Tarile europene relaxeaza gradual restrictiile impuse pentru a limita raspandirea COVID-19, in contextul in care numarul noilor cazuri de infectare cu noul coronavirus ramane in general scazut comparativ cu perioada de varf.
In Austria, autoritatile intentioneaza sa relanseze la finalul lunii mai viata culturala prin autorizarea evenimentelor cu cel mult 100 de spectatori. Acestia vor trebui sa pastreze intre ei o distanta de cel putin 1 metru, noteaza dpa.
Incepand de luni, 25 mai, autoritatile de la Copenhaga le permit persoanelor cu resedinta permanenta in tarile nordice si in Germania sa calatoreasca pe teritoriul danez daca ele detin o casa de vacanta in Danemarca sau logodnicul, partenerul ori bunicul este cetatean danez.
O decizie privind redeschiderea frontierelor, care sunt inchise de la jumatatea lunii martie, este inca in asteptare. Guvernul danez urmeaza sa furnizeze pana vineri informatii despre redeschiderea sezonului turistic, tinand cont de evolutiile epidemiologice.
In Germania, restrictiile pentru incetinirea propagarii noului coronavirus sunt relaxate in grade diferite in cele 16 landuri. Restaurantele urmeaza sa fie deschise in intreaga tara incepand de luni.
In unele landuri, precum Mecklenburg - Pomerania Inferioara (nord-est), hotelurile din statiunile de la Marea Baltica sunt in prezent deschise germanilor cu resedinta in alte landuri. Hotelurile din Berlin, Brandenburg si Saxonia Inferioara sunt redeschise de luni, iar cele din... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 11:02
Lumea financiara si-a pus mari sperante in data de 22 ianuarie 2015, cand este de asteptat ca presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), italianul Mario Draghi, sa anunte oficial trecerea la relaxarea cantitativa pe scara larga (QE) prin cumparare masiva de obligatiuni suverane.
Pentru Europa, acest moment marcheaza o adevarata trecere a Rubiconului (expresie ce inseamna a depasi un punct fara intoarcere; se refera la traversarea raului cu acelasi nume din Italia de catre Iulius Cezar, in anul 49 i.Hr., lucru ce a fost considerat o declaratie de razboi - n.red.).
El are loc in contextul in care BCE a ezitat mai bine de cinci ani sa faca acest pas, pe care alte banci centrale importante inca nici acum nu se hotarasc sa-l faca, se arata intr-o analiza Project Syndicate.
Tiparirea de bani pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale, operatiune cunoscuta sub numele de relaxare cantitativa (quantitative easing - QE, in engleza), este vazuta ca unul dintre ultimele instrumente ...citeste mai departe despre "Europa e gata sa treaca Rubiconul" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 08:33
FMI recomanda masuri de stimulare a economiei pe termen scurt Europa Centrala, unde economiile se confrunta cu cea mai dificila perioada din ultimii ani iar recesiunea din zona euro atenueaza sperantele pentru o redresare rapida, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International, transmite Dow Jones Newswires.
In Europa Centrala, ritmul contractarii economia Cehiei este cel mai rapid inregistrat vreodata iar Ungaria se indreapta spre inca o perioada de recesiune. Polonia, cea mai mare economie din cele trei, este aproape de stagnare, dupa cresterea robusta inregistrata in ultimii ani.
Toate cele trei tari - dependente de exporturile de bunuri spre zona euro - se confrunta cu riscul deteriorarii situatiei economice din cauza cererii slabe, a avertizat Masanori Yoshida, seful misiunii FMI la Praga.
Majorarea cheltuielilor guvernamentale pentru stimularea economiei si crearea de locuri de munca este prin urmare indreptatita, a explicat oficialul FMI, adaugand: 'Politicile economice pe termen scurt ar trebui indreptate spre sprijinirea cresterii economiei si nu spre crearea unor obstacole suplimentare'.
Ani se zile, reducerea cheltuielilor a fost una din prioritatile multor state foste comuniste din Europa. In anii 90 Polonia a inclus in constitutie necesitatea unui plafon al datoriei de 60% din PIB, cu cativa ani inainte de a se alatura UE. Si Cehia a adoptat masuri de reducere a cheltuielilor, fiind una din cele mai putin indatorate tari europene, in... mai mult
Marti, 21 Mai 2013, ora 10:26
Politica austeritatii urmata de Uniunea Europeana (UE) in ultimii ani nu mai are sustinere, iar UE ar trebui sa puna un accent mai mare pe stimularea cresterii economcie pe termen scurt si mai putin pe reducerea cheltuielilor guvernamentale, a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso.
Austeritatea implementata de tarile UE in ultimii ani nu mai are sustinerea politica si sociala necesara pentru a functiona, a declarat, intr-un discurs sustinut luni, presedintele CE, citat de Wall Street Journal.
Comentariile lui Barosso sunt ultimele dintr-o serie de declaratii ale unor oficiali, care sugereaza ca se produce o schimbare la nivelul politicii economice europene. FMI a recomandat, saptamana trecuta, blocului comunitar sa relaxeze masurile de austeritate. Mai multe state din afara UE au transmis apeluri similare, sustinand ca reducerile de cheltuieli din Europa trag in jos economia mondiala.
"Cred ca aceasta politica este fundamental corecta, dar si-a atins limitele. Pentru a avea succes, o politica trebuie sa fie bine planificata, dar trebuie sa aiba si o minima sustinere politica si sociala", a spus Barroso.
Sustinerea politica pentru austeritate la nivelul UE este tot mai redusa, noteaza Wall Street Journal.
Economia zonei euro s-a contractat in ultimele cinci trimestre. Masurile de austeritate implementate de guverne au contribuit la declinul cheltuielilor de consum ale populatiei si companiilor, iar somajul din zona euro se afla la nivelul record de 12%. mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 15:21
Zona euro trebuie sa-si urmeze planul de recuperare urmand politicile de austeritate, a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, semnaland deschiderea limitata a Berlinului pentru promovarea cresterii sustinuta de unii lideri europeni.
Singurul mod de a obtine cresterea necesara in regiune este de a continua reducerea deficitelor bugetare si a indatorarii, a spus Schauble, laudand bugetul Spaniei, care include noi taxe si reduceri de cheltuieli de 27 miliarde de euro, scrie Financial Times.
Consolidarea fiscala - conditie pentru cresterea sustenabila in Europa
"Prima preconditie pentru a avea crestere sustenabila in toata Europa este consolidarea fiscala. Daca vorbim acum despre crestere, nu trebuie sa se inteleaga o schimbare de directie. Asta ar fi o greseala", a spus Schauble, intr-o conferinta de presa cu omologul sau spaniol, Luis de Guindos.
Remarcile lui Schauble vin in contextul dezbaterilor politice din Franta, Grecia si Olanda, cauzate de nemultumirea privind politicile de austeriate.
Suplimentarea capitalului BEI, sprijinita de liderii europeni
Planul care obtine cel mai mult sprijin in consultarile dintre liderii europeni este asigurarea de fonduri noi Bancii Europene pentru Investitii (BEI), care investeste alaturi de sectorul privat in infrastructura si alte proiecte de dezvoltare in Europa, potrivit unor oficiali europeni, citati de Financial Times.
Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a propus, in... mai mult
Marti, 01 Mai 2012, ora 17:45
Tarile Europei au scapat de pericolul imediat, dar se afla in fata unei lungi perioade de convalescenta.
In situatia actuala, Europa nu are voie sa se multumeasca cu faptul ca a evitat prabusirea, ci trebuie sa munceasca in continuare pentru a reporni cresterea economica in timp ce reduce datoriile statelor cu probleme. Mai mult, liderii europeni trebuie sa aiba grija ca politicile nationale sa nu duca la destramarea zonei, scrie Reuters.
Summitul ce s-a desfasurat in cursul saptamanii trecute este primul din ultimii doi ani unde discutiile au avut ca tema dominanta masurile de combatere a crizei datoriilor si caii de repornire a cresterii economice, lucru care a dus la relaxarea vizibila a pietelor de capital.
"Aceasta nu a fost o intalnire concentrata pe managementul crizei. Intalnirile s-au axat pe cresterea economica", declara Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.
Daca la finalul anului trecut investitorii pariau pe destramarea zonei euro si pe disparitia monedei unice, in ultimele saptamani au avut loc trei evenimente importante care au avut un mare aport la linistirea pietelor financiare.
In primul rand, liderii statelor europene au semnat un pact fiscal cu origini nemtesti care va implementa o disciplina bugetara mai stricta, in timp ce state cheie, precum Italia si Spania au inceput sa introduca reforme pe piata muncii, sa reduca din cheltuieli si pensii.
Un al doilea eveniment are legatura cu evitarea catastrofei elene prin... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 18:13
Masurile de austeritate propuse de guvernele statelor UE graviteaza in jurul unor piloni cum ar fi reducerea ajutoarelor sociale, reducerile de posturi si salarii in sectorul public, folosirea "armei" fiscale si masurile care vizeaza pensionarii.In ceea ce priveste prima dintre masuri, Regatul Unit are cele mai mari reduceri, bugetul asigurarilor sociale urmand sa ajunga la 194 miliarde lire sterline (222 miliarde de euro), acesta fiind un prim obiectiv al planului de austeritate prezentat de catre coalitia de guvernamant.Cu riscul de a face obiectul unei vii dezbateri, ministrul de Finante George Osborne a anuntat, luni, ca ajutorul social va fi redus si nu va mai depasi media din Marea Britanie, aproximativ 500 de lire sterline pe saptamana (580 euro). In urma acestei decizii, 1,2 milioane de familii britanice nu vor mai beneficia de ajutor social, facandu-se o economie de aproximativ un miliard de lire sterline.Alocatiile vor fi si ele reduse, ceea ce ar putea duce la un exod in masa a familiilor in suburbii, caci traiul in mijlocul oraselor a devenit inaccesibil pentru familiile din clasa de mijloc, scrie Le Monde.In Portugalia, proiectul de buget pentru 2011 prevede o reducere a venitului minim si eliminarea de alocatii familiale pentru cei cu venituri mari. Deja afectate de o reforma controversata in sectorul muncii, prin reducerea indemnizatiilor, Spania a decis sa renunte la ajutorul pentru nou nascuti si la cel pentru someri pe termen lung.Pentru cel de-al doilea... mai mult
Joi, 07 Octombrie 2010, ora 10:51