Guvernul a promis Fondului Monetar International ca va gasi solutii alternative, daca instantele specializate in judecarea proceselor in care sunt denuntate clauzele abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite, nu vor reusi sa evite amenintarile pentru stabilitatea financiara.
"Daca noua structura institutionala a acestei instante specializate nu va avea succes in evitarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare, ne vom consulta pe larg cu toate partile implicate, precum si cu FMI si CE, pentru a gasi solutii alternative", se arata in scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International (FMI) in negocierile din aceasta luna, document obtinut de Mediafax.
Guvernul promite ca se va asigura ca noua instanta specializata in astfel de procese va fi rapid pregatita sa functioneze, inclusiv cu alocari bugetare, si ca vor fi luate toate masurile necesare pentru a asigura aplicarea "armonizata" a prevederilor legale, inclusiv prin pregatirea judecatorilor.
"Pentru a evita riscuri la adresa stabilitatii financiare generate de noile prevederi privind clauzele abuzive din legea de implementare a codului de procedura civila (care a intrat in vigoare de la 1 octombrie), ne vom asigura ca noua instanta specializata va fi infiintata rapid (inclusiv cu alocarile necesare de la buget pentru sediu si personalul suplimentar - judecatori si functionari) si va lua toate masurile necesare pentru a asigura o aplicare armonizata a acestor prevederi, cum... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 16:01
Razboiul clauzelor abuzive are, incepand de pe 1 octombrie, un arbitru-jucator. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), aflata in subordinea Guvernului, este cea de care depinde eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit.
Daca pana astazi, clientii puteau sesiza individual ANPC sau Comisariatele pentru Protectia Consumatorului de eventuale clauze abuzive din contractele lor de credit, iar autoritatile putea amenda bancile, situatia se schimba radical cu noua legislatie. ANPC-ul este singura institutie care va decide daca intenteaza un proces pentru eliminarea clauzelor din toate contractele. Nu este obligata de nimeni si nimic!
"Acum, ANPC-ul face o actiune in justitie pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de adeziune ale unui consumator. Aceasta este diferenta. Singura problema este ca nimeni nu obliga ANPC-ul sa faca o astfel de actiune. Deci ANPC-ul poate sa nu faca o astfel de actiune", a explicat pentru Business24 avocatul Codrut Avram.
O observatie importanta in acest sens este aceea ca ANPC-ul este sub autoritatea Guvernului. In conditiile in care Executivul a fost cel care a amanat de mai multe ori aplicarea acestei legi si cel care s-a lasat convins de lobby-ul bancilor pentru ca dosarele sa fie judecate la Inalta Curte de Casatie si Justitie, este greu de spus in ce masura va cere ANPC-ul in instanta eliminarea clauzelor abuzive. Mai mult decat atat, in ce masura va "lupta" pentru aceasta cauza.... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 05:02
Clientii bancilor obtin o victorie fara drept de apel: de la 1 octombrie 2013, judecatorii pot solicita unei banci sa scoata clauzele abuzive din toate contractele de credit. Numarul proceselor intentate de clienti va creste, iar in cel mult un an si jumatate o sa vedem banci obligate sa schimbe toate contractele, este de parere Marius Coltuc, avocat din partea clientilor.
Povestea clauzelor abuzive, pare, cel putin pana acum, sa fie una cu happy-end pentru clientii bancilor. Dupa ce in ultimii doi-trei ani foarte multi clienti ce au sesizat in instanta nereguli gasite in contractele lor de credit, au pierdut la "masa verde" din cauza lobby-ului puternic facut de banci in frunte cu BNR. Autoritatile nu au mai gasit "chichite" legislative sa mai amane o lege care trebuia sa intre in vigoare de mai bine de sase luni. Prin urmare, desi inca mai sunt obiectii si discutii, cele doua modificari ale legii 193/2000 se vor aplica de la 1 octombrie 2013.
Ce inseamna asta? In cazul unui proces intentat de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiile pentru protectia consumatorilor daca judecatorul poate solicita bancii sa scoata clauzele considerate abuzive din toate contractele de credit. Masura ar putea genera pierderi de 4,7 miliarde de lei (aproximativ 1,1 miliarde de euro) pentru sistemul bancar din Romania.
"Este o veste de impact pentru clienti intrucat pana acum erau de parere ca autoritatile sunt de partea bancilor. Acum exista un semn de... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 08:01
Termenul propus pana la care sa fie amanata, din nou, posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, este 1 februarie 2014, o decizie urmand sa fie luata in sedinta de miercuri a Guvernului, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.
"Termenul propus de catre ministerul initiator si asupra caruia Guvernul ramane sa se pronunte este 1 februarie 2014", au declarat sursele citate.
Sedinta de miercuri este ultima in care Guvernul poate amana aceasta posibilitate inainte de 1 octombrie, cand ar trebui sa devina valabila.
La inceputul acestui an, Guvernul a decis, tot prin ordonanta de urgenta, aprobata in ultima zi inaintea vacantei parlamentare, cand mai putea emite astfel de acte normative, ca articolul din Codul de procedura civila care ofera posibilitatea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, sa fie amanat pana la 1 iulie 2013.
Amanarea a intervenit la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de conditionalitate a mai fost introdusa in scrisorile de intentie din anul 2010, cand expertii internationali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga bancile la transparentizarea costurilor din contractele de... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 12:20
Modificarile legislative privind clauzele abuzive din contractele de credit la care "s-au lasat" convinsi oficialii romani vizeaza procesele in care sesizarea este facuta de Autoritatile pentru Protectia Consumatorului.
Autoritatile de la Bucuresti si-au luat angajamentul in scrisoarea de intentie trimisa catre FMI ca procesele pe clauze abuzive sa fie judecate la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar deciziile sa nu aiba efect retroactiv. Deciziile au fost luate in urma lobby-ului facut de banci in frunte cu BNR si de FMI.
Avocatii clientilor care reprezinta bancile spun ca masura are un singur scop: reducerea numarului de procese intentate de clienti. Ei vor fi descurajati de costurile ridicate pentru un proces la Inalta Curte, cat si de faptul ca nu isi vor mai recupera banii platiti pe comisioane si taxe aplicate abuziv.
"Practic, statul roman se apuca sa protejeze pe hotul care spune: 'Eu am furat masina, insa nu am cu ce sa ajung acasa si atunci o pastrez'", a declarat pentru Business24 avocatul Gheorghe Piperea.
Procesele colective si sesizarile ANPC
Deciziile luate de o instanta de judecata in dosarele pe clauze abuzive nu vor mai avea efect retroactiv. Practic, instanta nu poate sa mai oblige banca sa dea inapoi clientilor comisioanele si taxele percepute in mod abuziv, dar o poate impiedica sa le includa in urmatoarele contracte.
Totusi, aceasta situatie se aplica doar in cazul dosarelor in care sesizarea este facuta de Protectia... mai mult
Vineri, 16 August 2013, ora 08:02
Guvernul cedeaza din nou in favoarea bancilor in razboiul clauzelor abuzive. Autoritatile "promit" catre FMI judecarea proceselor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar deciziile nu vor avea efect retroactiv. Autoritatile "fac jocul" celor doua banci, BCR si Volksbank, care au dosare pe clauze abuzive, iar intregul sistem bancar va avea de suferit, sustin specialistii.
"Din punctul de vedere al bancilor care nu au clauze abuzive in contracte, acele banci care se straduiesc sa castige increderea oamenilor este catastrofal. Ma intreb de ce nu reactioneaza ceilalti bancheri. Practic, aceste banci care includeau clauze abuzive avea profituri mai mari, le faceau concurenta neloiala. In prezent, tot sistemul bancar asista cum doua banci sunt salvate in detrimentul tutoror celorlalti", a declarat pentru Business24 avocatul Gheorghe Piperea.
Desi castiga cele mai multe din procesele in instanta pentru clauzele abuzive incluse in dosarele de credit, clientii pierd in fata forurilor internationale, pe fondul presiunilor unor industrii puternice.
Specialistii contactati de Business24 au comentat care va fi impactul celor doua masuri sustinute de Guvernul Romaniei in scrisoarea de intentie trimisa catre FMI:
Ce inseamna: anularea clauzelor nu va avea efect retroactiv
Practic, in cazul unui proces pe clauze abuzive intentat de Autoritatile pentru Protectia Consumatorului sau ANPC, decizia de anulare a clauzelor abuzive se aplica doar pentru viitor, nu si... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 08:15
Dupa ce au tinut opinia publica in suspans pana aproape in ultima clipa, parlamentarii au decis pe ce parte a baricadei se pozitioneaza: au cedat "lobby-ului" bancilor si au amanat cu inca trei luni legea potrivit careia o instanta poate solicita unei banci sa schimbe clauzele abuzive din toate contractele de credit.
Parlamentarii au votat miercuri legea prin care se amana pana la 1 octombrie punerea in aplicare a modificarilor legii 193/2000 care ar putea pune in mare dificultate bancile. Din cei 272 de parlamentari, 268 au votat pentru, au fost zero voturi impotriva adoptarii proiectului de lege 88/2013 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.4/2013 privind modificarea Legii nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe.
In prezent, actul normativ este depus la secretariatul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii.
Autoritatile amana pentru a doua oara punerea in aplicare a modificarilor acestei legi intrucat masura ar fi trebuit sa intre in vigoare in luna ianuarie odata cu Noul Cod de Procedura Civila.
"Munca de lamurire" a bancilor a dat rezultate
Prin urmare, lobby-ul facut de banci in frunte cu Banca Nationala si Fondul Monetar International a dat rezultate, cel putin pe moment.
"Presiunea pe oamenii politici vine atat din partea bancilor cat si din partea FMI. Nu ar fi... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 11:19
Bancile au calculat pierderi de circa 5 miliarde lei (peste 1,1 miliarde euro) din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate in contractele de creditare din relatia cu populatia, studiul de impact fiind realizat de Banca Nationala a Romaniei, care a informat Guvernul.
Miza proceselor colective rezida in faptul ca bancile vor fi obligate, odata cu introducerea in noul Cod Civil a acestui tip de procese, sa modifice in toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instante printr-un astfel de litigiu.
Simularea BNR a avut in vedere toate clauzele care ar putea fi declarate abuzive de instantele de judecata, inclusiv in conditiile in care contractele de credit ar fi considerate adeziuni, deci nu intelegeri negociate. Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori prevede ca pot fi declarate abuzive clauzele pentru care nu se dovedeste negocierea.
Cu toate aceastea, se pare ca au exsistat banci care au sustinut ca impactul este minim si ca nu ar putea pierde niciun proces.
Pierderile nu ar pune bancile in pericol
Potrivit unor surse judiciare, studiul de impact arata o deteriorare a situatiei financiare doar in cazul a doua banci mari, insa nici in aceasta situatie nu ar fi vorba de vreun pericol pentru ca vreo institutie de credit sa intre in faliment ca urmare a aplicarii prevederii.
De altfel, procesele colective impotriva furnizorilor si... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 16:26
Executivul de la Madrid a luat noi masuri pentru protectia celor care au credite ipotecare: contractele care prevad penalitati fara limite pentru neplata sau amanarea ratelor, precum si cele care permit evacuarea unei familii din locuinta in urma neplatii ratei unei singure luni nu vor mai fi legale, dupa cum informeaza portalul de stiri al radioteleviziunii spaniole.
Masurile au fost anuntate de vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria, dupa ce Curtea Europeana de Justitie arata joi, intr-o sentinta, ca legea ipotecilor din Spania permite includerea de clauze abuzive si nu ii protejeaza pe consumatori.
Astfel, penalizarile aplicate pentru ratele neplatite nu pot fi mai mari decat triplul dobanzii ratei, iar banca poate incepe procesul de evacuare din locuinta dupa cel putin trei luni de neplata a ipotecii, a decis guvernul spaniol.
Vicepremierul spaniol a mai spus ca guvernul va lua in consideratie sentinta CEJ si va actiona astfel incat, pe de o parte, sa fie limitate clauzele abuzive si sa fie intarita capacitatea de detectare a acestora, iar pe de alta, cercetand ce masuri pot fi luate astfel incat o executare silita sa poata fi oprita atunci cand judecatorul detecteaza clauze abuzive, inainte ca proprietarul sa fie dat afara din casa. mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 18:10