105 lei va primi un medic de familie pentru fiecare pacient diagnosticat cu SARS CoV-2 pe care il monitorizeaza, de la distanta, dupa cum prevede un ordin al ministrului Sanatatii.
Suma este binevenita, dar nu reflecta efortul depus de medici, spune Dana Stefana Popescu, secretar general al Societatii Nationale de Medicina Familiei, pentru Europa FM.
Ea crede ca multi doctori nici nu vor completa cererile pentru astfel de plati, care se fac prin Casa Nationala de Sanatate,
"Probabil vor exista situatii in care medicul va refuza sa factureze aceasta suma pentru ca ar fi mai multa birocratie decat plata. Aceasta suma nu reprezinta sub nicio forma valoarea reala a efortului nostru. Metodologia spune ca acest pacient pozitiv ar trebui monitorizat zilnic de la distanta, deci 100 de lei impartiti la 14 zile de interactiune cu pacientul, faceti socoteala, nici nu are rost sa vorbim de aceasta plata, care este cumva jignitoare," declara Dana Stefana Popescu.
Ministerul Sanatatii a stabilit ca persoanele asimptomatice sau care prezinta forme usoare de COVID-19 nu vor mai fi obligate sa mearga la spital pentru o prima evaluare a starii de sanatate. Ele vor urma tratament la domiciliu si vor fi monitorizate, de la distanta de medicii de familie.
Citeste si: Care sunt noile reguli pentru tratarea pacientilor cu COVID-19 in Romania: "Teste rapide in UPU. Medicii de familie monitorizeaza formele usoare" ...citeste mai departe despre "Ce suma vor primi medicii de familie... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 14:16
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat miercuri un acord cu Banca Mondiala privind accesarea unor fonduri pentru extinderea pachetului de servicii medicale oferite populatiei neasigurate, dar si pentru a-i ajuta pe medicii de familie sa-si achizitioneze echipamente medicale, sa-si doteze cabinetele si chiar sa-si cumpere ambulante.
"Urmeaza sa semnam un acord cu Banca Mondiala, la care lucram de cateva luni de zile, a fost negociat. In iulie se aproba de catre boardul Bancii Mondiale. (...) Undeva se face catre un miliard de euro. Asta este dorinta.
Este adresat in special pentru diversificarea serviciilor care pot fi oferite la nivelul medicinei de familie, extinderea pachetului de servicii medicale oferite asistentei primare medicale, categoriilor de populatie neasigurata, scheme de ajutor de stat pentru medicii de familie.
Acesta va fi conceptul - o schema de ajutor de stat prin care medicii de familie, cei 11.000 de medici de familie, sa isi poata finanta nevoile sau dorintele de a desfasura o anumita activitate. (...) Nu numai adeverinte si consult sumar, sa fie aceste activitati care sa poata fi prestate de catre medicii de familie, decontate de Casa si pentru ca ele sa poata fi prestate atunci aceasta schema de ajutor de stat ajuta medicul de familie pentru a lua o finantare", a afirmat demnitarul, la dezbaterea cu tema "Preventia in sanatate. De la deziderat la fapte".
Potrivit ministrului de Finante, imprumutul va fi pe un termen de... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2019, ora 14:28
Vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug, avertizeaza ca problema medicilor de familie se va agrava deoarece media de varsta a acestora este in jur de 55 de ani, iar cand se vor pensiona, nu va avea cine sa le ia locul.
Emiliana Costiug a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX, ca daca statul roman si Guvernul ar avea o viziune, ar trebui sa ia in serios aceasta problema.
"Deficitul de personal va creste deoarece specialitatea de medicina de familie nu este atractiva, medicii tineri nu sunt interesati sa devina medici de familie. Peste cativa ani, problema medicilor de familie se va agrava, deoarece media de varsta actuala este in jur de 55 de ani, iar cand vom iesi la pensie, nu va avea cine sa ne ia locul. Medicina de familie este subfinantata cronic, sunt multe probleme care se rezolva la nivelul retelei medicinii de familie dar nu sunt finantate, ceea ce se traduce prin munca multa, supranormare, cu bani putini. Ajungem, astfel, in situatia in care medici de familie aflati in contract cu CJAS prefera sa mearga in sistemul privat sau peste hotare. Daca noi, ca stat si Guvern, am avea o viziune, ar trebui sa ne punem serios aceasta problema", a spus Costiug.
Potrivit acesteia, in prezent, bugetul unui cabinet medical de familie este egal cu venitul unui medic primar din spital.
"Din aceasta suma, eu trebuie sa asigur tot ceea ce inseamna functionarea cabinetului - chirie, utilitati, fond de salarii pentru medic si asistenta,... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 18:59
Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a trimis vineri Guvernului, mai multor ministere, precum si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate o scrisoare deschisa in care avertizeaza ca functionarea e la limita si, daca nu vor acorda bani chiar la rectificarea bugetara de saptamana viitoare, se va ajunge la o criza.
Medicina de familie e o ramura subfinantata de ani de zile. Desi sunt prima linie in relatia cu pacientii, deci o veriga esentiala in sanatatea publica, ei nu sunt bugetari, nu au beneficiat de nicio majorare data in acest an pe Legea Salarizarii, in schimb, au fost atinsi de efectele "revolutiei fiscale".
"Medicina de familie este deja nepermis de mult neglijata, de aceea, am decis sa revenim la decidentii actuali pentru a solicita sume suplimentare la proxima rectificare bugetara, pentru a putea prioritiza dezvoltarea medicinii de familie ca sa putem sa supravietuim.
Am pregatit un material in care demonstram nevoia alocarii unor fonduri suplimentare pentru a putea creste veniturile personalului medical si pentru a mentine functionarea cabinetelor noastre", a declarat dr. Marina Pircalabu, presedinte interimar la Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).
In scrisoarea transmisa catre Guvern, Ministerul Sanatati, Ministerul Finantelor Publice, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Prefecturii Bucuresti, medicii de familie au atasat si calcule care arata ca sunt la limita supravietuirii.
Ei arata... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2018, ora 16:34
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat, miercuri, ca Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) este functionala, dupa aproape doua saptamani de colaps.
"In continuare se efectueaza activitati de analiza, monitorizare, verificare si consolidare a platformei informatice, iar dupa parcurgerea acestora urmeaza a se trece la ridicarea indisponibilitatii, prin anuntarea pe site-ul CNAS", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Amintim ca sistemul informatic din sanatate nu mai are mentenanta asigurata. Contractul pe care Casa il avea cu SIVECO s-a incheiat si nu au fost luate masuri pentru ca sistemul sa nu ramana fara mentenanta. La inceputul lunii mai, SIVECO a anuntat ca in ultima perioada asigurase mentenanta in mod gratuit si refuza sa mai faca acest lucru.
Dupa ce problemele s-au agravat, CNAS a anuntat ca SIVECO a fost de acord sa repare gratis sistemul.
Medicii nu au incredere in Casa de Sanatate
Medicii de familie spun ca lucrurile au inceput sa se miste dupa acest anunt al Casei, dar se tem ca, in final, tot ei vor fi cei care vor achita nota de plata.
"Sistemul merge. Prost, dar totusi merge. S-a putut cat de cat lucra, dar vor fi imputari, pentru ca serviciile s-au dat offline si noi nu putem verifica. Si am colegi care in perioada asta trebuiau sa-si schimbe semnatura.
Acesti colegi, timp de 10-11 zile, n-au putut sa introduca noua semnatura. N-au putut introduce nimic in sistem. Au facut servicii pe barba lor, e... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 10:49
Discutiile care se poarta in aceste zile in legatura cu salariile medicilor pot lasa impresia ca, de la 1 martie, toti vor avea venituri la nivel european si pacientul roman va beneficia de servicii pe masura.
Insa medicii de familie, prima linie in relatia cu pacientii si singura categorie profesionala medicala care a si iesit in strada pentru a cere solutii la criza in care se afla, nu sunt bugetari, nu au nicio treaba cu Legea Salarizarii si, deci, nu primesc niciun leu in plus. In schimb, sunt atinsi de efectele revolutiei fiscale.
"Noi nu suntem salariati, aceasta lege ne exclude complet din orice fel de calcul legat de cresterea finantarii si nu tine cont de faptul ca medicii de familie, ca si medicii de ambulator, sunt privati, ei nu sunt salariati, nu sunt bugetari, sunt platiti de Casa de Asigurari pe valori de puncte si maririle despre care se face vorbire nu ne ating absolut deloc.
Mai mult decat atat, noi fiind majoritatea - peste 95% - organizati sub forma de PFA, vom fi puternic loviti de modificarile Codului Fiscal", a declarat pentru Ziare.com dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie.
Aceasta atrage atentia ca la acest moment medicii de familie sunt "cvasifalimentari" si, daca vor fi facute si alte modificari fiscale in legatura cu PFA-urile, asa cum a lasat sa se inteleaga ministrul de Finante Eugen Teodorovici, la sfarsitul saptamanii trecute, "putem sa ne inchidem cabinetele si sa plecam, pentru ca nu... mai mult
Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 00:00
Organizatiile reprezentative ale medicilor de familie au transmis, joi, o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis.
Acestia il informeaza pe seful statului ca medicii de familie sunt in conflict deschis cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si cu Ministerul Sanatatii (MS) pentru probleme profesionale si financiare si ca exista posibilitatea sa nu mai poata fi asigurata Asistenta Medicala Primara "in Sistemul de Asigurari Sociale de Sanatate prin nesemnarea actelor aditionale la Contractul-Cadru actual, prelungit pana la 31 martie 201".
Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) ii spun presedintelui ca au incercat in nenumarate situatii sa explice nevoia unor modificari legislative "importante pentru functionarea optima a cabinetelor, pentru evitarea imputarilor abuzive si pentru exercitarea fireasca a profesiei, dar si nevoia de finantare a asistentei medicale primare printr-o alocare financiara echilibrata in sistemul de sanatate".
"Intrucat in urma numeroaselor intalniri de la nivelul la CNAS si MS nu s-au obtinut modificarile necesare, majoritatea fiind promisiuni pe termen lung, intrucat Bugetul de stat pe 2018 se afla la dumneavoastra spre aprobare, dorim sa va supunem atentiei cateva aspecte privind finantarea Asistentei medicale primare, unul dintre motivele nemultumirilor noastre", se arata in scrisoare.
Organizatiile medicilor de familie vorbesc despre faptul... mai mult
Joi, 04 Ianuarie 2018, ora 19:12
Medicii de familie sustin nu au fost luati in seama de casele de asigurari si Ministerul Sanatatii, in ciuda protestelor care dureaza de mai bine de o luna, astfel ca asociatiile Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor raman hotarate sa nu mai acorde, de miercuri, servicii medicale decontate de casele de asigurari pana cand solicitarile lor vor fi luate in seama.
"Finantarea asistentei medicale primare a fost tratata cu maruntisuri, suma alocata prin suplimentarea bugetului fiind nesemnificativa fata de nevoile reale ale cabinetelor pentru ca pacientii sa poata beneficia de servicii medicale de calitate.
Dreptul la vacanta al medicilor de familie continua sa fie doar o promisiune, nefiind gasita o solutie. Suplimentarea fondurilor pentru buna functionare a centrelor de permanenta este inca doar o promisiune", se arata in comunictul Societatii Nationala de Medicina Familiei remis ziare.com
De asemenea, reprezententatii cadrelor medicale sustin ca "in ultimele zile, medicii au fost intimidati si amenintati de catre casele judetene de asigurari de sanatate, pentru a asigura depunerea unor cereri fara valoare, neprevazute in contract si pentru semnarea actelor aditionale, care de ani de zile sunt semnate retroactiv, fara ca pana acum aceste proceduri sa fi fost clamate ca ilegale, asa cum suntem amenintati acum!".
"Este hilar sa ameninti ca medicii de familie vor fi imediat inlocuiti, in conditiile crizei... mai mult
Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 17:43
Medicii de familie ar putea incheia contracte cu casele de asigurari de sanatate indiferent de numarul pacientilor inscrisi pe listele lor, prevederea din Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale fiind modificata pentru a ajuta medicii tineri sa intre in sistem, potrivit CNAS.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a elaborat noul proiect privind Contractul cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate.
In cazul asistentei medicale primare, proiectul prevede ca medicii de familie pot incheia contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurari de sanatate indiferent de numarul peroanelor inscrise pe listele proprii. De asemenea, in proiect nu mai este prevazuta stabilirea unui numar necesar de medici de familie care sa intre in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate.
In prezent, limita minima este de 800 de persoane ...citeste mai departe despre "Medicii de familie pot lucra cu CNAS si fara numar minim de pacienti - proiect" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Martie 2015, ora 11:00