Bucurestenii vor iesi in strada, vineri, 14 februarie, la un mars de protest fata de calitatea aerului din oras si felul in care autoritatile, de la Primaria Capitalei la Garda de Mediu si Ministerul Mediului, gestioneaza poluarea care pune vieti in pericol.
Mitingul intitulat "Aer curat, nu plaman intoxicat" trebuia initial sa se desfasoare chiar in fata Primariei Capitalei, pe bd. Regina Elisabeta, in timpul sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti de vineri, insa organizatorii nu au mai primit autorizatia, pe motiv ca un alt eveniment se va desfasura in acelasi timp si in acelasi loc.
Primaria nu a precizat si despre ce eveniment este vorba, iar organizatorii sustin ca mitingul le-a fost astfel sabotat de autoritati. Oamenii s-au repliat si au obtinut in schimb autorizatie pentru un mars de protest spre Ministerul Mediului.
"In urma intalnirii de ieri de la Primaria Municipiului Bucuresti, am primit protocol pentru urmatorul traseu: Bd Unirii (pietonala de la BCR) ➡ Bd Unirii ➡ Piata Constitutiei ➡ Ministerul Mediului", se arata pe pagina activistilor Fridays for Future Romania.
Protestatarii ies in strada din cauza cresterii alarmante a poluarii aerului, care in ultima perioada a fost depistata cu ajutorul unor senzori independenti.
"Bucurestiul se afla pe locul 13 dintre cele 14 capitale europene analizate in cel mai recent raport Greenpeace privind mobilitatea durabila si calitatea aerului: https://www.greenpeace.org/romania.... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 18:00
Airly si Philips Romania lanseaza campania de crowdfunding "Romania respira - Vrem aer curat!" pentru instalarea senzorilor de monitorizare a calitatii aerului in cat mai multe orase din tara.
In cadrul campaniei, orice persoana se poate implica in achizitia unui senzor intr-un oras din tara printr-o donatie directa, dar si in alegerea zonelor in care acesta va fi instalat. Campania se desfasoara in perioada 20 ianuarie - 31 martie 2020, pe pagina web dedicata, www.romaniarespira.ro, si are ca scop extinderea retelei independente Airly de monitorizare a calitatii aerului din Romania, care ofera informatii despre nivelul emisiilor de particule in suspensie, PM 10, PM2.5 si PM1 in timp real si gratuit, din zona in care senzorii sunt instalati, pe site-ul https://airly.eu/map/en/ sau in aplicatia Airly pentru smartphone.
Mai mult, pentru a creste gradul de constientizare privind calitatea aerului din interior, care, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii poate fi de doua pana la de cinci ori mai poluat decat cel din exterior, Philips Romania ofera celor care se implica in campanie solutii de monitorizare si de purificare a aerului din interior.
Astfel, toate persoanele care se vor alatura cauzei, printr-o donatie sau prin achizitia directa a unui senzor, vor primi un discount de 40% pentru achizitia unui purificator din gama Philips, care capteaza si elimina din aer 99,97 % dintre alergeni. Acestia includ polenul, acarienii, sporii de mucegai, parul de animale,... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 13:02
Bucurestenii au, incepand din 12 decembrie, inca un etalon pentru a intelege cat de poluat este aerul din orasul in care locuiesc, in urma investitiei realizate de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Fundatia ETA2U, alaturi de organizatiile partenere: OPTAR, 2Celsius si Observatorul Roman de Sanatate.
Acestea au lansat platforma www.aerlive.ro in varianta beta, si masoara calitatea aerului prin intermediul a zece senzori amplasati in puncte cheie ale orasului.
Platforma isi propune pentru 2020 sa ajunga la cel putin 50 de senzori integrati si le va permite bucurestenilor sa gazduiasca in propriul camin senzori de masurare a calitatii aerului, daca isi doresc.
"Cele mai multe depasiri - 11 zile - au fost inregistrate la statia Calea Mosilor, iar cea mai mare depasire a limitei a fost inregistrata la statia Piata Sudului, statia masurand o valoare a PM10 de 123 ug/m3 (mai mult de dublul limitei europene, de 50 µg/m3)", se arata in comunicatul care anunta lansarea aerlive.ro.
"Datele obtinute prin intermediul platformei aerlive.ro sunt un nou semnal de alarma cu privire la impactul negativ pe care aerul poluat il are asupra sanatatii fiecarui bucurestean. Peste 25.000 de romani mor anual prematur din cauza poluarii aerului, iar majoritatea acestora sunt din Bucuresti, conform Agentiei Europene a Mediului. Poluarea este responsabila pentru o treime din cazurile de cancer la plamani, iar copiii sunt cei mai afectati. Expunerea la particulele toxice... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 10:54
Comisia Europeana a decis, joi, sa trimita Franta, Germania, Ungaria Italia, Romania si Marea Britanie in fata Curtii de Justitie a UE (CJUE) pentru nerespectarea valorilor-limita convenite pentru calitatea aerului si pentru neadoptarea masurilor corespunzatoare pentru a scurta cat mai mult posibil perioadele de depasire a acestor valori, informeaza un comunicat de presa.
Ungaria, Italia si Romania sunt trimise in fata CJUE din cauza nivelurilor ridicate persistente de particule in suspensie (particulate matter - PM10) . Valorile-limita stabilite in legislatia UE privind calitatea aerului inconjurator (Directiva 2008/50/CE) ar fi trebuit atinse in 2010 si, respectiv, 2005.
Potrivit Comisiei Europene, in cazul Romaniei - in aglomerarea Bucuresti valorile-limita zilnice au fost depasite in mod persistent inca de la momentul in care dreptul Uniunii a devenit aplicabil Romaniei, iar in 2016 acestea au fost depasite pentru o perioada de 38 de zile.
In toate cazurile de depasire a valorilor-limita stabilite prin legislatia UE privind calitatea aerului inconjurator (Directiva 2008/50/CE), statele membre trebuie sa adopte planuri privind calitatea aerului inconjurator si sa se asigure ca aceste planuri stabilesc masuri corespunzatoare astfel incat perioada de depasire sa fie cat mai scurta posibil. In virtutea principiului subsidiaritatii, legislatia UE lasa la latitudinea statelor membre alegerea mijloacelor pe care le folosesc pentru a se conforma valorilor-limita.... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 15:11
Grupul german Continental va investi 9,5 milioane euro intr-o solutie tehnica de reducere a perceptiei mirosului la fabrica de anvelope din Timisoara, proiectul urmand sa fie realizat pana la finele anului viitor.
Investitia face parte din strategia de responsabilitate sociala pe termen lung a companiei, iar testarea echipamentului a inceput in noiembrie 2013.
Principiul de operare al solutiei tehnice consta intr-un curent alternativ, generand un camp de plasma, care descompune oxigenul si apa din aer in radicali de oxigen (oxigen activ). Aceasta creeaza o reactie de oxidare la contactul cu aerul din procesul de productie a anvelopelor care neutralizeaza moleculele de miros rezultate, arata compania, intr-un comunicat.
In plus, va instala si un echipament care va distruge compusii organici volatili aparuti in procesul de productie prin oxidarea acestora la temperatura inalta.
In peste 13 ani de operatiuni in Romania, Continental Anvelope Timisoara a investit peste 340 milioane de euro si a creat peste 2.100 de locuri de munca.
Investitiile au fost directionate catre tehnologie de ultima generatie, programe de protectie a mediului si proiecte de responsabilitate sociala.
Grupul german detine in Romania sapte unitati de productie, trei centre de cercetare-dezvoltare si unul de distributie, fiind totodata parte a unui joint-venture.
Cu o cifra de afaceri de aproximativ 33,3 miliarde de euro in anul 2013, Continental este unul dintre cei mai importanti... mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 16:00