Afacerile in tara lui Putin sunt un risc total, sustine William Browder, co-fondator al Hermitage Capital, un specialist in pietele din Rusia.
Prezent intr-o emisiune a postului CNBC, Browder a povestit cate amenintari cu moartea a primit pentru tentativele de a face afaceri in Rusia si ii sfatuieste pe investitori sa stea departe de acest loc.
Odata cel mai mare investitor american de pe piata din Rusia, co-fondatorul Hermitage Capital descrie tara ca un mediu in care nu mai poti face afaceri.
"Nu risti doar sa pierzi bani, investind acolo. Risti sa iti pierzi viata", povesteste Browder. Chestiunea care i-a adus cele mai mari necazuri a fost implicarea sa in operatiunile de lobby pentru aplicarea unor sanctiuni pentru Rusia, dupa moartea in inchisoare a avocatului Sergei Magnitsky, care a dezvaluit un furt de largi proportii pus la cale de guvernul de la Moscova.
In SUA, legea adoptata in urma demersurilor intreprinse de Browder si alti lobby-isti este cunoscuta drept Legea Magnitsky.
In urma experientei dobandite ca investitor in Rusia, William Browder a ajuns sa o cunoasca si pe Natalia Veselnitskaya, avocatul aflat in centrul scandalului care face legatura intre cercul puterii de la Kremlin si familia presedintelui american, prin intermediul lui Trump jr.
In opinia lui Browder, Veselnitskaya a avut cel putin 12 incercari de a penetra cercul liderilor republicani apropiati de Donald Trump, doar abordarea fiului cel mare al actualului presedinte... mai mult
Joi, 13 Iulie 2017, ora 06:44
Sefii corporatiilor internationale se indreapta cu mic cu mare spre forumul anual economic al Rusiei de la Sankt Petersburg, ce va debuta pe 18 iunie.
Sankt Petersburg International Economic Forum (SPIEF) 2015 vine intr-un moment in care economia tarii gazda are nevoie de impulsuri financiare rapide pentru a se redresa.
Din punct de vedere politic si economic, Rusia este in continuare izolata de Occident ca urmare a sanctiunilor aplicate pentru amestecul Moscovei in criza din Ucraina, asa ca SPIEF reprezinta o raza de speranta in peisajul economic sumbru din tara, arata postul american CNBC.
Economie in picaj
2014 a marcat intrarea in vrie a economiei din Rusia odata cu anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina si implicarea fortelor militare rusesti in conflictul declansat in estul acestei tari.
Lovita concomitent de sanctiunile economice impuse de Occident si de prabusirea pretului petrolului, o marfa care reprezinta 70% din exporturile rusesti, economia rusa a intrat in declin.
Deprecierea rublei, inflatia ajunsa la nivele alarmante si retragerile masive de capital au pecetluit intrarea in criza a Rusiei.
Anul acesta insa, beneficiind si de o stabilizare a pretului la petrol, rubla a resit sa mentina un curs de schimb stabil in fata dolarului, la nivelul de 55 de ruble/USD, iar inflatia si-a domolit galopul.
Elementele acestea ar putea incuraja o revenire a investitorilor straini in Rusia.
Context optimist
Unii dintre economisti cred chiar... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 12:07
La aproape un sfert de secol de la sfarsitul Uniunii Sovietice si a epocii Perestroika, Rusia ramane un taram greu de explorat pentru investitorii straini.
Chiar daca prabusirea economiei centralizate a permis deschiderea pietei rusesti pentru multe companii straine, ciudateniile mediului de afaceri din Rusia de astazi pot fi deslusite doar printr-o atentie sporita acordata cercului politico-economic dominat de Vladimir Putin.
Ultimii 25 de ani au marcat o evolutie paralela a institutiilor cu rol regulator in piata si a sistemului de justitie, alaturi de noi practici ale abuzului de putere, protectionism si coruptie.
Iata si un ghid de supravietuire pentru afaceristii straini din Rusia, intocmit de Peter Rodgers pentru revista Quartz.
Afacerile, mana in mana cu politica
Cele doua sisteme paralele ale Rusiei te fac sa intelegi din start ca aici este un loc in care afacerile evolueaza mana in mana cu puterea politica.
Companiile locale si cele internationale prezente pe piata din Rusia sunt fortate sa recurga la negocieri aprinse pentru stabilirea regulilor jocului.
Exista un set formal de reguli, exprimate destul de explicit in sistemul legislativ rusesc si altele de natura informala.
Sub Putin, Rusia a dezvoltat o retea unica de guvernare informala, cunoscuta si sub numele de "Putin sistema", bazata pe acordarea de stimulente, control si transferuri de capital reglate de la nivelul Puterii.
O lume provocatoare
Pentru afacerile internationale,... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2015, ora 12:34
Gazprom a incheiat un acord cu grupul chinez CNPC pentru livrarea de gaze naturale catre China, vizand livrari de 38 miliarde metri cubi pe an, volum care este echivalent cu un sfert din gazul exportat anual in Europa de cel mai mare producator de gaze din Rusia.
Dupa mai multi ani de amanari si negocieri, rusii si chinezii au semnat joi, la Sankt Petersburg, unde are loc summit-ul anual al G20, un acord preliminar care defineste conditiile de baza ale cooperarii in domeniul gazelor. Cele doua parti nu s-au inteles inca in ceea ce priveste pretul.
Actiunile Gazprom au crescut cu 6% in urma anuntului.
Gazprom ar trebui sa construiasca un nou gazoduct pentru a incepe livrarile catre China, investitie estimata la 38 miliarde de dolari.
Gazprom incearca sa-si diversifice baza de clienti pentru gazele exportate si, totodata, sa nu piarda oportunitatea de a stabili cu orientul indepatat o relatie de lunga durata, stabila si profitabila, in contextul presiunilor pe care le resimte din Europa. Grupul rus Novatek a fost prima companie care a incheiat contracte de furnizare a gazelor in China, vizand livrarea de gaz natural lichefiat de la terminale inca inexistente. Novatek a intensificat lobby-ul pe langa Kremlin in incercarea de a restrange monopolul Gazprom asupra exportului e gaze.
Acordul anuntat joi de Gazprom a fost semnat de sefii celor doua companii de stat in prezenta presedintilor Vladimir Putin si Xi Jinping. Intelegerea stabileste volumul de gaze,... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 14:47
Increderea investitorilor in mediul de afaceri din Romania s-a imbunatatit puternic in intervalul februarie-aprilie, in contextul unei perceptii semnificativ mai bune la nivelul Europei Centrale si de Est, potrivit unui sondaj realizat de Reuters si compania de servicii financiare OeKB din Austria.
Indicele privind increderea companiilor straine in mediul de afaceri din Romania a urcat de la 14 puncte in perioada octombrie-ianuarie la 28 de puncte in februarie-aprilie.
O imbunatatire mai puternica decat Romania, de 22 de puncte, a inregistrat doar Ungaria, tara pentru care perceptia ramane insa predominant negativa, cu o valoare a indicelui de -9.
Increderea companiilor atinge cel mai ridicat nivel in Rusia (58 puncte), urmata de Polonia (38 puncte), Cehia (30), Romania (28), Croatia (27), Ucraina (26), Slovacia (25), Serbia si Muntenegru (22), Bulgaria (20), Slovenia (17) si Ungaria (-9).
Mediul de afaceri din Europa Centrala si de Est a devenit mai atragator in perioada februarie-aprilie, intrucat au crescut increderea investitorilor privind perspectivele economice si optimismul legat de operatiunile din regiune. Indicatorul la nivelul regiunii a urcat de la 14 puncte la 24 de puncte.
La sondaj participa 400 de companii internationale cu sediul regional in Austria, care administreaza 1.400 de companii in 19 state din Europa Centrala si de Est. mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 13:41
Romania ocupa locul 32 intr-un top ce priveste mediul de afaceri din 160 de tari, realizat de Bloomberg. Cel mai mare avantaj al Romaniei ramane costul redus al fortei de munca.
De asemenea, tara noastra a primit punctaj bun la integrarea economica si la costul materiilor prime. Cu toate acestea, oamenii de afaceri romani sustin ca este suficient loc pentru imbunatatiri.
Si studiul Bloomberg arata ca stam prost la costurile de infiintare ale unei afaceri si la costurile mai putin vizibile, precum coruptia, inflatia, fiscalitatea si standardele de contabilitate.
Cel mai apreciat mediu de afaceri este cel din Hong Kong, calificat de Bloomberg drept un bastion al politicilor de piata libera si al taxelor scazute, care are de castigat datorita statutului de "poarta" catre China, cea mai mare piata de desfacere din lume. Hong Kong este urmat indeaproape de Olanda si USA.
Printre economiile care au obtinut un punctaj mai bun decat cel al Romaniei se mai numara Ungaria, Polonia, Africa de Sud si Portugalia. In schimb, tari ca Bulgaria, Cehia, Turcia, Rusia, Israel sau Brazilia au obtinut un punctaj mai slab decat al tarii noastre.
Printre criteriile care au fost luate in calcul in realizarea topului se numara gradul de integrare economica ce include corelarea fata de economia globala sau riscul de tara, costul fortei de munca sau al materiilor prime, costul si eficienta transportului de marfuri si bunuri, indicele bazei locale de consumatori, dar si costuri mai... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 17:55
Romania ocupa locul 32 din 160 de economii intr-un top realizat de Bloomberg privind mediul de afaceri, cel mai important avantaj al pietei locale fiind costul redus al fortei de munca.
Economia romaneasca se situeaza pe aceeasi pozitie ca Malaezia si este, potrivit rezultatelor topului, un mediu mai propice afacerilor decat Cehia, Noua Zeelanda, Mexic, Israel, Turcia, Bulgaria, Rusia, India sau Brazilia.
Printre tarile cu un punctaj mai bun decat Romania se numara Ungaria, China, Chile, Polonia, Africa de Sud, Letonia sau Portugalia.
Romania a primit cele mai bune scoruri la gradul de integrare economica si la costul fortei de munca si materiilor prime, dar sta mai prost in privinta costului infiintarii unei afaceri si "costurilor mai putin tangibile" - coruptie, inflatie, fiscalitate, standarde de contabilitate.
Prima pozitie in top este ocupata de Hong Kong, calificat de Reuters drept "un bastion an politicilor de piata libera si taxelor scazute", care are de castigat si datorita statutului de "poarta" catre China, cea mai mare piata de desfacere din lume.
Hong Kong este urmat in top de Olanda, SUA, Marea Britanie, Australia, Germania, Japonia, Franta, Austria si Singapore.
Italia si Spania, a treia si a patra economie din zona euro, se plaseaza pe locurile 20, respectiv 21, dupa China.
In topul anual al Bancii Mondiale privind mediul de afaceri, Doing Business 2012, Romania acoborat sapte locuri, pana pe pozitia 72 din 183.
Topul Bloomberg a... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 16:25
Visul american nu mai atrage marile companii. Povara fiscala americana care apasa mediul de afaceri a determinat companiile sa-si indrepte privirea spre miracolul chinezesc.SUA si-a pierdut puterea de atragere, in timp ce statul chinez a devenit din ce in ce mai ravnit de investitorii americani.
China a devenit un mediu de afaceri mult mai prietenos decat SUA, a precizat chiar directorul executiv al Coca Cola, Muhtar Kent.
In opinia acestuia, blocajul politic si structura fiscala invechita reprezinta principalele motive pentru care piata americana a devenit mai putin competitiva.
Acesta a declarat pentru Financial Times ca, in multe privinte, i-a fost mult mai usor sa faca afaceri cu China, pe care a asemanat-o cu o companie bine administrata.
De asemenea, Kent a pus pe lista tarilor care atrag mediul de business Brazilia, care devine pe zi ce trece mai atractiva pentru investitii asa cum a fost odata SUA.
"Aceste tari invata repede. In Vest, noi uitam ceea ce functiona in urma cu 20 de ani.
In China si alte piete din intreaga lume, observi o atentie pentru detalii in ceea ce priveste sistemul de afaceri si crearea de locuri de munca", a mai spus Kent.
Presedintele executiv Coca Cola a sustinut ca statele americane nu concureaza intre ele pentru a atrage afaceri, fapt care le afecteaza competitivitatea.
In China, provinciile se lupta pentru a atrage investitii din partea marilor companii.
De asemenea, disciplina de care da dovada Beijingul in ceea ce priveste... mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 15:12
Increderea investitorilor in mediul de afaceri din Romania s-a inrautatit semnificativ in aceasta vara, dupa trei trimestre de evolutie pozitiva, in timp ce climatul din mediul de business s-a imbunatatit in regiune, cu situatii semnificativ mai bune in Rusia sau Ucraina, informeaza Mediafax."In Romania, noile masuri de austeritate vor impinge tara intr-o noua contractie economica in acest an, iar parerea investitorilor despre mediul de afaceri s-a deteriorat pentru prima data in acest an", transmite Reuters.
Indicele increderii oamenilor de afaceri in economie a scazut in Romania la 11 in luna iulie, de la 18 in aprilie, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat odata la trei luni de Reuters si OeKB Austria.
La nivelul Europei Centrale si de Est, indicele a urcat de la 21 la 23 in aceeasi perioada, cele mai puternice imbunatatiri fiind inregistrate in Ucraina (de la -11 la 10) si Rusia (de la 25 la 35).
Polonia, singurul stat din UE care nu a intrat in recesiune in 2009, continua sa fie bine vazuta de investitori, urmata de Cehia si Rusia dupa calitatea conditiilor de afaceri, asa cum sunt vazute de respondentii sondajului Reuters-OeKB.
Bulgaria a inregistrat de asemenea o deteriorare puternica a increderii investitorilor in ultimele trei luni, similara cu cea a Romaniei, pornind insa de la o baza initiala mai slaba. mai mult
Marti, 10 August 2010, ora 15:52