Societatea romaneasca va castiga pe termen lung de aproape cinci ori mai mult decat cheltuielile in urmatorii trei ani cu actualizarea listei medicamentelor compensate, arata un studiu realizat de Institutul de Prognoza al Academiei Romane, cu sustinerea Local American Working Grup, dat publicitatii miercuri.
Studiul releva faptul ca, prin cresterea accesului la medicamente de ultima generatie in urmatorii trei ani, pacientii vor castiga aproximativ 75.000 de ani de viata activi datorita tratarii cu succes a afectiunilor, prelungirii duratei de viata a pacientilor cu afectiuni cronice si prin evitarea deceselor.
Astfel, in primi trei ani de la actualizarea listei medicamentelor compensate, efortul suplimentar suportat de stat va depinde de gradul de penetrare a pietei de catre noile molecule si indicatii, putand varia intre 216 si 486 milioane de lei.
Pe termen lung, actualizarea listei medicamentelor compensate ar putea genera un impact economic pozitiv de aproape 0,5% din produsul Intern Brut datorita recastigarii sau mentinerii nivelului de productivitate al pacientilor, releva acelasi studiu.
De cealalta parte, beneficiile economice pe termen lung ale vindecarii pacientilor sau evitarii deceselor ar putea ajunge la trei miliarde de lei. mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 15:07
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Pana, a declarat ca lista medicamentelor compensate va fi actualizata in aceasta vara si ca obiectivul ministerului este reformarea actualului program national de oncologie.
"In acelasi timp, obiectivul nostru este reformarea actualului program national de oncologie. De fapt, nu este un program national cu adevarat, ci putem vorbi doar despre o activitate nationala de chimioterapie. Un program national presupune mult mai multe lucruri", a spus oficialul din MS la Conferinta Nationala a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) de la Poiana Brasov.
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania sustine nevoia infiintarii, alaturi de celelalte comisii de specialitate din Ministerul Sanatatii, a unei comisii de medicina personalizata - medicina viitorului, care sa elaboreze, in stransa colaborare cu celelalte comisii de specialitate si cu reprezentantii pacientilor, strategiile de viitor pentru adaptarea sistemului medical romanesc la provocarile medicinei personalizate. Modelul este deja aplicat cu succes in Statele Unite ale Americii.
Presedintele FABC, Cezar Irimia, a apreciat progresele din ultimii ani in domeniul oncologiei ca fiind "extraordinare".
"Progresele din ultimii ani, in domeniul oncologiei, au fost extraordinare. Atat ca mod de intelegere a bolilor maligne, cat si din punctul de vedere al tratamentului. Numai ca, din pacate, pacientii romani nu au acces la aceste... mai mult
Luni, 24 Iunie 2013, ora 16:22
Deschiderea listei medicamentelor compensate nu va aduce cheltuieli suplimentare pentru bugetul statului, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
Noile medicamente pe care Ministerul Sanatatii s-a angajat sa le introduca la compensare in acest an vor fi de fapt platite de producatorii de medicamente, intrucat taxa clawback prevede ca acestia trebuie sa achite orice suma care depaseste bugetul estimat de autoritati la inceputul fiecarui trimestru.
"Taxa clawback presupune ca noi, producatorii de medicamente, sa acoperim integral diferenta dintre consumul total de medicamente compensate si bugetul aprobat de CNAS aferente unui trimestru. Astfel, suma pe care statul ar trebui sa o aloce pentru deschiderea listei medicamentelor compensate, care conform ultimului studiu Cegedim se ridica la 94,3 milioane lei, va fi platita in procent de 100% de catre producatori prin taxa clawback", a declarat Dan Zaharescu, director executiv ARPIM, citat in comunicat.
El a punctat ca este important, in acest context, sa se puna in balanta impactul deschiderii listei medicamentelor compensate asupra statului si asupra pacientilor.
"Pentru stat impactul economic este egal cu zero, pentru pacienti este de nepretuit.
Fiecare dintre moleculele care asteapta sa intre pe lista aduc ceva in plus fata de medicamentele deja existente, fie ca ne referim le eficienta lor, la diminuarea efectelor adverse, la modalitatea... mai mult
Joi, 30 Mai 2013, ora 09:40
Reteta electronica va fi obligatorie din 1 ianuarie 2013, de la lansarea sistemului in 2 iulie si pana in prezent fiind prescrise online peste trei milioane de retete, informeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).
"Utilizarea sistemului se apropie de indicatorii de succes vizati, urmand ca de la 1 ianuarie 2013 sa devina obligatorie. Controale inopinate in farmacii, reducerea stocurilor de formulare tiparite si stimulente financiare sunt masuri pentru impunerea generalizarii sistemului", se precizeaza intr-un comunicat.
Oficialii CNAS mai spun ca, pentru atingerea pragului de un milion de retete electronice, a fost nevoie de aproximativ trei luni de zile.
"Farmacistii si medicii au inteles treptat importanta utilizarii prescriptiilor in format electronic si, dupa alte 23 de zile, respectiv in 17 octombrie, s-a atins pragul psihologic de doua milioane de prescrieri online", a precizat sursa citata.
Sistemul ofera raportari prin care CNAS verifica daca prescrierile medicilor se regasesc in ce elibereaza farmaciile la preturi compensate. Ca masura suplimentara, reteta electronica vine in sprijinul medicilor, reducand riscul erorilor de prescriere, potrivit reprezentantilor Casei.
Spre exemplu, daca sunt prescrise medicamente incompatibile intre ele, medicul este avertizat. Similar se intampla si daca doza prescrisa pacientului este prea mare sau daca nu se respecta regulile impuse de sistemul de decontare. De asemenea, datele pacientului sunt... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 16:20