Cele mai importante companii din online au emis o declaratie comuna prin care isi iau angajamentul de a lupta impotriva fraudei si a dezinformarilor pe tema noului coronavirus.
Intr-o declaratie comuna, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Reddit, Twitter si YouTube promit ca vor face tot ce este posibil pentru a elimina dezinformarile si tentativele de frauda din cadrul propriilor platforme.
Angajamentul vine dupa o teleconferinta de doua ore pe care reprezentantii companiilor in cauza au avut-o recent cu Casa Alba. Marilor companii li s-a cerut atunci acelasi lucru - sa opreasca dezinformarile privind noul coronavirus.
In comunicat se arata ca semnatarii lucreaza intre ei, dar si cu oficialitatile din domeniul Sanatatii pentru a lupta impotriva dezinformarii si a pune la dispozitia utilizatorilor informatii din surse oficiale.
Nu se intra in detalii privind strategia, insa se vorbeste despre principalele tipuri de continut care sunt vizate: reclamele privind presupuse leacuri, stiri din surse necunoscute si filmari care contin teorii ale conspiratiei.
Unii dintre semnatari au luat deja masuri in acest sens.
Google a eliminat aplicatii legate de COVID-19, Twitter a blocat o serie intreaga de conturi, iar Facebook a oprit mai multe campanii publicitare.
Citeste cele mai noi informatii despre coronavirus
Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre criza provocata de coronavirus in Romania si in lume ...citeste mai departe despre "Facebook,... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 10:10
Parlamentul European avertizeaza ca imixtiunea straina in alegeri ameninta serios societatile europene democratice in favoarea fortelor antieuropene, de extrema dreapta si populiste.
Eurodeputatii avertizeaza ca incercarile de influentare a proceselor decizionale in UE pun in pericol societatile democratice europene, intr-o rezolutie adoptata joi cu 469 de voturi pentru, 143 impotriva si 47 de abtineri, se arata intr-un comunicat de presa al PE.
Parlamentul european subliniaza faptul ca interferenta externa poate imbraca o multime de forme, de la campanii de dezinformare pe platformele de comunicare sociala, la atacuri cibernetice care vizeaza infrastructura critica aferenta alegerilor sau sprijinul financiar direct si indirect acordat partidelor politice inaintea majoritatii alegerilor nationale si a celor europene.
O mare parte a acestor interferente sunt in beneficiul candidatilor anti-UE, extremisti si populisti.
Chiar daca statele membre au interzis total sau partial donatiile straine catre partidele si candidatii politici, actorii straini gasesc modalitati de a le eluda, se adauga in textul rezolutiei, mentionandu-se cazurile Frontului National din Franta si acuzatiile din presa referitoare la FPO din Austria, Lega din Italia si Leave.eu in Marea Britanie.
Crestere semnificativa a propagandei ruse
Deputatii sunt profund ingrijorati fata de "natura extrem de periculoasa a propagandei ruse", care este principala sursa de dezinformare in Europa si care... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 17:45
Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, va lansa un serviciu online, Wikitribune, care va promova fact-checkingul (verificarea faptelor), cu scopul de a lupta cu stirile false.
Wikitribune va fi o platforma online care va combina munca jurnalistilor profesionisti cu eforturile depuse de voluntari, pentru a produce "stiri de interes global si bine verificate".
Noul site va putea fi accesat gratuit, dar va accepta si donatii lunare din partea unor "suporteri", care vor avea astfel dreptul de a sugera subiecte ce ar putea fi acoperite din punct de vedere mediatic.
Wikitribune va publica, de asemenea, transcrieri integrale ale unor interviuri, acolo unde este posibil acest lucru, ca parte a obiectivului sau de a oferi cititorilor o transparenta deplina.
"Wikitribune inseamna stiri facute de oameni si pentru oameni", a spus Jimmy Wales.
"Va fi pentru prima data cand jurnalistii profesionisti si cetatenii-jurnalisti vor lucra umar la umar, ca egali, scriind articole in timp ce se petrec anumite evenimente, editandu-le live pe masura ce ele se dezvolta si fiind sprijinite tot timpul de o comunitate de voluntari care verifica si reverifica toate faptele", a spus Jimmy Wales.
Surse proeminente de stiri precum Google si retelele de socializare precum Facebook au fost deja criticate aspru in ultimele luni pentru faptul ca au contribuit la raspandirea stirilor false pe platformele lor online.
Atat Google, cat si Facebook au anuntat ca isi vor ameliora instrumentele... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 12:13
Dupa ce in sectiunea "Trending" a retelei Facebook au tot fost afisate stiri false, multe venite de pe site-uri create in Europa si favorizandu-l pe Trump in campania electorala, compania a anuntat ca ia masuri ca acest lucru sa nu se mai intample.
Miercuri, Facebook a anuntat ca, desi nu renunta la controversatul "Trending", in aceasta sectiune de stiri nu vor mai fi afisate temele cel mai dezbatute, ci cele abordate de cat mai multe publicatii si site-uri.
Astfel, ce apare acolo va reflecta mai fidel realitatea si informatiile vor fi dintr-o gama mai larga de evenimente, acoperita de presa, a declarat din partea Facebook Will Cathcart, citat de Business Insider.
Sub tema extrem de populara, enuntata prin cateva cuvinte-cheie, va fi afisat un titlu al unei publicatii sau site, care dezbate subiectul respectiv.
O alta schimbare anuntata miercuri este aceea ca internautii dintr-o "regiune" (in realitate tara, indiferent de marimea ei) vor avea aceleasi subiecte afisate in sectiunea "Trending". Astfel, toti americanii vor vedea acelasi lucru in aceasta sectiune, in timp ce toti romanii altceva.
"Facebook-ul nu va mai fi personalizat in functie de interesele personale", a transmis compania.
Dupa scandalul de anul trecut, Facebook si-a concediat editorii si a angajat o echipa care sa comunice cu organele de presa, astfel incat riscul ca stiri false care sa fie afisate pe reteaua sociala sa fie mai mic. Cea care va intermedia relatiile cu presa este... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 12:01
Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a anuntat vineri dupa-amiaza un set de masuri pe care compania sa le va implementa in lupta pe care o duce impotriva difuzarii de "stiri false" si de articole mincinoase pe aceasta retea de socializare.
Strigatul de lupta al lui Zuckerberg vine la o saptamana dupa ce antreprenorul american i-a asigurat pe internautii din lumea intreaga ca platforma Facebook nu a influentat rezultatul alegerilor prezidentiale din Statele Unite.
"Luam chestiunea dezinformarii foarte in serios. Trebuie sa fim insa prudenti, pentru ca nu dorim sa fim arbitrii adevarului", a adaugat CEO-ul companiei Facebook.
Masurile detaliate de Mark Zuckerberg se afla inca in stadiul de proiecte. Ele nu vor fi aplicate imediat. Cea mai importanta dintre ele vizeaza afisarea unui mesaj cu rol de alerta, ce va insoti articolele care au fost semnalate ca fiind mincinoase. Pentru a distinge informatiile false, Facebook se va baza pe utilizatorii sai, cu ajutorul unor instrumente ...citeste mai departe despre "Facebook lupta impotriva dezinformarii: Cu ce arme iese la atac Zuckerberg" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 20 Noiembrie 2016, ora 11:28