Masurile adoptate de Guvern prin OUG 30/2020, menite sa sprijine mediul de afaceri si angajatii din Romania, in special cele referitoare la somajul tehnic, sunt inca insuficiente si partial neclare, sustine Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
"Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei - CDR a luat act de masurile recent adoptate si apreciaza eforturile depuse de Guvern de a gasi solutii cu care sa vina in ajutorul angajatilor si companiilor afectate de pandemia COVID-19, insa subliniaza ca aceste masuri trebuie sa fie clare, simple si aplicate in mod echilibrat si sa vizeze toate persoanele si companiile afectate de pandemie.
Inca de la inceputul declararii pandemiei, CDR a formulat o serie de propuneri pentru masuri concrete care sa vina in sprijinul companiilor aflate in dificultate, pentru a fi aplicate doar pe durata situatiei de urgenta, precum: solutii de flexibilizare a muncii, suport pentru somaj tehnic pentru toti angajatii si companiile impactate, simplificare, digitalizare si eliminarea birocratizarii.
Analizand masurile adoptate prin OUG nr. 30 din 2020, consideram inca insuficiente si partial neclare anumite aspecte privind implementarea acestora, in special cele care vizeaza somajul tehnic", se mentioneaza in comunicat.
Conform reprezentantilor CDR, pentru asigurarea unui echilibru economic este extrem de important ca masuri precum suportul in caz de somaj tehnic sa fie aplicate in mod unitar, nediscriminatoriu si sa vizeze toate categoriile de... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2020, ora 10:54
Planul de masuri anuntat de catre Guvern pare a fi facut pentru a salva bancile si multinationalele, nicidecum firmele romanesti, mai ales IMM-urile, sau populatia, considera reprezentantii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR).
"Guvernul Romaniei pare a nu intelege ce se intampla, iar masurile anuntate pana acum nu reusesc sa salveze Romania. Nu s-au luat decizii ferme, cu aplicare imediata, nu s-a tinut cont de nevoia de a elimina birocratia, s-au anuntat unele masuri bune, dar care nu se vor putea aplica, din cauza haosului existent in sistem. Mai mult, planul de masuri pare a fi facut pentru a salva bancile si multinationalele, nicidecum firmele romanesti, mai ales IMM-urile, sau populatia. Nu se gandeste nimeni ca daca societatile private mici si mijlocii se inchid, s-a terminat cu toata economia? Bugetarii si pensionarii nu mai primesc nimic, pentru ca noi inchidem, multinationalele isi duc banii in afara, asa cum fac de ani de zile, iar singurii platitori erau firmele cu capital privat romanesc. In ultima saptamana am observat, cu stupoare, cum fac profit multinationalele petroliere: cu toate ca a scazut pretul barilului cu peste 50%, la noi la pompe nu se vede aceeasi scadere. Daca ar fi crescut pretul petrolului, a doua zi toti ar fi marit pretul la pompa", se mentioneaza intr-un comunicat al transportatorilor, transmis, luni, AGERPRES.
In acelasi context, COTAR sustine ca "ministrul Finantelor anunta plafonarea... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 11:39
Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a transmis Guvernului o serie de masuri pe care companiile din Bucuresti solicita sa fie discutate in cadrul activitatii Grupului de Lucru Interinstitutional pentru evaluarea impactului economic, financiar si bugetar asupra Romaniei generat de efectele COVID-19 (GLI-ECOROM), informeaza CCIB, intr-un comunicat remis miercuri.
Prima dintre masuri are in vedere implicarea activa a Ministerului Afacerilor Externe in gasirea de solutii la nivel global pentru a se evita insularizarea Romaniei in situatia creata.
Astfel, CCIB considera ca limitarea circulatiei persoanelor in conditiile raspandirii COVID-19 trebuie sa lase suficiente cai pentru continuitatea circulatiei marfurilor si serviciilor la nivel international, data fiind interdependenta activitatii in cadrul proceselor de cooperare economica internationala.
A doua masura solicitata este clarificarea statutului transportatorilor de marfa - soferi de TIR - prin sprijinirea acestora de a-si desfasura activitatea atat in trafic intern, cat si international, pentru evitarea blocarii aprovizionarii agentilor economici cu materii prime si materiale.
Urmatoarele masuri propuse sunt: stimularea producatorilor romani din toate ramurile economice pentru reconversia productiei in domenii vitale in aceasta perioada (medicamente, materiale si echipamente sanitare, produse alimentare etc); amanarea platii impozitelor pentru o perioada determinata de timp; plata de... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 14:31
Executivul Orban a identificat mai multe zone unde va aplica masuri severe de reducere a cheltuielilor bugetare, in asa fel incat sa poata implementa Legea pensiilor, a declarat Ionel Danca, seful Cancelariei premierului.
"Solutii pentru a acoperi aceasta cheltuiala exista in acest moment la nivelul proiectului de buget pentru anul viitor, vor fi prezentate public. Sigur ca impactul va fi o crestere suplimentara a deficitului pentru anul viitor, probabil undeva cu un 1% din PIB. Vom aplica masuri severe de reducere in alta zona de cheltuieli bugetare, pentru a face spatiu si loc pentru aceasta presiune", a declarat Ionel Danca la RFI Romania.
Totodata, el a precizat ca guvernul este constient de presiunile pe care le va pune asupra bugetului legea pensiilor, care prevede o majorare de 40% a pensiilor in septembrie 2020.
"Suntem constienti de aceasta presiune. In acelasi timp, vorbim despre o lege adoptata in Parlament, iar viziunea Guvernului Orban este ca aceasta lege trebuie respectata, pentru ca ne-am angajat in fata cetatenilor ca vom respecta toate drepturile salariale si drepturile la pensie legale in vigoare si garantam plata acestora", a subliniat Danca.
Seful Cancelariei premierului a explicat ca pentru a sustine Legea pensiilor se vor taia bani din zona de cheltuieli cu bunuri si servicii si in zona de cheltuieli cu functionarea administratiei publice.
"Noi ne-am asumat un program amplu de restructurare si eficientizare a administratiei publice. Un... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 13:04
Agentia de evaluare financiara Moody's se asteapta ca stimulentele fiscale din Romania sa contribuie la o crestere economica solida pe termen scurt, insa este putin probabil ca aceasta sa fie si sustenabila.
Potrivit raportului anual de tara al Moody's Investors Service, cresterea reala a PIB ar urma sa fie de 6,5% in 2017, urmand ca avansul sa incetineasca la 5% in 2018.
Profilul de credit al Romaniei (rating Baa3 cu perspectiva stabila) reflecta atuurile sale precum perspective favorabile de crestere pe termen mediu, un nivel moderat al raportului datorie guvernamentala-PIB si sustenabilitatea datoriei, iar printre provocari se numara tinerea sub control a cheltuielilor guvernamentale, cresterea absorbtiei fondurilor europene si intarirea guvernantei companiilor de stat.
"Desi Romania are experienta unei consolidari fiscale, politica expansionista din ultima perioada a erodat beneficiile aduse de consolidarea care a avut loc dupa criza financiara globala. In acelasi timp, politica macroeconomica prociclica a dus la majorarea rapida a salariilor, reprezentand un risc la adresa competitivitatii de pret a economiei romanesti si amplificand deficitul de cont curent", sustine autorul raportului de tara Daniela Re Fraschini, analist Moody's.
Moody's este de parere ca factorii care stau la baza cresterii economice, in frunte cu consumul privat, vor ramane probabil nemodificati, in conditiile in care politica fiscala expansionista va continua in 2017 si 2018.... mai mult
Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 20:01
Guvernul Ciolos are aproape un an de viata. Unii il acuza ca a fost un dezastru, altii il considera cel mai curat si competent Executiv pe care l-a avut Romania.
Dincolo de asta, ce a facut el, mai concret?
In ultimele luni mi-am notat ce am considerat eu a fi cele mai importante masuri luate de Guvern. Sigur, lista nu e completa si ii favorizeaza pe acei ministri care au stiut sa comunice mult mai clar sau macar sa-si faca disponibile masurile de impact la o cautare.
De asemenea, e limitata, in mod inevitabil, de lipsa capacitatii celui care va scrie de a acoperi perfect toate domeniile.
Sa trecem direct la concluzie: Acest Guvern are cu ce se lauda. A facut schimbari importante, palpabile in multe domenii. Asta nu inseamna ca ar trebui sa-l idealizam. Are lipsurile sale, sincopele sale, probleme cu oamenii, carente de comunicare si a trebuit sa faca multe compromisuri. Dar a si realizat multe lucruri.
In aceeasi nota, asta nu inseamna ca guvernele anterioare, cu toata ...citeste mai departe despre "Ce a schimbat Guvernul Ciolos? (I)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 09:44
Piata de retail de carburanti (pe statii) a scazut in primul trimestru cu 10-12%, a declarat joi Rainer Schlang, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Marketing, precizand ca nu se asteapta la o revenire a acesteia din cauza masurilor anuntate de Guvern, informeaza NewsIn."Am constatat o contractie a pietei de retail de carburanti (vanzari cu amanuntul, n.r.) de 10-12% in primele trei luni ale acestui an.
Ca urmare a masurilor pe care le ia acum Guvernul, nu ne asteptam la o revenire a acesteia pana la sfarsitul anului, cu toate ca noi initial estimasem ca piata isi va reveni in a doua partea anului", a precizat Rainer Schlang, la inaugurarea statiei OMV EuroTruck de pe A1, destinata transportatorilor.De asemenea, acesta a adaugat ca, la nivelul intregului an, piata de retail va scadea cu 10%."Totodata, in Europa, piata transporturilor s-a intors la situatia de acum doi ani si a crescut cu 6%. Curba de crestere a fost intrerupta si ne asteptam sa isi revina odata cu relansarea economiei", a adaugat Schlang. mai mult
Joi, 20 Mai 2010, ora 14:46
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a afirmat ca motivele pentru care moneda nationala se depreciaza sunt greu de gasit, mai ales pentru ca piata noastra nu este usor afectata de miscarile sociale."Sunt greu de gasit motivele pentru ca piata noastra nu e atat de sensibila la evenimente care se produc instantaneu, sa zicem problema cu o piata plina de oameni in fata Guvernului. Ar fi un eveniment care pe o alta piata ar avea un ecou puternic. Pe piata noastra, ecoul nu este atat de puternic", a declarat Vasilescu la Realitatea Fm.Totusi, desi miscarile sociale nu afecteaza moneda nationala, consilierul BNR este de parere ca masurile de austeritate luate de Guverm ar putea sa intareasca leul in aceasta vara."Nu vor avea un efect imediat (n.r. masurile Guvernului) si fara sa stim directiile. Poate sa duca si la intarirea leului", a spus el.Adrian Vasilescu mai spune si ca va fi dificil pentru ministerul de Finante sa se imprumute in urmatoarea perioada sub nivelul ratei de dobanda cheie. "Una dintre problemele care sunt acum in fata tarii, este tocmai dificultatea ministerului de Finante de a-si finanta deficitul bugetar. De asta este atat de important ca acest deficit bugetar sa nu se intinda prea mult. El trebuie sa se restranga mai mult", a explicat Vasilescu.In ceea ce priveste pretul benzinei, consilierul guvernatorului BNR a declarat ca scumpirea nu va fi prea puternica."Daca benzina se va scumpi, Banca Nationala si autoritatile vor trebui... mai mult
Miercuri, 19 Mai 2010, ora 23:40
Comisarul UE pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, sustine ca masurile luate de guvernul leton de amendare a legii bugetului pe 2010, in sensul consolidarii fiscale, reprezinta un pas important in restabilirea increderii investitorilor straini, a anuntat vineri Comisia Europeana, informeaza NewsIn. "Apreciez acordul la care a ajuns guvernul leton privind amendamentele la legea bugetului pe 2010 si astept un vot pozitiv asupra acestuia pe 1 decembrie. Proiectul bugetului pe 2010 indeplineste obiectivul de a asigura o consolidare fiscala de 500 milioane lati, prin reforme in sectorul public si in intreaga economie", a spus Almunia.El a adaugat ca masurile reprezinta "un pas cheie in restabilirea increderii internationale in abilitatea autoritatilor letone de a face fata provocarilor crizei economice si de a implementa masurile agreate cu partenerii internationali"."Adoptarea de catre Parlament a proiectului revizuit al bugetului pe 2010 va insemna o indeplinire a conditiilor negociate in cadrul pachetului de asistenta financiara", a precizat comisarul UE.
O misiune comuna internationala condusa de Comisia Europeana si FMI va incepe saptamana viitoare sa evalueze implementarea conditiilor din acordul cu Letonia.
Statul baltic, care inregistra pana nu demult cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, a obtinut la finalul lui 2008 un imprumut de 7,5 miliarde euro in cadrul unui plan de salvare condus de Fondul Monetar International, la care UE... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 12:29