Ministerul Sanatatii, condus de Alexandru Rafila (PSD), vrea ca pacientii care doresc sa primeasca servicii medicale de la un anumit medic sa plateasca o taxa.
Propunerea care prevede introducerea noii taxe apare in proiectul strategiei nationale de sanatate pentru perioada 2023-2030, pusa in dezbatere publica pe site-ul ministerului, informeaza G4Media.
Noua taxa, numita coplata, ar urma sa fie platita de pacientii care au asigurari de sanatate.
Proiectul prevede introducerea treptata a taxei, la inceput doar in anumite regiuni, in cadrul unui proiect-pilot.
"Strategia vizeaza pilotarea furnizarii anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care ofera serviciile de sanatate solicitate, in baza unei coplati reglementate legal si suportate de beneficiar si a posibilitatii programarii transparente a serviciului respectiv in sistemul electronic de programari", se arata in nota de fundamentare a strategiei.
Strategia mai prevede proiecte precum informatizarea spitalelor si asigurarea unor servicii de urgenta de catre medicii de familie, dar nu sunt date niciun fel de informatii privind modul in care vor fi atinse aceste obiective. ...citeste mai departe despre "Taxa noua in Sanatate. Sunt vizati pacientii care aleg sa fie consultati de un anumit medic" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 04 Decembrie 2022, ora 21:43
Cand cautati pe Google imagini cu medici sau asistente medicale, s-ar putea sa va asteptati la o imagine traditionala a unei femei intr-o rochie alba, cu ciorapi si o boneta alba. Cu toate acestea, rezultatele cautarii infatiseaza, din ce in ce mai frecvent, cadre medicale ce poarta uniforme medicale fashion, in culori diverse. Din ce in ce mai multe spitale si-au schimbat optica asupra modului in care se imbraca personalul medical.
In zilele noastre, persoanele din unitatile medicale, spitalicesti, stomatologice si chiar veterinare, poarta in primul rand uniforme medicale fashion, cum ar fi uniformele Cherokee, Barco sau Heartsoul. Uniforma alba conventionala este acum folosita mai ales in cadrul evenimentelor formale, cum ar fi absolvirea studiilor, sau de catre personalul medical non-chirugical. In Romania, uniformele medicale fashion create de brandurile premium din lume, sunt disponibile la Medifashion.ro.
Uniformele medicale denumite si "scrubs" constau intr-un halat medical tip camasa sau tricou cu maneca scurta si pantaloni cu croieli diferite, adaptabile stilului personal al fiecarui medic. Tinuta a fost denumita "scrubs" deoarece a fost folosita pentru prima data de chirurgi si asistente medicale in salile de operatie, unde igienizarea riguroasa mediului este o practica frecventa.
EVOLUTIA UNIFORMELOR MEDICALE
Rochia alba conventionala a fost o uniforma obligatorie pentru asistente medicale la inceputul secolului XX. Chirurgii, pe de alta parte,... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2022, ora 17:49
1 pacient din cei 270.000 diagnosticati cu boli neurodegenerative costa sistemul medical aproape 14.000 euro pe an doar din consultatii si medicatie la care se adauga costurile informale de ingrijire post diagnosticCosturile informale ale ingrijirii acasa pot ajunge la peste 200% valoarea costurilor de ingrijire in functie de stadiul de boala pentru un pacient, adica 28.000 euro/anIn Romania doar 40% dintre bolnavi sunt diagnosticati1900 euro costa in medie ingrijirea unui pacient cu probleme neurodegenerative in sistemul EnayatiEnayati Medical City a consolidat un sistem de sanatate ce se bazeaza pe ingrijire pe termen lung, preventie si imbunatatirea calitatii vietii
Obiectivul Enayati Medical City a fost acela de a consolida un model de eficienta si de a crea acel sistem care sa duca la imbunatatirea calitatii vietii pacientului, varstnic, in primul rand, incluzand aici prelungirea vietii acestuia. Astfel ca, experienta primului an de existenta a validat un nou concept in sistemul privat din Romania, spitalul non chirurgical, care trateaza problematica cronica a pacientului, cu internari pe termen lung si cu o adresabilitate patologica larga: neurologie, cardiologie, recuperare, oncologie, medicina interna, boli neurodegenerative inclusiv. Pornind de la speranta de viata in Romania care a crescut cu peste patru ani intre 2000 si 2019, dar a scazut temporar cu 1,4 ani in ultimii doi ani din cauza impactului pandemiei de COVID-19, dr Wargha Enayati a dezvoltat un nou... mai mult
Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 18:56
Mulți dintre noi am crescut într-o perioadă în care teama de vizitele la medicul stomatolog a fost alimentată de aparatura rudimentară disponibilă la acea vreme sau, mai grav, de apariția cazurilor de infecții dobândite în cabinetele de medicină dentară. În prezent, lucrurile stau cu totul altfel, serviciile stomatologice fiind net superioare, iar pacienții beneficiază de o abordare profesionistă, superioară din punct de vedere tehnologic. Iată patru motive să nu te mai temi de vizitele periodice la medicul dentist și să te ocupi cu încredere de îngrijirea zâmbetului tău.
1. Tratamente minuțioase fără durere
În ziua de astăzi, chiar și cele mai complicate tratamente dentare sunt confortabile pentru pacienți, grație preparatelor anestezice moderne. În majoritatea situațiilor, medicul stomatolog va apela inclusiv la un spray anestezic, astfel încât să nu simți nici măcar disconfortul ce poate apărea la administrarea anestezicului injectabil.
De asemenea, în prezent, cabinetele de medicină dentară dispun de instrumente și produse destinate protejării gingiilor ori sporirii confortului pe parcursul ședințelor de tratament. În acest fel, te vei simți mai relaxat și vei fi mai motivat să revii la medicul dentist ori de câte ori va fi necesar.
2. Procedura de sterilizare este una complexă
Orice cabinet stomatologic funcționează după un protocol de sterilizare deosebit de strict, atât în ceea ce privește... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2022, ora 17:52
Cabinetele medicale de orice nișă se simt deseori ca niște spații unde ne simtim neputinciosi si fara control. În afara de a te asigura că amenajarea cabinetului medical respectă seria de norme impuse de Ministerul Sănătății, designul cabinetului reprezintă o parte mai importantă decât am crede în îngrijirea pacienților care îi trec pragul. Acesta ar trebui să aibă rolul de a reduce stresul și anxietatea acestora încă de la intrare, factori cheie in recuperarea rapida a acestora.
Efectul conceptului estetic asupra pacienților
Unul dintre scopurile principale ale conceptului și design-ului ales pentru cabinetul medical ar trebui să se concentreze pe a-i face pe pacienți să se simtă mai calmi și mai în siguranță.
Să luăm ca exemplu culoarea. Fie că ne gândim la un design cabinet stomatologic sau al unui cabinet de medicină generală, industria medicală este asociată în mod tradițional cu palete de culoare albe sau albastre. Deși aceste două nuanțe oferă o senzație de curățenie, spațiile unde acestea predomină pot să pară reci și ostile, acest lucru fiind valabil mai ales în zonele de așteptare, sau în zona recepției, locuri în care îți dorești ca pacienții să se simtă calmi.
Un alt factor care afectează starea de spirit a pacienților este spațiul (sau lipsa acestuia). Tendințele arhitecturii moderne cer spații din ce în ce mai deschise, care permit o mai mare circulație a aerului și a... mai mult
Luni, 15 August 2022, ora 11:36
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul de san este cancerul cu cea mai ridicata prevalenta la nivel mondial. 2,3 milioane de femei au fost diagnosticate in anul 2020 cu cancer de san, iar la finalul acelui an existau 7,8 milioane femei in viata cu diagnostic de cancer de san in ultimii 5 ani. Controalele medicale care vizeaza investigarea sanilor au o importanta deosebita indiferent ca prezinti sau nu simptomele unei afectiuni mamare, ca ai fost diagnosticata deja cu una sau ca te afli sub tratament pentru aceasta. Prin urmare, investigatiile medicale la nivelul sanilor au rol de screening, diagnostic si monitorizare. Iata de ce sunt importante controalele medicale pentru sanatatea sanilor si ce presupun acestea.
Importanta controalelor medicale pentru sanatatea sanilor
Controalele medicale pentru examinarea sanilor au o importanta deosebita din mai multe motive:
Cancerul de san poate ramane silentios, iar diagnosticul intarziat, cand exista deja simptomatologie, poate influenta negativ vindecarea. In schimb, sansele de vindecare sunt foarte mari atunci cand se diagnosticheaza in stadii incipiente. Metodele de screening sunt astfel o masura de luat in seama.Atunci cand se depisteaza o formatiune la nivelul sanului, investigatiile sunt necesare pentru un diagnostic diferential. In unele cazuri, formatiunile sunt atipice si sunt greu de diferentiat.In cazul pacientelor cu diagnostic cert, aflate sub tratament, controalele medicale cu rol de monitorizare... mai mult
Vineri, 19 Noiembrie 2021, ora 16:21
Investiția constantă în sănătatea personală și a celor dragi se dovedește a fi cea mai bună decizie pe termen lung în rândul pacienților de toate vârstele. Eficiența acestui demers se definește, de cele mai multe ori, prin diferența dintre prevenție și tratament. Un studiu din 2019 al Comisiei Europene plasa România pe penultimul loc în ceea ce privește cheltuielile pentru prevenția medicală, bună parte dintre programele naționale de politică în domeniul sănătății fiind destinate îngrijirilor curative. Cu toate că schimbarea de mentalitate reprezintă un aspect cheie pentru reforma sistemului sanitar autohton, există deja o serie de soluții ce sar în ajutorul celor care își doresc mai mult decât acces la o rețea de medici.
Creșterea nivelului de conștientizare asupra importanței prevenției și nevoia pacientului român de a avea acces rapid la expertiză medicală și tehnologie modernă au stat la baza dezvoltării unor abonamente medicale inovative pe piața din România. Concierge Medical, clinică multidisciplinară ce face parte din Enayati Group, a venit cu o abordare unică asupra unui astfel de produs. Conceptul propus reprezintă un sistem perfecționat de management al pacientului, axat pe o relație apropiată medic-pacient și un traseu medical cât mai facil. Spre deosebire de abonamentele clasice, menite să acopere nevoile medicale primare, Concierge Medical deservește atât afecţiunile mai puţin complicate,... mai mult
Miercuri, 27 Octombrie 2021, ora 15:20
Dr Wargha Enayati, medic cardiolog: „Perioada aceasta grea lasa urme adanci asupra varstnicilor si bolnavilor cronici care nu isi gasesc locul in niciun spital de stat in acest moment sau in centre de ingrijire seniori. E nevoie de sprijin din partea sistemului privat pentru a degreva sistemul de stat de pacientii cronici care nu au unde sa mearga! In cadrul centrului integrat pentru varstnici avem Spitalul de Recuperare si Geriatrie cu servicii de spitalizare continua si de zi ce pot fi decontate si prin CNAS iar alaturi de centrul rezidental pentru seniori a fost creat astfel un ecosistem dedicat pacientilor cronici si varstnicilor care sa le acopere intr-un mediu sigur si profesionist absolut toate nevoile medicale si de ingrijire”.
Atunci când vorbim despre seniori, nevoia familiei de a îi ști în siguranță trece de multe ori granițele, investiția în sistemul medical internațional fiind considerată soluția pentru a ști că cei dragi sunt pe mâini bune. Totuși, de aproape un an, persoanele în vârstă se pot bucura de servicii medicale comparabile cu cele mai înalte standarde europene, chiar la noi în țară. Enayati Medical City, primul oraș medical din România, pune la dispoziția grupei de vârstă vulnerabile singurul centru complet de îngrijire și tratament pentru vârstnici din România.
Lipsa de încredere a pacienților în sistemul sanitar românesc a determinat de-a lungul timpului fenomenul numit turism medical. Cu toate că un... mai mult
Vineri, 22 Octombrie 2021, ora 17:37
Turismul medical, un domeniu în plină ascensiune până în 2020, a avut de suferit în pandemie. Cabinetele care obișnuiau să ofere pachete de turism medical pacienților, în special români plecați în străinătate, au resimțit din plin efectele pandemiei de COVID-19, din cauza restricțiilor impuse la nivelul fiecărei țări.
"Turismul medical nu avea cum să scape. De spaimă să nu se infecteze, cei care veneau în România pentru a-și face diverse intervenții, fie stomatologice, fie de altă natură, nu au mai circulat. Preferă să nu își facă niște concedii de genul acesta, în care să își rezolve problemele medicale, până ce lucrurile nu reintră în normal. Veneau români din Spania, Italia, Israel. Spre exemplu, în loc să își facă la Londra o intervenție cu 10.000 de lire sterline, preferă să dea 7.000 de euro în România", a explicat pentru Ziare.com Ionuț Nache, InaQ Consulting.
Prețuri atractive și calitate superioară
Potrivit acestuia, adevăratul turism medical e făcut de state precum Ungaria, Croația, Israel sau Turcia, țări care au avut de asemenea de suferit din cauza pandemiei de COVID-19. Dacă în 2019 piața turismului dentar era estimată la 150 de milioane de euro, estimările nu mai pot fi făcute cu precizie în prezent.
Prețurile atractive de la noi și lipsa unor lipse de așteptare erau doar câteva dintre motivele pentru care românii aflați în străinătate preferau să revină în țară.... mai mult
Marti, 17 August 2021, ora 03:45