Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat vineri un summit european prin videoconferinta pe 23 aprilie, consacrat relansarii economice a Uniunii Europene, afectata din plin de pandemia de coronavirus.
"A venit timpul sa punem bazele unei redresari economice robuste", a afirmat el intr-un comunicat, a doua zi dupa un acord al ministrilor europeni privind un raspuns comun la criza, pe care l-a calificat drept "un progres semnificativ", informeaza AFP, DPA si Reuters.
"Acest plan trebuie sa ne relanseze economiile promovand in acelasi timp convergenta in UE. Bugetul UE va trebui sa joace un rol semnificativ aici", a mai afirmat Michel intr-un comunicat difuzat pe Twitter.
Liderii UE vor trebui sa exploreze "infiintarea unui Fond de relansare temporar pentru a asigura o redresare economica robusta in toate statele membre", se mentioneaza in comunicat.
Charles Michel sustine ca lucreaza cu Comisia Europeana la o "foaie de parcurs si un plan de actiune pentru a asigura bunastarea tuturor europenilor si pentru a aduce inapoi UE pe calea unei cresteri puternice, sustenabile si incluzive bazate pe o strategie verde si digitala".
Pachetul convenit de ministrii de finante aduce raspunsul fiscal al UE la pandemia de COVID-19 la 3.200 de miliarde de euro, cel mai mare din lume, pe langa masurile pe care statele membre le iau deja la nivel national.
Urmareste LIVE cele mai cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 19:24
Accesul la uniunea bancara, obligatia de a adopta moneda unica sau reticenta Romaniei cu privire la uniunea fiscala sunt cateva din temele pe care presedintele Traian Basescu le-a abordat cu presa, la incheierea Consiliului European de toamna.
Business24 prezinta cele mai importante evenimente si decizii luate in cadrul summitului UE de la Bruxelles:
Traian Basescu:
- Credibilitatea Romaniei e fragilizata puternic de ce s-a intamplat in vara si de atitudinile unor lideri politici din Romania. Avem retineri privind uniunea fiscala, chiar daca suntem de acord cu cea monetara si cea bancara. Nu putem avea aceeasi fiscalitate ca alte state. Suntem pe locul 4 la cea mai mica fiscalitate pentru a stimula investitiile. Ar fi prea mult sa se introduca un impozit pe salarii de 30-35%. Acum nu se pune problema unei uniuni fiscale, pana nu va fi implementata uniunea bancara.
- A folosit faptul ca Romania are o relatie speciala cu China privind parteneriatul UE-China. Mesajul principal a fost sa vorbim cu totii aceeasi limba in relatie cu China. E greu de spus daca Mecanismul de cooperare va fi mentinut. Romania a facut progrese.
- Suntem intr-o perioada de exceptare, obligatia noastra este sa adoptam euro, asa ne-am obligat in tratatul de aderare. Ne place sau nu, trebuie sa folosim euro. Am primit o derogare, dar va asigur ca orice intarziere este o pierdere pentru Romania, pentru ca este o nerespectare a unui tratat. In momentul de fata, doar se fac aluzii statelor... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 13:45
Daca pana acum, una dintre principalele probleme ale guvernului era deficitul bugetar, lucrurile s-au schimbat, in urma noului acord fiscal, semnat de liderii europeni in cadrul summitului UE. In acest moment, deficitul structural intra pe scena economica in centrul celor mai multor dezbateri. Ce inseamna deficitul structural si cum ne afecteaza ?
Problema deficitului structural a fost readusa in atentia opiniei publice de insusi presedintele Romaniei.
Seful statului a declarat duminica, in cadrul unei conferinte sustinute la Palatul Cotroceni, ca Romania trebuie sa introduca in Constitutie limita deficitului structural la 0,5%. Acest lucru este obligatoriu, in baza aderarii la acordul interguvernamental, semnat si de statul roman, in urma summitului incheiat vineri.
Deficitul structural este diferenta dintre ceea ce statul poate incasa, din taxe si impozite, in mod normal, si cheltuielile curente.
De asemenea, deficitul structural este un instrument tehnic, folosit pentru evaluarea sustenabilitatii politicii fiscal-bugetare, pe termen mediu. Pe termen lung, in alcatuirea bugetului se iau in calcul mai multi factori.
De exemplu, daca in alcatuirea bugetului pentru o perioada indelungata de timp, o familie se bazeaza pe bani trimisi de rudele din strainatate, (bani trimisi cu regularitate pana atunci), in momentul in care transferul de bani inceteaza, familia se va confrunta cu un deficit structural. In acel moment, in alcatuirea bugetului, le va lipsi o... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 07:52
Presedintele Traian Basescu a explicat ca noul acord fiscal nu ii va afecta in niciun fel pe romani si a precizat ca bugetul prevazut pentru anul viitor nu se va schimba din cauza noului acord. De asemenea, seful statului a punctat deciziile de la summit aduc schimbari importante in politica fiscala.
"Subiectul Uniune este foarte putin discutat la noi si cred ca este obligatia mea sa fac acest exercitiu de explicare. Pentru a intelge ce s-a intamplat la Bruxelles, ar trebui sa incepem cu : de ce am ajuns aici.
- De ce Uniunea este in situatia de a fi in mare dificultate economica si financiara, de ce diversi analisti canta prohodul. De ce increderea in finantele internationale este tot mai scazuta si exista o dispozitie tot mai mica de a imprumuta statele UE si ale eurozonei in special.
- Ar trebui sa vedem dincolo de moneda euro, cum a functionat UE in sustinerea monedelor sale, pentru cunoscatori, exista foarte clar ca au existat 2 piloni.
- Primul a fost Pactul de stabilitate si crestere, pact care a fost adoptat in 1992.
- Desi limitele de 3% deficit si grad de indatorare 60% pentru datoria publica figurau in acest tratat, respectarea acestor criterii se baza pe cateva elemente.
- Primul era responsabilitatea individuala a statului membru. Un alt element care functiona erau eventuale presiuni ale Comisiei Europene. In sfarsit, daca exista un motor eficient, in ceea ce prive respectarea pactului, acesta era numai pentru statele care erau in afara... mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 17:00
Romania a semnat acordul interguvernamental convenit de liderii europeni in urma summitului UE. In timp ce bancherii din tara apreciaza ca statul roman poate castiga de pe urma summitului, mai multi analisti international atrag atentia ca acordul pierde din vedere un lucru important.
Presedintele Raiffesien Bank Romania, Steven van Groningen, sustine ca deficitul impus "dinafara" este un lucru pozitiv, pentru statul roman, pentru ca este o regula care trebuie respectata. In plus, acesta crede ca Romania a castigat, de pe urma summitului.
"Faptul ca s-au alocat mai multi bani pentru Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) este un lucru bun, intrucat "cu cat e mai buna stabilitatea in zona euro, cu atat e mai bine pentru Romania", a spus van Groningen.
Romanii sa nu fie pesimisti
In opinia sa, romanii nu trebuie sa fie pesimisti pentru ca "trebuie sa vedem ce se intampla in jurul nostru si sa tragem invatamintele necesare".
Potrivit sefului Raiffeisen Romania, faptul ca Romania produce lucruri ieftine, dar eficiente, poate fi un avantaj in actualul context.
"Romania face parte din Europa de Sud Est. Investitorii se uita la o zona, nu la o tara. Romania ar trebui sa fie forta nr 1 in Europa de Sud Est si poate atrage investitii care duc la o crestere economica" , a spus van Groningen, in cadrul unei emisiuni.
Acesta adauga ca investitiile straine atat de necesare statului roman trebuie atrase printr-o viziune "viziune clara".
Cum sa atragem... mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 14:19
Cea de-a doua zi de discutii de la Bruxelles pare sa fi fost mult mai productiva decat prima. Asta daca luam un calcul optimismul liderilor europeni in privinta noului acord si nu reactia pietelor internationale. Desi premierul britanic este "oaia neagra" liderii europeni gasesc noua solutie salvatoare.
Intalnirea de vineri s-a finalizat cu o conferinta de presa sustinuta de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Business 24 va ofera in timp real cele mai importante informatii de la Bruxelles
LIVE TEXT:
19:43 Primul bilant al summitului UE
Dupa doua zile pline de negocieri, liderii europeni au ajuns la un acord. Pactul de stabilitate financiara calmeaza, temporar, pietele si investitorii.
Cu toate acestea, refuzul Marii Britanii de a semna acordul inseamna ca acesta va fi tratata ca unul interguvernamental si nu ca un tratat.
18:56 Autoritatile se tem de revolte
Generalul american Martin Dempsey, presedinte al comitetului Sefilor de Sstat Major ale categoriilor de forte ale SUA, s-a aratat ingrijorat de eventualele revolte si sustine ca este "extraordinar de ingrijorat" de faptul ca Uniunea Europeana s-ar putea destrama.
18:19 Pietele bursiere incep sa respire
Pietele bursiere din Europa au revenit pe cresteri, dupa ce liderii europeni au aprobat pactul de stabilitate.
Indice S&P a urcat 1.4%, in timp ce indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu un punct procentual.... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 17:45
Consiliul Partidului Popular European s-a incheiat. Urmeaza summitul UE, intalnire cruciala a liderilor europeni care va definitiva situatia zonei euro. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy a subliniat faptul ca acest summit este ultima solutie a zonei euro. In caz contrar, euro poate muri. Liderii de la Bruxelles sunt asteptati sa sustina o conferinta de presa la ora 19.30 (ora 20.30, ora Romaniei).
In urma intalnirii, Franta si Germania ar trebui sa prezinte un plan de modificare a tratatelor Uniunii Europene, cu discipline bugetare mai stricte, menite sa recastige increderea pietelor din toata lumea.
Intre timp, pietele internationale "se clatina" in asteptarea unei decizii.
Business 24 va ofera cele mai importante informatii aparute in asteptarea evenimentului de la Bruxelles LIVE TEXT
22:47: Euro "prinde" incredere pe fondul delaratiilor liderilor europeni
Euro, care a fluctuat puternic joi dupa-amiaza, inainte de inceperea summit-ului, si-a recastigat "puterea" imediat dupa primele declaratii ale liderilor europeni, care s-au aratat determinati sa pastreze integritatea monedei unice.
Moneda euro este acum cotata la 1,3336 dolari, in scadere cu 0,57%, dupa ce atinsese o valoare scazuta de 1,3289. Sesiunea a ridicat moneda la 1,3460 dolari.
21:53: Austria: Trebuie sa recastigam increderea pietelor financiare
"Restabilirea increderii pietelor financiare din zona euro este un element cheie, iar acesta poate fi bifat doar daca aratam ca... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 23:07
Planul de salvare al zonei euro convenit de liderii UE are, in egala masura, si avantaje si dezvantaje pentru Romania. Pe termen scurt, investitorii s-au calmat, iar riscul inghetarii pietelor a fost indepartat. Pe de alta parte, creditarea va fi afectata si finantarile viitoare cerute de stat vor fi mai scumpe, spun analistii contactati de Business 24.
Analistul financiar Valentin Ionescu sustine ca Romania va fi afectata prin iesiri de capital si ca pe plan local, creditarea va avea de suferit.
Creditarea, prima afectata
"Pe noi ne intereseaza recapitalizarea bancara, care se face prin trei metode: fie prin injectie de capital, fie prin aport propriu de capital, adica prin fondurile bancii, fie de catre un tert.
Daca se face prin aportul bancilor, asa cum vor bancile franceze si germane, din motive de imagine, atunci creditarea va avea de suferit, pentru ca o parte din lichiditati se duce catre aceasta majorare", spune Valentin Ionescu, pentru Business 24.
In acelasi timp, acesta mentioneaza ca o majorare de capital conduce la o solvabilitate mai mare, dar ca, pe termen scurt, afecteaza creditarea.
"Pe noi ne va afecta prin iesiri de capital din Romania de la filialele bancilor care opereaza in Romania. Asta este si temerea exprimata de domnul Basescu", spune Valentin Ionescu.
In opinia sa, ingrijorarea aratata de seful statului roman si de guvernatorul BNR Mugur Isarescu poate fi explicata din prisma datoriei private externe.
"In momentul in care domnul... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 18:02
Intalnirea ministrilor de finante ai statelor UE, care urma sa aiba loc miercuri, inaintea summitului UE de la Bruxelles, a fost amanata. In asteptarea unor solutii concrete, pietele financiare "fierb", iar speculatiile incep sa ia nastere.
Consultantul financiar Ionel Blanculescu este de parere ca, in acest moment, are loc de fapt "marea imparteala" a datoriilor suverane. Potrivit acestuia, lupta cea grea se da intre bancherii europeni, somati sa sustina 50% din datorie si liderii europeni. "Cea mai mare si mai grava decizie din istoria ultimilor zeci de ani va viza marea imparteala. Paradigma consta in faptul ca bancile si bugetul UE vor trebui sa-si imparta povara", a declarat consultantul, pentru Business24.
- Se discuta foarte mult in ultima vreme despre crearea unei trezorerii europene. Se pare ca Statele Unite ale Europei incep sa prinda contur.
- Crearea unei Trezorerii europene inseamna deja un Guvern pentru statele care conteaza din zona euro. Inseamna, de fapt, o marginalizare a statelor sarace. De fapt, liderii "de facto" ai UE si-au dat seama ca pentru acest club elitist conteaza numai unii. Aici nu functioneaza principiul "unul pentru toti si toti pentru unul, ci principiul "cei mari si restul", iar cei mari si-au dat seama ca statele periferice nu conteaza. Deciziile mari vor fi luate in cadrul acestui Guvern "de facto" al UE.
Comisia Europeana va lua decizii pentru toti si ne va oblige sa facem diverse lucruri, in timp ce Guvernul UE, format din... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 08:36