Industria siderurgica din China are sanse sa prinda o bula de oxigen masiva, odata cu inceperea lucrarilor la noul mega-city pe care guvernul planuieste sa-l ridice in apropierea Beijingului.
O analiza a Citi Research arata ca, in urmatorul deceniu, consumul otel din China ar putea creste cu 12-14 milioane de tone anual din momentul in care lucrarile megalopolisului Xiongan vor demara, anunta CNBC.
Pe fondul reducerii investitiilor in infrastructura, industria siderurgica a inregistrat o scadere a vanzarilor la nivel global, presiunea pusa de sectorul siderurgic din China pe alte piete fortand diverse companii sa reduca drastic numarul locurilor de munca.
La nivel mondial, consumul de otel se ridica in prezent la 1,63 miliarde tone si desi cantitatea inghitita de noul super-oras proiectat de chinezi nu este decat o picatura intr-un pahar cu apa, ar putea reprezenta un debuseu important pentru industria locala de profil care se confrunta cu lipsa pietelor de desfacere pentru supraproductia de otel a Chinei.
Xiongan, noua zona economic ape care giuvernul chinez vrea sa o ridice la sud de Beijing va acoperi in prima faza 100 km patrati, urmand ca ulterior sa fie extinsa pe o suprafata de 2.000 de kilometric patrati.
"Presupunand ca autoritatile vor dori sa realizeze o replica a zonei Shenzen in aproximativ 10 ani, acest lucru ar duce la o crestere a cererii de otel cu pana la 14 milioane tone anual, ceea ce ar reprezenta o crestere de 2% fata de consumul... mai mult
Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 14:59
China a batut orice record in materie de constructii. In doar trei ani, cantitatea de ciment folosita in dezvoltarea infrastructurii din statul asiatic a depasit-o pe cea folosita de Statele Unite in toata perioada secolului XX.
Chestiunea l-a socat inclusiv pe Bill Gates, care a dedicat un articol pe aceasta tema pe blogul sau.
Statistica oficiala arata ca in China s-a consumat in perioada 2011-2013 o cantitate de ciment mai mare decat cea folosita de americani in tot secolul trecut.
Circa 6,6 gigatone de ciment au intrat in noile constructii ridicate de chinezi in aceasta perioada, facandu-i pe multi analisti sa se intrebe daca cifrele raportate de Beijing sunt reale, observa Ana Swanson, intr-un articol de pe blogul ziarului Washington Post.
Fara replica
Din 1901 si pana in 2011, americanii au construit infrastructura de transport din Statele Unite, imensul baraj Hoover si cele mai inalte cladiri din lume la acel moment.
Pe de alta parte, dincolo de diferenta majora inregistrata in privinta numarului de locuitori din cele doua tari, suprafata acestora nu difera cu mult. Deci, cum a fost posibil?
Statistica pare incredibila, dar surse din guvern si din industra de constructii spun ca e cat se poate de exacta.
Dincolo de aceasta, odata ce analizezi in profunzime problema, descoperi explicatii logice, care reliefeaza diferentele fundamentale dintre cele doua tari si cateva adevaruri aproape amenintatoare despre China.
Gates s-a folosit de... mai mult
Joi, 26 Martie 2015, ora 10:45
3