Anuntul de marti al prim-ministrului Victor Ponta privind cresterea salariilor medicilor si legalizarea primirii de bani de catre acestia de la pacienti mai mult a agitat apele decat sa le linisteasca.
Propunerile premierului ne arata, din pacate, ca solutiile reale pentru acest sistem sunt inca foarte departe de aplicare.
Dupa zile intregi de amenintari cu greva si, mai ales, cu demisia in bloc a medicilor, premierul a explicat ca statul isi permite cresterea salariilor, gratie economiilor facute in sistemul de sanatate dupa introducerea cardului de sanatate.
La un impact bugetar de 1,7 miliarde de lei pe an si economii de 90-100 de milioane de lei lunar in urma implementarii cardului, asa cum sustin reprezentantii PNL si vicepresedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Alin Sergiu Costache, afirmatia lui Ponta se sustine, mai ales ca recent se lauda cu o rectificare pozitiva a bugetului Sanatatii.
Dar daca medicii nu recurgeau la proteste si amenintari extreme, ...citeste mai departe despre "Majorarea de 25%, inceputul muncii Sisifului din Sanatate - care sunt problemele din sistem si ce solutii ar fi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 16:22
Colegiul Medicilor din Romania (CMR) considera ca solutiile date de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in cazul celor doua hotarari prin care medicul este asimilat functionarului public sunt "criticabile", acesta fiind pus, "in mod nedrept", in afara legii.
Potrivit unui comunicat remis marti, CMR sustine ca ar trebui de urgenta sa aiba loc o clarificare a statutului medicului prin intermediul legii adoptate de Parlament si "nu prin transformarea unei instante de judecata in organ legislativ".
"Instanta care a cerut 'interpretarea legii' practic s-a degrevat de solutionarea cauzei refuzand sa o judece si sa pronunte o solutie fata de probele de la dosar si in raport de textele legale in vigoare", se arata in comunicatul citat.
E oficial: Fara atentii sau donatii pentru medicii din spitalele de stat
CMR considera ca, prin modul in care s-a actionat, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a transformat in legiuitor modificand un text de lege in vigoare dupa cum a ...citeste mai departe despre "Ce spune Colegiul Medicilor despre decizia instantei referitoare la banii in plic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 August 2015, ora 16:27
Din motive de economie, sute de functionari elvetieni din Geneva trebuie, de acum inainte, sa faca singuri curat la locul de munca si sa-si trieze deseurile din pubela, a anuntat, marti, un purtator de cuvant al Departamentului de urbanism.
Aceasta masura, introdusa in toamna trecuta, urmeaza sa fie extinsa progresiv la diferite servicii ale administratiei elvetiene. Masura vizeaza in prezent 800 de angajati ai statului, mentioneaza agentia elvetiana ATS, conform AFP.
In paralel, serviciul de curatenie in cladiri este externalizat. Operatiunea este in prezent in faza de test, dupa care se va face un bilant, a anuntat secretarul general al departamentului de urbanism (DU), Bernard Favre, confirmand o informatie dezvaluita de cotidianul La Tribune din Geneva.
Cladirile vizate de aceste masuri sunt numai imobile administrative. Scolile si sectorul medical nu sunt incluse in aceasta masura mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 11:23
Functionarii publici parlamentari vor avea dreptul sa lucreze in sectorul privat, inclusiv in regii autonome si societati comerciale, ocupand functii care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate potrivit fisei postului, a decis Guvernul printr-un amendament aprobat luni, informeaza Mediafax.Amendamentul modifica Legea statutului functionarului public parlamentar si, implicit, proiectul legii salarizarii unitare promovat de Guvern prin angajarea raspunderii in Parlament.
Legea actuala a statutului functionarului public parlamentar, republicata in 2009, prevede in forma actuala ca statutul de functionar public parlamentar este incompatibil cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor si activitatilor didactice din invatamantul superior, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice.
De asemenea, aceeasi lege interzice functionarilor publici parlamentari sa detina functii ori desfasoare alte activitati, remunerate sau neremunerate, inclusiv in cadrul regiilor autonome sau al societatilor comerciale din sectorul public sau privat.
In sedinta de luni, Guvernul a acceptat insa si un amendament care modifica aceste prevederi, stabilind ca aceasta calitate de functionar public parlamentar este incompatibila cu orice alta functie publica - fara referire la functia privata - cu exceptia functiilor si activitatilor didactice din invatamantul superior, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice, dar si "cu... mai mult
Luni, 13 Decembrie 2010, ora 16:48
"Clientul nostru, stapanul nostru" este un slogan comunist inlocuit de capitalistii de azi cu formule de promovare si PR. Din pacate, tot fara corespondent in practica. Degeaba avem zgarie-nori de sticla, daca mitocanii care isi au birourile la ultimele etaje se cred dumnezei.Degeaba ai partide care se succed la guvernare, daca nu ai oameni care ar trebui sa dea credibilitate in prezent si incredere in viitor.
In fapt, aceste caricaturi anonime care pentru a fi tinute minte isi aplica numele pe manseta Guvernului, Guvernul X, Guvernul Y, aplica regula cererii si a ofertei dupa principiul: mult pentru putini si putin pentru multi. Sfidarea tine de mediul politic in general si reprezinta o constanta in istoria moderna a Romaniei.
Dar ce ne facem cand sfidarea vine dinspre cei care ar trebui sa isi respecte clientii mai mult decat pe ei insisi? Nu trebuie sa fii erudit, sa cunosti doctrine sau teorii socio- economice pentru a sesiza disfunctionalitatile economiei noastre de piata.
Nu mai mira si, din pacate, nu mai deranjeaza pe nimeni, ca din doua birouri ale administratiei locale, in care opt cucoane isi pilesc unghiile vei pleca la fel de lamurit cum ai venit, indiferent ce problema te-ar preocupa, fie ca e vorba de locul de parcare sau de plata impozitelor.
Asa cum orice muritor stie ca drumurile sale pentru internarea intr-un spital nu s-au incheiat o data cu tratamentul si ca mai sunt necesare multe alte vizite pentru a obtine un certificat medical. Sarabanda... mai mult
Marti, 06 Aprilie 2010, ora 00:05