Ordonantele de urgenta care cuprind masurile economice pentru sprijinirea mediului de afaceri, precum si cele de protectie sociala decise de Guvern in contextul pandemiei de coronavirus au fost publicate, sambata, in Monitorul Oficial.
Astfel, a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de urgenta nr 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare, dar si Ordonanta de urgenta nr 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.
Principalele masuri au fost prezentate de premierul Orban in aceasta saptamana, dupa o sedinta de guvern-maraton.
Noile reglementari prevad ca pe durata starii de urgenta, intreprinderile mici si mijlocii care detin certificatul de situatie de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, beneficiaza de amanarea la plata pentru serviciile de utilitati - electricitate, gaze naturale, apa, servicii telefonice si de internet, precum si de amanarea la plata a chiriei pentru imobilul cu destinatie de sediu social si de sedii secundare.
De asemenea, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, OUG 29/2020 prevede ca nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale scadente incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si neachitate pana la 30 de zile... mai mult
Sambata, 21 Martie 2020, ora 08:43
Statele afectate de pandemia de COVID-19 arunca in lupta un arsenal de masuri fara precedent, pentru a diminua efectele inca greu de cuantificat atat la nivelul populatiei cat, mai ales, in economia globala.
Pentru a ajuta companiile sa surmonteze dificultatile create de noua stare de fapt, cele mai multe state au anuntat masuri inclusiv in zona fiscala, majoritatea vizand amanarea platii taxelor, in special cele datorate pentru angajati, dar si scutiri de taxe sau de penalitati in anumite situatii.
In prim plan stau deciziile care vizeaza angajatii, printre care se afla flexibilizarea programului si conditiilor de munca, cu accent pe munca la distanta, si facilitati la plata contributiilor sociale pentru angajatori.
Spre exemplu, Germania a anuntat un program de combatere a efectelor pandemiei axat pe patru piloni, respectiv flexibilizarea conditiilor de munca pentru angajati, protejarea lichiditatilor companiilor prin amanarea platii unor taxe si reducerea platilor anticipate, accesul firmelor la imprumuturi garantate de stat, cu dobanda foarte redusa (autoritatile sustin ca suma acordata pentru finantarea companiilor este nelimitata), iar al patrulea pilon este reprezentat de intarirea coeziunii economice la nivel european.
Cehia a anuntat, de asemenea, masuri pentru sprijinirea companiilor aflate in dificultate. Printre cele mai importante se numara acordarea de imprumuturi fara dobanda firmelor afectate de pandemie.
In plus, se acorda o serie de... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 17:20
Statele afectate de pandemia de COVID-19 arunca in lupta un arsenal de masuri fara precedent, pentru a diminua efectele inca greu de cuantificat atat la nivelul populatiei cat, mai ales, in economia globala.
Pentru a ajuta companiile sa surmonteze dificultatile create de noua stare de fapt, cele mai multe state au anuntat masuri inclusiv in zona fiscala, majoritatea vizand amanarea platii taxelor, in special cele datorate pentru angajati, dar si scutiri de taxe sau de penalitati in anumite situatii. In prim plan stau deciziile care vizeaza angajatii, printre care se afla flexibilizarea programului si conditiilor de munca, cu accent pe munca la distanta, si facilitati la plata contributiilor sociale pentru angajatori.
Spre exemplu, Germania a anuntat un program de combatere a efectelor pandemiei axat pe patru piloni, respectiv flexibilizarea conditiilor de munca pentru angajati, protejarea lichiditatilor companiilor prin amanarea platii unor taxe si reducerea platilor anticipate, accesul firmelor la imprumuturi garantate de stat, cu dobanda foarte redusa (autoritatile sustin ca suma acordata pentru finantarea companiilor este nelimitata), iar al patrulea pilon este reprezentat de intarirea coeziunii economice la nivel european.
Cehia a anuntat, de asemenea, masuri pentru sprijinirea companiilor aflate in dificultate. Printre cele mai importante se numara acordarea de imprumuturi fara dobanda firmelor afectate de pandemie. In plus, se acorda o serie de facilitati... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 15:45
Asociatiile de afaceri reunite in cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) reclama lipsa de consultari si de transparenta cu privire la masurile fiscal-bugetare anuntate de Ministerul Finantelor Publice in contextul proiectului de rectificare bugetara si cer totodata Guvernului sa respecte promisiunile "repetate din ultimii ani" de a nu introduce noi taxe si impozite fara consultare si fara a lasa companiilor ragazul sa se adapteze la un nou cadru fiscal, a anuntat, miercuri, coalitia.
"La niciun an de la unda de soc creata in economie de OUG 114/2018, Guvernul recurge din nou la abaterea de la principiile si prevederile privind transparenta in procesul decizional, prin adoptarea masurilor fiscal - bugetare fara derularea in prealabil a studiilor de impact si a consultarilor cu toate partile implicate, o abordare dovedita lipsita de sustenabilitate si ineficienta.
Reiteram si cu aceasta ocazie faptul ca introducerea de noi taxe sau cresterea impozitelor nu poate compensa decalajele perpetuate de lipsa de modernizare si digitalizare a administratiei fiscale, de lipsa masurilor de crestere a gradului de colectare si conformare voluntara", arata CDR intr-un comunicat.
Reprezentantii coalitiei spun ca, in conditiile in care mediul de afaceri a avertizat in repetate randuri cu privire la lipsa de sustenabilitate a exuberantelor bugetare, situatia critica actuala era previzibila si putea fi anticipata printr-o alocare initiala realista, prin interventii mai... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 16:15
Fondul Proprietatea isi exprima ingrijorarea majora cu privire la proiectul de Ordonanta de urgenta ("OUG") a Guvernului privind o serie de masuri fiscale si bugetare, publicata pe 18 decembrie 2018, de catre Ministerul Finantelor Publice.
Din punctul de vedere al Fondului Proprietatea, consecintele severe ale acestor masuri includ:
Pilonul II de pensii private risca sa fie distrus, iar sustenabilitatea pensiilor viitoare devine incerta. Aceasta masura specifica va avea un impact foarte grav asupra pietei de capital locale, a carei crestere a fost constant sustinuta de catre fondurile private de pensii in ultimii ani. Daca va fi adoptata, masura va intarzia pe o perioada nedefinita promovarea Romaniei la statutul de piata emergenta.
Plafonarea pretului la gaze la 68 RON /MWh incalca in mod flagrant legislatia nationala in vigoare, cat si obligatiile asumate de Romania ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pietei libere si de a liberaliza piata gazelor naturale. Independenta energetica a Romaniei va fi pusa in pericol, iar tara s-ar putea afla in situatia de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la preturi mai mari, asupra carora Guvernul nu va avea niciun control.
Taxa de 3% pe cifra de afaceri a companiilor din sectorul energetic va conduce la insolventa multor asemenea companii si concedieri in masa, iar siguranta intregului sistem energetic din Romania va fi grav periclitata.
Comentand pe marginea proiectului de OUG, Johan Meyer,... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 09:57
Principalele agentii internationale de stiri, precum si numeroase publicatii din multe tari au relatat despre noile masuri fiscale anuntate de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
"Bursa de Valori din Romania este in scadere cu aproape 12% in urma noilor propuneri de taxe", titreaza site-ul publicatiei Financial Times.
Reforma cunoscuta sub denumirea de "taxa pe lacomie", va include de asemenea noi taxe asupra companiilor din domeniile energiei si telecomunicatiilor, care vor fi obligate sa plateasca 3% din cifra de afaceri, a anuntat ministrul Finantelor Eugen Teodorovici, citat de Financial Times.
Indexul Bursei de valori de la Bucuresti a scazut cu 11,9%, aflandu-se in cea mai mare scadere inca din 2009, potrivit Refinitiv. Este de asemenea cea de a doua cea mai mare scadere inca de la sfarsitul anilor 1990.
Publicatia Financial Times mentioneaza ca Romgaz si OMV Petrom au scazut cu peste 5% fiecare.
Agentia Reuters relateaza ca Guvernul roman a avut o abordare oscilanta a intentiilor privind taxele, anul trecut, provocand incertitudine in randul investitorilor si afectand cursul valutar al leului.
Jurnalistii de la Reuters mentioneaza ca Teodorovici nu a elaborat cum va aplica Guvernul taxa pe lacomie si nici mecanismul acesteia.
"Teodorovici a declarat ca noua taxa va reusi sa aduca la buget 3,6 miliarde de lei", adauga Reuters.
Intr-un articol separat, Reuters relateaza ca actiunile bancilor Erste Bank si Raiffeisen Bank International au... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 17:18
Adevarata inflatie a fost ecranata de masuri fiscale in 2017, precum reducerea TVA, iar daca am calcula rata inflatiei fara impactul fiscal ea nu a fost atat de negativa in prima jumatate a anului trecut, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la sedinta organizata de Comisia economica, industrii si servicii a Senatului.
"Am avut o inflatie negativa in cea mai mare parte, cam jumatate din 2017, ca si in 2016, dar cum va spuneam, scuzati cuvantul ca poate nu este cel potrivit, adevarata inflatie a fost ecranata de masuri fiscale, reducerea TVA. Daca am calcula rata inflatiei fara impactul fiscal ea nu a fost atat de negativa ca sa spunem asa in prima jumatate a anului trecut. A fost chiar pozitiva. Acestia sunt factori exogeni", a spus Mugur Isarescu.
Acesta a precizat ca BNR nu are nicio putere asupra preturilor administrate sau politicilor fiscale, in afara de discutie sau dialog si gasirea unui mix care sa tina echilibrele in economie sub control.
Seful bancii centrale a spus ca inflatia a fost redusa in anii 2015, 2016 si 2017 si BNR nu a atins tinta de inflatie. Isarescu a mentionat ca in acesti ani inflatia a fost redusa dar tot datorita masurilor de politica fiscala.
Rata anuala a inflatiei a fost de 3,3%, la finalul lui 2017, pe fondul scumpirii marfurilor alimentare cu 4,07% si a celor nealimentare cu 4,11%. Pretul serviciilor a crescut cu 0,22%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere la 3,5%... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 14:58
Este foarte important ca toate masurile fiscale sa aiba in spate un studiu minutios de impact, iar scopul lor ar trebui sa fie reducerea graduala a deficitelor bugetare, a declarat Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.
"Politica fiscala trebuie sa aiba ca scop reducerea graduala a deficitului bugetar. Este nevoie de masuri de consolidare pentru a reduce deficitul pana la tinta pe termen mediu de 1,5% din PIB.
La fel de important, politica fiscala trebuie sa se bazeze pe masuri de mare calitate. Consideram ca este foarte important ca toate masurile sa fie subiectul unui studiu minutios de impact si sa evite volatilitatea inutila pentru gospodarii si firme", a precizat Hajdenberg.
Misiunea FMI a realizat evaluarea anuala a economiei romanesti in luna martie a acestui an, la Bucuresti, in baza Articolului IV din statutul institutiei financiare internationale. Pe baza informatiilor disponibile la momentul discutiilor, a fost elaborat un raport al staff-ului FMI la data de 4 mai 2017, raport care a fost analizat de boardul executiv al FMI la data de 22 mai.
Guvernul a aprobat, miercuri, prin modificarea Codului Fiscal, o serie de masuri privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit si contributiile sociale.
Citeste si Comisia Europeana anunta scumpiri si deficit bugetar mare in 2018, dar revizuieste pozitiv cresterea economica a Romaniei ...citeste mai departe despre "Mesajul FMI pentru Guvern: Toate masurile fiscale ar... mai mult
Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 18:00
Bugetul Primariei Capitalei o sa scada anul urmator cu pana la 1,36 miliarde lei, reprezentand un procent intre 34,47% si 38,54% din cota defalcata din impozitul pe venit.
Informatia a fost facuta publica de consilierul general Ciprian Ciucu pe Facebook, dar confirmata si de Primaria Capitalei pentru Hotnews.
Consilierul general a comentat pe Facebook mai multe efecte ale modificarilor la Codul Fiscal asupra autoritatilor locale. Acesta a precizat ca bugetele locale sunt taiate de Guvern in medie cu 20%.
"Impactul la nivel national este de aproximativ 2 miliarde de euro, bani care sunt luati cu japca si sunt sacrificate proiectele de dezvoltare", a continuat acesta.
Ciprian Ciucu a sustinut ca grav afectate vor fi localitatile cu numar mare de angajati in mediul privat. "Adica fix acele localitati in care cetatenii isi fac un rost prin propria munca. In acest mod ei contribuie la prosperitatea localitatilor lor, sustinand proiectele locale prin impozitele pe venit pe care le platesc", a precizat el.
Acesta a mentionat ca banii luati acum de Guvern apartin, de fapt, comunitatii locale, "care in baza lor si-a planificat investitii pentru proiecte concrete, menite sa creasca calitatea vietii in acele localitati".
Modificarile fiscale sunt numite de Ciprian Ciucu un jaf.
"Daca efectul global al masurilor luate de Guvern este nul, adica se intorc la stat aceiasi bani prin modificarea sistemului de contributii/impozitare, de ce nu este lasata autoritatilor... mai mult
Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 16:57