Comisia Europeana a anuntat lansarea instrumentului de analiza a retelelor de tranzactii (Transaction Network Analysis - TNA), care le va permite statelor membre sa faca rapid schimb de date cu privire la TVA si sa prelucreze in comun aceste date, detectand astfel mai repede retelele suspecte, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.
Instrumentul, dezvoltat printr-o colaborare stransa intre statele membre si Comisie, va permite o cooperare mult mai apropiata si intre expertii retelei UE din domeniul antifrauda (Eurofisc) in ceea ce priveste analizarea in comun a informatiilor, astfel incat fraudele de tip "carusel" privind TVA sa poata fi detectate si interceptate cat mai rapid si mai eficient posibil. TNA va stimula cooperarea si schimbul de informatii dintre autoritatile fiscale nationale, permitandu-le functionarilor Eurofisc sa verifice informatiile in raport cu cazierele judiciare, bazele de date si informatiile detinute de Europol si OLAF, agentia antifrauda a UE, si sa coordoneze anchete transfrontaliere.
Initiativa CE are loc in urma unor anchete recente din presa, care au scos din nou in evidenta costurile uriase ale fraudei in domeniul TVA pentru finantele publice, precum si faptul ca bandele infractionale se imbogatesc pe seama contribuabililor onesti, precizeaza CE. Lansarea instrumentului face parte din eforturile sustinute ale executivului comunitar de a institui un sistem de TVA modern si invulnerabil la fraude.
"Frauda in domeniul TVA... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 10:08
Consiliul Uniunii Europene a adoptat, pe 24 septembrie 2018, prelungirea perioadei de aplicare a mecanismului optional de taxare inversa in legatura cu operatiunile cu bunuri si servicii care prezinta risc de frauda, o masura utila si precisa pentru combaterea fraudei in domeniu, informeaza PwC.
In Romania, cerealele, telefoanele mobile si imobilele sunt doar cateva exemple de produse supuse taxarii inverse, a carei aplicabilitate urma sa expire la data de 31 decembrie 2018.
"Conform celui mai recent studiu asupra colectarii TVA, lansat de Comisia Europeana, valoarea pierderilor de TVA la nivelul UE s-a ridicat la 147,1 miliarde euro in anul 2016, din care 6,13 miliarde euro doar pierderea pentru bugetul Romaniei, ceea ce reprezinta un deficit de incasare a TVA de 35,88%, cel mai ridicat dintre toate Statele Membre UE. In acest context, extinderea taxarii inverse pentru operatiunile cu risc de frauda pana la data de 30 iunie 2022 este o masura utila si precisa pentru combaterea fraudei in domeniul TVA. In mod similar, digitalizarea ANAF, cu accent pe implementarea protocolului SAF-T, ar putea constitui o metoda moderna de colectare a TVA cu ajutorul tehnologiilor IT. Asteptam ca Ministerul Finantelor Publice sa transpuna Directiva in legislatia locala in cel mai scurt timp posibil", a afirmat Daniel Anghel, Partener, liderul Departamentului de taxe si consultanta juridica, PwC Romania.
Romania a sustinut propunerea de directiva care permite statelor membre ce... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2018, ora 10:46
Decizia Parlamentului Romaniei de a amenda actul normativ care prevede mecanismul de plata defalcata a TVA a fost benefica, considera Vlad Boeriu, partener Deloitte.
"Colaborarea dintre legiutori si mediul privat este cheia pentru a ajunge la reglementari echilibrate cu avantaje pentru ambele parti. Ar fi de asteptat ca in viitor sa existe un dialog consistent inainte de publicarea actelor normative in Monitorul Oficial, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa se revina asupra lor, generand presiune inutila asupra contribuabililor si instabilitate fiscala", a spus Boeriu.
Conform unui comunicat de presa al Deloitte, remis, marti, AGERPRES, aplicarea generalizata a mecanismului de plata defalcata a TVA in Uniunea Europeana ar reprezenta un instrument neatractiv de politica fiscala, data fiind cresterea semnificativa a costurilor pentru afaceri si autoritati, conform unui studiu realizat de Deloitte pentru Comisia Europeana.
"Totusi, mecanismul are caracteristici care pot fi foarte eficiente in reducerea anumitor tipuri de frauda si, de aceea, ar fi potrivit sa fie aplicat ca masura tintita cu scop limitat. In schimb, in cazul unei implementari generalizate, costurile ar depasi beneficiile colectarii mai bune a TVA", mentioneaza sursa citata.
Boeriu mai spune ca in cazul in care mecanismul s-ar aplica generalizat in regimul actual de TVA, pentru platile electronice intre persoane impozabile ar atrage modificari fluxului de numerar, atat pentru afaceri, cat si pentru... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 17:20
Firmele care vor cumpara produse din statele UE vor plati lunar, din mai, Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) aferenta acestor operatiuni, nu trimestrial, ca pana in prezent, masura vizand diminuarea fraudelor din domeniul taxelor intracomunitare, potrivit ANAF. Frauda in domeniul intracomunitar este alarmanta in intreaga Europa. E un carusel care pleaca din Marea Britanie si se opreste la Constanta. Si in Romania exista retele specializate", a declarat, luni, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, citat de Mediafax.El a afirmat ca masura va conduce la "dezorganizarea retelelor" specializate in fraude privind TVA.Blejnara aratat ca primele plati de TVA, aferente lunii in curs, vor fi realizate la 25 mai.Gabriel Carbunaru, comisar general adjunct la Garda Financiara, a declarat ca in primele patru luni ale anului au fost monitorizate 13.680 de operatiuni intracomunitare. El a explicat ca, pe o analiza de risc, au fost selectati 3.096 de de agenti economici, din care au fost dati in consemn 214, pentru ca sunt "de negasit".
El a precizat ca prejudiciile aduse de acesti agenti economici se ridica la 134 de milioane de lei si a mentionat ca valoarea bunurilor confiscate a fost de opt milioane de lei. mai mult
Marti, 19 Mai 2009, ora 09:20