Peste 46% din Contractele Individuale de Munca (CIM) aveau salariul de baza la un nivel echivalent sau sub nivelul salariului minim, in ianuarie anul acesta (datele includ si contractele cu norma partiala), potrivit unui analize Syndex.
Distributia salariala ramane puternic distorsionata, iar cresterea salariilor bugetarilor a impins la sase puncte procentuale peste medie ponderea angajatilor din privat remunerati la nivel minim (52%, fata de media nationala de 46%), in contextul in care economia reala nu a reusit sa tina pasul majorarilor pentru restul grilei.
Ponderea salariilor minime a fost in ianuarie 2019 in scadere fata de anul trecut (cand reprezentau 50,4% din totalul CIM cu norma intreaga), dar este o reducere aparenta, atrag atentia autorii studiului.
Cel mai probabil, diminuarea este efectul salariului minim diferentiat, dovada fiind extinderea ponderii categoriei care include salariile cu 200 de lei peste nivelul salariului minim care a urcat de la 8,4% la 9,7%.
Strategia guvernamentala, in care cresterea este bazata pe salarii (wage-led growth) genereaza si probleme majore, pe care cresterile salariale induse prin politici guvernamentale nu le pot rezolva, avertizeaza studiul.
Cresterea inegalitatilor de venit
Daca diferenta dintre salariul mediu si salariul median (nivelul de la mijlocul distributiei salariale, sub si peste care se regasesc 50% din salariati) este pozitiva si tinde sa creasca, inseamna ca veniturile mari tind sa creasca mai... mai mult
Joi, 04 Iulie 2019, ora 22:32
Salariile din sectorul public au inregistrat, in luna ianuarie, o crestere de 26,7%, raportat la prima luna din 2018. Comparativ, salariile din mediul privat au crescut doar cu 15,8%.
Profit.ro noteaza ca diferenta dintre salariul mediu din administratia publica si cel din sectorul privat este acum extrem de mare, la un nivel similar cu cel din anul 2008, anul in care la nivel global s-a declansat criza financiara.
Per ansamblu, salariile au crescut cu 18,2% in ianuarie comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Este a doua mare crestere din ultimii 10 ani.
Potrivit sursei citate, castigul salarial din administratia publica reprezinta acum 157% din cel mediu la nivelul intregii economii, in timp ce in sectorul privat se afla la 94%, atentioneaza ING Bank Romania.
In 2008, a existat o situatie similara, cand cei din administratie castigau 161% din media pe economie, iar cei din privat 96%. Situatia a fost ulterior corectata de criza financiara globala.
Cele mai semnificative majorari din sectorul public s-au inregistrat astfel:
educatie - 36,3%sanatate - 30,4%
In mediul privat, cresterea de 15,8% reprezinta al doilea cel mai accelerat avans incepand cu prima parte a anului 2009.
Salariul net din constructii aproape s-a dublat, crescand cu 45%, ca urmare a scutirilor fiscale acordate acestui domeniu in decembrie 2018 si a introducerii salariului minim pe ramura.
Potrivit INS, castigul salarial mediu net a crescut in prima luna a anului cu 18,2%... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 14:12
Senatorul PNL Florin Citu afirma ca Guvernul va adopta in sedinta de miercuri (care nu a fost anuntata inca oficial) o ordonanta de urgenta care va dinamita tot sectorul privat.
Potrivit acestuia, ordonanta are peste 60 de articole, iar fiecare articol aduce o noua taxa pentru toate sectoarele din economie.
"ARMAGEDON pentru sectorul privat! In sedinta de guvern de maine Dragnea si Valcov, sustinuti de Teodorovici si ALDE, introduc OUG-ul care dinamiteaza tot sectorul privat si marcheaza revenirea Romaniei la socialism exact la 29 de ani dupa eliberare.
Ordonanta are peste 60 de articole, fiecare articol cu o noua taxa pentru fiecare sector din economie!!!", scrie Florin Citu pe Facebook.
Senatorul PNL ataseaza si doua pagini din document in care sunt precizate taxele pentru retail, energie, sistemul bancar, jocuri de noroc. Florin Citu precizeaza ca ordonanta nu a fost pusa in dezbatere publica.
"Va atasez doua exemple. Dar OUG contine taxe pentru retail, energie, sistem bancar, jocuri de noroc etc, toate domeniile enumerate de Dragnea duminica seara.
Aceasta ordonanta nu a fost pusa in dezbatere publica si va aparea direct pe ordinea de zi in sedinta de guvern. Nu-i mai intereseaza nimic. Bugetul este in FALIMENT si ei au promis pensii, pensii speciale, salarii. Vor forta sectorul privat sa plateasca", subliniaza Florin Citu.
Teodorovici face declaratii. Il va asculta pe Dragnea?
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat ca va sustine... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 15:38
Salariile din mediul privat au crescut in acest an la nivel national in medie cu 6,4%, putin peste nivelul planificat (5,7%), potrivit unui studiu realizat de PwC Romania.
Cresteri salariale peste media pietei s-au produs in industrie (8,9%) si in retail (6,7%) . In acelasi timp, sectorul bancar (5,4%), leasing-ul (4,6%) si industria farmaceutica (4,8%) inregistreaza cresteri mai mici decat media, dar depasesc totusi procentele bugetate anterior.
In ceea ce priveste categoriile de personal, cele mai mari cresteri ale salariilor au fost inregistrate de muncitori/operatori (calificati si necalificati) - 7,7%. Dintre toate categoriile de personal analizate, nivelurile de conducere au avut cele mai mici cresteri ale salariilor, putin sub 6%.
Comparativ cu editiile anterioare ale studiului PayWell, cresterile salariale pastreaza o traiectorie ascendenta. Cresterea medie a fost de 3,7% in 2016 si de 5,1% in 2017. Toate sectoarele analizate au inregistrat cresteri mai mari decat in 2017. Cu toate acestea, sectorul bancar se evidentiaza cu o rata de crestere mai mult decat dubla fata de 2017 (5,4% in 2018, fata de 2,1%).
Ritmul accelerat de crestere salariala este determinat si de fluctuatia ridicata a personalului. Rata medie a fluctuatiei de personal (plecari voluntare) a fost de 17,4% in 2018, cu aproape 4% mai mare decat in 2017.
"Cresterile salariale peste medie reprezinta unul dintre stimulentele utilizate de companii pentru a atenua problema deficitului... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 14:30
2014 a fost un an de restructurare pentru sectorul privat din Romania, iar tot mai multe companii vor sa obtina aceleasi rezultate cu resurse mai putine, potrivit studiului PwC Saratoga.
Anul trecut, rata de incetare a contractelor de munca in tara noastra - atat plecari voluntare, cat si disponibilizari - a fost de 16,4%, in crestere cu 0,2% fata de editia precedenta.
Valoarea este usor mai ridicata fata de media din Europa Centrala si de Est (14,9%) si cea din Europa (14,3%).
Cu cat a crescut rentabilitatea angajatilor romani in 2014
"Desi la nivelul muncitorilor se observa o scadere a ratei de incetari ale contractelor de munca, in randul personalului administrativ s-a inregistrat o crestere a acestei rate, reflectand presiunea pusa de angajatori pe departamentele de suport.
Totodata, tinand cont de scaderea ratei de recrutare externa (de la 14,1% la 11,9%) se observa continuarea eforturile angajatorilor de optimizare a schemei de personal, conform modelului adoptat ...citeste mai departe despre "Restructurari in mediul privat: Companiile vor aceleasi rezultate, dar cu mai putine resurse" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 13:03
Guvernul se afla in faza finala de intocmire a noului Acord de Parteneriat cu Uniunea Europeana pentru exercitiul financiar 2014-2020, iar programele cu finantare europeana pentru acest interval vor fi accesibile mediului privat din toamna, a afirmat premierul Victor Ponta.
"Suntem intr-o faza aproape finala de intocmire a noului Acord de Parteneriat si, practic, programele cu finantare europeana 2014-2020 vor fi accesibile din aceasta toamna pentru mediul privat", a spus Ponta, citat de Mediafax.
Premierul a prezentat aceste detalii cu prilejul punerii in functiune a unei instalatii de topire a sticlei la compania Stirom, investitie asigurata prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE).
Compania Stirom, producator intern de articole de sticlarie, a fost infiintata in 1968 sub numele de "Intreprinderea de Articole de Sticlarie Bucuresti". Incepand cu 1990, a devenit societate comerciala pe actiuni, iar din 1995 a devenit companie majoritar privata. La inceputul anului 2003, Stirom a fost preluata de grupul Yioula Glassworks, cu sediul in Grecia, grup ce detine alte sase fabrici de sticla in Grecia, Bulgaria si Ucraina.
Instalatia de topire permite realizarea unei economii anuale la consumul de gaze naturale si electritate de 24,67%.
Proiectul este finantat in roportie de 60% din fonduri private si 40% din fonduri structurale comunitare nerambursabile, iar valoarea totala a proiectului este de 166,36 milioane lei, din... mai mult
Joi, 29 Mai 2014, ora 16:13
Cresterile de salarii realizate in mediul privat in 2009-2011 au fost la nivelul ratei inflatiei, astfel ca in aceasta perioada, nu au existat majorari reale ale remuneratiilor, fata de perioada 2006-2008 cand au urcat cu 5-10 puncte peste rata inflatiei, potrivit unui studiu al PwC.
"In perioada de crestere economica 2006-2008, majorarile salariale efectiv realizate au fost mai mari decat se prevedea la inceputul anului sau cu un an in urma si cu 5-10 procente peste rata inflatiei. In 2009-2011, nu avem cresteri de salarii reale, in majoritatea cazurilor acestea au crescut cel mult cu nivelul inflatiei", a declarat, marti, la prezentarea studiului Paywell 2011, Nicoleta Dumitru, senior consultant al companiei de consultanta si audit PwC.
Astfel, in 2010, companiile au crescut efectiv salariile cu 4,3% desi planificarile vizau majorari de 6,4%, iar bugetarea prevedea salarii mai mari cu 10,2% fata de 2009. In 2009-2010, majorarile efectiv realizate au fost sub nivelul inflatiei, care s-a situat la 8%. Pentru 2011, lucrurile se mai echilibreaza, potrivit datelor PwC, avand in vedere ca salariile au crescut cu 5,1%, iar rata inflatiei ajunge la 4,6%.
Studiul PwC remarca, totodata, o majorare a diferentelor dintre cresterile de salarii programate intr-un anumit moment si nivelul efectiv implementat, in situatia in care, in conditii de crestere economica, companiile cresteau salariile mai mult decat prognozau sau bugetau initial.
In acelasi timp, evolutiile salariale au... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 14:48
Salariile din mediul privat au crescut in medie cu 5,1% in 2011, mai mult decat in 2010, dar sub estimarile de la inceputul anului, cand companiile planificau o majorare medie de 6,8%, nivel bugetat insa pentru 2012, potrivit studiului salarial si de beneficii PayWell, realizat de PwC Romania. Potrivit rezultatelor studiului, aproape jumatate dintre companiile participante au efectuat deja cresteri salariale, in vreme ce o treime intentioneaza sa efectueze cresteri salariale in perioada de timp ramasa pana la sfarsitul anului, relateaza Mediafax.
In schimb, 23% dintre companiile participante fie nu intentioneaza sa majoreze salariile, fie nu au luat inca nicio decizie in acest sens.
"Datele studiului PayWell indica faptul ca firmele din Romania au depasit mentalitatea de supravietuire si de conservare a resurselor din perioada recesiunii si au revenit la un optimism moderat.
Cresterea salariala medie efectuata anul acesta se va situa cel mai probabil la acelasi nivel cu rata inflatiei.
Se remarca faptul ca sectoarele in care functioneaza contracte colective de munca ce leaga evolutia salariala de nivelul inflatiei in anul anterior, asa cum sunt sectorul industrial si cel de productie auto, au fost cele care au oferit si cele mai mari cresteri salariale in 2011", a declarat, intr-un comunicat, Peter de Ruiter, partener, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
Pentru 2012, aproape 60% dintre companiile participante la studiul PayWell... mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 13:19
La cerinta FMI, cele mai mari companii de stat vor avea management privat. "Vom interzice prelungirea contractelor managerilor actuali dincolo de 1 ianuarie 2012.(...) Toate companiile de stat vor avea controale de audit externe independente si vor avea obligatia de a raporta si publica trimestrial date financiare", a declarat pentru Bloombiz.ro, consiliera premierului, Andreea Paul Vass. Aceasta averitizeaza companiile de stat ca toate costurile managementului actual vor fi drastic diminuate in raport cu eficienta acestora.Firmele de resurse umane care vor recruta manageri pentru companiile de stat trebuie sa fie recunoscute pe plan international, iar promovarea anuntului se va face la nivel international, inclusiv in Romania.
Prin aceasta masura, toate companiile de stat vor avea controale de audit externe independente si vor avea obligatia de a raporta si publica trimestrial date financiare, potrivit consilierului primului ministru Emil Boc, Andreea Paul Vass.
Aceasta a mai spus ca toate companiile de stat vor avea obligatia de a consolida drepturile actionarilor minoritari si de a transfera controlul financiar al intreprinderilor de stat de la Ministerele de resort catre Ministerul Finantelor Publice.
"Vom interzice prelungirea contractelor managerilor actuali dincolo de 1 ianuarie 2012. Pentru cele mai mari societati pe care le vom stabili pana la finele lunii iulie 2011 si care vor ramane sub controlul statului, vom impune prin legislatie ca toate functiile... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2011, ora 16:06