Ministerul Afacerilor Externe a anuntat marti ca alti 28 de romani care lucreaza la ferma din Herefordshire, Marea Britanie, au fost confirmati cu noul coronavirus, pe langa cei 30 deja confirmati anterior. Astfel, bilantul ajunge la 58 de romani.
Majoritatea acestora sunt asimptomatici sau prezinta simptome usoare, fara a necesita spitalizare. De asemenea, persoanele care au avut rezultate negative ca urmare a testarii initiale au fost retestate si sunt asteptate rezultatele, mai transmite MAE, intr-un comunicat de presa.
In continuarea informatiilor referitoare la testarea pozitiva pentru infectia cu COVID-19 a unor cetateni romani care isi desfasoara activitatea in cadrul unei ferme din Herefordshire, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, MAE face urmatoarele precizari:
"Potrivit ultimelor informatii comunicate Ambasadei Romaniei la Londra de catre Serviciul de Sanatate Publica britanic, suplimentar fata de cei 30 de cetateni romani confirmati anterior pentru infectia cu COVID-19, alti 28 de cetateni romani au fost testati pozitiv pentru infectia cu COVID-19, din randul celor aproximativ 100 care isi desfasoara activitatea in cadrul fermei. Majoritatea cetatenilor romani sunt asimptomatici sau prezinta simptome usoare, fara a necesita spitalizare. Totodata, autoritatea locala de sanatate publica monitorizeaza zilnic starea de sanatate a lucratorilor, iar persoanele care au avut rezultate negative ca urmare a testarii initiale au fost re-testate,... mai mult
Marti, 21 Iulie 2020, ora 14:10
In Marea Britanie locuiesc aproape 411,000 de cetateni romani, acestia reprezentand a doua comunitate europeana din regat, dupa cea poloneza.
In contextul in care liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat duminica in cadrul unui summit extraordinar acordul privind iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, precum si declaratia care schiteaza relatia post-Brexit cu Londra, MAE vine cu precizari.
"Acordul de retragere andosat astazi de catre liderii statelor membre UE27 prevede in art. 9-39 cadrul juridic aplicabil cetatenilor europeni rezidenti in Marea Britanie si cetatenilor britanici rezidenti in UE27.
Astfel, Acordul de retragere garanteaza protejarea drepturilor tuturor cetatenilor romani stabiliti in prezent in Marea Britanie, precum si ale cetatenilor romani care se vor stabili in aceasta tara pana la 31 decembrie 2020 (finalul perioadei de tranzitie).
Practic, atat cetatenii romanii, cat si membrii de familie ai acestora vor continua sa beneficieze de drepturile conferite de legislatia europeana dupa data de 29 martie 2019 (data retragerii Marii Britanii din UE) ", transmite Ministerul Afacerilor Externe, potrivit ProTV.
De asemenea, acordul garanteaza romanilor certitudine in ce priveste, printre altele, pensiile si asigurarile medicale. Insa pentru a beneficia in continuare de drepturi, romanii trebuie sa depuna o cerere online pentru a obtine un nou statut special.
Procedura urmeaza sa fie disponibila din 30 martie 2019.... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 09:22
Confirmarea oficiala ca peste 400 de mii de romani traiesc in Regatul Unit s-a raspandit rapid in presa britanica, iar jurnalistii de la The Guardian au incercat sa afle ce-i determina pe compatriotii nostri sa paraseasca tara natala intr-un numar atat de mare.
Sub semnatura Claudiei Ciobanu, un jurnalist ce mai scrie pentru Reuters si Al Jazeera, The Guardian publica o analiza ce explica situatia romanilor care au parasit tara intr-un numar tot mai mare in ultimii ani.
"Faptul ca cei 400 de mii de romani traiesc in Marea Britanie este o tragedie pentru patria lor", titreaza The Guardian, care continua: "Coruptia si saracia care ii incurajeaza pe romani sa migreze lasa tara lispita de energie si speranta".
Autoarea articolului aminteste astfel ca starea materiala a multor romani nu s-a schimbat dupa aderarea la Uniunea Europeana.
"Deci, de ce fug romanii? In pofida aderarii la UE, care urma sa aduca prosperitate si o calitate mai buna a vietii, la 11 ani de la aderare, romanii inca mai fug de saracie. Potrivit Eurostat, mai mult de o treime dintre romani sunt expusi riscului saraciei si excluziunii sociale, iar aproape jumatate dintre copiii tarii sunt aproape saraci. Mai mult de 225.000 de copii ajung sa se culme infometati, potrivit World Vision Romania. Situatia este disperata in zonele rurale", a relatat The Guardian.
Sursa citata mai scrie ca migrantii spun ca parasesc Romania in incercarea de a le oferi copiilor lor o viata mai buna, dar parasirea... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2018, ora 18:50
Marea Britanie se schimba dupa Brexit, iar una dintre schimbari este aceea ca romanii nu mai sunt bineveniti, a declarat un politician conservator din regat, Nigel Lawson.
"Vor fi cateva schimbari in ceea ce priveste imigratia... de culegatorii de fructe din Romania nu avem nevoie", a spus acesta, specificand insa ca sunt bineveniti bancherii de peste hotare, arata The Independent.
Afirmatiile fostului ministru britanic al Finantelor au fost facute in timpul unei dezbateri pe teme iesirii Marii Britanii din UE si au fost catalogate ca fiind "rasiste" de liberal-democratul Tim Farron. Acesta l-a acuzat pe politicianul conservator de o "incredibila naivitate" in ceea ce priveste impactul economic al Brexitului asupra Marii Britanii.
La randul sau, Farron a declarat pentru Press Association: "Nu doar ca aceste comentarii au accente rasiste, dar arata ca nu este inteleasa necesitatea fortei de lucru slab calificata si inalt calificata in tara - cu sectoare precum cel medical, educational, constructii si agricultura dependente de imigrantii care vin in Marea Britanie, platesc impozite si muncesc din greu".
De aceeasi parere cu Farron este si parlamentarul conservator Neil Parish, presedintele Comisiei pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale din Camera Comunelor. Acesta declara ca "agricultura britanica nu ar putea functiona fara forta de munca straina".
Jack Ward, directorul Asociatiei Producatorilor Agricoli din UK, a avertizat ca fermierii britanici ar... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 11:41
Brexit-ul aduce ingrijorare pentru multi tineri romani care muncesc sau studiaza in Marea Britanie. Daca unii se tem ca ar putea sa isi piarda locurile de munca, altii spun ca vor evita sa plece o perioada in Romania de frica unor noi masuri care ar putea fi impuse la frontiera, in timp ce aceia care lucreaza de ani buni in Regat sunt ingrijorati pentru economiile stranse cu greu in lira sterlina, aflata in declin.
Diana Daboveanu, o tanara originara din orasul Caracal, se afla in Marea Britanie de cativa ani, impreuna cu sotul si baietelul, lucrand ca asistenta medicala pentru o firma de recrutare care furnizeaza personal pentru clinicile britanice, informeaza News.ro.
Desi spune ca nu se asteapta sa existe schimbari rapide in Regatul Unit dupa Brexit deoarece "nimic nu se misca foarte repede in UK", Diana recunoaste ca strainii ar putea fi afectati de masurile privind dreptul de munca, dar si de declinul lirei, in care si-au strans economiile pe care sa le trimita in ...citeste mai departe despre "Romanii din Marea Britanie se tem ca Brexit le va aduce necazuri" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Iunie 2016, ora 09:31
Felicia Buruiana este unul dintre medicii romani care a luat decizia de a profesa in strainatate. A plecat din Romania in urma cu zece ani, iar in Anglia a gasit un sistem sanitar total diferit de al nostru.
Un sondaj INSCOP Research arata ca mai bine de 58% dintre romani cred ca medicii pleaca din tara din cauza salariilor ridicol de mici. Felicia Buruiana, care lucreaza acum la Watford General Hospital din Marea Britanie, marturiseste pentru Ziare.com ca a plecat din cauza lipsei de apreciere profesionala si a insatisfactiilor, tot profesionale, in ciuda muncii depuse.
De la pasiune la profesie
Nu si-a dorit niciodata o alta profesie decat cea de medic. Isi aminteste ca isi petrecea vacantele de vara la Spitalul Coltea, la Clinica de Chirurgie, unde statea de dimineata pana seara. In paralel cu medicina a fost pasionata si de limbi straine. Intr-un articol, jurnalistii de la The Guardian au prezentat-o ca medicul roman care vorbeste cinci limbi straine.
"Insa, in ciuda ...citeste mai departe despre "Un medic roman din UK explica diferenta enorma din spitale: Pana si o cafea trebuie documentata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Mai 2015, ora 12:22
Numarul medicilor romani care au ales sa profeseze in strainatate a crescut alarmant in ultimii trei ani, lucru semnalat si de presa de peste hotare.
Astfel, daca in 2011 Romania avea 21.400 de medici, in noiembrie 2013 numarul acestora a ajuns la 14.400, relateaza The Guardian, citandu-l pe Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.
Sistemul romanesc de sanatate se confrunta cu o situatie alarmanta, avand in vedere ca mii de profesionisti din medicina aleg sa lucreze in tari europene precum Marea Britanie.
Ramanem fara medici! 15.000 ne-au spus "Adio" - unde s-au dus cei mai multi
Cu toate ca opinia publica din Marea Britanie si-a concentrat dezbaterile din ultimul an pe problema cersetorilor, a rromilor si a romanilor care vor sa profite de ajutoarele sociale din Regat, Astarastoae atrage atentia asupra unei probleme mult mai mari: migratia masiva a medicilor specialisti catre aceasta tara.
Spusele lui Astarastoae sunt confirmate si de ...citeste mai departe despre "The Guardian, despre miile de medici care au spus "Adio" Romaniei: Sistemul sanitar este in criza" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 Februarie 2014, ora 16:35
Consecintele dezastruoase ale exodului medicilor din Romania au fost tratate pe larg, marti, de presa britanica.
Financial Times scrie ca in una dintre pauzele sale rare, medicul Florin Chirculescu din Bucuresti sta pe scaun, ofteaza si isi aprinde o tigara in birou.
"Ramanem fara specialisti", a marturisit chirurgul in varsta de 53 de ani.
In Marea Britanie, dezbaterea privind imigratia din UE a fost dominata de faptul ca muncitori slab calificati vor invada tara, in special cei proveniti din Romania si Bulgaria, dupa data de 1 ianuarie, cand au fost ridicate restrictiile de pe piata muncii.
Insa, pana in prezent, "navala" nu a avut loc, noteaza FT.
Totusi, discutiile pe aceasta tema nu il misca pe Chirculescu, care aminteste ca Romania se confrunta cu o adevarata criza in sistemul medical, legata de un alt gen de imigratie: exodul creierelor.
Medicii din Romania pleaca in tari precum Germania, Franta si Marea Britanie, indemnati de conditiile mai bune de munca si de ...citeste mai departe despre "Financial Times: Romanii sunt disperati pentru ca britanicii bogati le "fura" toti medicii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 17:36
Cat de intemeiata este temerea britanicilor ca romanii si bulgarii vor invada Anglia, de la 1 ianuarie 2014, cand va fi deblocata piata muncii?
Nu este prima oara cand presa din Marea Britanie deruleaza o campanie impotriva lucratorilor romani. Aceeasi situatie a fost si la 1 ianuarie 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana si cand se discuta despre "invadarea teritoriului Marii Britanii" de catre romani.
"Realitatea a demonstrat contrariul", au declarat reprezentantii Ministerului Muncii pentru Business24.
Mobilitatea fortei de munca din Romania spre Marea Britanie va fi influentata de evolutia economiei britanice si implicit de solicitarile angajatorilor britanici, spun acestia.
"Eliminarea restrictiilor in ceea ce priveste accesul pe piata muncii din Marea Britanie, sau din oricare alt stat membru al Uniunii Europene, nu ar conduce la cresterea numarului lucratorilor romani care s-ar indrepta catre aceste state, ci ar pune in legalitate lucratorii deja aflati pe piata muncii si care ar beneficia, in acest fel, de drepturi egale si de o protectie corespunzatoare", afirma oficialii ministerului.
La solicitarea Business24, Ministerul Muncii a transmis informatii cu privire la cati romani au lucrat in Marea Britanie anii trecuti.
Cati romani au primit autorizatii de munca in Marea Britanie
In intervalul 2007 - 2012 (trimestrul 1), Agentia pentru Frontiere din Marea Britanie (UK Border Agency) a emis cetatenilor romani 8.278 autorizatii de munca... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 15:56