Mobilizarea companiilor care au anuntat sponsorizari si donatii pentru a ajuta statul roman in lupta cu COVID-19 este remarcabila.
Firmele pot recupera o parte din acest ajutor sub forma unei reduceri de la plata impozitului pe profit, in proportie de 20% din impozit (dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri).
Este de retinut ca acest credit fiscal poate fi reportat pe o perioada de sapte ani daca nu poate fi folosit in intregime in anul curent sau daca societatea inregistreaza pierderi.
Ce se schimba in aceasta perioada?
Catre ce entitati directionam sponsorizarea?
Potrivit legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, atat persoanele juridice fara scop lucrativ, inclusiv organizatiile non-profit, cat si institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pot fi beneficiari ai sponsorizarilor.
In contextul pandemiei, autoritatile publice au anuntat ca accepta sponsorizari din partea companiilor fie direct, prin institutiile publice, unitatile medicale (spitalele), dar si prin organizatia non-profit Crucea Rosie, care si-a pus la bataie toate resursele in combaterea acestui virus, prin sustinerea celor din prima linie si a pacientilor cu echipamentele necesare.
Unde pot merge banii din sponsorizari?
Sponsorizarea trebuie sa aiba un scop bine definit.
In vremea pandemiei, sponsorizarile se pot acorda in anumite scopuri, si anume: stiintific, pentru cercetare fundamentala si aplicata (de exemplu... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 11:57
Laura Codruta Kovesi, care conduce Directia Nationala Anticoruptie (DNA), a transmis ca medicii nu ar trebui sa primeasca sponsorizari deloc, pentru ca e greu sa faci diferenta intre cele care sunt date cu buna credinta si cele care sunt, de fapt, mite deghizate.
"Mi-a atras atentia in anumite dosare, atat la DNA, cand am vorbit de sponsorizari in sistemul de sanatate, dar si cand am vorbit de sponsorizari facute catre pompieri, si am avut cateva dosare investigate.
Cred ca in anumite domenii importante, strategice, esentiale, statul roman nu ar trebui sa permita ca firme private sa sponsorizeze institutii si functionari publici", a aratat Laura Codruta Kovesi, intr-un interviu acordat Republica.ro.
Solutia pentru a evita mita deghizata sub forma de sponsorizare in domenii precum sistemul sanitar este ca statul sa plateasca atat ...citeste mai departe despre "Kovesi propune o solutie pentru ca medicii sa nu mai primeasca mita sub forma de sponsorizari" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Iunie 2016, ora 16:01
Premierul Dacian Ciolos a declarat sambata, dupa sedinta informala de Guvern, ca i-a cerut ministrului Sanatatii o informare permanenta despre evolutia starii de sanatate a pacientilor raniti in Colectiv.
Totodata, prim-ministrul a precizat ca medicii care au ingrijit pacientii din Colectiv vor fi platiti pentru orele suplimentare, iar costurile deplasarii din strainatate a pacientilor vor fi suportate de Guvern.
Cine va fi purtatorul de cuvant al Guvernului Ciolos
"Am discutat cu ministrul Sanatatii, Andrei Achimas-Cadariu, caruia i-am cerut sa continue sa urmareasca foarte atent starea persoanelor ranite la Colectiv si sa am informare atat in privinta celor din tara, cat si strainatate. Sa-mi faca o informare periodica. Sa am vesti de la cei internati in tara, dar si in strainatate. Medicii sa fie platiti pentru orele suplimentare. Sa-i recompensam cum se cuvine. Sa acoperim costurile deplasarii din strainatate a pacientilor", a punctat Ciolos.
Intrebat de jurnalistul ...citeste mai departe despre "Ciolos anunta ca medicii de la Colectiv vor fi platiti pentru orele suplimentare: Sponsorizarile de la ISU, derapaje" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Noiembrie 2015, ora 14:48
Cadrele medicale, dar si organizatiile de pacienti, vor trebui sa declare sponsorizarile si orice alte cheltuieli acoperite in beneficiul lor de producatorii de medicamente, dispozitive medicale si materiale sanitare, potrivit proiectului de modificare a Legii privind reforma in sanatate.
Aceeasi obligatie o au producatorii, detinatorii de autorizatii de punere pe piata sau reprezentantii acestora in Romania si distribuitorii angro si en detail de medicamente, dispozitive medicale si materiale sanitare.
Sponsorizarile trebuie declarate la MS si Agentia Nationala a Medicamentului
Sponsorizarile trebuie declarate, conform proiectului de act normativ, la Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului.
"Producatorii, detinatorii de autorizatii de punere pe piata sau reprezentantii acestora in Romania si distribuitorii angro si en detail de medicamente, dispozitive medicale si materiale sanitare.
au obligatia sa declare Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamantului toate activitatile de sponsorizare, precum si orice alte cheltuieli suportate pentru medici, asistenti medicali, organizatii profesionale, organizatii de pacienti si orice alt tip de organizatii care au activitati in domeniul sanatatii. Obligatia (...) revine si beneficiarilor activitatilor de sponsorizare, medici, asistenti medicali, organizatii profesionale, organizatii de pacienti si orice alt tip de organizatii care au activitati in domeniul sanatatii", prevede... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 11:29