Brambureala fiscala din ultimul an este efectul unei strategii politice populiste: promitem mariri de salarii, obtinem victoria si pe urma mai vedem, eventual marim salariile celor care ne intereseaza electoral, ciupind in schimb bani de la toti romanii, pentru ca se stie, oamenii nu fac legatura intre masurile luate de Guvern si costurile platite din propriul buzunar, explica Bogdan Glavan.
Revolutia fiscala dureaza de ceva vreme, iar masurile economice luate de guvernele PSD-ALDE au generat numeroase probleme si erori.
Tragand linie, este momentul sa ne intrebam: De ce s-au intamplat toate astea? A fost vorba despre incompetenta, despre o "grea mostenire", au intervenit factori externi obiectivi? Cine e de vina pentru toate aceste balbaieli care cutremura economia?
Bogdan Glavan, profesor universitar de economie si director al Centrului de Economie Politica si Afaceri "Murray Rothbard" din cadrul Universitatii Romano-Americane (Bucuresti), spune ca este vorba despre o strategie politica simpla si veche de cand lumea.
"Promiti niste beneficii concentrate pe electoratul tau distribuind apoi costurile masurilor la maximum, inclusiv asupra electoratului tau (...) Iar miza intregii strategii este ca lumea nu o sa-si dea seama de ce se intampla. Si, din pacate, asa si e - lumea chiar nu isi da seama ce se intampla", explica Bogdan Glavan intr-un interviu acordat Ziare.com.
De ce am asistat in ultimul an la atatea masuri, declaratii si efecte contradictorii pe... mai mult
Luni, 12 Februarie 2018, ora 07:55
Fostul premier Dacian Ciolos sustine ca noul program de guvernare al PSD-ALDE "arata clar esecul programului prezentat in campania electorala dar si nevoia disperata a noului guvern de finantare suplimentara pentru a mentine masurile luate in primele sase luni".
In acest sens, pe site-ul Platformei Romania 100 a lui Ciolos sunt analizate mai multe dintre masurile controversate anuntate in programul de guvernare.
De asemenea, se atrage atentia asupra "reactiei fara precedent a mediului de afaceri la adresa Guvernului dupa publicarea noului program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE".
Citeste si: Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate
"Antreprenorii si investitorii sunt loviti din toate partile si, pe termen mediu si lung, poate fi afectata bunastarea tuturor angajatilor romani in cazul in care mediul de afaceri nu beneficiaza de o predictibilitate fiscala necesara.
Reactia mediului de afaceri la noile masuri economice din programul de guvernare al coalitiei PSD-ALDE este fara precedent in Romania. Platforma Romania 100 semnaleaza faptul ca este o premiera ca intreaga comunitate de business (antreprenori romani si investitori straini) sa reactioneze negativ la noul program de guvernare al Guvernului condus de Mihai Tudose. Aceste pozitii publice ferme depasesc, prin rapiditate si duritate, reactiile mediului de business fata de masurile... mai mult
Luni, 03 Iulie 2017, ora 22:16
Lumea se polarizeaza. Capitalul lumii da semne ca se indreapta fara voia cuiva spre doua puncte strategice total opuse: de o parte se afla Fed, Rezerva Federala a Statelor Unite, de partea cealalta o contrabalanseaza PBC, Banca Populara a Chinei.
Constiente de faptul ca insasi economia lumii ar putea depinde de pixul lor, cele doua institutii au anuntat in timpul verii ca au intentia de a-si normaliza politica monetara, scrie Project Syndicate.
Presedintele Fed a vorbit deschis despre eliminarea achizitionarii nelimitate a certificatelor de trezorerie, guvernatorul PBC a actionat pentru incetinirea vitezei de creditare interbancara in China.
Efectele n-au fost tocmai spectaculoase, dar evolutia pietelor financiare demonstreaza ca, in ansamblul sau, economia incepe sa se redreseze. Cresterile economice in 2014 se prelimina mai bune decat in 2013, iar evolutia pe anii urmatori, desi inca anemica, se anunta cu ritmuri mai mari de cele din anii anteriori.
Totusi, expertii in ...citeste mai departe despre "Intrebari cheie de care-ar putea depinde viitorul economic al lumii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 11:59
Presiunile pentru adoptarea de masuri populiste sunt in crestere dupa iesirea Romaniei din procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene, iar autoritatile trebuie sa le reziste pentru a evita inversarea unor reforme dificile sau aparitia unor noi riscuri, potrivit unui raport al FMI.
"Angajamentul autoritatilor de a continua procesul de ajustare fiscala si de a realiza noi reforme in zona taxelor si cheltuielilor publice, inclusiv in sanatate, este binevenit. In acelasi timp, avand in vedere iesirea Romaniei din PDE (procedura de deficit excesiv - n.r.), au crescut presiunile pentru masuri populiste care ar inversa reforme dificile implementate anterior sau ar putea crea noi riscuri. Trebuie rezistat acestor presiuni", se arata in raportul expertilor FMI prezentat board-ului institutiei, care a aprobat vineri, 27 septembrie, un nou acord stand-by cu Romania.
Consiliul Uniunii Europene a incetat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei la finele lunii iunie.
FMI recomanda depasirea "disputelor interne"
Totodata, FMI recomanda depasirea "disputelor interne" care au intarziat reforme institutionale, spre exemplu in zona planificarii investitiilor.
"Sunt necesare eforturi curajoase pentru a imbunatati absorbtia fondurilor structurale UE. Reformele institutionale menite sa solutioneze permanent problema arieratelor guvernului ar trebui urgentate pentru a apara realizarile reusite pana acum", se arata in raportul FMI.
FMI mai noteaza in raport ca... mai mult
Sambata, 05 Octombrie 2013, ora 11:59
Emil Boc a declarat, marti seara, ca in prezent nu exista bani la Guvern care sa permita o majorare a pensiilor si salariilor, repetand ca Guvernul "nu va deschide robinetul de masuri populiste".
"Astazi nu putem face promisiuni de majorari, pentru ca economia nu ne permite si trebuie sa avem timpul necesar pentru a evalua ce se intampla in tara noastra, in contextul in care Uniunea Europeana intra in recesiune", a declarat Emil Boc.
El a declarat si ca nu poate promite majorari de pensii si salarii "astazi", deoarece va evita masurile populiste, chiar si in an electoral. "Cu prea multa greutate si suferinta au adus romanii tara in stabilitate", a mentionat premierul.
Boc a anuntat ca discutiile din cadrul sedintei de la Palatul Parlamentului au vizat prioritatile legislative pentru urmatoarea sesiune, care incepe miercuri.
Cele trei aspecte importante sunt revizuirea Constitutiei, "care ramane un obiectiv fundamental" deoarece romanii au votat un Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari, proiectul de lege privind Codul de Procedura Civila si colaborarea dintre Guvern si Parlament pe afaceri europene. mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 18:55
Premierul Emil Boc a interpretat miercuri seara, la TVR1, ca mesajul sefului FMI reprezinta o atentionare ca Romania nu poate iesi din criza decat aplicand programul masurilor de austeritate, iar cu politici populiste care ar conduce spre derapaje, informeaza Newsin."Din aceasta situatie nu se iese cu populisme si probabil ca mesajul sefului Fondului a fost tocmai acesta.
Daca Romania va incerca sa iasa din criza cu populisme de genul dublam salarii, marim pensii peste noapte, fara acoperire, mergem pe programul PSD-ului, care ne aduce un deficit de 11% in 2011, in acele conditii am avea un derapaj fara iesire al acestei tari", a spus premierul, precizand ca nu cunoaste totusi afirmatiile directorului FMI.
"Daca Romania face in continuare ceea ce trebuie si nu are derapaje de la programul pe care l-am stabilit nu va avea probleme sa ajunga intr-o situatie de genul celei mentionate de dumneavoastra.
Asta inseamna ca trebuie sa aprobam Legea salarizarii, Legea pensiilor, Legea bugetului de stat, trei legi importante si decisive (...) care ne feresc de pericole pe care alte tari le au in momentul de fata in UE.
Daca nu vom intelege ca acestea sunt prioritatile tarii si ale fiecarui roman si vom opta spre altceva, atunci vom avea probleme", a explicat Boc, adaugand ca orice derapaj de la aceste masuri poate pune probleme Romaniei. mai mult
Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 00:20
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la New York, ca l-a mandatat pe ministrul Muncii sa continue discutiile cu liderii sindicali, dar ca este nevoie de "rationalitate" si nu de politici populiste, insistand in continuare ca masurile de austeritate impuse de Guvern sunt necesare, informeaza Mediafax.El a precizat ca proiectul Legii salarizarii unitare urmeaza sa fie finalizat pana la 1 octombrie si va fi transmis in procedura de urgenta la Parlament sau va fi adoptat prin angajarea raspunderii, o decizie urmand sa fie luata dupa ce va consulta Coalitia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"As vrea sa spun un lucru foarte clar: masurile de austeritate pe care suntem nevoiti sa le luam nu sunt luate cu dorinta de a fi impotriva oamenilor, ci cu dorinta de a putea rezolva o problema a tarii care nu functioneaza, de a corecta abuzurile din anii anteriori, cand s-a dat mai mult decat poate tara sa sustina.
Suntem obligati sa luam aceste masuri pentru a corecta nedreptatile din ultimii 20 de ani. Fie ca vorbesc despre sistemul de pensii, fie ca vorbesc despre sistemul salarizarii unitare, fie ca vorbesc despre programele de asistenta sociala, fie ca vorbesc despre faptul ca prea mult in tara noastra s-a incurajat nemunca, in detrimentul muncii, iar acum noi suntem nevoiti sa corectam aceste lucruri.
Aceste lucruri se fac cu preturi politice majore, dar cred ca, poate, in ceasul al doisprezecelea, toti politicienii romani au inteles sau sper sa inteleaga ca nu se mai poate... mai mult
Joi, 23 Septembrie 2010, ora 00:23