Unul din cinci romani cu varste cuprinse intre 25 si 39 de ani este plecat din tara pentru mai mult de un an, conform unui studiu.
"Emigratia de lunga durata este masurata ca diferenta intre populatia cu domiciliul si cea cu resedinta in Romania. Mai mult de 2,5 milioane din cetatenii romani cu domiciliul permanent in Romania sunt plecati din tara pentru mai mult de un an. Numarul lor a crescut constant, indeosebi dupa 2007.
Daca la nivel national fenomenul reprezinta 'numai' 12% din populatie, la grupele de varsta 25 - 39 de ani (perioada cea mai activa, atat din punctul de vedere al fortei de munca, cat si al fertilitatii) incidenta este dubla: unul din cinci cetateni de aceasta varsta este plecat din tara pentru mai mult de un an", conform Monitorului Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung Romania.
Conform datelor furnizate de Monitorul Social, ponderea persoanelor plecata din tara, pe regiuni, in 2017, a fost urmatoarea: 17,7% - Regiunea Nord-Est, 14,4% - Regiunea Sud-Est, 11,4% - Regiunea Centru, 10,9% - Regiunea Vest, 10% - Regiunea Sud-Vest Oltenia, 9,4% - Regiunea Nord-Vest, 8,9% - Regiunea Bucuresti-Ilfov, 7,4% - Regiunea Sud-Muntenia.
In ce priveste ponderea persoanelor plecate din tara, pe medii rezidentiale, din mediul urban au plecat 15,9% dintre romani, iar din mediul rural 6,1%.
Infograficul despre populatia plecata din Romania poate fi consultat pe www.monitorulsocial.ro.
Citeste si:
Romanii care muncesc in strainatate, printre... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 16:33
Nu exista drama mai mare pentru un stat pe timp de pace decat sa-si piarda cetatenii intr-un ritm atat de mare cum se intampla numai in timp de razboi sau in cazul unor calamitati naturale sau biologice. Cum in Romania nu a fost nici macar un razboi civil in ultimile decenii, e cu atat mai tragic faptul ca am ajuns in topurile tarilor cu cele mai mari diaspore.
Nu exista palma mai usturatoare pe care sa o primeasca o clasa politica si un semn al esecului misiunii acesteia decat fuga populatiei intr-un procent care se poate compara doar cu cel al Siriei devastate de razboiul si crimele civile din ultimii sase ani.
Si, totusi, cand te gandesti ca liderii nostri se lauda cu stabilitatea si siguranta pe care le ofera statul roman, solutia e sa privim cifrele seci din rapoartele si studiile care descriu cel mai bine dimensiunea dezastrului de la noi.
Estimarile unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite privind migratia in 2015, de exemplu, arata ca Romania se afla pe locul patru in Europa cu 3.4 milioane de cetateni care traiesc in alta tara, dupa Marea Britanie, Polonia si Germania.
Si mai dramatic este ca Romania, potrivit aceluiasi raport ONU, a avut cea mai accelerata crestere la nivel mondial a numarului de imigranti, dintr-un stat care nu a fost distrus de razboi, cu o crestere anuala de peste 7% a diasporei. Pe primul loc se afla Siria, usor de explicat, cu o crestere medie anuala a diasporei de peste 13%.
Suntem lideri mondiali, asadar, la ritmul in... mai mult
Duminica, 13 August 2017, ora 21:15
Romania se mandreste cu una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana, dar combinatia problematica dintre populatia imbatranita si in scadere si plecarea peste hotare a lucratorilor tineri si bine calificati va pune o presiune semnificativa asupra sistemului de sanatate si de pensii.
Iar Romania are nevoie de o strategie pentru a-i determina pe tinerii cu inalte calificari profesionale sa revina in tara, se arata intr-o analiza a publicatiei Forbes, sub titlul "Romania 'isi pierde mintile' si incearca sa stopeze migrarea creierelor".
In articol se mentioneaza ca, de la aderarea la UE, peste un milion de romani au emigrat in cautarea unor oportunitati profesionale mai bune si a unui nivel de trai superior.
"Pe masura ce crestea numarul celor care cautau o viata mai buna in Occident, in special in Germania, Italia, Spania si Marea Britanie, Romania a inceput sa sufere de fenomenul numit adesea 'migrarea creierelor'", noteaza Forbes, subliniind ca efectul plecarii romanilor cu studii superioare si calificari profesionale de varf se resimte intens.
Un exemplu folosit in analiza este situatia din sistemul de sanatate.
"In ultimii ani, mii de angajati au emigrat in tari mai dezvoltate din UE, unde beneficiaza de salarii mai mari si de conditii de lucru mai bune. Faptul ca in strainatate pot castiga chiar si de 10 ori mai mult a dus la o criza grava a personalului din spitalele romanesti. Se estimeaza ca din 2007 au plecat din Romania in... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 12:57
Aproximativ 3.000 de medici din Capitala au solicitat, din 2007 pana in prezent, Colegiului Medicilor Bucuresti documente de plecare in strainatate, a declarat presedintele institutiei, prof. dr. Ioan Lascar.
"Daca este sa ma refer la ritmul de plecare al medicilor din celelalte specialitati - si asta va spun prin prisma experientei pe care am acumulat-o la Colegiul Medicilor din Bucuresti-, in ultimii ani, de la momentul aderarii Romaniei la spatiul european, din 2007 pana in prezent, din aproximativ 14.000 de medici cati aveam noi inmatriculati in baza de date a Colegiului Medicilor din Bucuresti, asta inseamna aproximativ 30% din medicii din Romania, aproape 3.000 au solicitat documentele de plecare in strainatate", a afirmat profesorul doctor.
Ce spunea ministrul desemnat al Sanatatii, anul trecut, despre medicii care pleaca din tara
Potrivit acestuia, in momentul de fata, cateva specialitati au devenit deja deficitare tocmai din cauza acestui fenomen.
"Este vorba de ...citeste mai departe despre "Exodul medicilor: Aproape 3.000 de doctori bucuresteni au solicitat sa plece in strainatate in ultimii ani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 18:59
Decizia premierului Victor Ponta de a se opera in strainatate la genunchi este criticata de specialistii romani, care spun ca operatia nu era obligatorie, nu era urgenta si se putea face foarte bine si in Romania.
Dupa un control efectuat saptamana trecuta la Spitalul Militar din Bucuresti, premierul Victor Ponta a plecat sa se opereze la genunchi in Turcia, decizia nefiind anuntata public decat luni dupa-amiaza, cand a aparut in Monitorul Oficial confirmarea ca vicepremierul Gabriel Oprea se va ocupa pana vineri de conducerea operativa a Guvernului.
Ponta si-a facut control la genunchi - I-a fost recomandata o operatie
Gabriel Oprea, in fruntea Guvernului pana vineri
"Ma mir ca pentru o operatie de ruptura de ligament nu a ales o clinica din Romania, ci a optat pentru o clinica din strainatate.
Este o discordanta intre vorba si fapta la politicienii nostri, iar decizia de azi ne demonstreaza, inca o data, ca in cei 26 de ani de la revolutie nu a existat interes in a ...citeste mai departe despre "Ce spun medicii despre operatia lui Ponta: E de rutina, se putea face si in Romania" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 19:30
Felicia Buruiana este unul dintre medicii romani care a luat decizia de a profesa in strainatate. A plecat din Romania in urma cu zece ani, iar in Anglia a gasit un sistem sanitar total diferit de al nostru.
Un sondaj INSCOP Research arata ca mai bine de 58% dintre romani cred ca medicii pleaca din tara din cauza salariilor ridicol de mici. Felicia Buruiana, care lucreaza acum la Watford General Hospital din Marea Britanie, marturiseste pentru Ziare.com ca a plecat din cauza lipsei de apreciere profesionala si a insatisfactiilor, tot profesionale, in ciuda muncii depuse.
De la pasiune la profesie
Nu si-a dorit niciodata o alta profesie decat cea de medic. Isi aminteste ca isi petrecea vacantele de vara la Spitalul Coltea, la Clinica de Chirurgie, unde statea de dimineata pana seara. In paralel cu medicina a fost pasionata si de limbi straine. Intr-un articol, jurnalistii de la The Guardian au prezentat-o ca medicul roman care vorbeste cinci limbi straine.
"Insa, in ciuda ...citeste mai departe despre "Un medic roman din UK explica diferenta enorma din spitale: Pana si o cafea trebuie documentata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Mai 2015, ora 12:22
In Romania, deficitul de medici a ajuns la peste 40%, existand riscul ca sectiile de spital ultraperformante sa devina muzeu, sustine presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae.
"In acest moment deficitul de medici din Romania a ajuns cam in jur de 40 - 42 la suta. In 1990, in Romania lucrau 57.000 de medici. La 1 iulie 2014, in Romania erau inscrisi in Colegiul Medicilor, cu drept de libera practica, 39.200 de medici. Am coborat sub pragul de 40.000 de medici. Deficitul major este in spitale. Daca in 2011 in spitale aveam angajati cu drept de libera practica 24.000 de medici, in acest moment avem 14.600 de medici", a declarat Astarastoae, citat de Mediafax.
Acesta a mai precizat ca numai in acest an au plecat ...citeste mai departe despre "Deficitul de medici creste: Sectiile de spital ultraperformante risca sa ajunga muzeu" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 12:40
Medicii si asistentele din Romania au parasit masiv tara, in ultimii ani, pentru a se indrepta sa profeseze in tari occidentale, unde pot castiga salarii de cel putin 10 ori mai mari.
In ultimii sapte ani, 10.000 de doctori si asistente au plecat din Romania, potrivit organizatiilor medicilor, transmite BBC.
Multi dintre cei care pleaca din tara sunt tineri, la inceputul carierei medicale. Ei spun ca nu pot trai cu un salariu de inceput de circa 250 de euro pe luna, adica aproximativ 1.000 de lei. In plus, spre deosebire de medicii mai varstnici, nu au suficienta experienta pentru a practica in domeniul privat, paralel cu munca pe care o fac in spitale.
The Guardian, despre miile de medici care au spus "Adio" Romaniei: Sistemul sanitar este in criza
Studenta Andreea Rosca sustine ca sunt mai multe motive pentru care ar putea ramane in Romania: "Iti iubesti tara, iti iubesti familia, prietenii. Poate visezi sa schimbi sistemul. Eu personal nu cred ca se va intampla".
Ea ...citeste mai departe despre "BBC: Medicii romani sunt tentati de o viata mai buna in strainatate" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 12:26
Doctorul Stephan Poen este medic foniatru, doctor in Medicina si Muzicologie la Roma. S-a stabilit acolo dupa ce a plecat din Romania aproape imediat dupa terminarea facultatii. De-a lungul timpului i-au fost pacienti mari artisti, in primul rand de opera, dar nu numai, de ale caror voci s-a ingrijit.
Legaturile doctorului Poen cu lumea operei sunt si personale, fiind fostul sot al regretatei soprane Elena Cernei.
Revine foarte des in Romania, fiind inclusiv unul dintre colaboratorii apropiati ai Marianei Nicolesco. Cum isi regaseste de fiecare data tara natala, cu bune si cu rele, cum apreciaza evolutia culturii romanesti, cum crede ca poate fi oprit exodul medicilor romani, care este diferenta intre un doctor roman si unul italian, ce au in comun opera si politica ne-a spus in interviul acordat Ziare.com.
Specilitatea dvs. e putin cunoscuta in Romania. Ce face un medic foniatru?
Foniatria este o specialitate destul de cunoscuta in mediile medicale si in profesiunile care ...citeste mai departe despre "Despre lipsa de cultura, spitale, politica si economie - Interviu cu medicul roman al marilor voci" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 10:59