Dragos Anastasiu, presedintele Camerei de Comert Romano-Germane, sustine ca investitorii straini nu pot activa in tari unde legile sunt date fara studiu de impact si dezbatere publica si unde actele normative intra in vigoare la foarte scurt timp dupa publicare.
"Daca aceasta criza are de-a face cu domeniul Justitiei si, mai ales, cu zona de combatere a coruptiei, efectul negativ este si mai puternic. Investitorii, in general, dar cei straini, in special, nu vor sa se angajeze in tari in care nu au transparenta, predictibilitate si sanse egale pentru fiecare", a spus Anastasiu, citat de Profit.ro.
Citeste si CNBC: Romania a devenit o bataie de cap pentru UE si pentru investitori
Omul de afaceri considera ca ceea ce se intampla in aceste zile in Romania va avea costuri mari in prima faza pentru mediul de afaceri si apoi pentru populatie.
El a transmis ca Romania a incheiat 2016 cu o imagine foarte buna si ca in ultimii ani tara noastra facuse o multime de progrese parasind listele negre sau gri legate de compliance ale investitorilor straini.
Vezi si Ordonanta Iordache afecteaza si economia: dobanzi mai mari, crestere economica mai mica. Investitorii sunt ingrijorati
"Criza actuala a picat intr-un moment foarte rau, pentru ca erau mari oportunitati pentru acest an si anii urmatori. In acelasi timp, faptul ca o buna parte a populatiei amendeaza tendinta de incalcare a unor principii fundamentale ale unui stat de drept si democratii consolidate le indica... mai mult
Joi, 09 Februarie 2017, ora 22:23
Fiscalitatea ridicata, birocratia si lipsa personalului calificat sunt principalele dificultati cu care se confrunta mediul de afaceri din Romania, releva un studiu comandat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si implementat de TNS pe un esantion de 500 de firme.
"Forta de munca a devenit o problema si ne apropiem de criza in acest sens. Sistemul de invatamant nu se intersecteaza cu economia reala, sunt doua linii paralele.
Nu exista o legatura intre ministerul Educatiei si mediul de afaceri, fie prin intermediul CCIR, fie prin intermediul asociatiilor patronale.
Modele sunt, exista modelul dual german, care este foarte important. El functioneaza in Romania cu cifre spectaculoase, 100% grad de angajabilitate.
Sunt cateva centre, la Carei, la Sibiu, la Brasov, care au demonstrat ca el functioneaza. El trebuie extins la nivel national, prin lege.
Din pacate, nu avem un dialog pe aceasta tema cu factorii de decizie. Sistemul de alarma este acesta: sistemul de ...citeste mai departe despre "Studiu CCIR: Fiscalitatea ridicata, birocratia si lipsa personalului calificat, principalele probleme cu care se confrunta mediul de afaceri din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Mai 2016, ora 14:34
Scandalul emisiilor care afecteaza grupul auto Volkswagen este "grav", dar Germania ramane o zona sigura pentru afaceri, afirma cancelarul Angela Merkel.
"Scandalul emisiilor este grav", a afirmat Angela Merkel, conform postului de radio Deutschlandfunk.
"Dar nu cred ca reputatia economiei germane si increderea in economia germana sunt afectate intr-o masura in care Germania sa nu mai fie considerata o zona sigura pentru afaceri", a adaugat seful Guvernului de la Berlin.
Merkel a exprimat speranta ca grupul auto Volkswagen va rezolva curand problemele intr-un mod transparent.
Noul presedinte Volkswagen despre scandalul emisiilor: O "criza existentiala". Poate fi depasitaNecunoscuta companie japoneza cu un rol cheie in demascarea gigantului VolkswagenCum repara Volkswagen motoarele diesel cu probleme: Veste proasta pentru proprietari
Volkswagen a anuntat saptamana trecuta ca circa 11 milioane de autovehicule ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul ...citeste mai departe despre "Merkel da asigurari dupa scandalul Volkswagen: E grav, dar Germania ramane sigura pentru afaceri" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 04 Octombrie 2015, ora 13:48
Fara vreo sansa de a stopa invazia imigrantilor in tara, germanii sunt decisi sa speculeze momentul pentru a-si completa forta de munca in domenii unde numarul personalului s-a subtiat constant in ultimii ani.
Eric Schweitzer, presedintele Camerei de Comert si Industrie din Germania, a propus ca modelul chestionarului completat de solicitantii de azil sa includa si rubrici in care acestia sa isi treaca pregatirea si experienta profesionala, arata revista Newsweek.
Un val implacabil
Intr-un articol publicat de revista americana, Schweitzer arata ca mareea de refugiati care a luat cu asalt tara nu va putea fi oprita, indiferent de numarul de proteste organizate de extremisti.
Anul trecut, 200.000 de imigranti africani si arabi au intrat in Germania, iar anul acesta numarul lor se asteapta sa creasca la 800.000.
"Este o provocare pe care va trebui sa o infruntam, iar cel mai bun mod de a o face este sa oferim optiuni pe termen lung pentru populatia care decida sa ramana in aceasta tara.
Integrarea prin educatie vocationala si angajarea acestor persoane sunt principalele masuri care sa asigure succesul unui asemenea program", sustine presedintele Camerei de Comert si Industrie din Germania.
In ultimii ani, Berlinul a modificat o parte din legislatia privind absorbtia imigrantilor pe piata muncii, scazand perioada de asteptare de la 9 la 3 luni pentru acestia.
Adolescentii si tinerii beneficiaza de cursuri de instruire si burse care sa ii sustina in... mai mult
Vineri, 28 August 2015, ora 12:38
Umorul in relatiile profesionale si oamenii prietenosi claseaza Romania pe locul doi un Europa intr-un top al tarilor dupa nivelul resurselor pentru un mediu optim de afaceri.
Parerile expatilor arata ca ca Bulgaria sufera de coruptie, managerii cehi au probleme cu clientii si colegii straini, in timp ce maghiarilor le lipseste orientarea catre client.
Romania s-a clasat in regiune ca fiind a doua tara ce ofera resursele necesare pentru evolutia optima a pietei de business, dupa Polonia, asa cum reiese dintr-un studiu comandat de TARGET Executive Search si realizat de GfK si CEU Business School.
Studiul a fost realizat in 6 tari din Europa Centrala si de Est pe baza raspunsurilor a peste 1.000 de manageri straini si locali din Bulgaria, Cehia, Polonia, Romania Slovacia si Ungaria, din perspectiva a 4 domenii: mediul de business general, stilul de management, managerii si piata, transparenta si aspectele interculturale.
Studiul permite comparatii cu rezultatele si tendintele constatate acum 6 ani, el fiind in mare parte o continuare a celui realizat in 2009 de catre prestigioasa companie de recrutare si head hunting, TARGET Executive Search.
La 25 de ani dupa schimbarea regimului politic, in ciuda evolutiei multor domenii de activitate, probleme critice precum birocratia, coruptia, lipsa orientarii catre client si a responsabilitatii manageriale, impiedica in continuare companiile din Europa Centrala si de Est sa devina mai competitive.
Studiul evidentiaza... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 12:56
Increderea oamenilor de afaceri germani in economie a crescut in august la cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni, depasind estimarile analistilor, un nou semnal ca zona euro se redreseaza treptat dupa o recesiune prelungita.
Indicele increderii din mediul de afaceri german a crescut in august la cel mai ridicat nivel din aprilie 2012, potrivit datelor prezentate marti de institutul de cercetare economica Ifo, preluate de Bloomberg.
Economia germana a crescut cu 0,7% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului, aducand o contributie semnificativa la iesirea zonei euro dintr-o recesiune prelungita.
Evolutia din Germania a fost sprijinita in principal de consumul privat, fiind inregistrata totodata prima crestere din ultimii doi ani a investitiilor in utilaje si masini industriale, fapt care semnaleaza o posibila revenire sustinuta a economiei.
Moneda euro a scazut marti cu 0,2%, la 1,3346 dolari. Indicele DAX al bursei de la Frankfurt afiseaza un declin de 1,6%.
Banca centrala a Germaniei estimeaza ca economia va creste cu 0,3% in acest an si 1,5% in 2014.
Banca Centrala Europeana anticipeaza ca economia zonei euro, principala piata de export a Germaniei, se va contracta cu 0,6% in acest an, dar va reveni pe crestere in 2014, cu un avans de 1,4%. mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 17:13
Indicele increderii mediului de afaceri din Germania a inregistrat o crestere neasteptata in iunie, atingand maximul ultimilor doi ani, dupa ce deprecierea euro si refacerea economica au determinat o crestere a exporturilor, informeaza Bloomberg, citat de NewsIn.Indicele climatului mediului de afaceri din Germania, calculat de Institutul Ifo din Munchen, pe baza unui esantion de 7.000 de manageri, a inregistrat o crestere de la 101,5 puncte in luna mai la 101,8 puncte in iunie.
Valoarea atinsa in luna iunie este cea mai mare inregistrata de indice din mai 2008 pana in prezent.Rezultatele publicate de institutul german au venit ca o surpriza, avand in vedere ca analistii se asteptau in medie la un declin de 101,2 puncte, conform unui studiu realizat de Bloomberg pe 38 de economisti.Guvernele statelor din zona euro sunt nevoite sa adopte masuri de austeritate pentru a reduce cheltuielile publice, dupa ce Grecia a fost foarte aproape de a intra in incapacitate de plata, ceea ce a alimentat temerile investitorilor cu privire la deficitele bugetare scapate de sub control.In timp ce politicile fiscale aspre ar putea afecta cresterea economica, criza a dus si la deprecierea euro, care a pierdut 13% in fata monedei americane de la inceputul lui 2010, ceea ce a facilitat cresterea exporturilor din Germania catre tarile din afara zonei euro."Ne aflam intr-o perioada de crestere economica foarte puternica", a declarat Joerg Kraemer, economist sef in cadrul Commerzbank din Frankfurt.... mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 15:13
Increderea in mediul de afaceri german a crescut in decembrie la cel mai inalt nivel din ultimul an, un nou semnal al revenirii economice, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.Institutul Ifo din Munchen a anuntat vineri ca indicele mediului de afaceri, realizat pe baza unui sondaj in randul a 7.000 de directori, a crescut la 94,7 puncte, de la 93,9 puncte in noiembrie.
Acesta este cel mai inalt nivel atins de indice din iulie 2008.
Economistii estimau ca indicele va creste la 94,5 puncte, potrivit unui sondaj Bloomberg.
In martie, indicele a atins un minim al ultimilor 26 de ani, de 82,2 puncte.
Date recente au indicat o tendinta mixta a revenirii economiei germane.
In timp ce institutul ZEW a anuntat in aceasta saptamana ca economistii isi tempereaza optimismul in legatura cu perspectivele, banca centrala si-a majorat in aceasta luna previziunile de crestere economica pentru 2010, iar grupul Volkswagen a afisat in luna noiembrie cea mai mare crestere lunara a vanzarilor din acest an.
"Comenzile cresc din nou, inregistam o cerere din ce in ce mai mare din Asia.
In privinta cresterii economice, Germania va fi pe primul loc in zona euro anul viitor", a declarat Carsten Brzeski, economist in cadrul ING.
Euro a pierdut o parte din castigurile fata de dolar dupa publicarea raportului si era cotat vineri dimineata la 1,4381 dolari/euro, fata de 1,4338 dolari/euro in sedinta anterioara. mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 13:06
Increderea in mediul de afaceri german a crescut in noiembrie peste asteptari, la un nivel maxim al ultimelor 15 luni, ceea ce arata ca ritmul de revenire economica s-ar putea intensifica anul viitor, scrie Bloomberg, citat de NewsIn. Institutul Ifo din Munchen a anuntat marti ca indicele mediului de afaceri, realizat pe baza unui sondaj in randul a 7.000 de directori, a crescut la 93,9 puncte, de la 92 puncte in octombrie.
Acesta este cel mai inalt nivel atins de indice din august 2008.
Economistii estimau ca indicele va crestre la 92,5 puncte, potrivit unui sondaj Bloomberg.
In martie, indicele a atins un minim al ultimilor 26 de ani, de 82,2 puncte.
Cresterea economica a accelerat in al treilea trimestru, in contextul in care companiile si-au refacut stocurile si cresterea comenzilor pentru exporturi a determinat fabricile sa intensifice productia.
Industria manufacturiera a crescut pentru a doua luna consecutiv in noiembrie, iar incilele bursier Dax a avansat cu 20% in acest an.
Rata somajului, aprecierea monedei europene si expirarea masurilor de stimuli ar putea totusi sa limiteze ritmul de crestere in 2010.
"Sfarsitul lumii a fost anulat. Comenzile sunt solide si situatia actuala pare buna, chiar daca dinamica economiei va fi slabita de expirarea masurilor de stimuli", a declarat Jens Oliver Niklasch, economist in cadrul Landesbank Baden-Wuerttemberg.
Guvernul, care cheltuieste 85 miliarde euro pentru a ajuta economia sa depaseasca starea de criza, si-a... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 13:10