Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene, a prezentat scuze Italiei pentru ajutorul oferit tarziu de Europa in criza sanitara provocata de COVID-19 si a evidentiat activitatea medicilor romani si polonezi care salveaza vieti in Peninsula.
In discursul prezentat joi, in cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, ea a vorbit si despre necesitatea unui plan Marshall pentru redresarea Europei si a spus ca acesta trebuie instituit imediat.
Von der Leyen a adus un omagiu victimelor COVID-19 si a subliniat ca, in cazul acestei crize si in lupta impotriva pandemiei, este nevoie de adevar.
"Este adevarat ca nimeni nu era realmente pregatit pentru o asemenea drama. Este, de asemenea, adevarat ca prea multi dintre noi nu au fost prezenti atunci cand, la inceput, Italia a avut nevoie de o mana de ajutor. Si da, in acest sens, Europa in ansamblul sau prezinta cele mai sincere scuze. Dar scuzele au valoare numai daca antreneaza o reala schimbare a comportamentului", a spus Von der Leyen.
Ea a afirmat ca acum Europa a devenit "centrul viu al solidaritatii mondiale".
"Adevarata Europa s-a trezit. Europa in care paramedici din Polonia si medici din Romania salveaza vieti in Italia. Europa in care ventilatoarele din Germania sunt vitale in Spania. Europa in care bolnavi din Franta sunt tratati in spitale din Cehia si in care pacienti din Bergamo sunt transportati cu avionul in clinici din Bonn", a precizat presedintele CE.
Citeste si: Orban i-a condus la... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 20:41
Sute de medici romani au fost platiti de-a lungul unui deceniu de compania farmaceutica slovena KRKA, una dintre cele mai mari trei companii pharma de pe piata de medicamente generice din Romania, ca sa prescrie pacientilor anumite pastile.
Jurnalistii de la Libertatea au intrat in posesia a 2.000 de documente ale companiei unde medicii de toate specialitatile, de la medicina de familie, la oftalmologie, psihiatrie sau neurologie, sunt trecuti cu nume si prenume in tabele si cu diverse note in dreptul lor referitoare la retetele date pacientilor si modalitatea de recompensa ce se impune. Medicamentul pe care acestia trebuiau sa-l prescrie este Bilobil, produsul companiei obtinut din Gingko Biloba.
Aceasta mita, care insa e sanctionabila doar din punct de vedere moral si etic, nu si penal, varia de la bani virati periodic, la vacante in Palma de Mallorca, taxe pentru participarea la congrese medicale sau bani pentru cursuri de perfectionare.
Jurnalistii arata ca oamenii cu care au vorbit le-au dezvaluit ca KRKA avea pe cineva la Ministerul Sanatatii si la Casa de Asigurari si astfel avea acces la lista secreta a CNAS in care apar toti medicii, cu toate medicamentele prescrise. Aceasta este o infractiune, insa trebuie descoperit cine din cele doua institutii a oferit lista.
In documente apar si coloane intregi cu avantajele oferite, sumele date in avans si perioada in care "mita" va fi amortizata prin banii romanilor, dupa ce isi vor fi cumparat medicamentul... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 15:34
O companie farmaceutica israeliana a lansat o investigatie interna, dupa ce au aparut acuzatii legate de mituirea medicilor romani pentru pentru ca acestia sa prescrie medicamente fabricate de firma respectiva.
Un purtator de cuvant al companiei farmaceutice a confirmat investigatia interna, insa a evitat sa comenteze pe marginea acuzatiilor, arata Reuters.
Teva Pharmaceutical a lansat ancheta inca de anul trecut, dupa ce o persoana anonima i-a acuzat pe israelieni ca platesc comisioane de vorbitori si de consultanta pentru medicii romani, care accepta sa prescrie medicamentul Copaxone destinat tratarii sclerozei multiple, catre un numar cat mai ridicat de pacienti din Romania.
De asemenea, medicilor romani li se acopera si cheltuielile de calatorie in strainatate de catre reprezentantii Texa.
Mai mult, compania israeliana este acuzata ca incearca in mod activ sa demostreze ca respectivele comisioane de vorbitori sunt legitime si trimite in acest sens fiecarui medic ...citeste mai departe despre "O companie farmaceutica din Israel este acuzata ca mituia medici romani pentru a prescrie medicamentele sale" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Decembrie 2016, ora 09:16
Felicia Buruiana este unul dintre medicii romani care a luat decizia de a profesa in strainatate. A plecat din Romania in urma cu zece ani, iar in Anglia a gasit un sistem sanitar total diferit de al nostru.
Un sondaj INSCOP Research arata ca mai bine de 58% dintre romani cred ca medicii pleaca din tara din cauza salariilor ridicol de mici. Felicia Buruiana, care lucreaza acum la Watford General Hospital din Marea Britanie, marturiseste pentru Ziare.com ca a plecat din cauza lipsei de apreciere profesionala si a insatisfactiilor, tot profesionale, in ciuda muncii depuse.
De la pasiune la profesie
Nu si-a dorit niciodata o alta profesie decat cea de medic. Isi aminteste ca isi petrecea vacantele de vara la Spitalul Coltea, la Clinica de Chirurgie, unde statea de dimineata pana seara. In paralel cu medicina a fost pasionata si de limbi straine. Intr-un articol, jurnalistii de la The Guardian au prezentat-o ca medicul roman care vorbeste cinci limbi straine.
"Insa, in ciuda ...citeste mai departe despre "Un medic roman din UK explica diferenta enorma din spitale: Pana si o cafea trebuie documentata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Mai 2015, ora 12:22
SpitalOnline.ro, prima platforma de live chat medic - pacient la nivel european, a fost lansata marti in Romania la initiativa antreprenoriala a unui grup de medici romani, cu suportul unor specialisti din Marea Britanie, in urma unei investitii de aproximativ 30.000 de euro.
Proiectul reprezinta o alternativa rapida a consultatiilor medicale clasice prin care pacientii vor putea beneficia de servicii medicale, 24 de ore din 24, oferite in cadrul a 30 de specialitati, sustinute initial de un numar total de 150 medici.
Potrivit initiatorului proiectului, Mihai Rascu, consultatiile sunt facute de medici din toate specialitatile care au drept de libera practica pe teritoriul Romanie si "automat sunt legale".
"SpitalOnline.ro isi propune sa raspunda acestei nevoi a pacientilor de a putea comunica oricand cu medicul lor, de a pune intrebari si a primi raspunsuri chiar si in afara programului clasic de consultatii. Potrivit studiilor, aproximativ 70% dintre vizitele la un spital sau la o clinica offline, pentru generarea unui diagnostic si a unei conduite medicale, ar putea fi mijlocite de tehnologie, deci evitate. De asemenea, daca ne uitam pe Internet, pe forumuri, observam ca sunt sute de oameni care cauta online raspunsuri la diverse probleme medicale. Vrem sa evitam ca acesti oameni, care de cele mai multe ori nu au suportul unui cadru medical specializat, sa ajunga sa se trateze dupa ureche", a declarat marti intr-o conferinta de presa Mihai Rascu, fondatorul... mai mult
Marti, 17 Iunie 2014, ora 12:25
Medicii si asistentele din Romania au parasit masiv tara, in ultimii ani, pentru a se indrepta sa profeseze in tari occidentale, unde pot castiga salarii de cel putin 10 ori mai mari.
In ultimii sapte ani, 10.000 de doctori si asistente au plecat din Romania, potrivit organizatiilor medicilor, transmite BBC.
Multi dintre cei care pleaca din tara sunt tineri, la inceputul carierei medicale. Ei spun ca nu pot trai cu un salariu de inceput de circa 250 de euro pe luna, adica aproximativ 1.000 de lei. In plus, spre deosebire de medicii mai varstnici, nu au suficienta experienta pentru a practica in domeniul privat, paralel cu munca pe care o fac in spitale.
The Guardian, despre miile de medici care au spus "Adio" Romaniei: Sistemul sanitar este in criza
Studenta Andreea Rosca sustine ca sunt mai multe motive pentru care ar putea ramane in Romania: "Iti iubesti tara, iti iubesti familia, prietenii. Poate visezi sa schimbi sistemul. Eu personal nu cred ca se va intampla".
Ea ...citeste mai departe despre "BBC: Medicii romani sunt tentati de o viata mai buna in strainatate" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 12:26
Germania se bazeaza pe medicii straini pentru sistemul national de sanatate, insa limba cunoscuta ca fiind extrem de dificila reprezinta o bariera si complica tratarea pacientilor, fiind posibile rezultate dezastruoase.
Atat autoritatile, cat si sindicatele, vor sa introduca examene mai grele de limba germana pentru medicii nou sositi in spitale, pentru a se asigura ca acestia pot comunica eficient cu cetatenii germani, potrivit AFP, citata de Digital Journal.
In acest timp, Germania, care are cea mai puternica economie a Europei, rationalizeaza conditiile pentru imigranti pentru a atrage medici straini. Insa criticii acuza ca limba germana vorbita de acestia nu este suficient de buna pentru a se intelege cu pacientii.
Medicii romani pot castiga pana la 12.000 de euro lunar, in strainatate
"Este o problema, o problema in continua crestere in Germania. Sunt foarte multi medici care vin din strainatate si care vorbesc limba germana la un nivel foarte slab", a declarat Hartwig ...citeste mai departe despre "Germania vrea medici romani, dar un obstacol pare de netrecut - limba imposibila" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 15:36
Doctorul Stephan Poen este medic foniatru, doctor in Medicina si Muzicologie la Roma. S-a stabilit acolo dupa ce a plecat din Romania aproape imediat dupa terminarea facultatii. De-a lungul timpului i-au fost pacienti mari artisti, in primul rand de opera, dar nu numai, de ale caror voci s-a ingrijit.
Legaturile doctorului Poen cu lumea operei sunt si personale, fiind fostul sot al regretatei soprane Elena Cernei.
Revine foarte des in Romania, fiind inclusiv unul dintre colaboratorii apropiati ai Marianei Nicolesco. Cum isi regaseste de fiecare data tara natala, cu bune si cu rele, cum apreciaza evolutia culturii romanesti, cum crede ca poate fi oprit exodul medicilor romani, care este diferenta intre un doctor roman si unul italian, ce au in comun opera si politica ne-a spus in interviul acordat Ziare.com.
Specilitatea dvs. e putin cunoscuta in Romania. Ce face un medic foniatru?
Foniatria este o specialitate destul de cunoscuta in mediile medicale si in profesiunile care ...citeste mai departe despre "Despre lipsa de cultura, spitale, politica si economie - Interviu cu medicul roman al marilor voci" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 10:59
O agentie regionala de sanatate din Franta a decis sa reexamineze dosarul unui medic roman care initial fusese respins, dupa ce primarul localitatii in care acesta ar urma sa isi exercite profesia a facut greva foamei in semn de protest fata de respingerea doctorului.
In urma cu o luna, cei 2.000 de locuitori ai comunei La Motte, situata in departamentul Cotes-d'Armor (vestul Frantei), au ramas fara medic generalist dupa ce singurul doctor din localitate a iesit la pensie. Jean-Pierre Guilleret, primarul localitatii, s-a adresat unei agentii de recrutare care a recomandat un medic roman, Gino P.
Venit inca de saptamana trecuta in localitate, medicul roman nu a putut sa inceapa activitatea intrucat nu a primit avizul Agentiei Regionale de Sanatate. Colegiul regional al medicilor a argumentat ca diploma medicului nu ar fi conforma cu standardele solicitate in Franta, iar doctorul roman nu ar cunoaste limba franceza la un nivel suficient.
In acest context, primarul Jean-Pierre Guilleret a intrat in greva foamei, luni dimineata, denuntand decizia de respingere a dosarului medicului roman.
Confruntata cu aceasta situatie, Agentia Regionala de Sanatate a comunicat luni dupa-amiaza, potrivit publicatiei Ouest France, ca dosarul medicului roman va fi reexaminat in cursul zilei de marti. mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 08:46