Indiferent de locul in care urmeaza sa lucrezi, angajatorul iti va solicita sa efectuezi examenul de medicina muncii, proces care va fi reluat periodic.
Realizarea examenului de medicina muncii este obligatorie si nu poate fi trecuta cu vederea. Omiterea efectuarii periodice a acestei testari a angajatilor poate atrage dupa ea sanctiuni severe din partea ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca). Medicina muncii este o specialitate importanta, al carei rol principal este de a proteja sanatatea angajatilor la locul de munca.
Medicii specialisti in acest domeniu se ocupa cu prevenirea afectiunilor care pot fi provocate de mediul de lucru, au responsabilitatea identificarii bolilor profesionale, sunt implicati direct in managementul afectiunilor cauzate de conditiile improprii de desfasurare a activitatii si se asigura de sanatatea lucratorilor, in vederea cresterii eficientei acestora.
Odata realizata medicina muncii Bucuresti, specialistii pot propune strategii eficiente care pot preveni accidentele de munca si pot reduce riscul aparitiei bolilor profesionale. De asemenea, medicul specialist este si cel care are obligatia de a instrui angajatii cu privire la normele de siguranta in munca, la masurile igienico – sanitare pe care acestia trebuie sa le respecte pentru a preveni unele afectiuni, dar si legat de masurile elementare de prim-ajutor.
Examenul de medicina muncii in Bucuresti se poate realiza la o clinica autorizata in efectuarea acestui tip de servicii,... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2022, ora 21:43
Raspandirea noului Coronavirus (COVID-19) si masurile necesare sau impuse in legatura cu prevenirea raspandirii la scara larga (carantina, interzicerea organizarii anumitor evenimente etc.) afecteaza cu rapiditate economiile statelor din toata lumea si, implicit, participantii la aceste economii, inclusiv angajatorii si angajatii.
O mare parte a institutiilor publice si operatorilor economici au luat deja masuri semnificative si ne asteptam la noi seturi de masuri pentru a garanta, pe cat posibil, distantarea sociala si desfasurarea activitatilor profesionale de la distanta.
Masurile sunt in linie cu cele care se iau la nivel regional si global, pentru a preveni si limita raspandirea COVID-19.
Daca pana la acest moment era o recomandare din partea autoritatilor, Decretul de instituire a starii de urgenta, publicat in Monitorul Oficial, prevede obligatia angajatorilor de a introduce, "acolo unde este posibil", pe perioada starii de urgenta, munca la domiciliu sau in regim de telemunca, prin act unilateral al angajatorului.
RECOMANDARILE MINISTERULUI MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE
Anterior publicarii Decretului de instituire a starii de urgenta, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a publicat recomandari pentru angajatori in vederea prevenirii si limitarii raspandirii COVID-19. Aceste recomandari raman de actualitate ulterior publicarii Decretului, ele clarificand pozitia autoritatilor cu privire la munca de la distanta.
Ministerul Muncii recomanda... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 14:35
In contextul cresterii numarului de cazuri de infectare cu noul virus Covid-19 pe teritoriul Romaniei, se impune ca operatorii economici sa aiba in vedere o serie de masuri pentru protejarea salariatilor lor.
Atat Codul Muncii, cat si Legea 319/2016 a securitatii si sanatatii in munca ("Legea 319/2006") asigura un cadru legislativ care sa permita angajatorilor, in contextul epidemiei Covid-19, sa ia masuri pentru a proteja sanatatea salariatilor lor.
Astfel, Codul Muncii permite angajatorilor sa modifice temporar atat locul, cat si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, in cazul unor situatii de forta majora sau ca masura de protectie a salariatului.
De asemenea, conform prevederilor Legii 319/2016, angajatorii au obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca si de a respecta principiile generale de prevenire, de evitare si de combatere a riscurilor precum si de adoptare, in mod prioritar, a masurilor de protectie colectiva.
In acest context, o masura importanta pe care multi dintre angajatori au decis sau intentioneaza sa o aplice o reprezinta efectuarea muncii de la domiciliul salariatului.
Care sunt insa modalitatile de punere in aplicare a acestei masuri si care sunt aspectele pe care angajatorii trebuie sa le aiba in vedere?
Efectuarea muncii de la domiciliul salariatului ca masura de protectie in cazul salariatilor care desfasoara munca utilizand tehnologia informatiei
Avand in vedere... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 11:20
Este sezonul virozelor, iar epidemia cu coronavirus se extinde pe zi ce trece. Panica si isteria au luat locul deciziilor rationale, iar asta poate sa afecteze buna desfasurare a activitatii companiilor, inclusiv in Romania.
In acest context, am cautat sa aflam care sunt indicatiile in cazul companiilor, ce spune legislatia din Romania in comparatie cu cea din alte tari sau in ce situatie se recomanda suspendarea activitatii unei companii.
Daniel Milicescu, expert SSM si Managing Partner Eurofin Consult, ne-a explicat ce trebuie sa faca angajatorii pentru a asigura sanatatea la locul de munca, dar si care sunt obligatiile angajatilor pentru a preveni raspandirea virusurilor.
Care este atitudinea managerilor de companii din Romania cu privire la sanatatea si securitatea in munca versus ce se intampla in alte tari din acest punct de vedere?
In ultima perioada, e un interes crescut in zona de Health and Safety, dincolo de fisele si documentele pe care le cere legislatia. Exista, insa, manageri care nu stiu care sunt raspunderilor lor in domeniul Sanatatii si sigurantei in munca si cum poate impacta SSM-ul business-ul pe care il conduc. Nu doar in sens negativ, ci si cum il poate ajuta, cum poate aduce plus-valoare.
Un exemplu bun este o epidemie. Si nu vorbim doar de coronavirus, ci si de cea de gripa sezoniera. Multi angajati merg la serviciu, chiar fiind bolnavi, iar managerii permit acest lucru.
Ceea ce nu iau ei in calcul este ca respectivul angajat nu... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 14:48
Utilizarea pe scara mai larga a realitatii augmentate (AR) si a realitatii virtuale (VR), in domenii precum comert, sanatate si servicii, va aduce un plus de 1,5 trilioane de dolari la PIB-ul global pana in 2030, si va transforma 23 milioane de locuri de munca, potrivit raportului "Seeing is believing", realizat de PwC la nivel global.
"Realitatea Augmentata si Realitatea Virtuala contribuie deja cu peste 46 de miliarde de dolari la PIB-ul global. Au evoluat rapid si pot fi folosite pentru a creste productivitatea, inovatia si oportunitatile de a genera venituri.
De exemplu retail, turism si industria auto sunt doar trei sectoare care exploreaza deja potentialul de a vinde si de a expune produse atat prin VR, cat si prin AR, in timp ce companiile de jocuri si divertisment utilizeaza tehnologia pentru a crea noi produse si experiente. Ele pot fi folosite cu succes si in servicii medicale, dezvoltarea de produse si servicii, training si imbunatatiri ale proceselor", a declarat Gabriel Voicila, Partener Tehnologie, PwC Romania.
Potrivit raportului, AR va continua sa aiba un aport mai mare la PIB-ul global pana in 2030, de peste un trillion de dolari, comparativ cu VR, care va genera 450,5 miliarde dolari.
In ceea ce priveste forta de munca, in prezent, mai putin de un milion de locuri de munca au fost afectate de VR si AR, dar pana in 2030 estimarile arata ca 23 de milioane de locuri de munca vor fi transformate, in special in China, SUA, Marea Britanie si... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 11:16
Guvernul Bulgariei a adoptat o ordonanta de urgenta prin care toti absolventii facultatilor de medicina care au beneficiat pe timpul studiilor de banii de la buget sunt obligati sa ramana timp de trei ani in tara dupa absolvire si sa lucreze in spitale desemnate de Ministerul Sanatatii.
Ordonanta de urgenta a intrat in vigoare la data de 23 iulie, scrie Info Sud-Est.
Reamintim ca si ministrul roman de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat public ca intentioneaza sa ia astfel de masuri de restrictionare a circulatiei fortei de munca peste hotare, ideea fiind puternic contestata de asociatiile de studenti, de partidele de Opozitie si de cei care cunosc legislatia Uniunii Europene.
"Intr-o lume care devine globala, mai deschisa spre Europa, spre toata planeta, ideea ca ai putea sa le spui tinerilor sa ramana legati de glie arata cat de in urma am ramas noi ca societate. E o aberatie", a declarat presedintele USR, Dan Barna, iar studentii au acuzat ca in loc sa le creeze conditii de munca decenta in tara, Guvernul Dancila vrea sa le restrictioneze dreptul fundamental de a-si alege locul de munca.
In Bulgaria, insa, guvernul conservator condus de Boiko Borisov a luat deja decizia cu privire la medici, motivul fiind acelasi ca in Romania: deficitul foarte mare de specialisti, in special in mediul rural.
Sursa citata relateaza ca, initial, guvernul bulgar stabilise ca OUG sa prevada ca absolventii de medicina sa poata lucra in acelasi spital in care isi faceau... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:45
Noi suntem in tara in care se fac pontaje, iar Codul Muncii are de-a face cu Romania socialista, a afirmat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Dragos Anastasiu, presedintele Camerei de Comert Romano-Germana (AHK Romania).
"Noi suntem intr-o tara in care facem pontaje, domnule ministru (ministrul Muncii, Marius Budai, n.r.) . Va rog mult de tot, schimbati Codul Muncii si adaptati-l zilelor noastre. Codul Muncii de azi are de-a face cu Romania socialista. Eu trebuie sa am condica, in 2019, si trebuie sa fac pontaje. Pe mine nu ma intereseaza daca unul sta doua ore la munca sau 12 ore, la un moment dat... El trebuie sa faca treaba. In schimb, eu trebuie sa-l pontez pe omul ala... e o nebunie! ", a spus Anastasiu.
In acelasi timp, Dragos Anastasiu a criticat, de asemenea, sistemul medicinei muncii, si considera ca testele angajatilor "se iau pe spaga".
"Vorbim, apoi, despre medicina muncii. Pai, la medicina muncii, din 3.000 de oameni care au fost pe la mine in ultimii cinci ani, nu a venit unu care sa spuna ca are ceva. Am printre ei soferi... Ca sa faci medicina muncii pentru o secretara mi se pare o aberatie pentru ca are medic de familie... In schimb, mi se pare absolut normal pentru macaragii, soferi. Deci, unu nu a venit cu probleme. Testele se iau pe spaga! Mai mult, soferii mai fac medicina muncii si la Ministerul Transporturilor, deci doua etape si unul n-are nimic ani de zile! Un alte exemplu este bucatarul pe care nu pot sa-l angajez fara medicina... mai mult
Marti, 07 Mai 2019, ora 11:51
Munca intr-un birou de la 9:00 la 17:00 va fi o exceptie in viitor, si nu regula, intrucat se va putea lucra de acasa sau din orice loc al lumii, la orice ora din zi si din noapte.
Totodata, angajatii vor avea un profil online, vor deveni mai conectati, mai mobili si mai agili, sustine organizatia neguvernamentala INACO, in Ghidul Meseriilor Viitorului, pe care l-a lansat luni.
Conform sursei citate, cercetarile Deloitte au dovedit ca peste 30% din spatiile de lucru sunt nefolosite intr-o zi de munca, deci companiile platesc spatii nefolosite, precum si energia sau alte utilitati si elemente asociate infrastructurii necesare locului de munca.
Principalele meserii ale viitorului
Autorii lucrarii sustin ca se poate vedea, circular, cum in urmatorii 25 - 50 de ani principalele meserii ale viitorului vor fi legate de calculatoare/robotica/cercetarea spatiala/energie si mediul inconjurator/sanatate/medicina/persoanele in varsta/invatamant/divertisment/afaceri/publicitate/social-media si Internet.
Astfel, in domeniul medicinei viitorului, datorita unui nivel de populatie in crestere si intr-un proces continuu de imbatranire, vor fi cautate profesiile de asistent medical, sora medicala, terapeut ocupational care vor fi ajutati de roboti medicali. Citogeneticienii vor interveni pe ADN. Vor aparea consilieri in genetica, iar inginerii biomedicali vor reproduce organe din celule stem.
Vor fi foarte importanti dieteticienii, nutritionistii si cercetatorii... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 13:56
Multi salariati viseaza sau isi doresc cu tarie oportunitatea si confortul de a lucra de acasa. In functie de responsabilitatile salariatului, de sarcina de munca, aceasta poate fi o posibilitate reala sau un vis fantezist.
Vestea buna este faptul ca un numar tot mai mare de companii cauta lucratori care sa isi desfasoare activitatea la domiciliu. Si nici nu e de mirare avand in vedere ca stam atat de prost la infrastructura rutiera si de transport, in general.
De munca la domiciliu pot beneficia atat angajatii, cat si angajatorii. Desfasurarea activitatii la domiciliu are ca avantaje, in primul rand, eliminarea timpilor si a costurilor necesare deplasarilor la locul de munca, precum si eliminarea absenteismului, ceea ce contribuie substantial la scaderea costurilor si la cresterea productivitatii pentru ambele parti. Se elimina si acea "competitie" gen: "Cine vine primul a serviciu si cine pleaca ultimul".
O parte dintre cele mai uzuale activitati care se pot efectua la domiciliul angajatului includ urmatoarele locuri de munca: web developer, programator IT, grafician, designer, traducator tehnic, specialist PR, scriitor, interpret, editor, programator, agent vanzari si reprezentant al serviciului clienti.
Munca la domiciliu sau munca la distanta?
Aceste tipuri de activitati prezinta anumita diferente, asa ca, mai intai sa vedem cum sunt definite fiecare.
Munca la distanta reprezinta activitatea desfasurata de o persoana intr-un loc diferit de persoana... mai mult
Vineri, 09 Iunie 2017, ora 17:52
2