Atenția și responsabilitatea pentru sănătatea mediului înconjurător trebuie să fie parte din obiceiurile zilnice ale fiecăruia dintre noi, astfel încât atât noi, cât și generațiile următoare, să se poată bucura de o planetă sănătoasă și prietenoasă.
Zilnic, prin simplele obiceiuri ale traiului uzual, producem cantități semnificative de deșeuri. Pentru a încerca să reducem impactul asupra mediului înconjurător, gunoiul pe care îl generăm zilnic trebuie depozitat în spatii corect amenajate pentru colectare și reciclare și astfel, să ajutăm la reducerea poluării globale.
Alegerea coșului de gunoi este determinată, în primul rând, de spațiul în care va folosit, cantitatea de deșeuri produsă și tipul de deșeuri. Coșurile de gunoi variază de la coșuri de inox strălucitor, la plastic robust, încastrat sau nu, de la coșuri cu pedală, la buton și chiar senzor, de la coșuri simple, la cosuri pentru colectare selectivă, de la coșuri pentru locuința proprie, până la coșuri stradale sau pubele și containere pentru companii mari și fabrici.
În cadrul clădirilor de birouri, a depozitelor, spațiilor industrial și afacerilor mari, este necesar să se achiziționezi coșuri și pubele diferite, pentru tipuri de materiale variate, deoarece astfel de spații produc o cantitate foarte mare de deșeuri, spre deosebire de cele casnice. Pubelele și coșurile pot fi pentru colectarea de hârtie și cutii de carton,... mai mult
Miercuri, 10 Noiembrie 2021, ora 18:56
Salariul mediu net lunar a crescut în 2021 mult mai rapid decât rata inflaţiei, afirmă prim-ministrul Florin Cîţu, care precizează, ”ca să înţeleagă şi PSD-iştii”, că aşa creşte puterea de cumpărare.
”Salariul mediu net lunar a crescut în 2021 mult mai rapid decât rata inflaţiei. În fiecare lună. Asta inseamnă că fiecare leu câştigat în plus de români are o valoare mai mare (cumpără mai multe bunuri). Ca să înţeleagă şi psd-iştii: aşa creşte puterea de cumpărare”, a scris premierul Florin Cîţu pe Facebook, invocând date de la BNR şi de la Institutul Naţional de Statistică.
El răspunde astfel acuzaţiilor constante venite din partea PSD coform cărora puterea de cumpărare a românilor scade.
Conform minutei şedinţei de politică monetară din 7 iulie a Consiliului de administraţie al BNR, rata anuală a inflaţiei a crescut la 3,24 la sută în aprilie 2021, de la 3,05 la sută în martie, şi la 3,75 la sută în luna mai, urcând astfel deasupra intervalului ţintei ceva mai devreme decât s-a anticipat.
Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.492 lei, în luna mai, în scădere faţă de luna precedentă cu 69 lei (-1,9%), iar comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,8%, relevă cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
...citeste mai departe despre "Cîţu: "Salariul mediu net lunar a crescut... mai mult
Joi, 22 Iulie 2021, ora 09:08
Cei mai multi oameni petrec o mare parte din zi la birou, ceea ce inseamna ca acest spatiu devine o a doua casa, iar mediul in care lucreaza trebuie sa fie unul cat mai primitor si confortabil. Chiar daca in ultima perioada s-au produs schimbari de tipul work from home sau remote, odata cu revenirea la normal a situatiei globale, antreprenorii aleg sa redeschida portile spatiilor de lucru. In mod special dupa acest an marcat de masuri speciale, angajatii isi vor dori sa gaseasca la birou un mediu ambiant cat mai placut, care sa-i faca sa se simta in siguranta, dar si productivi. Iata cateva dintre metodele pe care le poti implementa in spatiul de birouri din compania ta:
Imbunatateste calitatea aerului
Cladirile moderne de birouri se bucura, de regula, de o ventilatie buna, care permite crearea unei atmosfere cat mai sanatoase si un aer curat pentru colectivul care munceste acolo. Insa, daca ai o firma de dimensiuni mai mici, care activeaza intr-un spatiu redus sau esti la inceput de drum, este important sa instalezi aparate care purifica aerul sau care controleaza nivelul umiditatii. Alege produse specifice nevoilor tale, de la Alecoair si ofera-le angajatilor un mediu cat mai potrivit pentru petrecerea programului de lucru. Un studiu din 2015 a demonstrat ca angajatii se bucura de o functie cognitiva imbunatatita daca lucreaza intr-un mediu mai bun.
Introdu detalii de design
Designul de interior din spatiul de birouri trebuie tratat cu la fel de multa... mai mult
Marti, 08 Iunie 2021, ora 17:01
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, joi, 27 mai, ca actiunea de la Sarulesti din judetul Calarasi a fost una de amploare, iar semnalul este destructurarea crimei organizate pentru a desfasura legal activitatile de depozitare a deseurilor.
Potrivit acestuia, de activitatea ilegala de colectare si incendiere a deseurilor, care are loc in Sarulesti, profita unele companii, iar controalele se vor extinde si asupra acestora.
"Cu siguranta, responsabilitatea autoritatii locale este una imensa, pentru ca aici vedem o situatie generalizata la nivelul acestei comune si nu este o comuna singulara din acest punct de vedere. Reteaua este organizata in asa fel incat de munca oamenilor de aici beneficiaza companii, companii care genereaza documente false si este cel mai important lucru - impreuna cu Ministerul de Finante vom merge pe fir mai departe si controalele se vor duce pana la companiile care valorifica aceste cantitati de deseuri care sunt colectate ilegal, sunt sortate ilegal, sunt depozitate ilegal, dar sunt practic curatate printr-o suveica de companii care acopera si dau o nuanta de legalitate acestei activitati. Garda de Mediu asta a facut in ultimele luni: s-a dus pe retelele organizate si este cel mai important lucru ca, alaturi de Ministerul de Finante si alaturi de Ministerul de Justitie, in comun, impreuna, sa putem destructura aceste retele", a afirmat ministrul.
Seful de la Mediu a subliniat ca autoritatile publice locale vor trebui sa sprijine... mai mult
Joi, 27 Mai 2021, ora 13:52
Viorel Glaman a fost demis din functia de sef al Garzii de Mediu Bucuresti. Ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, a facut o solicitare in acest sens catre Garda Nationala de Mediu, dupa scandalul provocat de poluarea excesiva din Capitala.
"In urma informatiilor aparute in spatiul public, am solicitat astazi comisarului general de la garda nationala de mediu schimbarea din functie a comisarului sef de pe Bucuresti, de la Garda de Mediu", spunea miercuri Costel Alexe.
La randul sau, Viorel Glaman a spus la Digi 24 ca nu are nicio vina pentru poluarea din Bucuresti: "Eu consider ca nu am nicio vina. Domnul ministru al Mediului si doamna comisar general ma poate analiza".
Viorel Glaman a fost intrebat daca stie definitia ecosistemului, iar seful Garzii de Mediu a raspuns ca nu stie. Glaman a mai declarat ca isi da seama daca in Bucuresti e poluare atunci cand iese din casa si "se uita pe cer".
Nivelul de poluare din Capitala a depasit limitele legale zilele acestea.
Iata mai multe detalii pe acest subiect:
Poluare record in Capitala: Seful Garzii de Mediu din Bucuresti va fi schimbat. Ce a spus despre angajatii din subordine UPDATEPoluare record in Bucuresti. Ministrul Mediului demite "un elefant": Nu e firesc sa aflu de pe Facebook, noroc ca eram treazPoluare record in Bucuresti: Primaria Capitalei sustine ca de vina sunt arderile de deseuri si arata cu degetul spre Ministerul MediuluiSute de tone de deseuri din parcurile din Bucuresti au fost... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 11:54
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca a cerut comisarului general demiterea sefului Garzii de Mediu din Bucuresti, in contextul nivelului alarmant de poluare care se inregistreaza si a controalelor efectuate in ultimele zile.
"In momentul de fata, comisarii Garzii de Mediu din Bucuresti si din judetele vecine au o ampla campanie de control la toti operatorii economici din Bucuresti si Ilfov pe procesele de ardere si emiterea in atmosfera a unor poluanti care afecteaza calitatea aerului din Bucuresti.
In urma informatiilor aparute in spatiul public si unei implicari nu tocmai eficiente a Garzii de Mediu Bucuresti in ceea ce inseamna monitorizarea problemelor de mediu cu care se confrunta Bucurestiul, am solicitat astazi comisarului general de la Garda Nationala de Mediu schimbarea din functie a comisarului sef de pe Bucuresti de la Garda de Mediu", a declarat ministrul Mediului.
In prezent, comisar general al Garzii Nationale de Mediu este Marioara Gatej, numita in functie de premierul Ludovic Orban, la propunerea ministrului Alexe, in data de 20 februarie.
Tot in conferinta de presa de astazi ministrul Costel Alexe a anuntat ca "suntem in plina campanie de control pe Bucuresti si Ilfov".
"Asa cum am declarat si ieri la audieri (in Parlament - n.red.) vineri sau luni, cel mai probabil, vom face conferinta de presa in care vom prezenta raportul pe aceste controale plus controlul pe care il avem in desfasurare de... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 11:42
Statul roman a incasat in 2018 taxe de mediu in valoare de 4,239 miliarde de euro, respectiv 7,95% din veniturile totale din taxe si contributii sociale, in crestere fata de 3,674 miliarde de euro, sau 7,85% din veniturile totale din taxe si contributii in anul 2017, arata datele publicate miercuri de Eurostat.
Veniturile din taxe de mediu ale celor 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au ridicat la 324,6 miliarde de euro in 2018, ceea ce reprezinta o crestere de 3% in termeni nominali fata de anul 2017 si cu 49% fata de 2002. Taxele pe energie au fost responsabile pentru cea mai mare parte (77,7%) din veniturile din taxele de mediu ale UE in 2018, urmate de taxele pe transport (19,1%) si taxele pe poluare si resurse (3,3%).
La nivelul Uniunii Europene, taxele de mediu au avut in 2018 o pondere de 6% in veniturile totale din taxe si contributii sociale. Romania se situeaza din acest punct de vedere deasupra mediei europene, ponderea taxelor de mediu in totalul veniturilor statului din taxe si contributii sociale fiind de 7,95%. Doar in 10 state membre UE ponderea taxelor de mediu in totalul veniturilor statului este mai mare decat in Romania.
Contributia taxelor de mediu la veniturile totale din taxe si contributii sociale variaza semnificativ in randul statelor membre. Tarile unde in anul 2018 taxele de mediu aveau cea mai mare pondere au fost: Letonia (10,9%), Bulgaria (9,8%), Grecia (9,5%), Slovenia (9,4%) si Croatia (9,3%).
La polul opus, tarile membre... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 20:14
Influenta negativa a dezvoltarii economice asupra mediului inconjurator este un fapt recunoscut de multa vreme. Pe fondul multiplelor provocari generate de necesitatea protejarii mediului, guvernele se confrunta acum cu o presiune tot mai mare de a identifica noi modalitati de diminuare a impactului activitatilor antropice asupra mediului, fara a afecta insa cresterea economica.
Este de la sine inteles ca influenta acestor masuri se va reflecta asupra activitatii producatorilor.
Materialele plastice au devenit o preocupare majora si o prioritate pentru Uniunea Europeana (UE), avand in vedere ca se produc din ce in ce mai multe produse din plastic. De exemplu, in 2016 au fost produse aproximativ 60 milioane de tone plastic la nivelul UE, potrivit Plastics Europe, de 20 de ori mai mult decat in anii '60. Din cantitatea totala, aproape 40% consta in ambalaje din plastic. Este important de mentionat ca aceste valori nu includ si fibrele din PET, ceea ce ar presupune o majorare semnificativa a cantitatilor finale.
Desi rata de reciclare a ambalajelor din plastic a crescut la nivelul intregii Uniuni Europene, la aproape 41% in 2016, trebuie sa tinem cont ca productia de plastic creste si ea intr-un ritm alarmant.
In acest context, taxele de mediu joaca un rol important si reprezinta un instrument util in cresterea gradului de constientizare in randul companiilor, dar si al populatiei, care trebuie sa tina seama de impactul asupra mediului si, de asemenea, sa... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 15:41
Identificarea tuturor contributiilor fiscale catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) reprezinta in continuare o problema majora in randul companiilor, desi prevederile privind aceste taxe si contributii sunt in vigoare inca din anul 2005, conform unui sondaj EY Romania derulat in luna iunie 2019.
Sondajul a avut ca scop masurarea impactului ultimelor modificari legislative asupra mediului de afaceri romanesc, cu referire specifica la contributiile si taxele catre Fondul pentru Mediu si asteptarile contribuabililor in relatia cu autoritatile competente.
Un procent de 97% dintre respondenti considera ca actualul cadru legislativ privind contributiile catre Fondul pentru Mediu nu este clar si nici corelat cu realitatea economica. Intrebati care sunt principalele provocari pe care le intampina in indeplinirea obligatiilor legale privind taxele si contributiile catre AFM, participantii au mentionat cadrul legislativ lacunar, dar si relatia cu autoritatile competente, care nu ofera informatii concrete, iar raspunsurile transmise fac referire tot la articolele din legislatie.
In ceea ce priveste contributia de 2 lei/kg pentru ambalajele introduse pe piata nationala, 54% dintre respondenti au mentionat ca determinarea cantitatilor de ambalaje se realizeaza prin estimari din documente (prin calcularea diferentei intre valoarea bruta si valoarea neta, pe baza CMR-urilor etc.) . Doar 22% calculeaza aceasta contributie pe baza proceselor verbale de cantarire a... mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 11:43