Dupa ce a criticat FMI in repetate randuri spunand ca ideile lor ar putea pune in pericol sistemul energetic si locurile de munca din Romania, premierul Victor Ponta s-a aratat deschis semnarii unui nou acord cu institutia financiara internationala.
Totusi, seful Guvernului de la Bucuresti are unele conditii pe care vrea sa le impuna Fondului daca va accepta incheierea unui nou acord.
"Nu-l exclud, dar vreau foarte mult sa nu mai fim tratati ca elevul din prima banca care face tot ce spune profesorul, apoi mai este si tras de urechi pentru ca este in prima banca", a declarat Ponta, marti seara, la Romania TV.
"Sunt niste lucruri ce tin de specificul Romaniei si de nevoile ei de dezvoltare", a explicat premierul, facand referire la unele masuri luate de Guvern, pe care initial reprezentantii FMI nu le-au vazut cu ochi buni, dar care, in opinia sa, s-au dovedit a fi de succes, cum ar fi reducerea TVA la paine. "Ei sunt mai pesimisti, s-au invatat cu Guvernul Boc", a spus Ponta ...citeste mai departe despre "Dupa ce a criticat FMI in termeni duri, Ponta nu exclude un nou acord. Si pune conditii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Martie 2015, ora 07:14
Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a anuntat, miercuri seara, ca cel mai probabil Romania nu va mai incheia un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI).
"Nu am cerut acordul celor de la FMI (pe noile masuri cuprinse in proiectul de Cod Fiscal - n.red.). Acordul expira in septembrie 2015 si sper ca toate masurile din noul Cod Fiscal sa fie adoptate la jumatatea acestui an si sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016.
Cel mai probabil, nu se va continua acordul cu FMI. Stam foarte bine din punct de vedere macroeconomic, avem a cincea crestere economica in UE in 2014 (din punct de vedere procentual - n.red.). Cred ca am depasit de mult timp stadiul in care profesorul trebuia sa ne arate unde e tabla si unde e usa, doar ca trebuie sa avem un dialog mai bun cu mediul de afaceri", a sustinut Darius Valcov, la Realitatea Tv.
De asemenea, el a precizat ca doua din masurile cuprinse in proiectul de Cod Fiscal au fost incluse in scrisoarea de intentie care, insa, nu a fost semnata ...citeste mai departe despre "Valcov, despre FMI: Nu mai e cazul ca profesorul sa ne arate unde e tabla si unde e usa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 21:19
Un nou acord al Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI), in 2015, ar fi benefic pentru Romania si pentru economie, deoarece ar creste increderea investitorilor, apreciaza Greg Koniecnzy, managerul Fondului Proprietatea (FP), unul din cele mai mari fonduri inchise de investitii din lume.
'Verificarea externa si asistenta din partea unor institutii financiare internationale onorabile, precum FMI, este intotdeauna folositoare si sporeste increderea investitorilor in economia Romaniei, care a inceput sa creasca si are un potential de crestere de 5%', a declarat Konieczny, care a adaugat ca investitorii cred in politicieni, dar intr-o anumita masura, si vor, de asemenea, o verificare suplimentara din partea unor institutii financiare internationale onorabile.
Intrebat de jurnalisti despre impactul alegerilor prezidentiale de duminica, managerul FP a afirmat ca numarul mare de persoane care au votat da un mandat mai puternic politicienilor pentru a conduce tara si un mesaj puternic despre ceea ce isi doresc cu adevarat.
Koniecnzy: Exista un echilibru mai bun in termeni de putere dupa alegeri
In mod categoric, dupa aceste alegeri, exista un echilibru mai bun in termeni de putere, iar exemplul altor state din aceasta parte a lumii arata ca, in general, acest echilibru este foarte bun pentru tara, a spus managerul FP.
'Ceea ce asteptam (dupa aceste alegeri - n.r.) este o mai buna cooperare intre presedinte si Guvern, care ar putea sa conduca la crearea unui... mai mult
Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 12:14
Ministrii Cabinetului Ponta discuta sambata, la Ministerul Finantelor Publice, cu misiunea Fondului Monetar International angajamentele care vor fi prevazute in Scrisoarea de intentie pentru noul acord al Romaniei cu institutia financiara internationala.
Discutiile au inceput in jurul orei 10.00, iar primii ministri care au participat la intalnirea cu delegatia FMI au fost ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, precum si prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara /ASF/, Daniel Daianu.
De asemenea, reprezentantii ministerelor vor discuta si despre rectificarea bugetara programata pentru finele lunii iulie, la minister fiind prezent si ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Ministrul Sanatatii a declarat, dupa intalnire, ca reprezentantii FMI sprijina reforma in sanatate si ca s-a ajuns la un acord in privinta unor aspecte.
"Am inteles ca doresc sa sprijine reforma in sanatate. Am cazut de acord asupra unor aspecte. Vom vedea care va fi forma finala", a spus Nicolaescu.
La randul sau, Daniel Daianu a precizat ca un nou acord este util in actualul context economic international.
"Un nou acord este extrem de util deoarece contextul economic international ramane extrem de complicat. Trebuie sa venim cu noi masuri de protectie.(...) Se discuta mult despre ce se intampla cu creditul bancar, cum pot fi ajutate IMM-urile, deoarece... mai mult
Sambata, 27 Iulie 2013, ora 16:31
Presedintele Traian Basescu a multumit Frantei si Germaniei pentru sprijinul acordat Romaniei in vederea obtinerii incheierii noului acord de asistenta financiara cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
"Tin sa incep prin a va multumi mult pentru sprijinul pe care Franta, alaturi de Germania, ni l-au dat zilele trecute la Bruxelles sa obtinem un nou acord de asistenta cu UE si Fondul (Fondul Monetar International - n.r.)", a afirmat presedintele Basescu, la inceputul intrevederii de la Palatul Cotroceni cu premierul Frantei, Jean-Marc Ayrault.
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit joi dupa-amiaza la Palatul Cotroceni pe premierul Frantei, Jean-Marc Ayrault, la inceputul vizitei sale oficiale de doua zile in Romania.
Premierul Victor Ponta a declarat, vinerea trecuta, ca a avut o discutie cu presedintele Traian Basescu, joi seara, pe marginea scrisorii privind un nou acord cu FMI si Comisia.
El a afirmat ca decizia de a avea un nou acord cu CE si FMI este una asumata de Guvern, guvernatorul BNR si presedinte.
"Decizia de a avea un nou acord cu CE si FMI e o decizie pe care o asumam cu totii, si guvernatorul BNR si Guvernul si presedintele (...) Am si trimis scrisoarea, a fost aprobata de toata lumea, de guvernator, de Guvern si de presedinte si ministrul de Finante, domnul Chitoiu si cu guvernatorul au semnat deja scrisoarea catre Comisia Europeana si catre FMI", a sustinut Ponta.
Incep negocierile cu FMI pentru un nou acord... mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 16:26
Romania are nevoie de un nou acord cu FMI, pentru a recastiga increderea investitorilor si pentru a redeveni competitiva in regiune, se arata intr-o analiza Bloomberg.
Publicatia mentioneaza ca statul roman, alaturi de Serbia, ar putea atrage noi investitii datorita unei noi intelegeri cu partenerii externi.
Romania si Serbia ar putea incheia o noua intelegere cu FMI, in urmatoarele luni, iar acordul ar putea consolida progresul inregistrat de aceste doua tari in stabilitatea economica, spun analistii din cadrul Societe Generale, citati de Bloomberg.
Un acord cu FMI ofera siguranta investitorilor si transmite un semnal pozitiv pe piete, intrucat reprezentantii Fondului se asigura de implementarea unor masuri de austeritate care sa garanteze anumiti parametrii economici, cum ar fi cresterea economica, incadrarea intr-o anumita tita de deficit sau limitarea datoriilor de stat.
Tocmai de garantiile furnizate de FMI trebuie sa profite Romania, mentioneaza o analiza Reuters in care economia romaneasca este prezentata ca fiind extrem de fragila si necompetitiva in regiune. In viziunea analistilor citati de Reuters, acest lucru s-ar putea schimba numai in urma unui nou acord FMI.
Guvernul condus de Ponta "a prins curaj dupa succesul repurtat la alegerile parlamentare de la inceputul iernii, dar pentru a creste increderea investitorilor in economie este nevoie de un nou acord cu FMI", spun specialistii financiari internationali.
Pe de alta parte, pe plan... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 16:28
Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a decis, impreuna cu prim-ministrul si cu guvernatorul BNR, incheierea unui nou acord cu FMI.
Seful statului a adaugat ca, in viitor, este nevoie de asistenta FMI pentru a oferi solutii specializate in vederea aplicarii unei strategii pe termen mediu a Romaniei, care sa asigure cresterea economica.
"Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi" , a declarat presedintele Basescu, la inceputul intrevederii cu delegatia organismelor internationale, aflata de marti la Bucuresti in a sasea misiune de evaluare in cadrul acordului stand-by incheiat anul trecut.
Actualul acord preventiv dintre Romania si FMI a inceput pe 31 martie 2011, suma disponibila fiind de 3,6 de miliarde de euro, care pot fi accesati doar in caz de urgenta.
La sfarsitul lunii septembrie, board-ul FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului, deblocand o noua transa, in valoare de 519,2 milioane de euro.
FMI: Trebuie sa schimbam dezvoltarea economica a Romaniei
Seful delegatiei FMI, Erik de Vrijer, spune ca oficialii Fondului se afla in tara pentru a discuta despre dezvoltarea economica a Romaniei. Agricultura a fost unul dintre factorii care au dus la o crestere economica moderata, spune seful delegatiei FMI.
"Suntem aici sa schimbam opiniile... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 13:19
FMI a impus Romaniei masuri de austeritate "draconice" nejustificate si incomparabil mai dure fata de cele din state cu probleme mult mai mari. Ce riscam daca ramanem in continuare obedienti in fata stapanilor de la fond?
Masurile de austeritate extreme dupa care functioneaza in continuare Romania nu isi mai au justificare. Am reusit sa rezolvam problema deficitului de cont curent record inregistrat in 2007, de 14,5%, din produsul intern brut (PIB).
Economia a crescut cu 2% anul trecut, comparativ cu recesiunea inregistrata de unele state europene si cu stagnarea unor tari puternice precum Franta. In plus, datoria publica de 39% din PIB nu reprezinta o problema ci un motiv de laude.
Asadar, cu ce scop se continua implementarea masurilor de austeritate despre care nenumarate voci au spus ca ar fi fost de neconceput in vest? Acestea au fost comentate, joi, de catre analisti intervievati de agentia Reuters ca fiind "draconice" si responsabile pentru un posibil dezastru care va cuprinde tara.
In urma acordului cu FMI, Romania a taiat cu 25% salariile bugetarilor, a concediat 100.000 de angajati din sectorul public si a marit taxa pe valoare adaugata (TVA) de la 19 la 24%. Toate aceste masuri sunt fara precedent in Europa si sunt mult mai dure decat conditiile aplicate in state aflate intr-o situatie mult mai proasta, insa mai bogate, cum ar fi Portugalia sau Irlanda.
Rezultatul acestor masuri severe a fost o serie de proteste care au culminat cu demisia... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 12:00
Guvernul ungar se asteapta sa ajunga "in cele din urma" la un acord cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) si anticipeaza ca discutiile cu creditorii internationali vor fi reluate in luna septembrie, a declarat luni ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, citat de Reuters, precizeaza Mediafax.Oficialul a promis totodata ca Ungaria va avea anul viitor un deficit bugetar de mai putin de 3% din PIB, limita ceruta de FMI si UE.
"Discutiile (din weekend) nu au esuat, ci am incheiat o etapa a negocierilor. Nu le place taxa asupra bancilor, dar dati-mi voie sa afirm ca trebuie sa luam aceasta masura pentru ca astfel va rezulta un nivel sustenabil al deficitului bugetar", a afirmat el.
Matolcsy a adaugat ca numai trei dintre cele 27 de state membre UE au un deficit bugetar de sub 3% din PIB.
"In Ungaria vom avea in acest an un deficit de 3,8% din PIB, iar pentru anul viitor cifra va fi de sub 3% din PIB, deci vom fi in avangarda, in elita UE", a aratat ministrul ungar al Economiei.
Discutiile dintre reprezentantii FMI si UE si autoritatile ungare pentru evaluarea acordului de imprumut extern incheiat in octombrie 2008 au fost suspendate in weekend, creditorii internationali fiind nemultumiti de masurile propuse de guvernul de la Budapesta pentru scaderea deficitului bugetar la cel mult 3% din PIB in 2011.
Cele mai mari nemultumiri exprimate de FMI si UE s-au referit la taxa prin care Ungaria vrea sa obtina de la banci 200 miliarde forinti (peste 700... mai mult
Luni, 19 Iulie 2010, ora 14:52