Ai auzit, cu siguranţă, în ultimii ani, mai ales în cei doi din timpul pandemiei, destul de mulţi specialişti în istoria economiei sau diferiti analişti financiari vorbind despre schimbări majore şi rapide cu privire la tot ceea ce înseamnă consum şi producţie la nivel global.
Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi de ce este bine să inveţi să aplici beneficiile economiei circulare şi care sunt principalele sale avantaje pe termen mediu şi lung.
Lumea din zilele noastre se schimbă văzând cu ochii iar ritmul "salturilor" se accelerează de la an la an. Astfel că, economiile circulare și colaborative, care vin la pachet cu o nouă generație de consumatori, mult mai implicaţi în realitate si în tot ceea ce reprezintă un trai mai bun pentru un viitor mai lung şi mai sănătos, reprezintă o provocare pentru sistemul actual.
Fiind o abordare care diferă radical de modelul economic tradițional, linear, bazat pe principiul „folosim-producem-consumăm-aruncăm, economia circulară este un model de producție și de consum, care implică folosirea în comun, închirierea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult timp posibil, potrivit experţilor în economie de la Parlamentul European.
Prin urmare, se prelungește ciclul de viață al produselor.
Mai precis, ar înseamna reducerea la minimum a deșeurilor. "Când un produs ajunge la sfârșitul ciclului... mai mult
Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 08:30
Nisipul este o materie prima aflata la mare cautare in ziua de astazi. In tari din America Latina, grupari mafiote au ajuns sa faca trafic cu nisip, in vreme ce in Emirate seicii au ajuns sa il importe.
Dupa apa, nisipul a ajuns cea mai folosita resursa naturala, fiind utilizat in constructii, la extragerea petrolului si gazelor sau la realizarea ecranelor de smartphone, relateaza BBC.
Piata de nisip si pietris din Statele Unite a ajuns sa valoreze 8,3 miliarde de dolari in 2015, in vreme ce britanicii au cumparat in 2013 astfel de materii prime de 1,7 miliarde lire sterline.
Cererea de nisip difera de la regiune la regiune, China remarcandu-se ca unul dintre marii consumatori (20% din importurile globale), dupa explozia constructiilor megalitice din tara si demararea proiectului insulelor artificiale din Marea Chinei de Sud.
La fel, India, care trece printr-o perioada de investitii majore in infrastructura, a crescut cererea de nisip la nivel global.
In 2014, in lume s-au excavat 196 miliarde de tone de nisip si pietris, conform datelor emise de Agentia de Supraveghere Geologica a Statelor Unite.
Materie prima rara
In Emiratele Arabe Unite, boomul imobiliar i-a facut pe seici sa recurga la importuri de nisip, desi se afla in plin desert. 456 de milioane de dolari au investit dezvoltatorii din Emirate in importurile de nisip si pietris, cea mai mare cerere venind din Dubai.
Efectele consumului ridicat de nisip se vad cu ochiul liber. In medie,... mai mult
Joi, 05 Mai 2016, ora 12:20
Urmatorul model economic post criza nu se va mai baza pe creditare si se va migra de la vanzare directa la leasing, iar statele vor pune taxe foarte inalte pentru materii prime si materiale si vor impozita minim munca, sistem care ar putea fi preluat si de Romania, afirma Adrian Vasilescu.
"Lumea merge spre taxe foarte mari pentru materii prime si materiale, pentru resurse. Resursele vor costa foarte mult sub efectul impozitarii. Munca, tocmai pentru a stimula performanta, inovatia, va fi impozitata la minim. Si Romania are de gandit, nu cumva este timpul de aceasta schimbare?", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la seminarul MediafaxTalks about SME's.
Avand in vedere schimbarea paradigmei de creditare si a regulilor prudentiale si de adecvare a capitalurilor, Vasilescu spune ca pe viitor creditul va ajunge pe ocolite la populatie, mai intai la companii si apoi prin produse la populatie.
Consilierul guvernatorului BNR a aratat ca nu are un raspuns privind reluarea creditarii, din mai multe puncte de vedere, desi finantarea a mers in continuare in anii de criza, chiar daca nu la nivelul asteptarilor si la nivelul dinainte de anul 2008.
"Cat priveste 2000 - 2008 aici un raspuns exista. Ce a fost in perioada 2000 -2008 nu va mai fi, nu in timpul vietii mele, ca vedeti ca am parul alb, dar nici in timpul vietii dumneavoastra. Vreau sa atrag atentia asupra faptului sa nu privim la ce a fost pana in 2008. Si nu doar aici in Romanis, ci din... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 13:00
Fondul Monetar International a avertizat marti tarilor exportatoare de materii prime sa se pregateasca pentru o scadere a preturilor avand in vedere perspectivele slabe ale economiei mondiale, transmite Reuters.
Cu prilejul publicarii primelor doua capitole din urmatoarea editie a raportului World Economic Outlook, care cuprinde si noile prognoze privind cresterea economiei mondiale, Fondul a avertizat ca pe termen mediu este mai probabil ca preturile materiilor prime sa scada decat sa se mentina la nivelul actual.
'Perspectiva economica globala slaba sugereaza ca este putin probabil ca pretul materiilor prime sa creasca in ritmul inregistrat in ultimul deceniu. De fapt, pe baza prognozelor World Economic Outlook, pretul materiilor prime ar urma sa scada usor in 2012-2013. Riscurile semnificative la adresa cresterii economice globale pun si ele noi presiuni pentru o ajustare in jos a preturilor materiilor prime', se arata in raportul FMI.
Potrivit Fondului, preturile la petrol sunt un factor considerabil care determina directia viitoare a preturilor la materiile prime. In situatia in care pretul petrolului ar inregistra o crestere exploziva, ca urmare a unor deficiente in aprovizionare, acest lucru ar putea afecta cererea mondiala si ulterior ar scadea si pretul altor materii prime.
O alta sectiune a World Economic Outlook se concentreaza pe rolul jucat de datoriile gospodariilor in colapsul financiar din 2007 si in relansarea ulterioara. FMI sustine ca in... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 20:13
China a inregistrat la inceputul acestui an primul deficit comercial trimestrial din ultimii sapte ani, din cauza cresterii preturilor materiilor prime importate, in pofida excedentului mare din martie, potrivit Mediafax.
Pentru primul trimestru, balanta comerciala afiseaza un deficit de 1,02 miliarde de dolari.
Exporturile au crescut in aceasta perioada cu 26,5%, iar importurile au avansat cu 32,6%.
"Cererea din China este puternica, iar preturile materiilor prime sunt in prezent ridicate. Situatia actuala a balantei comerciale nu va persista deoarece in al doilea semestru exporturile vor creste, probabil", a afirmat Wang Tao, analist la UBS.
Deficitul comercial din primul trimestru se explica prin cresterea puternica a exporturilor, potrivit Administratiei Generale a Vamilor din China.
"Valoarea importurilor a atins nivelul record de peste 400 de miliarde de dolari", subliniaza institutia intr-un comunicat.
In luna martie, balanta comericala a indicat un excedent de 140 de milioane de dolari, dupa un deficit de 7,3 miliarde de dolari in februarie, primul dupa opt luni consecutive. In ianuarie, China a inregistrat un excedent comercial de 6,45 de miliarde de dolari, cu 50% mai redus decat cel din luna anterioara.
Exporturile au avansat cu 35,8% in martie, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce importurile au crescut cu 27,3%.
Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, apreciaza ca Beijingul nu are alta posibilitate decat sa se... mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 21:43
Titeiul si cerealele vor fi materiile prime cu cele mai mari cresteri de preturi in acest an, in conditiile in care investitorii anticipeaza probleme de aprovizionare, potrivit unui sondaj realizat de Barclays Capital, transmite Mediafax.
Astfel, 28% din cei peste 100 de investitori intervievati in luna martie considera ca pretul petrolului va inregistra in acest an cea mai mare crestere, urmat de cel al porumbului si al graului.
Aurul, al carui pret a avansat anul trecut cu 30%, ar putea "sa isi piarda stralucirea" si sa aiba cea mai slaba evolutie, dupa gazele naturale.
"Exista motive serioase pentru retragerea plasamentelor in aur. Riscurile reale sunt conditiile meteorologice nefavorabile si pretul mare al alimentelor. Iata de ce petrolul si cerealele sunt in fruntea listei", a declarat Kevin Norrish, director la Barclays.
Standard&Poor's GSCI Spot Index pentru 24 de materii prime a urcat anul trecut cu 20%, sustinut de bumbac, argint si cafeaua arabica.
In acest an, indicele a avansat cu 14%, cele mai mari cresteri fiind inregistrate de bumbac, petrol si argint.
Preturile alimentelor au crescut la un nivel record luna trecuta, potrivit Natiunilor Unite.
Investitorii intentioneaza, in proportie de 83%, sa creasca sau sa mentina investitiile in materii prime la nivelul din 2010, in urmatorii trei ani.
Peste jumatate dintre acestia au declarat ca si-au marit, anul trecut, detinerile in materii prime, iar 31% le-au mentinut constante.
O... mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 23:18
Comisia Europeana (CE) apreciaza ca Europa trebuie sa-si asigure accesul la materiile prime rare, integrand acesta nevoie in strategia comerciala si dezvoltand propria productie, transmite AFP, anunta Mediafax.CE enumera, intr-un raport, 14 materii prime considerate esentiale, foarte importante pentru industria europeana si care s-ar putea gasi in cantitati limitate pe piata in urmatorii ani, deoarece productia acestora este concentrata in doar cateva state.
Autoritatea europeana citeaza in special cazul metalelor rare, elemente pentru care cererea este foarte mare deoarece sunt esentiale pentru producerea de aparatura electrica.
Pentru procurarea acestor metale, Uniunea Europeana (UE) este dependenta in totalitate de importuri, in special din China, stat care a limitat livrarile.
In aceste conditii, Europa trebuie sa incerce sa reduca dependenta de importuri, dezvoltand sisteme de reciclat si exploatand propriile resurse, considera Bruxellesul.
"Exploatarea de metale rare ar putea reincepe in Europa in 2015", noteaza comisarul european pentru Industrie, Antonio Tajani.
Acest tip de initiativa ar putea intra in conflict cu alte obiective ale UE, in special cu cele privitoare la protectia mediului.
"Nu exista o excludere automata a activitatilor de minerit in regiunile acoperite de reteaua Natura 2000", subliniaza raportul CE.
Natura 2000 este o retea europeana de arii naturale sau seminaturale in cazul carora trebuie respectate anumite reguli pentru protejarea faunei si... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 17:42
Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca in acest an toate materiile prime vor continua sa se scumpeasca, odata cu accelerarea cresterii economice mondiale, urmand tendinta inceputa din al doilea trimestru din 2009, perioada in care metalele si energia au fost principalii beneficiari, informeaza NewsIn.
Dupa caderea abrupta din 2008, preturile materiilor prime au revenit pe crestere, continuand ritmul inceput inca din 1999, relateaza cotidianul francez Les Echos.
Expertii FMI sunt suprinsi de vigoarea si rapiditatea avansului constatat anul trecut, care a avut loc in contextul unor stocuri semnificative si in pofida scaderii cererii cauzata de recesiunea globala.
Redresarea preturilor, odata cu aparitia primelor semne de revenire a productiei industriale mondiale este inedita, deoarece, in mod obisnuit, preturile resurselor naturale ar fi trebuit sa continue sa scada ori sa se stabilizeze, afisand doar usoare cresteri, subliniaza FMI.
Pentru 2010, FMI se asteapta la continuarea scumpirii materiilor prime, ca urmare a extinderii si accelerarii cresterii mondiale.
Totusi, la inceputul anului, avansul preturilor va fi unul moderat, deoarece este inca afectat de stocurile mari facute pentru cele mai multe tipuri de resurse naturale. Noi recorduri de preturi ar putea aparea mai tarziu in cursul anului, a mai precizat FMI.
mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 13:28
Directorul general al celui mai mare grup siderurgic german, ThyssenKrupp, avertizeaza ca exista riscul unei noi bule speculative, de data aceasta pe piata materiilor prime, dupa cea din piata imobiliara, ce a contribuit la actuala criza financiara, relateaza AFP."Ingrijorarea mea este ca, dupa bula imobiliara, s-ar putea produce o bula a materiilor prime", a afirmat Ekkehard Schulz, intr-un interviu ce va fi publicat duminica de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
"Speculatorii si jucatorii financiari, ce opereaza cu usurinta cu produse derivate, sunt in actiune", a prevenit el, subliniind ca preturile materiilor prime sunt negociate pe piata la vedere, adica pe termen scurt, cu livrare in general la doua zile lucratoare dupa incheierea tranzactiei.
ThyssenKrupp traverseaza in prezent cea mai grea situatie financiara din istoria sa, iar Schulz estimeaza ca grupul va reveni abia in 2012 la nivelul din 2007, potrivit publicatiei germane.
Grupul german a afisat la jumatate lui noiembrie o pierdere inainte de impozite de 2,4 miliarde euro, in conditiile in care se confrunta cu caderea cererii mondiale de otel, in urma crizei economice. mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2009, ora 23:37