Partidul Forta Nationala este formatiunea politica de orientare national-crestina infiintata in aprilie 2016. In 2020, partidul a fost subventionat cu bani publici in valoare de peste un milion de lei, din cauza unui vid legislativ. Acum, fostii membri sunt acuzati ca ar fi cheltuit in interes personal anumite sume de bani din subventiile acordate de stat pentru campania electorala.
Partidul sustinut de Marine Le Pen
Lansarea publica a avut loc prin organizarea la Sinaia a conferintei partidelor de orientare nationalista din Europa. Printre invitatii care au luat cuvantul la eveniment se numara Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze.
"Ii chem solemn pe toti romanii sa se uneasca in jurul Fortei Nationale! Eu cred ca in ultimul timp are loc ascensiunea unui adevarat curent nationalist pe intreg teritoriul UE. Este bine sa fie si astfel de oameni in politica, cu un discurs nationalist si orientat spre popor", a spus Marine Le Pen, presedinte Frontului National din Franta.
Marine Le Pen
De fata au fost si actorul Florin Zamfirescu si reprezentanti ai Grupului pentru Romania (GPR), creat de Marian Munteanu.
Potrivit site-ului de stiri bn24.ro, Laurentiu Rebega a fost gazda evenimentului de lansare. El a multumit SRI pentru ca a sprijinit organizarea evenimentului de la Casino Sinaia.
"Vreau sa multumesc autoritatilor Ministerului de Interne, SRI si Primariei Sinaia. In mod deosebit vreau sa multumesc domnului colonel Daniel Croitoru de la SRI... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 20:50
PNL a depus, vineri, un denunt penal la Parchetul de pe langa ICCJ impotriva ministrului de Externe, Teodor Melescanu, pe care il acuza ca a impiedicat cu premeditare exercitarea dreptului la vot pentru mii de cetateni romani din diaspora, infractiunea fiind pedepsita cu inchisoarea in Codul Penal.
Denuntul a fost depus de presedintele PNL Diaspora, senatorul Viorel Badea, iar anuntul a fost facut intr-o scurta conferinta de presa.
"Au fost abuzuri savarsite cu premeditare, ceea ce constituie elementele unei infractiuni care trebuie pedepsite", a declarat Ionel Danca, purtatorul de cuvant al PNL.
Liberalii au depus la Parchetul General si "probe in sustinerea acuzatiei", a spus Danca, ele evidentiind "intentia autorului, ministrul Teodor Melescanu".
"Ce s-a intamplat duminica arata o ura a celor din PSD si din ALDE, care, stiind ca nu vor obtine niciun folos din votul romanilor din strainatate, au incercat sa impiedice sub toate formele exercitarea acestui drept de vot", a mai spus Ionel Danca, subliniind ca "fapta savarsita de Teodor Melescanu a fost una cu intentie, pentru obtinerea unor foloase, pentru el sau pentru partidul din care face parte".
Purtatorul de cuvant al PNL a punctat ca incalcarea dreptului fundamental la vot pentru atatea mii de romani "prin orice mijloace" se pedepseste cu inchisoarea in Codul Penal.
"Organele judiciare vor analiza probele, vor desfasura anchetele si vor constata vinovatii", a mai afirmat el, cerand, in numele PNL,... mai mult
Vineri, 31 Mai 2019, ora 12:21
Ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu, cere Germaniei sa sustina in mod activ aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, argumentand ca autoritatile romane utilizeaza tehnologii ultramoderne pentru protejarea frontierelor si ca Romania este "mai sigura" decat Berlinul, Parisul sau Bruxelles-ul.
"Ne-ar fi de ajutor daca Germania ar sustine activ aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Ne-am bucura", declara Teodor Melescanu intr-un interviu acordat publicatiei germane Die Welt.
Ministrul roman de Externe s-a declarat favorabil unei propuneri a Germaniei privind eventuala admitere a Romaniei in Spatiul Schengen in mod etapizat. "Initial, ar fi eliminate controalele vamale in aeroporturi, iar in a doua etapa la punctele vamale instalate pe sosele si autostrazi. Ar fi mai bine decat nimic", a subliniat Melescanu.
Romania este conectata deja la sistemul de schimb de informatii pentru Spatiul Schengen. "In plus, utilizam tehnologii ultramoderne pentru monitorizarea frontierelor, de la radare la aparate de identificare a amprentelor, de recunoastere faciala si a pasapoartelor. Iar persoanele aflate ilegal in Romania, care nu se comporta adecvat sau care fac propaganda pentru grupuri islamiste radicale sunt expulzate din tara noastra in 24 de ore", a explicat Melescanu, apreciind ca in Romania "se traieste mai sigur decat in Berlin, Paris ori Bruxelles".
Intrebat ce beneficii ar avea europenii prin aderarea Romaniei la Schengen, Melescanu a raspuns: "Prin sistemele... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 16:32
Mai multi ministri europeni de Externe, printre care si Teodor Melescanu, au semnat o declaratie comuna prin care condamna "ocupatia ilegala a Rusiei" in Peninsula Crimeea.
"Condamnam ocupatia ilegala a Rusiei, care continua sa puna in pericol pacea internationala de cinci ani", se arata in textul publicat in The Guardian.
Documentul aminteste ca, cu cinci ani in urma, Rusia a inceput agresiunile impotriva Ucrainei si a anexat Peninsula Crimeea, ceea ce a reprezentat "o amenintare la adresa securitatii Europei".
"Astazi, oamenii din Ucraina sunt mai uniti ca niciodata in orientarea lor europeana. Ucraina mai are multe cerinte de indeplinit si reforme de implementat, dar a fost facut un progres impresionat, in pofida agresiunilor din partea Rusiei.
Ucraina de astazi este diferita in profunzime de Ucraina de dinainte de 2014 si nu a mai fost niciodata atat de aproape de Europa si valorile europene. In contrast, Crimeea aflata sub ocupatie rusa este in declin. Oamenii de acolo nu au fost niciodata mai izolati, iar situatia privind respectarea drepturilor omului si conditiile socio-economice continua sa se deterioreze", sustin ministrii.
"Anexarea ilegala a Crimeii, un act condamnat de comunitatea internationala, a pus in pericol sistemul bazat pe reguli internationale. Referendumul ilegitim din Crimeea, de la data de 16 martie 2014, a fost judecat si nevalidat de comunitatea internationala.
In acesti cinci ani, comunitatea a facut apel, in cei mai puternici... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 14:14
Comisia pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor a avizat pozitiv, marti, bugetul Ministerului de Externe.
Ministrul Teodor Melescanu s-a declarat multumit de bugetul MAE, de 1 miliard de lei, cu 27,13% mai mare fata de anul trecut. El a precizat ca nu are nevoie de sume suplimentare si ca in functie de evolutia cursului de schimb poate va cere bani la rectificarea bugetara.
"Avand in vedere ca toate aceste resurse sunt repartizate in proportie de 70% activitatii misiunilor diplomatice, Romania are 170 de misiuni diplomatice in exterior si consulare, una dintre problemele esentiale pe care le vom avea se refera la modul in care va evolua cursul valutar.
Din acest punct de vedere, speram ca disponibilitatile alocate sa ne permita in cazul in care vor fi evolutii foarte diferite in materie de curs de schimb sa putem avea o echilibrare la una dintre rectificari", a declarat Teodor Melescanu, prezent la sedinta comisiei.
Intrebat de deputatul USR Claudiu Nasui daca din afirmatia sa se poate intelege ca este ingrijorat ca acel curs valutar de 4,67 lei/euro pe care este construit bugetul sa nu se realizeze, ministrul a spus ca da.
"Ati vazut prognoza pe care este construit bugetul si ati vazut un curs de 4,67 lei/euro. Acum, ceea ce ne spuneti este ca nu cereti fonduri suplimentare tocmai pentru ca este posibil ca acest curs sa nu se indeplineasca. Eu va inteleg, si eu am aceeasi ingrijorare, dar vreau sa stiu daca si dumneavoastra aveti aceasta... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 11:26
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a apreciat intr-un interviu pentru agentia France Presse ca nu ar trebui sa existe o legatura intre fondurile europene si statul de drept.
"Daca cineva imi spune care sunt criteriile care definesc statul de drept, voi fi dispus sa discut despre ele", a declarat Melescanu in interviul acordat luni seara si din care AFP a publicat extrase marti.
"Nu cred ca ar trebui sa existe o astfel de legatura", intrucat aceste fonduri sunt "un element fundamental, pe care se sprijina toata filosofia UE", a explicat ministrul roman de externe.
Cu aceasta ocazie, presa franceza a putut titra "Romania se opune unei legaturi intre fondurile europene si statul de drept".
Parlamentul European a votat pe 16 ianuarie in favoarea suspendarii sau diminuarii fondurilor europene pentru "guvernele care ingradesc functionarea justitiei sau care nu combat frauda si coruptia", aminteste France Presse. Aceasta propunere, lansata de Comisia Europeana, urmeaza sa faca obiectul negocierilor in cadrul trilogului, cu Consiliul UE si Comisia Europeana.
In timp ce Bruxellesul si Washingtonul au criticat schimbarile legislative care "ameninta institutiile democratice" ale Romaniei, Melescanu a asigurat ca aceasta reforma judiciara "a fost facuta in mod transparent", el adaugand ca "functionarea justitiei este apanajul fiecarei tari", scrie agentia de presa citata.
"Respectam opiniile (critice n.red.), dar aceasta nu inseamna ca le consideram ca... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 17:37
Ministrul de Externe Teodor Melescanu a reactionat miercuri seara, pe Facebook, la acuzatiile dure ale comisarului european pentru buget, Gunther Oettinger, care a pus Romania in randul tarilor care "vor sa slabeasca sau sa distruga proiectul european".
Replica lui Melescanu este cea cu care ne-au obisnuit liderii si ministrii PSD-ALDE, aceea de a-i acuza pe oficialii straini ca vorbesc despre Romania fara sa aiba informatii corecte. Ba chiar incearca sa minimizeze rolul pe care un comisar european il are, numindu-l pe Oettinger "un functionar european", ale carui opinii nu au "perspectiva de ansamblu, istorica".
"Romania a fost si ramane unul dintre cele mai pro-europene state din Uniunea Europeana, integrarea europeana si euro-atlantica fiind un proiect de tara sprijinit de toate fortele politice si de intreaga societate romaneasca. In cei mai bine de 10 ani care au trecut de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania a dovedit entuziasm si un sprijin continuu si neechivoc pentru o Uniune puternica, stabila si prospera.
Asiguram partenerii nostri europeni ca aceasta pozitie a Romaniei nu s-a schimbat si ca suntem pregatiti pentru a prelua Presedintia Consiliului Uniunii Europene ferm constienti de responsabilitatea pe care o avem si dornici sa demonstram ca Europa poate fi si mai puternica decat este astazi.
Ne exprimam regretul ca un membru al executivului european cu atata experienta, precum domnul Gunther Oettinger, face declaratii fara o acoperire bazata... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 08:09
Nu se pune niciun fel de problema cu finantarea activitatilor pe care Romania le va avea in cadrul presedintiei Consiliului Uniunii Europene, sustine ministrul de Externe, Teodor Melescanu.
Melescanu a vorbit, in conferinta de presa dedicata bilantului celor sase luni de mandat, si de faptul ca Romania va detine, de la 1 ianuarie 2019, presedintia Consiliului UE.
"Romania ocupa functia de presedinte rotativ al Consiliului Uniunii Europene. Aceasta nu inseamna ca vom utiliza toate parghiile pe care le avem in acest sens pentru a promova doar interesele noastre nationale. Una dintre sarcinile cele mai importante pe care le va avea presedintia romana este de a contribui la realizarea unui consens la nivelul Uniunii Europene, pe diverse teme si dosare care fac obiectul dezbaterilor noastre", a spus el.
Seful diplomatiei romane a subliniat ca nu exista probleme de finantare a acestui proiect national.
"Avem fondurile necesare pentru aceasta operatiune si in orice caz nu se pune niciun fel de problema cu finantarea activitatilor pe care le vom avea in cadrul presedintiei (Consiliului UE - n.red.) ", a punctat el.
Se mai tine summit-ul Initiativa celor Trei Mari?
Teodor Melescanu a amintit si ca Romania va gazdui, anul acesta, un summit ce va avea ca tema Initiativa celor Trei Mari.
"Pentru prima oara, Romania va organiza cu aceasta ocazie si un forum de afaceri, care se va concentra mai ales pe proiectele concrete de interconectivitate intre tarile... mai mult
Marti, 07 August 2018, ora 15:18
Rusia are o anumita pozitie foarte rigida in ceea ce priveste relatiile cu Romania, unul dintre argumentele folosite de aceasta tara pentru motivarea atitudinii fiind scutul antiracheta de la Deveselu, a declarat, luni, ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu.
"Din punctul meu de vedere, evident, Rusia este una din marile puteri care exista in lume, mai ales din punct de vedere militar si politic, insa, asa cum se spune, daca vrei sa dansezi tango, e nevoie de doi parteneri. Exista din partea Uniunii Europene aceasta deschidere (...) dar asta nu inseamna ca noi putem sa achiesam la orice isi doreste pana la urma Federatia Rusa - lucruri pe care nu le intelegem totdeauna si nu le discernem foarte bine", a spus ministrul la Adevarul Live.
El a adaugat ca Romania este interesata de "o relatie bazata pe realism si predictibilitate" cu Federatia Rusa si, in general, "relatii bilaterale mai bune" cu acest stat.
"E nevoie ca aceste relatii sa fie bazate pe o recunoastere reciproca a intereselor pe care le avem, pe respectarea normelor si principiilor dreptului international si mai ales pe interesul comun", a evidentiat el.
Melescanu a afirmat ca "Rusia are o anumita pozitie foarte rigida in ceea ce priveste relatiile cu Romania", in contextul apartenentei tarii noastre la Uniunea Europeana si la NATO, "unul din argumentele foarte des raspandite fiind cel al existentei instalatiei de la Deveselu in Romania".
El a explicat ca "instalatia de la Deveselu este pur... mai mult
Luni, 06 August 2018, ora 14:54