Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER), care reuneste cele mai importante 19 situri de fabricatie din tara - solicita Presedintelui Iohannis, Parlamentului, Guvernului si celorlalte institutii ale statului sa declare imediat fabricile de medicamente din tara unitati strategice, sa solicite specialistilor crearea unei liste de medicamente esentiale si activarea unor proceduri simplificate de inregistrare de medicamente si materii prime, pentru ca siturile PRIMER sa inceapa demersuri de import si fabricatie in conditiile starii de necesitate.
"Marea majoritate a medicamentelor esentiale si a materiilor prime destinate acestora sunt produse in China si India, astfel incat aducerea acestora in Romania dureaza 2-3 luni. Tocmai de aceea trebuie sa incepem sa activam procedurile de achizitie astazi, pentru a avea medicamentele produse in mai si iunie" a declarat Dr Dragos Damian, Director Executic PRIMER.
In plus PRIMER solicita modificarea Capitolului III, Articolul 22, privind masurile de prima urgenta din Decretul privind instituirea starii de urgenta, in sensul suspendarii complete a obligatiei de plata a contributiei clawback pe perioada martie -iunie 2020 pentru companiile care se alatura eforturilor de creare de stocuri utilizate in lupta impotriva COVID-19.
"Fondurile care rezulta din aceasta relaxare fiscala vor fi folosite pentru achizitionarea materiilor prime care s-au scumpit cu pana la 300% si pentru crearea unor conditii... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 15:57
Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) anunta ca dispune de o capacitate instalata de productie de peste 10 miliarde de unitati si ca poate produce "cantitati suficiente de medicamente in aproape orice forma de prezentare care sa sprijine autoritatile si populatia in batalia contra Coronavirusului".
PRIMER, care reuneste cele mai importante 19 situri de fabricatie din tara, are o capacitate insumata instalata de productie anuala de peste 10 miliarde de unitati terapeutice, in practic toate formele de prezentare uzuale: orale, lichide sterile si nesterile, perfuzabile, topice, si multe altele.
"Numai pe parcursul anului 2019, fabricile din Romania au produs si pus in circulatie o cantitate de peste 300 de milioane de cutii de medicamente" a declarat Dr Dragos Damian, Director Executiv PRIMER.
Ca sa dam un alt exemplu, tot in 2019, companiile membre PRIMER au fabricat circa 10 milioane de cutii de paracetamol (200 milioane de comprimate) si 1 milion de cutii de ibuprofen (10 milioane de comprimate), principalele doua medicamente utilizate si in tratamentul simptomelor cauzate de COVID-19.
Aceste volume pot fi dublate la solicitarea autoritatilor, iar capacitatile de productie pot creste cu circa 10% daca se suspenda temporar faza de serializare.
Fabricile de medicamente din Romania sunt in marea lor majoritate noi, astfel incat inglobeaza tehnologie farmaceutica de ultima ora.
Producatorii de medicamente au facut in... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 12:39
PRIMER - Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania - care reuneste 16 situri de fabricatie din tara - atrage atentia ca Romania are fabrici care pot produce la preturi competitive medicamentele despre care s-a aratat ca au creat crize de-a lungul timpului - clonazepam, levodopa, acenocumarol, cisplatin, imunoglobuline, vaccinuri, HIV / SIDA si multe altele - insa lipsa unei strategii nationale a medicamentului si deficitul de comunicare cu autoritatile au facut ca viata pacientilor sa fie pusa in pericol iar statul roman sa devina captive intereselor unor importatori.
"Fabricile de medicamente din Romania, care in ultimii 10 ani au facut obiectul unor extinderi si modernizari ce au insumat 500 milioane de euro si care platesc anual sute de milioane de lei taxe si impozite in tara pot produce orice medicament iesit de sub patent, in orice forma de prezentare. Din pacate insa ani de zile autoritatile din institutiile abilitate nu au discutat cu reprezentantii nostri", sustine Dragos Damian, Director Executiv PRIMER, intr-un comunicat de presa.
"Din acest motiv, in loc sa le gaseasca fabricate in tara, pacientii trebuie sa astepte saptamani in sir pentru ca medicamente uzuale cum sunt cele descrise mai sus sa fie aduse pe nevoi speciale si la preturi mai mari din import", a completat Damian.
Aceasta situatie afecteaza nu numai pacientii, ci si economia Romaniei, deficiul de balanta comerciala in domeniul farma fiind estimat la 2,25 miliarde de... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 17:16
Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania solicita autoritatilor sa intervina in reglementarea domeniului productiei de medicamente, deoarece, in caz contrar, in trei ani, Romania va ramane fara medicamente din productia interna, conform unui comunicat.
"Declinul continua inacceptabil in productia de medicamente din Romania. In conditiile in care piata farmaceutica a crescut in ultimul an cu peste 11%, avansul pentru medicamentele fabricate in tara este de doar 2% in numar de cutii. Solicitam din nou ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, si ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, sa intervina in reglementarea acestui domeniu pentru ca altfel, in 3 ani, Romania ramane fara medicamente din productie interna", se mentioneaza in comunicatul remis, miercuri, AGERPRES.
PRIMER atrage atentia ca datele recent aparute cu privire la cresterea pietei farmaceutice cu 11% trebuie privite cu maxima rezerva, in conditiile in care cresterea medicamentelor care costa sub 25 lei este mai mica de 4%, iar avansul medicamentelor fabricate in tara este putin peste 3% in valoare si sub 2% in numar de cutii. Patronatul mentioneaza, de asemenea, ca peste 95% din medicamentele care costa sub 25 lei, folosite de peste 8 milioane de pacienti, sunt fabricate in tara.
"Stagnarea evolutiei producatorilor de medicamente din Romania este efectul fiscalitatii paradoxale generate de 'taxa clawback' care s-a dublat in ultimii 2 ani obligand site-urile de fabricatie din tara... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 17:12
Concurenta pe piata medicamentelor este denaturata, iar produsele cele mai scumpe au pozitie dominanta si blocheaza accesul medicamentelor ieftine, fabricate in Romania, se arata intr-un comunicat al Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER).
Aceasta dupa ce, la inceputul saptamanii, Consiliul Concurentei a anuntat ca a declansat o analiza privind modul in care se realizeaza productia si comercializarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala si a suplimentelor alimentare.
Reprezentantii patronatului spun ca vor coopera fara rezerve si cu toata responsabilitatea cu inspectorii Consiliului Concurentei in orice investigatie care urmareste sa analizeze conditiile structurale ale pietelor, relatiile contractuale existente intre diferiti actori ce desfasoara activitati in sectorul productiei si comercializarii medicamentelor, precum si cadrul legislativ aplicabil.
"Din 2009 si pana in prezent, reglementarile din domeniul medicamentelor date de autoritatile abilitate, respectiv metodologia de calcul a preturilor la medicamente (OMS 75/2009 corectat de OMS 368/2017); contributia trimestriala de tip clawback (OUG 77/2011); includerea de medicamente noi in sistemul de compensare (OMS 861/2014) coroborat cu hotararea privind aprobarea listei corespunzatoare medicamentelor cu si fara contributie personala (HG 720/2008) si contractul cadru (HG 140/2018) - actionand simultan si disturbant - au denaturat competitia libera si au creat... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 13:56
Platforma Romania 100, condusa de fostul premier Dacian Ciolos, critica modul in care guvernarea PSD-ALDE a gestionat situatia medicamentelor din tara noastra.
Intr-o postare pe Facebook, organizatia aminteste ca Guvernul condus de Dacian Ciolos a adoptat HG 800/2016, care continea prevederi precum:
ieftinirea medicamentelor prin aducerea la zi a preturilor din Romania cu preturile de referinta internationaleieftinirea obligatorie a medicamentelor originale iesite sub patent cu 10%introducerea listei medicamentelor esentiale: medicamente generice ieftine dar indispensabile pentru cancer, boli de inima si diabet etc.
Ieftinirile ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 martie 2017, dar Cabinetul PSD-ALDE a abrogat aceste masuri.
In schimb, coalitia de guvernare a amanat pana in aprilie 2018 toate ieftinirile de medicamente, astfel ca sute de mii de pacienti platesc mai multi bani din buzunar. Mai mult, a aprobat exceptii de la taxa clawback, ceea ce a generat o gaura in buget de 34 milioane de euro anual.
Nu in ultimul rand, a eliminat din legislatie lista medicamentelor esentiale, ceea ce a dus la aparitia crizei imunoglobinelor, un deces si sute de pacienti care sunt obligati sa procure pastile din strainatate, se mai arata in postarea Platformei Romania 100, care spune ca principalii afectati sunt oamenii in varsta si cei bolnavi.
Citeste si: Adevaratul cancer din sanatate este criza de umanitate. Cum am ajuns aici?
C.P. ...citeste mai departe despre... mai mult
Duminica, 14 Ianuarie 2018, ora 17:34
Agentia Europeana a Medicamentului a informat Comisia Europeana ca orasul preferat de catre angajatii sai pentru noul sediu este Amsterdam, in urma planificatei mutari din Londra dupa Brexit.
Un studiu realizat in randul a 92% dintre salariatii EMA a aratat ca mai putin de jumatate din personal ar fi dispus sa se mute in noua din orasele candidate. In opt dintre aceste orase - pe care EMA nu le-a nominalizat - ar vrea sa se mute sub 30% din angajatii agentiei. Noua din zece angajati EMA ar prefera sa demisioneze decat sa se mute in orase ca Varsovia, Bucuresti sau Sofia.
Angajatii EMA au indicat ca sunt reticenti in a se muta in multe dintre cele 19 orase propuse sa gazduiasca Agentia Europeana a Medicamentului.
Editia europeana a Politico informeaza ca cei 900 de angajati care au participat la studiu au indicat ca orasul preferat pentru noul sediu este Amsterdam, iar EMA a informat CE ca relocarea in orasul olandez ar duce la cele mai reduse pierderi de personal.
Alte orase preferate de angajatii Agentiei Europene pentru Medicamente sunt Barcelona si Viena, urmate de Milano, Copenhaga, Atena si Dublin, sustine Politico.
Ramanerea personalului este esentiala pentru mentinerea serviciilor esentiale, apreciaza conducerea EMA.
Relocarea Agentiei Europene pentru Medicamente si a Autoritatii Bancare Europene promite sa dea un stimulent economiilor oraselor care vor gazdui aceste agentii, insa concurenta este una dura. Nu mai putin de 19 orase, printre care si... mai mult
Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 14:26
Relocarea Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) si sustinerea candidaturilor, de catre tarile care si-au aratat dorinta sa gazduiasca institutia europeana, printre care se afla si Romania, a scos la iveala un aspect poate doar intuit pana acum.
Angajatii institutiei europene se tem ca relocarea Agentiei in unele tari din Europa de Est ar face ca unele dintre drepturile pe care acum, cand EMA are sediul la Londra, le au sa nu mai fie respectate.
Angajatii LGBT ai Agentiei si-au exprimat in scris temerea ca drepturile lor nu vor mai fi respectate, daca sediul institutiei va fi mutat intr-o tara din Europa de Est, iar seful EMA, Guido Rasi, a solicitat celor 19 tari care vor sa gazduiasca sediul Agentiei Europene a Medicamentului sa fie in favoarea drepturilor homosexualilor, noteaza Politico.
Guido Rasi spune ca intelege preocuparile angajatilor LGBT, care i-au scris si lui, si altor lideri europeni despre teama lor de a se muta intr-un loc in care drepturile nu le sunt respectate sau unde mariajele lor nu vor mai fi recunoscute dupa ce agentia va fi relocata din Londra.
Nici Rasi si nici angajatii respectivi nu nominalizeaza o anumita tara, dar Politico mentioneaza ca se face referire la Bulgaria, Polonia, Slovacia si Romania, unde nu sunt recunoscute relatiile intre persoane de acelasi sex. Jurnalistii straini amintesc ca in Romania tocmai a fost anuntat faptul ca va exista un referendum pentru redefinirea familiei traditionale, in aceasta toamna. Celelalte... mai mult
Sambata, 09 Septembrie 2017, ora 20:08
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, sambata, la Bruxelles, ca eventuala relocare de la Londra la Bucuresti a Agentiei Europene a Medicamentului va fi posibila daca Guvernul "isi face temele mai bine", propunand un sediu si conditii financiare pentru ca tara noastra sa fie atractiva.
"Statele interesate trebuie sa vina cu oferte foarte concrete si aici cred ca mai avem de lucru. Guvernul trebuie sa-si faca temele mai bine si eu evaluez ca undeva pana la sfarsitul anului vom avea primele concluzii pe relocarea agentiilor.
Dar inca o data, aici astept, chiar astept de la Guvern sa-si faca temele, sa propuna un sediu, sa propuna conditii financiare si asa mai departe, tot ce trebuie pentru a fi o tara atractiva pentru agentie", a spus Klaus Iohannis, raspunzand unei intrebari legate de relocarea Agentiei Europene a Medicamentului.
Iohannis a precizat ca, in cadrul reuniunii de sambata a Consiliului European, chestiunea relocarii agentiilor europene cu sediul in Marea Britanie nu va fi abordata decat la modul general, liderii statelor UE intalnindu-se in primul rand pentru a stabili termenii negocierii iesirii Marii Britanii din blocul comunitar.
Iohannis s-a dus la negocierile pe Brexit cu o idee: Oamenii inainte de bani. Toti pentru unul, unul pentru toti!
Romania vrea sa gazduiasca Agentia Europeana a Medicamentului, aflata in prezent la Londra, dupa Brexit, a declarat europarlamentarul PPE Theodor Stolojan in cursul unei intalniri cu jurnalistii romani,... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 14:59