Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene aprecieaza ca Romania a urmat cateva din recomandarile CE privind justitia, dar trebuie sa continue acest demers pentru a acoperi toate ariile problematice.
Comisia se declara ingrijorata de presiunea permanenta asupra institutiilor justitiei si de lipsa de respect pentru independenta acestora, transmite Euractiv.com, in legatura cu raportul care urmeaza sa fie prezentat azi.
Printre punctele slabe indentificare se numara numeroasele cazuri semnalate de intimidare a magistratilor, campaniile mediatice impotriva institutiilor din justitie, precum si pastrarea in functie a ministrilor pentru care ANI a recomandat in noiembrie demararea unor investigatii privind acte de coruptie.
Dupa ce in vara lui 2012 reprezentantii Comisiei au avut o atitudine severa in legatura cu interventiile mediul politic in deciziile din justitie, tonul acestui raport este, insa, unul diplomat. De altfel raportul de azi este mult mai scurt decat cele mai obisnuite, avand doar 10 pagini.
La nivel general, institutia europeana apreciaza ca numirea unui nou guvern "creeaza ocazia de a implementa complet si rapid" recomandarile sale. mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 11:30
Comisia Europeana va publica la 30 ianuarie raportul privind Mecanismul de Control si Verificare (MCV) in reformarea justitiei si combaterea coruptiei din Romania exact in forma redactata la Bruxelles, renuntand, pentru prima data, la trimiterea prealabila a proiectului documentului la Bucuresti, pentru eventuale ajustari, informeaza RFI, sambata.
Motivul acestei modificari consta in faptul ca oficialii de la Bruxelles au fost deranjati, in anii precedenti, sa constate ca raportul aparea in presa inainte de a fi publicat oficial, relateaza corespondentul RFI in capitala Belgiei.
Mentionand ca este greu de spus de unde plecau, an de an, scurgerile in presa ale proiectului raportului MCV, surse comunitare au declarat ca reprezentantii Comisiei Europene considera ca responsabilitatea revine autoritatilor de la Bucuresti si ca, din aceasta cauza, vor difuza raportul fara un acord final din partea Romaniei.
Cooperarea intre Bruxelles ti Bucuresti s-a pastrat pentru faza initiala a redactarii documentului, ca si pana acum. Unele posibile exprimari sau fraze dure folosite de cei care redacteaza textul la Bruxelles nu vor mai putea fi insa "indulcite" intrucat autoritatile romane nu vor mai avea posibilitatea de a face mici modificari de forma, pe versiunea finala, ca pana in prezent, sustine RFI, mentionand ca niciodata ajustarile efectuate de Bucuresti nu erau de fond.
Conform RFI, romanii se simt nedreptatiti, iar unele surse arata cu degetul Comisia Europeana... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 11:06
Comisia Europeana (CE) va adopta miercuri raportul pe justitie din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania care va analiza progresele realizate in ultimele sase luni in ceea ce priveste cele zece recomandari incluse in precedentul raport, a declarat vineri Frederic Vincent, purtator de cuvant al CE.
"Reamintesc ca in iulie trecut, Comisia a ridicat preocupari serioase legate de situatia tarii legate de statul de drept si independenta justitiei. Saptamana viitoare Comisia va evalua progresele realizate in ultimele sase luni in legatura cu cele zece recomandari incluse in precedentul raport", a anuntat purtatorul de cuvant.
Raportul pe justitie va fi prezentat intr-un briefing tehnic 'on the record' de catre Mark Gray, un alt purtator de cuvant al CE.
Raportul din cadrul MCV va include si precizari legate de legea privind statutul deputatilor si senatorilor adoptata marti de plenul parlamentului roman in raportul de justitie, a anuntat Mark Gray in aceasta saptamana.
Intrebat de presa straina cum comenteaza faptul ca noua propunere privind statutul parlamentarilor adoptata marti de legislativ in Romania ar face mai dificila ridicarea imunitatii senatorilor si deputatilor si ar reduce puterile principalului organism anticoruptie, purtatorul de cuvant a raspuns ca executivul comunitar "va spune ceva despre acest lucru in raportul pe care il va adopta saptamana viitoare".
"Ca sa fiu foarte deschis am vazut deja diferite interpretari a... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 17:59
Prezent la Bruxelles, premierul Mihai Razvan Ungureanu a avut o discutie cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu privire la respectarea angajamentului de a primi un raspuns cu privire la aderarea in spatiul Schengen.
"Am discutat despre angajamentul luat ca in septembrie sa avem o data referitoare la aderarea in Schengen, ramane pentru noi o chestiune de ordin esential. Nu legam in optica noastra intrarea Romaniei in Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare. Stim ce avem de facut si dorim ca raportul din vara sa fie eminamente pozitiv.
Exista o preocupare referitoare la modul in care politicile europene pot fi puse sub semnul intrebarii la nivelul parlamentelor si executivelor nationale de expresia politica a xenofobiei, a parohialismului politic, a unor atitudini antieuropene. Si eu, si domnul presedinte Rompuy, consideram ca este nevoie de o dezbatere in interiorul acestui for cu factorii politici de inalta decizie asupra modului in care ne raportam la politica europeana.
Este normal sa fim pozitivi, onesti si interesati ca ideea europeana sa traverseze criza fara ca principiile UE sa aiba de suferit, este nevoie de un transfer cultural catre generatia care nu a cunoscut consecintele celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Europa unita se constuieste pe seama acestei generatii.
Primul ministru l-a invitat la Bucuresti pe Herman Van Rompuy cat mai curand posibil, dupa ce preparativele formale vor fi fost incheiate.
"In conceptia... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 14:35
Guvernul Romaniei si cel al Bulgariei se vor intruni miercuri, la Bucuresti, in prima sedinta comuna a celor doua cabinete, in contextul unei cooperari bilaterale foarte stranse si al interesului de a promova, in comun, o serie de obiective la nivel european, informeaza Executivul de la Bucuresti, potrivit NewsIn.Membrii celor doua guverne vor discuta aspecte legate de cooperarea bilaterala, cu accent pe energie, transporturi, finante, cooperare transfrontaliera, educatie, agricultura, aparare, afaceri interne, afaceri sociale, mediu si cultura.
De asemenea, vor fi abordate teme de actualitate de pe agenda europeana privind implementarea Strategiei UE pentru Dunare, aderarea celor doua state la Spatiul Schengen, Mecanismul de Cooperare si Verificare, viitorul cadru financiar multianual al UE, guvernanta economica, cooperarea la Marea Neagra si vecinatatea estica a UE.In contextul sedintei celor doua guverne, vor avea loc reuniuni bilaterale ale primului-ministru roman, Emil Boc cu omologul sau bulgar, Boyko Borissov, precum si ale membrilor celor doua Cabinete.La finalul sedintei comune de guvern, vor fi semnate o serie de documente bilaterale, mai anunta Executivul. mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 17:07