Bancile spaniole nu vor fi recapitalizate direct, a declarat premierul german Angela Merkel, precizand ca acestea beneficiaza deja de un program de pana la 100 de miliarde de euro.
Statele din zona euro, grabite sa recapitalizeze bancile spaniole
Recapitalizarea directa a bancilor spaniole este o solutie sustinta de Spania si Franta pentru reducerea presiunii pe datorii, potrivit Mediafax.
"Bancile spaniole au un program prin care pot fi recapitalizate, nu va avea loc o recapitalizare directa cu titlu retroactiv", a afirmat Merkel intr-o conferinta de presa la incheierea summit-ului european de la Bruxelles.
Cancelarul a adaugat ca astfel de recapitalizari vor fi posibile in viitor.
Franta dorea ca decizia de recapitalizare directa a bancilor sa poata fi aplicata retroactiv si sa fie in beneficiul institutiilor financiare spaniole, astfel incat sustinerea lor sa nu mai amplifice datoriile Spaniei.
In urma summit-ului UE, posibilitatea ca Madridul sa beneficieze rapid de o recapitalizare directa a bancilor, prin Mecanismul European de Stabilitate, a devenit mai indepartata.
"Recapitalizarea directa a bancilor va avea loc in 2013, dar nu stim exact cand", a aratat premierul italian Mario Monti.
Un diplomat european, mai putin optimist, a estimat ca bancile spaniole nu vor fi recapitalizate prin MES inainte de sfarsitul lui 2013, mai probabil in 2014.
La sfarsitul lunii septembrie, Spania a anuntat cele mai severe reduceri de cheltuieli bugetare de... mai mult
Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 12:56
Liderii europeni trebuie sa coopereze pentru rezolvarea crizei din zona euro, intrucat solutiile nationale pot conduce doar la disolutie, considera, intr-o scrisoare deschisa postata pe site-ul Financial Times, miliardarul George Soros si alti 95 de lideri politici, economisti si sefi de companii."Criza din zona euro are nevoie de o solutie acum. Actualele masuri sunt prea putin, prea tarziu si precipita instabilitatea din sectorul financiar global.
Euro este departe de a fi perfect, dupa cum a evidentiat criza. Dar raspunsul este de a-l imbunatati si nu de a-i permite sa submineze, posibil sa distruga, sistemul financiar global", se arata in scrisoare.
Apelul este sustinut si de fostul ministru de Finante Daniel Daianu si presedintele GreenLight Invest, Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova.
Cei 96 de politicieni, economisti si oameni de afaceri, autointitulati in scrisoare "noi, europenii ingrijorati", cer un acord angajant pentru infiintarea unei Trezorerii comune care sa atraga fonduri pentru intrega zona euro si sa asigure disciplina fiscala in randul statelor membre, imbunatatirea supravegherii, reglementarii si asigurarii depozitelor in uniunea monetara, respectiv dezvoltarea unei strategii care sa genereze convergenta economica si crestere, fara de care nu poate fi rezolvata problema datoriilor.
In timpul discutarii si aprobarii unui acord, guvernele din zona euro trebuie sa ofere Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara si Bancii Centrale... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 12:18