Aparitia coronavirusului si extinderea sa rapida a luat prin surprindere pe toata lumea, iar mediul de afaceri se confrunta cu reale probleme in aceasta perioada.
Sunt afectate atat firmele mari, cat si cele mici si mijlocii, nefiind pregatite pentru o astfel de situatie. Multe domenii se afla in pierdere, cum ar fi cel hotelier, agentiile de turism, restaurantele, transporturile.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a anuntat ca a primit mai multe informatii de la membrii sai, care arata un impact in crestere asupra anumitor sectoare ale economiei, in special pentru IMM-uri, ca urmare a intensificarii efectelor virusului COVID-19 in Europa si a masurilor luate pentru a limita raspandirea.
Daca nu sunt luate masuri rapid, reprezentantii IMM-urilor spun ca situatia s-ar putea inrautati si se poate ajunge la insolventa in unele cazuri.
La nivelul Guvernului a fost constituit un Grup de Lucru Interinstitutional, pentru a cauta solutii care sa permita reducerea impactului coronavirusului asupra economiei. Printre masurile propuse se numara amanarea pana la 2 luni a platii contributiilor de asigurari sociale si de sanatate, retinute la sursa pentru angajati.
Citeste cele mai noi informatii despre coronavirus
In sectorul HoReCa cifrele de afaceri au scazut cu pana la 80%
Cei mai afectati, in momentul de fata, de criza coronavirusului sunt hotelierii, agentiile de turism, restaurantele, mai exact secorul... mai mult
Vineri, 13 Martie 2020, ora 08:01
Statutul de Piata emergenta secundara acordat pietei de capital romanesti de agentia FTSE Russell inseamna mai multi bani si mai ieftini pentru finantarea firmelor romanesti, considera ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan Radu Oprea.
"Agentia FTSE Russell a acordat pietei de capital romanesti statutul de Piata emergenta secundara. Ce inseamna acest lucru? Simplu, mai multi bani si mai ieftini pentru finantarea firmelor romanesti. Acum accesul fondurilor de investitii este facil, increderea fiind mai mare in Bursa de la Bucuresti", scrie vineri ministrul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, dezvoltarea pietei secundare AeRo inseamna posibilitatea finantarii, pe piata de capital, a IMM-urilor romanesti.
"Acesta alternativa am prezentat-o companiilor, in cadrul celor noua seminarii regionale, organizate in parteneriat de catre Bursa de Valori Bucuresti si Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, anul acesta", a mai precizat Oprea.
Acum, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt listate 84 de companii pe piata principala si, impreuna, au o capitalizare de 36 de miliarde de euro.
Furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat joi Romania la statutul de Piata Emergenta de la cel de Piata de Frontiera, decizia fiind luata dupa ce tara s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.
Reclasificarea statutului va intra in vigoare in septembrie anul viitor.
Romania a fost adaugata pe aceasta lista... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 10:42
Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Paul Brummell, avertizeaza asupra schimbarilor fiscale din tara noastra, spunand ca acestea nu sunt binevenite pentru mediul de afaceri.
Intrebat, marti, la Cluj-Napoca, la o dezbatere despre efectele post-Brexit, cum simt oamenii de afaceri britanici "balbaiala" fiscala a guvernantilor, Paul Brummell a declarat ca predictibilitatea este intotdeauna foarte importanta.
"Romania este o tara primitoare, cred ca oamenii de afaceri britanici sunt aici cu mare placere. Bineinteles, pentru business, predictibilitatea este intotdeauna foarte importanta, deci schimbarile in ceea ce priveste legile nu sunt binevenite pentru afaceri", a spus diplomatul britanic.
Intrebat, in continuare, care este punctul sau de vedere fata de dezbaterile din Romania pe tema independentei justitiei, Brummell a precizat ca Romania a facut pasi importanti si pozitivi dupa aderarea la UE in ceea ce priveste justitia si lupta impotriva coruptiei, datorita unor institutii cum ar fi DNA.
"Constatam ca lupta impotriva coruptiei are loc in continuare, uram succes, aveti oameni buni si sper ca rezultatele vor fi bune. Romania trebuie sa decida care vor fi legile potrivite pentru Romania nu este sarcina mea", a subliniat ambasadorul Marii Britanii.
Paul Brummell a participat, marti, la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizata de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti despre efectele post-Brexit si provocarile pentru cetatenii britanici din Romania.
Citeste... mai mult
Marti, 06 Martie 2018, ora 20:29
Recenta motiune de cenzura prin care coalitia PSD-ALDE si-a demis propriul guvern a dus la amanarea unor masuri care trebuiau puse in aplicare pentru mediul de afaceri si, in special pentru IMM-uri, rezultatul fiind afectarea grava a mediului de afaceri si a antreprenorior romani, a declarat luni Florin Jianu, reprezentant al Consiliului Nationalal Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Instabilitatea economica indusa de tensiunile politice recente a produs o serie de efecte ale caror repercusiuni se vad si se vor vedea si in urmatoarele luni", a spus Jianu, intr-o conferinta organizata de CNIPMMR.
Consiliul cere ca autoritatile sa nu modifice Codul fiscal in urmatorii patru ani, pentru a se realiza o stabilitate economica si predictibilitatate in legislatia fiscala.
"Un prim efect al instabilitatii politice a fost reprezentat de deprecierea semnificativa a leului care, conform BNR, a atins miercuri, 21 iunie, un curs de referinta de 4,5987 lei/euro, nivelul maxim atins dupa 3 august 2012, cand a avut valoarea de 4,6481 lei/euro", a mentionat reprezentantul CNIPMMR.
Deprecierea leului ar putea genera cresterea preturilor produselor importate, dar si instabilitate pentru contractele incheiate de antreprenori, acestia fiind nevoiti sa isi ia o marja de siguranta pentru preturile pe care le fixeaza, sustine patronatul.
De asemenea, la nivelul intregii societati, deprecierea poate duce la o scadere a consumului si, implicit, o scadere... mai mult
Luni, 26 Iunie 2017, ora 11:46
Concediul de maternitate si reglementarea lucratorilor sezonieri sunt doua dintre problemele cu care se confrunta majoritatea IMM-urilor din Uniunea Europeana, iar guvernele tarilor europene trebuie includa aceste probleme in politicile economice in care se angajeaza, sustine organizatia patronala care reprezinta interesele producatorilor, comerciantilor si IMM-urilor la nivelul UE (UEAPME).
Oficialii organizatiei solicita reforme structurale, eforturi in directia reindustrializarii, precum si redirectionarea resurselor financiare catre economia reala.
"In prezent, resursele financiare nu sunt investite in economia reala, iar IMM-urile nu beneficiaza de acestea. Un mai bun acces la finantare pentru IMM-uri este deci o necesitate cheie", a declarat Gerhard Huemer, directorul UEAPME, in cadrul conferintei comune a UEAPME si a Intergrupului pentru IMM-uri al Parlamentului European.
In ceea ce priveste dezvoltarile viitoare, Secretarul General UEAPME, Peter Faross, a subliniat, in cadrul aceluiasi eveniment, faptul ca "abordarea actuala, mai degraba macro-economica, de a contracara criza, trebuie sa mearga mana in mana cu o abordare micro-economica, in sprijinul cresterii competitivitatii IMM-urilor, cu scopul de a imbunatati mediul de afaceri"
Europa nu va reusi sa intre in mult-asteptata faza de revenire la normalitate fara IMM-uri puternice, a completat acesta.
Cum au evoluat IMM-urile la nivel european
In urma unui studiu care evalueaza realizarile in... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 16:54
IMM Forum, eveniment B2B dedicat sectorului IMM, se va desfasura intre 13 si 15 martie, Sala Titulescu din Centrul Expozitional ROMEXPO.
Dupa un an plin de incercari, mediul de afaceri romanesc a reusit sa incheie anul 2013 pe un trend pozitiv, mult peste asteptarile oficialilor din domeniu.
Desi aflate inca la coada clasamentului din punct de vedere al inovatiei si tehnologizarii, avand de-a face si cu un sistem legislativ greoi, afacerile antreprenorilor autohtoni duc lupte grele pentru reusita.
Antreprenorii care vor participa la IMM Forum, vor putea afla cele mai noi informatii de la institutii precum Fundatia Post-Privatizare, Fondul National de Garantare a Creditelor, Grupul Financiar SACE - apartinand de Ministerul Economiei si Finantelor din Italia, Asociatia Romana pentru Industrie Electronica si Software sau Institutul National de Statistica. mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 15:59
Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de afaceri si Turism deruleaza mai multe programe dedicate stimularii si imbunatatirii mediului de afaceri, finantate de la bugetul de stat, care insumeaza circa 83 de milioane de lei, a afirmat, luni, Cosmin Trif, consilierul ministrului delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini.
Aceste programe sunt: Mihail Kogalniceanu, programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, programul Comert pentru IMM-uri, programul START, programul Femeia Manager si programul de artizanat si mestesuguri.
Cosmin Trif a atras atentia reprezentantilor mediului de afaceri prezenti, luni, la "Forumul pentru diseminarea schemelor de finantare noi pentru IMM-uri", organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, asupra faptului ca sesiunea de inscrieri pentru programul START a inceput luni, 29 iulie.
In ceea ce priveste programul de comert, acesta a fost activat in 15 iulie, programul "Femeia manager" a inceput in 19 iulie, in timp ce programele "Mihail Kogalniceanu" si programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri se desfasoara din primavara.
Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri este destinat tinerilor, cu varsta sub 35 de ani, care nu au mai avut pana in prezent nicio firma.
Acestia pot infiinta o microintreprindere, sunt scutiti de orice taxa... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 16:50
Mediul de afaceri din Bucuresti si judetul Ilfov va fi supus analizei intr-un nou eveniment "Economia azi - Optiuni si oportunitati pentru IMM-uri", organizat de Doingbusiness.ro pe 15 mai, la Bucuresti.
Reprezentantii mediului de afaceri local, manageri si administratori de companii, sunt asteptati sa participe la dezbaterile interactive sustinute in cadrul conferintei, care va avea loc pe 15 mai, de la ora 09.00, la sala Fortuna a Hotelului Intercontinental Bucuresti.
Participantii invitati la eveniment ocupa functii de conducere la companiile din Bucuresti si judetul Ilfov cu au o cifra de afaceri de peste un milion EUR.
Cele doua sesiuni ale conferintei se vor desfasura sub forma de dezbatere si vor analiza teme actuale pentru mediul de afaceri local, abordate de doua paneluri formate din reprezentanti ai managementului din cadrul Allianz-Tiriac Asigurari, Bursa de Valori Bucuresti si Erste Asset Management in prima sesiune, alaturi de Coface Romania, KPMG Romania si DHL Express in cea de-a doua sesiune.
Evenimentul va fi moderat de Dan Suciu, jurnalist economic cu peste 18 ani de experienta in mass media si institutii guvernamentale.
In cadrul celor doua sesiuni, vor fi abordate teme precum: managementul riscului prin asigurare, finantarea IMM prin intermediul bursei (listarea pe piata secundara), solutiile inteligente de cash management sau sistemul privind TVA la incasare.
Cei interesati de eveniment pot afla mai multe detalii si si agenda... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 15:56
Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii a cunoscut o evolutie nesatisfacatoare in primul semestru din 2012, a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Evolutia de ansamblu a mediului de afaceri si a sectorului intreprinderilor mici si mijlocii a fost una nesatisfacatoare in primul semestru din acest an, iar procesul de evaluare a tinut cont de patru indici importanti, respectiv: Indicele antreprenorial, Indicele mediului de afaceri, Indicele evolutiei IMM-urilor si Indicele care reflecta aprecierea intreprinzatorilor cu privire la situatia firmei proprii.
In cazul ultimului indice, acesta a inregistrat in semestrul I din acest an o valoare de 4,6 puncte, comparativ cu perioada similara a anului 2011, cand a avut valoarea 19,7", a afirmat Ovidiu Nicolescu.
Acesta a anuntat, totodata, ca Topul National al Firmelor Private din Romania - editie jubiliara XX - TOP 2011 va avea loc pe 2 noiembrie a.c. la Palatul Parlamentului, fiind precedat de o masa rotunda cu tema: "Prioritati politice, economice si sociale pentru relansarea sectorului de IMM-uri in perioada 2013-2016". mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 14:07