Cancelarul german Angela Merkel a facut un scurt comentariu despre criza politica din tara noastra, precizand ca isi doreste "intarirea democratiei si statului de drept in Romania".
Liderul de la Berlin a subliniat apoi ca nu vrea sa vorbeasca mai multe despre acest subiect, deoarece "este problema Romaniei".
Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa comune care a fost sustinuta impreuna cu presedintele Klaus Iohannis.
Liderul de la Cotroceni a confirmat ca cei doi au avut "o scurta discutie" pe tema crizei din PSD.
"Cred ca am reusit sa transmit mesajul ca avem o criza in interiorul coalitiei de guvernare, dar Romania este o tara stabila, solida si cu o economie functionala. Am solicitat celor implicati sa gaseasca solutii urgente, ceea ce se va intampla.
(...) Avem o criza de politica interna. Este o criza a partidului de guvernamant. Politica externa sau cea a UE nu va fi influentata in niciun fel. Este vorba despre domenii pe care le reprezint, iar toti politicienii romani sunt de aceeasi parere cu mine - ca avem nevoie de o politica externa solida si rationala", a mai spus Iohannis.
Pe acest subiect, citeste si:
Reactia lui Iohannis la criza declansata de Dragnea. Isi va da jos PSD Guvernul prin motiune de cenzura?Iohannis: Suntem intr-o situatie dificila. Astept rezolvarea crizeiPrima reactie a presedintelui Klaus Iohannis la criza creata de PSD
Presedintele Romaniei a ajuns, luni, in Germania, pentru o vizita de trei zile.... mai mult
Luni, 19 Iunie 2017, ora 14:28
Cancelarul Germaniei a afirmat saptamana aceasta ca este printre sustinatorii ideii conform careia sanctiunile economice impotriva Rusiei ar trebui reduse, dar impune anumite conditii Moscovei inainte de a deschide o discutie pe aceasta tema in cardul UE.
Merkel a declarat ca, atata vreme cat separatistii pro-rusi din estul Ucrainei vor respecta acordul Minsk II, ea se declara gata sa solicite celorlalti lideri europeni o ridicare a sanctiunilor impuse pentru domenii ca energie, finante si aparare, informeaza IB Times.
A doua intelegere de la Minsk semnata in februarie 2015 de Vladimir Putin si Petro Poroshenko, in prezenta liderilor Angela Merkel si Francois Hollande, prevede retragerea armamentului greu din zona de conflict din estul Ucrainei si incetarea focului.
Totusi, Merkel reclama faptul ca ambele tabere au recurs la incalcarea acestei conventii. "Cand vom vedea progrese in respectarea acordului de la Minsk vom trece la reducerea sanctiunilor", a explicat cancelarul german in cursul unui eveniment derulat la inceputul saptamanii.
Pozitia sa este imbratisata si de ministrul de Externe de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, acesta mentionand de curand ca o diminuare a sanctiunilor impuse Rusiei se impune, in scopul de a "ajunge la o intelegere corecta a securitatii comune de pe continent".
Analistii politici vad in aceste declaratii o repozitionare a Germaniei fata de Rusia venita pe fundalul tensiunilor inregistrate in Ucraina si Siria.
In luna... mai mult
Miercuri, 31 August 2016, ora 10:53
1Angela Merkel a reusit sa castige cel de-al treilea mandat la carma Germaniei, cu cel mai bun procent obtinut de un partid dupa unificarea RFG si RDG in 1990, asigurandu-si astfel un sprijin popular puternic pentru promovarea politicilor sale de austeritate in intreaga Europa, desi ingrijorarile se mentin pentru evolutia pe termen lung a economiei germane.
Conservatorii condusi de Merkel au obtinut duminica 41,5% din voturile exprimate, conform unei numaratori partiale, la o mare distanta de principalul sau rival, Partidul Social-Democrat (SPD), care a strans doar 25,7% din sufragiile nemtilor.
Triumful lui Merkel, in varsta de 59 de ani, este cu atat mai important in conditiile unei prezente masive la vot a alegatorilor din Germania, 71,5% din acestia prezentandu-se la urne.
Doar Konrad Adenauer si Helmut Kohl au mai reusit sa castige trei mandate in fruntea tarii.
Singurul aspect care o va incurca pe "Doamna de fier" a Germaniei este pierderea aliatului sau (FPD), care nu a reusit sa intre in Bundestag pentru prima data dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, inregistrand un scor de 4,8%, sub pragul de 5% necesar obtinerii unor mandate in legislativul german.
In aceste conditii, Angela Merkel va trebui, cel mai probabil, sa formeze o coalitie cu rivalii sai social-democrati pentru a-si asigura majoritatea in Parlament, asa cum deja a facut-o in mandatul 2005-2009.
Victorie, "prin comparatie" cu restul Uniunii Europene
Victoria Angelei Merkel, de... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 20:03
Statele din zona euro nu pot stimula cresterea economica prin cheltuieli care sa majoreze deficitele bugetare, a declarat, vineri, cancelarul german Angela Merkel, in contextul pregatirilor pentru o reuniune a liderilor statelor membre ale G8 saptamana urmatoare.
"Unii cred ca poate fi inregistrata crestere economica doar prin noi programe de investitii de stat, chiar daca sunt necesare noi imprumuturi. Pe parcursul a 40-50 de ani in Germania teoria aceasta nu s-a dovedit adevarata. Nu a functionat. Si nu exista nicio dovada ca va functiona in viitor", a spus Merkel intr-un discurs sustinut la camera de comert a Germaniei, transmite Bloomberg.
Merkel a reafirmat strategia de reducere a indatorarii, in contextul somajului foarte ridicat in randul tinerilor si al recesiunii din zona euro, pe care Germania insa le-a evitat.
Protestele legate de "austeritate" risca sa abata Europa de la ceea ce trebuie sa faca pentru a depasi criza datoriilor. Europa are nevoie de cumpatare bugetara si de reforme structurale pentru a deveni mai competitiva economic si pentru a reduce somajul, a adaugat Merkel.
"Cresterea economica si consolidarea nu sunt contradictorii. Este singura cale de a depasi criza datoriilor suverane din zona euro", a declarat canelarul.
Merkel, care vrea sa obtina un al treilea mandat de cancelar in urma alegerilor parlamentare din 22 septembrie, a reiterat obiectivul guvernului de a plati treptat in totalitate datoria statului german. mai mult
Vineri, 14 Iunie 2013, ora 16:35
Cancelarul german, Angela Merkel, a salutat, vineri, acordul pentru bugetul european, spunand ca acesta este "bun si important", fiind obtinut datorita unui "compromis" intre liderii europeni.
"A meritat sa facem un efort. Am avut dreptate sa nu incercam sa avansam cu forta, la summitul din noiembrie, si sa ne alocam destul timp", a spus Merkel, in timpul unei conferinte de presa, citata de Le Figaro.
"Sunt multumita ca toata lumea s-a aratat dispusa sa faca un compromis", a adaugat cancelarul german, spunand ca este foarte important ca sefii de stat si de guvern din cele 27 de state membre au dat semne de solidaritate. mai mult
Sambata, 09 Februarie 2013, ora 09:30
Criza economica din SUA si Europa, amplificarea tensiunilor in Asia, razboiul din Siria sau dosarul nuclear iranian se numara printre principalele provocari din 2013 pentru lideri ca Barack Obama, Vladimir Putin, Xi Jinping sau europenii Francois Hollande si Angela Merkel.
Criza economica in SUA si Europa
"Nicio problema de politica externa din 2013 nu va conta mai mult decat capacitatea Statelor Unite si Europei de a-si solutiona crizele economice", apreciaza Jessica Mathews, presedinta Centrului de reflectie Carnegie, intr-o lucrare colectiva, intitulata "Global Ten: Challenges and opportunities for the president in 2013".
Statele Unite se confrunta cu un "varf fiscal" (fiscal cliff) ingrijorator, o cura de austeritate care va afecta tara in cazul in care Congresul nu ajunge la un acord asupra reducerii datoriei si asupra bugetului pana la sfarsitul anului. La 2 ianuarie, o combinatie de crestere de impozite si de scaderi ale unor cheltuieli publice urmeaza sa intre in vigoare, un soc care ar putea sa arunce din nou economia americana in recesiune. "Un acord politic in vederea depasirii varfului fiscal ar anula incertitudini puternice care afecteaza tara de un an si jumatate", scrie Mathews.
In ceea ce priveste Europa, "provocarea ramane in a combina disciplina economica si vointa politica", este de parere specialista americana. Criza Zonei Euro "a inregistrat o mutatie in 2012, de la o boala mortala la o boala cronica ce va dura mai multi ani", constata ea,... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 13:10
Criza datoriilor din Europa va mai dura inca cel putin cinci ani, a avertizat sambata cancelarul Germaniei, Angela Merkel, transmite AP.
Europa este pe drumul cel bun pentru a depasi criza, dar "cine crede ca poate fi rezolvata intr-un an sau doi greseste", a afirmat seful guvernului de la Berlin.
In urma cu doi ani, unele state europene puternic indatorate au fost implicate in turbulente care au afectat pietele financiare globale, deja lovite de criza din 2007. In special, Grecia a fost afectata de masurile dure de austeritate pe care a fost nevoita sa le adopte in schimbul asistentei financiare acordate de UE, BCE si FMI.
Angela Merkel a declarat ca a venit timpul pentru strictete, altfel Europa nu va reusi sa atraga investitii internationale. Sambata a avut loc o intalnire regionala a Uniunii Crestin-Democrate (CDU), a cancelarului Angela Merkel. mai mult
Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 11:35
Cancelarul german Angela Merkel a respins vineri principiul unei solutionarii rapide pentru criza financiara europeana, explicandu-le parlamentarilor din Bundestag ca modificarea tratatelor Uniunii Europene si o uniune fiscala mai stricta reprezinta singura cale de progres - un proces ce ar putea dura insa mai multi ani.
Potrivit Associated Press, Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy pledeaza pentru o reorganizare a reglementarilor existente in prezent in cadrul UE, in vederea asigurarii unei stabilitati pe termen lung pentru zona euro si a recastigarii increderii pietelor ingrijorate de desfasurarea de evenimente, pe plan financiar, de pe Batranul Continent.
Dezvaluind in fata alesilor din camera inferioara detalii ale planului de bataie cu care va merge la summitul de la 9 decembrie de la Bruxelles, Merkel a insistat ca cele 17 natiuni care folosesc moneda euro trebuie sa consolideze institutiile Uniunii Europene si reglementarile financiare ce guverneaza zona euro. Ea a vorbit despre o supervizare mai stransa a bugetelor nationale, insotita de norme legale care sa permita o mai buna aplicare a regulilor privind cheltuielile.
"Guvernul german a facut clar faptul ca criza europeana nu va fi solutionata dintr-o data", a spus ea. "Este vorba despre un proces, iar acest proces va dura mai multi ani". Pentru a merge inainte, "trebuie sa eliminam deficientele din uniunea fiscala si monetara". "Pentru a recastiga increderea, trebuie sa facem mai... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 16:11
Liderii Uniunii au decis cresterea controlului asupra finantelor fiecarui stat membru si continuarea planului de salvare financiara conceput pentru Grecia, astfel incat sa preintampina declansarea unor potentiale noi crize economice.Asa ca, la sfarsitul lunii octombrie, liderii Uniunii au decis cresterea controlului asupra finantelor fiecarui stat membru si continuarea planului de salvare financiara conceput pentru Grecia.Mizele negocierilor laborioase si furtunoase dintre lideri au fost mari si au vizat reformarea normelor UE pentru a preveni orice repetare a crizei in zona euro, dar fara o revizuire majora a Tratatului de la Lisabona."Negocierile au fost dure", a recunoscut cancelarul german Angela Merkel la iesirea din sedinta. Nicio decizie oficiala nu a fost insa luata in cele din urma, iar statele membre nu au facut decat sa initieze "consultari" menite sa pregateasca o revizuire a normelor UE.
Potrivit Angelei Merkel, in urma acestor consultari, Consiliul European va functiona ca un guvern economic.Fara a merge insa prea departe, liderii au convenit asupra a trei puncte cruciale, anunta Le Figaro.In primul rand, realizarea unui fond de ajutor permanent. Este vorba de Fondul European de Stabilitate Financiara, care ar trebui sa fie finantat de statele mebre UE si ar fi menit sa scoata din faliment tarile in nevoie.Problema este ca acest fond este in contradictie cu Tratatul de la Lisabona, care interzice statelor sa-si ofere ajutor financiar intre ele. Presedintele... mai mult
Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 11:33