate sa vanda la preturi mai mici. Exact asa ceva se intampla cu colectivizarea obligatiunilor la nivelul euro", sustine economistul.
Ionel Blanculescu sustine ca Germania nu va accepta niciodata sa se imprumute la dobanzi mai mari, pentru ca, in prezent statul german se imprumnuta cu 0% dobanda. "Statul german se refinanteaza cu 0%, in prezent, deci, cum sa se imprumute nemtii la 3%, doar asa, din solidaritate cu romanii, bulgarii sau grecii, in conditiile in care statul german a aplicat masuri de austeritate si nu a aruncat cu banii pe fereastra".
Obligatiunile euro, doar un... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 18:03
Cancelarul german, Angela Merkel, a evocat luni "buna cooperare" intre Berlin si Paris si a precizat ca conteaza pe aceasta pentru a ajunge la solutii rezonabile in cursul discutiilor europene de saptamana aceasta, de la Bruxelles, privind criza din zona euro.
"As spune ca exista continuitate in buna cooperare" dintre Franta si Germania, a declarat cancelarul, cu ocazia summitului NATO de la Chicago, raspunzand unei intrebari privind relatiile franco-germane dupa sosirea la putere a noului presedinte socialist francez, Francois Hollande.
"Acest lucru nu exclude eventuale pozitii divergente in contextul discutiilor europene de saptamana aceasta", a adaugat ea. "Dar contez pe vointa de a ajunge la solutii rezonabile".
"Eu lucrez in acest sens si am avut sentimentul ca la fel face si presedintele francez", a continuat Merkel.
Cancelarul facea referire la Consiliul European informal de la 23 mai, in cursul caruia se va discuta in special despre euroobligatiuni. Parisul si Berlinul sunt in dezacord pe aceasta tema.
Exprimandu-se separat, premierul britanic, David Cameron, a apreciat ca europenii "nu au facut destule pentru a opri definitiv criza". mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 13:42
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, au declarat ca sunt convinsi ca Grecia va ramane in zona euro, in contextul in care se confrunta cu presiuni din partea liderilor internationali, care solicita Germaniei si Frantei sa isi intensifice eforturile impotriva crizei datoriilor suverane.Moneda euro s-a apreciat, imediat dupa anuntul facut de liderii celor mai mari economii din Europa, dat publicitatii dupa ce au discutat cu prim-ministrul grec George Papandreou.
Acesta si-a luat angajamentul ca statul elen va indeplini obiectivele de reducere a deficitului, o conditie principala, impusa de autoritatile internationale, inainte de a oferi Greciei un nou plan de salvare.
Planul a fost promis grecilor de reprezentanti ai guvernelor de la Atena, Berlin si Paris.
Declaratiile facute de Merkel si Sarkozy sunt un lucru bun, este de parere John Doyle, un strateg din cadrul firmei Tempus Consultaning Inc, de la Washington.
"In acest moment sunt doar cuvinte, dar datorita lor, vedem cum euro se apreciaza, in raport cu dolarul".
Guvernele europene si-au propus sa ratifice intelegerea de la 21 iulie, referitoare la consolidarea fondului destinat reducerii datoriilor din zona euro si la extinderea planului de salvare destinat Greciei.
"Sarkozy si Merkel sunt convinsi ca viitorul Greciei este in zona euro", se arata in declaratia franceza, citata de Bloomberg.
Moneda euro a avansat, in raport cu dolarul, pana la un curs valutar 1,3752 dolari/euro, la... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 12:11
Cancelarul german, Angela Merkel, s-a pronuntat din nou impotriva crearii unor obligatiuni comune ale zonei euro, afirmand ca politicienii nu trebuie sa permita pietelor financiare sa dicteze si ca o astfel de masura ar submina stabilitatea economica, transmite BMediafax.Crearea obligatiunilor comune ale zonei euro ar necesita modificari ale Tratatului Uniunii Europene care ar avea nevoie de cativa ani pentru a fi implementate si ar putea incalca constitutia Germaniei, a afirmat Merkel intr-un interviu acordat televiziunii ZDF.
Cancelarul german a aratat ca o astfel de masura ar putea fi adoptata "in viitorul indepartat", insa introducerea unor obligatiuni ale zonei euro in aceasta perioada ar submina si mai mult stabilitatea economica, astfel ca "nu reprezinta un raspuns in prezent".
"In acest moment ne aflam intr-o criza dramatica, iar obligatiunile euro sunt exact raspunsul gresit. Ne-ar conduce catre o uniune a datoriilor, nu o uniune a stabilitatii. Fiecare tara trebuie sa ia propriile masuri pentru a-si reduce datoriile", a declarat Merkel.
Pietele financiare cer tot mai mult liderilor europeni sa creeze obligatiuni comune ale zonei euro, in timp ce temerile privind criza datoriilor de stat si incetinirea economiei globale trag in jos de la inceputul lunii august actiunile din Europa si din intreaga lume.
Merkel se opune vehement acestei propuneri, alaturi de Franta si, mai nou, de pretedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. Pe de alta parte, Comisia... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 11:32
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy vor formarea unui "veritabil guvern al zonei euro" si le vor propune partenerilor europeni, in septembrie, formarea acestuia, alaturi de introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare.
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy vor propune partenerilor europeni, in septembrie, introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare si formarea unui "veritabil guvern al zonei euro".
"Ministrii de Finante din Germania si Franta vor propune institutiilor europene, in septembrie, introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare", a declarat Sarkozy intr-o conferinta de presa la sfarsitul intalnirii cu Merkel.
Cei doi lideri propun totodata crearea "unui veritabil guvern al zonei euro", care sa fie condus, pentru un mandat de doi ani si jumatate, de actualul presedinte al Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.
Dupa discutiile de la Paris, Sarkozy a aratat ca propune, impreuna cu Merkel, ca toate cele 17 state membre ale zonei euro sa se angajeze sa isi echilibreze finantele si sa includa in Constitutii acest obiectiv pana in vara anului viitor.
Alta propunere se refera la imbunatatirea guvernantei transfrontaliere, prin intalniri bianuale ale liderilor europeni.
"Dorim sa ne exprimam vointa ferma de a apara euro si de a ne asuma responsabilitatile speciale ale Germaniei si Frantei in Europa, astfel incat sa avem un punct de vedere comun asupra tuturor problemelor", a spus... mai mult
Marti, 16 August 2011, ora 21:02