O posibila reducere a emisiilor de gaze ca urmare a pandemiei de COVID-19 nu va fi suficienta pentru stoparea schimbarilor climatice, a anuntat miercuri Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), indemnand guvernele sa integreze actiunile climatice in planurile de revenire.
Pandemia ar putea duce la cea mai mare scadere anuala a emisiilor de dioxid de carbon dupa Al Doilea Razboi Mondial, insa OMM a avertizat ca revenirile economice anterioare au fost asociate cu cresteri chiar mai mari de emisii in comparatie cu perioadele de dinainte de crize, relateaza Reuters.
"COVID-19 poate duce la o reducere temporara a emisiilor de gaze de sera, dar nu reprezinta un inlocuitor pentru actiunile climatice sustinute", a transmis agentia cu sediul in Geneva intr-un comunicat emis cu ocazia celei de-a 50-a aniversari a Zilei Pamantului.
"Trebuie sa demonstram aceeasi determinare si unitate impotriva schimbarilor climatice ca si contra COVID-19", a subliniat directorul OMM, Petteri Taalas.
OMM indeamna guvernele sa ia in considerare pachete de masuri stimulative care sa sustina trecerea la o economie ecologica.
Amintind de schimbarile aduse planetei in ultimii 50 de ani, OMM a precizat ca nivelurile de dioxid de carbon au crescut cu 26% din 1970, iar temperatura globala a crescut, in medie, cu 0,86 grade Celsius.
OMM a publicat, de asemenea, miercuri, versiunea finala a raportului sau asupra climei la nivel mondial, care a confirmat concluziile preliminare conform carora... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 15:16
Seful Amazon, Jeff Bezos, a promis sa investeasca 10 miliarde de dolari (7,7 miliarde de lire sterline) pentru a ajuta la combaterea schimbarilor climatice.
Cel mai bogat om din lume a spus ca banii vor finanta munca oamenilor de stiinta, activistilor si altor grupuri a caror cauza este lupta impotriva schimbarilor climatice, conform BBC.
"Vreau sa lucrez alaturi de altii, atat pentru a dezvolta metodele cunoscute deja, cat si pentru a explora noi modalitati de combatere a impactului devastator al schimbarilor climatice", a afirmat Bezos intr-o postare pe Instagram.
Astfel, el a anuntat ca lanseaza organizatia Bezos Earth Fund, care va incepe sa investeasca acesti bani din vara.
Bezos are o avere estimata la peste 130 de miliarde de dolari, astfel ca aceasta investitie reprezinta aproape 8% din averea sa.
Unii angajati Amazon l-au indemnat pe seful lor sa faca mai multe pentru combaterea schimbarilor climatice, in contextul in care Bezos finanteaza, de asemenea, programul spatial Blue Origin, criticat pentru uriasa amprenta de carbon.
Fata de alti multi-miliardari, Bezos nu e recunoscut pentru filantropie. Cea mai mare donatie a sa, fara aceasta promisiune de 10 miliarde de dolari, este una de 2 miliarde de dolari, facuta in septembrie 2018, bani care au ajutat familii fara adapost si finantarea scolilor.
"Putem salva Pamantul. Va fi nevoie de masuri colective de la companii mari, companii mici, tari, organizatii globale si persoane fizice.... mai mult
Marti, 18 Februarie 2020, ora 09:11
Banca Europeana de Investitii (BEI) si-a lansat pe 14 noiembrie 2019 strategia privind combaterea schimbarilor climatice. Responsabilul sectorului energetic si Vicepresedintele BEI, Andrew McDowell a subliniat ca: "Emisiile de carbon din industria energetica globala au atins un nou record in 2018.
Trebuie sa actionam urgent pentru a contracara aceasta tendinta. Politica ambitioasa de creditare a BEI adoptata astazi este o etapa esentiala in lupta impotriva incalzirii globale.
Viitoarea finantare va accelera inovarea energetica curata, eficienta energetica si sursele regenerabile de energie. BEI va sista finantarea proiectelor de energie din sectorul combustibililor fosili, inclusiv gaze, incepand cu anul 2022".
Grupul BEI isi propune prin aceasta strategie sa asigure, pana in 2030, 1 trilion euro pentru investitiile in proiecte sustenabile. De asemenea, BEI va creste ponderea finantarilor dedicate actiunilor climatice si sustenabilitatii mediului pana la 50% din operatiunile sale incepand cu anul 2025.
Europa are de acoperit un deficit anual de investitii de aproape 180 de miliarde EUR, pentru atingerea dezideratelor UE 2030 privind schimbarile climatice.
Potrivit estimarilor Bancii Europene de Investitii, deficitul global de investitii sustenabile in ceea ce priveste infrastructura de transport, energie si gestionare a resurselor a atins cifra anuala de 270 de miliarde EUR, iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) estimeaza un necesar... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 14:21
Executivul american a anuntat sambata componenta delegatiei care va reprezenta SUA la summitul asupra schimbarilor climatice, COP25, care incepe luni la Madrid, aceasta fiind o echipa de rang inferior ce ilustreaza din nou lipsa interesului presedintelui Donald Trump fata de problematica acestui summit, dupa ce el a retras SUA din Acordul de la Paris, decizie pe care a motivat-o prin faptul ca acest acord prevede masuri ce dezavantajeaza economia americana.
Delegatia SUA la summitul de la Madrid va fi condusa de ambasadoarea Marcia Bernicat, subsecretar de stat adjunct pentru oceane si afaceri stiintifice si de mediu internationale, ceilalti membri fiind functionari din diferite institutii, potrivit agentiei EFE.
Nivelul de reprezentare al delegatiei SUA la acest summit va fi de altfel similar cu cel de la precedentul summit asupra schimbarilor climatice, COP24, desfasurat anul trecut la Katowice (Polonia).
Insa in paralel cu delegatia guvernamentala americana, la summitul de la Madrid va fi prezenta si o delegatie numeroasa formata din 15 congresmeni democrati adversari ai lui Trump. Aceasta delegatie va fi condusa chiar de presedinta Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, cea care a deschis procedura de "impeachment" impotriva liderului de la Casa Alba in urma scandalului legat de investigarea fostului vice-presedinte democrat Joe Biden si a fiului acestuia in Ucraina.
Pelosi a sustinut ca a ales sa participe la acest summit intrucat considera ca este... mai mult
Sambata, 30 Noiembrie 2019, ora 20:23
Patru dintre cele mai cunoscute obiective turistice din capitala Frantei vor fi inconjurate in anii care vin de "paduri urbane", ca parte a eforturilor autoritatilor pariziene de a imbunatati calitatea aerului in oras si de a contracara efectele schimbarilor climatice.
Arbori si alte plante vor transforma radical zona Primariei Parisului (Hotel de Ville de Paris), a Garii Lyon, a Palatului Garnier si malurile Senei, a anuntat zilele trecute primarul Parisului, Anne Hidalgo.
In fata primariei vor fi plantati pini, in timp ce Palatului Garnier - cladire din secolul al XIX-lea care gazduieste Opera in Paris - se va intrezari primavara printr-o puzderie de flori de cires. Piata pavata de langa gara se va transforma intr-o gradina cu arbori, iar de-a lungul Senei vor fi plantati arbusti si iarba.
"Cred cu tarie ca Parisul trebuie sa se adapteze la schimbarile de temperatura. Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice prognozeaza valuri de caldura cu temperaturi de 50 de grade Celsius pana in 2050. Avem obligatia de a actiona acum", a declarat Hidalgo pentru Le Parisien.
Padurile urbane se inscriu intr-un plan mai ambitios prin care conducerea Parisului urmareste sa transforme 50% din suprafata orasului in spatiu verde si permeabil. In acelasi spirit, Parisul urmeaza sa devina oras neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon pana in 2050.
Hidalgo a dat asigurari ca arborii vor fi plantati in asa fel incat sa nu blocheze privelistea. In cazul... mai mult
Luni, 01 Iulie 2019, ora 00:00
Aproape 200 de tari si-au depasit viziunile politice diferite si, dupa doua saptamani, sambata seara, la Katowice (Polonia), au ajuns la o intelegere privind regulile de punere in aplicare a Acordului de la Paris privind climatice globale, informeaza Reuters si Associated Press.
Acordul convenit, in cadrul discutiilor privind clima care au avut loc in Polonia intre tarile membre ale Natiunilor Unite, le permite tarilor semnatare sa puna in practica principiile Acordului climatic incheiat in 2015 la Paris.
"Nu este usor sa stabilim un acord cu privire la o intelegere atat de specifica si tehnica. Prin acest pachet, ati facut o mie de pasi mici inainte impreuna. Puteti sa va simtiti mandri", le-a spus fericit Michal Kurtyka (foto), presedintele polonez al discutiilor, delegatilor.
Epuizati, delegatii au reusit sa depaseasca o serie de opinii diferite pentru a elabora un ghid de 156 de pagini, care este impartit pe teme precum modul in care tarile isi vor raporta si monitoriza angajamentele nationale de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera si de a-si actualiza planurile de emisii.
World nations adopt a robust set of guidelines for implementing the landmark #ParisAgreement on #ClimateAction > https://t.co/Jd4wbqXtV3
The implementation of the agreement will benefit people from all walks of life, especially the most vulnerable.#GlobalGoals #COP24 pic.twitter.com/vEdpNItY4o- UN Climate Change (@UNFCCC) December 15, 2018
Cu toate acestea, activistii privind... mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2018, ora 11:31
Asociatia Environ si Ambasada Germaniei la Bucuresti organizeaza joi, 22 martie, la World Trade Center, simpozionul "A Climate Protection Municipality Master Plan for Romania? - Proiecte romanesti si germane pentru emisii reduse de CO2".
Evenimentul are drept scop intensificarea schimburilor de experienta romano-germane in ceea ce priveste masurile concrete de transpunere a rezolutiilor Acordului de la Paris COP21 privind incalzirea globala, precum si atingerea obiectivelor Planului de Actiune privind Schimbarile Climatice.
Conferinta va fi deschisa de Excelenta Sa, domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, doamna Gratiela Gavrilescu, vice-prim-ministru si ministru al mediului si domnul Robert Negoita, presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania si va reuni reprezentanti ai Ministerului Federal al Mediului din Germania, ai administratiei locale din cele doua tari, specialisti de renume de la Institutul pentru cercetarea climei de la Postdam, precum si reprezentanti ai industriei de mobilitate urbana.
In programul simpozionului sunt prevazute prezentari pe teme legate de riscurile si provocarile generate de schimbarile climatice la nivel global, dar si in Romania, aspecte relevante in implementarea strategiilor nationale privind incalzirea globala din Germania si Romania, dar si o serie de dezbateri referitoare la protectia climei prin intermediului unui master plan municipal, rolul managementului integrat al deseurilor, importanta... mai mult
Joi, 22 Martie 2018, ora 12:54
Faimosul astrofizician Stephen Hawking i-ar trimite pe Venus pe cei care inchid ochii la efectele schimbarilor climatice. Ba mai mult, ar fi dispus sa le platasca zborul pana acolo si inapoi.
Omul de stiinta a precizat ca cele doua planete se aseamana din multe puncte de vedere, potrivit International Business Times.
"Venus are aproape aceeasi dimensiune ca Pamantul, e doar putin mai aproape de Soare ca noi si are atmosfera", arata specialistul.
In ciuda elementelor pe care le au in comun, un aspect diferentiator e foarte important.
Venus are cea mai fierbinte temperatura din toate planetele sistemului solar: uneori ajunge pana la 462 de grade Celsius!
Hawking arata ca Pamantul poate ajunge ca planeta care a inspirat zeita greceasca a frumusetii daca emisiile de gaze de sera nu sunt tinute sub control.
Faptul ca e mai aproape de Soare reprezinta un motiv evident pentru care atmosfera de acolo e mai calda, dar nu este cel decisiv.
Venus a fost mult timp o planeta cu o temperatura acceptabila, care ar fi suportat viata. Insa dupa doua miliarde de ani, toata apa s-a evaporat, iar nivelul de dioxidul de carbon, un gaz cu efect de sera, a crescut atat de mult incat aerul a devenit insuportabil.
Potrivit lui Hawking, Pamantul urmeaza sa aiba aceeasi soarta, daca nu luam masuri pentru a diminua poluarea.
Cele mai recente analize arata ca 2017 a fost cel mai calduros an de cand se fac masuratori, fenomenele extreme sunt din ce in ce mai numeroase, iar... mai mult
Duminica, 14 Ianuarie 2018, ora 16:33
O echipa de cercetatori canadieni a fost nevoita sa anuleze o expeditie stiintifica in Arctica din cauza riscurilor majore ridicate de schimbarile climatice ivite la Polul Nord.
Universitatea din Manitoba a anuntat ca spargatorul de gheata CCGS Amundsen a fost nevoit sa se retraga de pe traseul stabilit, in urma intalnirii neasteptate cu mai multi ghetari care pluteau in deriva in ocean, relateaza IB Times.
Traseul navei a fost deviat atat de mult incat a ajuns la punctul de debarcare prea tarziu pentru a mai efectua masuratorile incluse in programul multianuale de cercetare in Golful Hudson, anunta cercetatorii implicati in proiect.
Valoarea proiectului, care se intinde pe o perioada de 4 ani, este de 17 milioane de dolari, dar derularea acestuia este pusa acum sub semnul intrebarii, pentru anul in curs, datele colectate urmand sa fie doar unele partiale.
Topirea gheturilor este un fenomen atat de dramatic, incat Garda de Coasta din Canada a intervenit pentru a acorda asistenta vaselor de pescuit din Newfoundland si Quebec, care oricum sunt in pericol de a incheia sezonul de pescuit in pierdere.
Golful Hudson este legat atat de Oceanul Atlntic, cat si de apele oceanului Arctic, iar
ecosistemul din zona adaposteste mai multe specii de pesti, morse, ursi polari, foci, delfini si balene ucigase.
"Doua saptamani de intarziere inseamna ca obiectivele misiunii noastre stiintifice nu au putut fi indeplinite in totalitate, iar principala piedica a fost ocolirea... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 08:26