Epidemia de coronavirus a expus o problema latenta in Europa Centrala si de Est: din cauza exodului personalului medical in Occident, sistemul medical din regiune este in pragul unui colaps - este concluzia unei analize ample facute de ziarul olandez Trouw, axata pe sistemul medical din Europa.
"Libera circulatie a persoanelor este una dintre temeliile pe care se sprijina Uniunea Europeana. Asta inseamna ca fiecare cetatean UE are voie sa lucreze in orice tara vrea. Insa in contextul pandemiei fix aceasta libera circulatie atarna acum ca sabia lui Damocles asupra unor tari.
In conditiile in care toate cele 27 de state membre ale UE se bazeaza in situatia actuala pe personalul medical, cei mai noi membri ai familiei europene sunt cei care mor in lupta cu pandemia. Aceste tari se confrunta cu o lipsa masiva de personal medical.
Tarile din Europa Centrala si de Est se lupta de ani buni cu un exod de medici si asistente. De la aderarea lor la UE, statele membre din regiune s-au lovit de o emigrare in masa a lucratorilor din domeniul sanatatii catre Vest.
Nu este surprinzator faptul ca acest flux este unidirectional. Salariile mari si sistemele sanitare mai bine organizate din Occident sunt atractive pentru multe cadre medicale", scriu jurnalistii olandezi.
Acestia au avansat si cateva cifre, pentru a evidentia discrepantele cand vine vorba de bani cheltuiti in Sanatate.
"Cifrele vorbesc de la sine. Date din 2016 de la Eurostat arata ca exista un decalaj mare... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 14:12
Libertatea de circulatie este una dintre pietrele de temelie ale Uniunii Europene, insa, atunci cand este vorba de asigurarea asistentei medicale in cele mai sarace tari din blocul comunitar, precum Romania, aceasta poate fi o problema, arata o analiza realizata de Politico pe baza datelor publicate de Comisia Europeana.
Mai multi angajati din domeniul medical - precum medici si asistente - se muta dintr-o tara in alta decat in cazul oricarei alte profesii din UE, iar fluxul este, de cele mai multe ori, de la est la vest, adica din tarile mai sarace catre cele mai bogate.
Analiza arata ca exodul cadrelor medicale este mai pronuntat in estul si sudul Europei, astfel incat tarile din regiune, inclusiv Romania, pregatesc practic medici pentru vecinii lor mai bogati.
Pregatirea medicilor este un proces lung si costisitor, insa nu fiecare tara isi poate recompensa la fel absolventii. Cheltuielile pentru sistemul medical pe cap de locuitor variaza drastic intre statele membre UE, de la 816 euro in Romania, la peste 4.000 de euro in Luxemburg, Germania si alte tari occidentale. Iar medicii si asistentele se orienteaza catre locurile unde sunt mai muti bani.
Un studiu realizat in Estonia cu putin inainte de aderarea la UE, in 2004, arata ca mai mult de jumatate dintre cei 17.749 de angajati din sistemul medical luau in calcul posibilitatea de a munci in strainatate.
Tara avea 4.312 medici in 2004: peste 1.800 de medici au aplicat de atunci pentru acreditare in... mai mult
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 21:46
De cand este membra a Uniunii Europene, Romania se confrunta cu un exod al cadrelor medicale, zeci de mii de medici, asistente, stomatologi si farmacisti parasind tara atrasi de salariile mai mari, dar si de conditiile mai bune de munca din sistemele de sanatate ale statelor vest-europene.
"Nu cred ca vreunul dintre colegii mei intentioneaza sa ramana" in Romania, afirma o absolventa de Psihiatrie aflata in primul an de rezidentiat, Sonia Papiu. "Cred ca pot invata mai multe in strainatate", argumenteaza ea in continuare, potrivit unui reportaj publicat joi de agentia Reuters.
De altfel, pentru un medic roman este usor sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate, numai la Cluj fiind la ora actuala mai multe agentii specializate in recrutarea medicilor care vor sa lucreze in spitalele vest-europene.
Acolo ei gasesc ceea ce le lipseste in Romania, si anume salarii mai mari, sisteme sanitare functionale si o infrastructura medicala moderna, Franta, Germania si Marea Britanie fiind printre statele catre care se orienteaza cu predilectie medicii romani.
Dar pentru Romania consecintele acestui exod sunt cumplite, ea numarandu-se acum printre statele Uniunii Europene cu cei mai putini medici, desi se afla printre primele locuri la numarul de absolventi de Medicina, mai noteaza Reuters.
Circa o treime dintre posturile din spitalele romanesti sunt vacante, iar potrivit estimarilor Ministerului Sanatatii aproximativ un sfert dintre romani au un acces insuficient la... mai mult
Joi, 09 Martie 2017, ora 22:12
In vara anului 1939, doi medici romani si-au lasat in urma familiile si au plecat in China, dornici sa arate acestui popor ca nu era singur in rezistenta sa impotriva agresiunii nipone.
Lucrand in spitalele militare din sud-vestul tarii, punandu-si la bataie propriile vieti, David Iancu si Bucur Clejan au salvat de la moarte nenumarati militari si civili chinezi, fapte pentru care au castigat respectul netarmurit al Beijingului.
Dupa ce au participat ca medici pe front in timpul Razboiului Civil Spaniol, David Iancu si Bucur Clejan, cu sprijinul Partidului Comunist Roman, s-au alaturat unei echipe umanitare internationale care a sosit in Hong Kong in luna septembrie a anului 1939.
Detasati pe langa unitatile militare ce luptau in provinciile Yunnan, Guizhou, Hunan si Jiangxi, cei doi, pe langa vietile pe care le-au salvat, au contribuit la modernizarea si extinderea serviciului sanitar al diviziilor ce cu greu reuseau sa tina piept atacurilor nipone.
Intr-un razboi care nu ...citeste mai departe despre "Ingerii Rosii: Eroii romani ai Chinei - Documentar" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 14:03
O agentie regionala de sanatate din Franta a decis sa reexamineze dosarul unui medic roman care initial fusese respins, dupa ce primarul localitatii in care acesta ar urma sa isi exercite profesia a facut greva foamei in semn de protest fata de respingerea doctorului.
In urma cu o luna, cei 2.000 de locuitori ai comunei La Motte, situata in departamentul Cotes-d'Armor (vestul Frantei), au ramas fara medic generalist dupa ce singurul doctor din localitate a iesit la pensie. Jean-Pierre Guilleret, primarul localitatii, s-a adresat unei agentii de recrutare care a recomandat un medic roman, Gino P.
Venit inca de saptamana trecuta in localitate, medicul roman nu a putut sa inceapa activitatea intrucat nu a primit avizul Agentiei Regionale de Sanatate. Colegiul regional al medicilor a argumentat ca diploma medicului nu ar fi conforma cu standardele solicitate in Franta, iar doctorul roman nu ar cunoaste limba franceza la un nivel suficient.
In acest context, primarul Jean-Pierre Guilleret a intrat in greva foamei, luni dimineata, denuntand decizia de respingere a dosarului medicului roman.
Confruntata cu aceasta situatie, Agentia Regionala de Sanatate a comunicat luni dupa-amiaza, potrivit publicatiei Ouest France, ca dosarul medicului roman va fi reexaminat in cursul zilei de marti. mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 08:46
Dupa doi ani de recesiune si austeritate, romanii au nevoie de vesti mai bune. Astfel, anuntul din aceasta saptamana potrivit caruia economia a crescut cu 4,4% in trimestrul al treilea al lui 2011 a fost intampinat cu caldura.
Cu toate acestea, este putin probabil ca bucuria sa dureze, din cauza efectelor ce decurg din criza zonei euro - o limitare a creditarii si rambursarea creditelor catre FMI anul viitor, scrie publicatia britanica The Economist in ultimul numar.
Ministrul roman de finante, Gheorghe Ialomitianu, a descris drept "prudent" bugetul pe 2012 care isi croieste drum spre aprobare in Parlament. Masurile sale includ o inghetare a salariilor din sectorul public si a pensiilor, introducerea coplatii pentru serviciile medicale si privatizarea unor active de stat.
Demersurile guvernului se bazeaza pe ipoteze "roz"
Guvernul spera ca astfel de demersuri vor netezi calea spre un deficit bugetar de numai 1,9% din PIB anul viitor, de la 4,4% in acest an. Dar acest lucru depinde de anumite ipoteze "roz", releva The Economist, printre care o crestere de aproximativ 2% si mai multi bani cash de la UE. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a redus recent previziunile sale de crestere pentru Romania in 2012, de la 3,8% la 1,1%.
Cu toate acestea, bancile pot intampina cele mai mari dificultati, considera publicatia britanica. Aproximativ 16% din sectorul bancar din Romania se afla in mainile unor institutii grecesti. Cea mai mare parte din... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 10:45