Ordonantele de urgenta care cuprind masurile economice pentru sprijinirea mediului de afaceri, precum si cele de protectie sociala decise de Guvern in contextul pandemiei de coronavirus au fost publicate, sambata, in Monitorul Oficial.
Astfel, a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de urgenta nr 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare, dar si Ordonanta de urgenta nr 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.
Principalele masuri au fost prezentate de premierul Orban in aceasta saptamana, dupa o sedinta de guvern-maraton.
Noile reglementari prevad ca pe durata starii de urgenta, intreprinderile mici si mijlocii care detin certificatul de situatie de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, beneficiaza de amanarea la plata pentru serviciile de utilitati - electricitate, gaze naturale, apa, servicii telefonice si de internet, precum si de amanarea la plata a chiriei pentru imobilul cu destinatie de sediu social si de sedii secundare.
De asemenea, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, OUG 29/2020 prevede ca nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale scadente incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si neachitate pana la 30 de zile... mai mult
Sambata, 21 Martie 2020, ora 08:43
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, spera ca memorandumul privind modificarea prevederilor legale referitoare la evaziunea fiscala sa fie aprobat in sedinta de guvern de miercuri, urmand ca acest set de schimbari sa fie prezentate public "la final de iunie, poate iulie".
"Doamna ministru (al Afacerilor Interne, Carmen Dan - n.red.) spunea de un memorandum, de o intentie a noastra, a Guvernului, de a schimba ceea ce inseamna prevedere legala pe evaziune fiscala.
A fost saptamana trecuta intr-o prima lectura si sper ca maine, in Guvern, sa aprobam acest document, care, de fapt, porneste analiza discutiei, evaluarea si propunerile vizavi de modificarea legilor sau actelor normative care se refera la evaziune fiscala - de la Legea 241 pana la Codul Penal, de Procedura Penala, alte acte normative care vizeaza intr-un fel sau altul aceasta zona de evaziune fiscala. (...)
La final de iunie, poate iulie, am dori ca acest set de modificari legislative sa se poata prezenta public si, daca mai sunt anumite lucruri de facut, sa fie facute intr-un cadru deschis, transparent, inspirandu-ne din practica europeana", a declarat Teodorovici, marti, la Palatul Parlamentului, la Forumul "Managementul integrat al frontierelor. Combaterea traficului ilegal si a evaziunii fiscale".
El a adaugat ca intentia Executivului este de a modifica legislatia pe evaziune fiscala tinand cont de practicile europene, in scopul incurajarii mediului de afaceri.
"Intentia este una simpla - ne... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 13:07
Adevarata inflatie a fost ecranata de masuri fiscale in 2017, precum reducerea TVA, iar daca am calcula rata inflatiei fara impactul fiscal ea nu a fost atat de negativa in prima jumatate a anului trecut, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la sedinta organizata de Comisia economica, industrii si servicii a Senatului.
"Am avut o inflatie negativa in cea mai mare parte, cam jumatate din 2017, ca si in 2016, dar cum va spuneam, scuzati cuvantul ca poate nu este cel potrivit, adevarata inflatie a fost ecranata de masuri fiscale, reducerea TVA. Daca am calcula rata inflatiei fara impactul fiscal ea nu a fost atat de negativa ca sa spunem asa in prima jumatate a anului trecut. A fost chiar pozitiva. Acestia sunt factori exogeni", a spus Mugur Isarescu.
Acesta a precizat ca BNR nu are nicio putere asupra preturilor administrate sau politicilor fiscale, in afara de discutie sau dialog si gasirea unui mix care sa tina echilibrele in economie sub control.
Seful bancii centrale a spus ca inflatia a fost redusa in anii 2015, 2016 si 2017 si BNR nu a atins tinta de inflatie. Isarescu a mentionat ca in acesti ani inflatia a fost redusa dar tot datorita masurilor de politica fiscala.
Rata anuala a inflatiei a fost de 3,3%, la finalul lui 2017, pe fondul scumpirii marfurilor alimentare cu 4,07% si a celor nealimentare cu 4,11%. Pretul serviciilor a crescut cu 0,22%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere la 3,5%... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 14:58
Bogdan Iuliu Hossu, liderul Cartel ALFA, face apel la membrii sindicatului si la simpli cetateni sa se alature protestului organizat miercuri in fata Palatului Victoria, chiar in ziua in care Guvernul se pregateste sa adopte masurile fiscale extrem de contestate.
"Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA face un apel catre membrii sai si catre toti cetatenii sa se alature manifestatiei anuntate pentru astazi in Piata Victoriei pentru a spune un NU hotarat transferului de taxe si pentru a cere Guvernului sa retraga Ordonata", se arata intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.
Sindicatul a transmis ca protestul va incepe la ora 14:00, dar potrivit paginii de eveniment Opriti Modificarea Codului Fiscal! manifestatia va incepe la ora 13:00, desi initial era anuntata pentru ora 11:00.
Hossu a transmis ca marti a avut loc o intalnire la nivelul prefecturilor in care s-a prezentat un punct de vedere al Guvernului privind propunerea de Cod Fiscal, "care inca odata deformeaza realitatile cu care se confrunta partenerii sociali".
"Reprezentantii Guvernului in teritoriu nu fac altceva decat sa dezinformeze, printr-un punct de vedere fals (vezi situatia de la Sibiu, unde comunicarea Prefecturii sugereaza eronat ca organizatiile sindicale ar fi de acord cu masura transferului contributiilor) sau trunchiat (prin informarile publice care omit sa evidentieze opinia contrara a partenerilor sociali, pentru a crea deliberat impresia ca acestia ar fi de acord) ", a declarat... mai mult
Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 10:51
Sedinta de guvern anuntata initial pentru ora 15:00 va incepe mai devreme, la ora 13:00.
Asadar, dupa doua amanari, Guvernul se reuneste pentru a adopta asa-zisa revolutie fiscala, cu care merge inainte in ciuda tuturor criticilor venite de la sindicate, patronate, specilisti in economie, Opozitie si presedintele Klaus Iohannis.
Modificarea Codului Fiscal va fi adoptata prin ordonanta de urgenta, care va prevedea printre altele transferul contributiilor de la angajator la angajat, scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, dar si un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care ruleaza sub un milion de euro.
Iata principalele masuri pe care are de gand Guvernul sa le adopte azi: schimbari radicale pentru angajati si firme. Amanari pentru pensionari
Dupa doua incercari esuate vineri si luni, premierul Mihai Tudose a promis marti ca miercuri sigur se adopta masurile fiscale, de care depinde soarta tuturor firmelor si angajatilor din tara.
Simultan cu sedinta de guvern din aceasta dupa-amiaza se anunta un protest in Piata Victoriei, tot incepand cu ora 13:00. Companiile sunt rugate sa dea liber angajatilor prin rotatie ca sa poata veni la manifestatie.
Citeste mai multe despre criticile aduse "revolutiei fiscale":
Sindicalistii acuza Guvernul ca vrea sa-i dezbine prin metode KGB-iste: Asmut bugetarii impotriva privatilor si viceversaConsiliul Fiscal a avizat negativ "revolutia fiscala" a Guvernului: Ar face o gaura de 5,2 miliarde de lei in... mai mult
Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 09:41
Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni seara ca Guvernul ar face mai bine sa amane "revolutia fiscala" pana va veni cu studii de impact si analize serioase. Totodata, seful statului a spus ca protestele romanilor sunt justificate, avand in vedere ca PSD si ALDE actioneaza "mereu impotriva tuturor".
"Cred ca va amintiti ca acum putine zile mi-am aratat intregul scepticism fata de anuntatele modificari in legislatia fiscala, am numit acest comportament o topaiala fiscal-bugetara si tot ce am vazut la TV si am auzit si azi imi confirma ca evaluarea mea a fost cat se poate de exacta. As fi preferat sa vad un Guvern hotarat sa faca evaluari serioase, simulari facute de specialisti. Nu am vazut asa ceva, ci intalniri intre aceiasi initiatori.
Am vazut cu totii ca in afara de initiatori toata lumea e impotriva. Asta trebuie sa dea de gandit oricui vrea sa faca modificari atat de ample. Minim minimorum s-ar impune o amanare semnificativa, un studiu fundamentat si apoi lucrurile se pot discuta in liniste. E total, dar total inoportun sa se tinteasca ca data de implementare 1 ianuarie 2018", a spus seful statului, prezent luni seara, la Gala Asociatiei Municipiilor din Romania ce s-a desfasurat la Ateneul Roman.
El a lasat insa sa se inteleaga ca lucrurile inca s-ar putea schimba. Intrebat de anuntul ministrului de Finante Ionut Misa conform caruia, in ciuda a ceea ce declarase Tudose, ordonanta cu modificarile fiscale va fi adoptata miercuri, Iohannis a raspuns: "Vom... mai mult
Luni, 06 Noiembrie 2017, ora 19:09
Situatia in Guvern si in coalitie pare ca trece din nou printr-o cumpana, de data asta marul discordiei find modificarile fiscale.
Dupa ce premierul Mihai Tudose a anuntat luni ca "revolutia fiscala" se amana iar si nici nu stie cand va fi implementata, membrii Executivului, impreuna cu lideri din PSD si ALDE, s-au reunit la Vila Lac 1 sa puna la punct planul de bataie.
Primul care a plecat de la sedinta coalitiei a fost insa premierul Mihai Tudose, fara a face niciun fel de declaratii. La inaintare sa stea de vorba cu jurnalistii a fost trimis ministrul de Finante Ionut Misa. Acesta a anuntat ca in sedinta de Guvern de miercuri va fi inclusa si ordonanta cu masurile fiscale anuntate.
"Am avut o discutie cu premierul, care a vorbit la partid. Miercuri va avea loc sedinta de Guvern asa cum a fost anuntata, care va include si ordonanta asa cum a fost citita in prima lectura. Exact asa cum este si in ordonanta de Guvern, cu transferul contributiilor", a spus ministrul Finantelor.
Intrebat daca Legea Salarizarii va putea fi implementata fara sa fie afectata de aceste masuri fiscale, ministrul a spus ca da. "Nu va fi niciun efect negativ asupra Legii Salarizarii", a punctat Misa.
Despre motivul anularii sedintei de Guvern despre care se spunea ca ar fi urmat sa aiba loc luni, Ionut Misa a spus ca trebuie intrebat premierul, dar a adus in discutie si faptul ca au primit cu intarziere avizele necesare pentru adoptarea OUG.
"In momentul de fata avem toate... mai mult
Luni, 06 Noiembrie 2017, ora 16:03
Membrii Guvernului se reunesc in sedinta, vineri, la ora 14:00, pentru a lua in discutie setul de masuri fiscale anuntate de catre ministrul Ionut Misa, in contextul in care patronatele si presedintele Iohannis si-au anuntat dezacordul total fata de ele.
Ministrul de Finante, Ionut Misa, a prezentat, pe 26 octombrie, masurile pe care Guvernul intentioneaza sa le aplice din 2018, printre care instituirea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro si tranferul unor contributii in contul angajatului.
Ce are de gand sa faca Guvernul pe banii nostri - schimbari radicale pentru angajati si firme. Amanari pentru pensionari
El a mai spus ca se prevede cresterea cu 60% a deducerilor personale pentru romanii cu salarii mici. O alta masura anuntata de ministrul de Finante a fost trecerea contributiilor in sarcina angajatilor, angajatorii urmand sa plateasca o taxa de 2,75% denumita contributie asiguratoare pentru munca.
In ciuda tuturor evidentelor, Dragnea insista: Pentru prima data vor creste salariile serios pentru toata lumeaIohannis, despre trecerea contributiilor la angajat: Promisiunea ca salariile cresc este pur si simplu falsaScenarii dupa masurile anuntate de Guvern: Salariile ar creste maximum cu cativa lei, dar ar putea scadea cu sute
A doua zi dupa anuntul lui Misa, reprezentantii patronatelor reuniti in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei au convenit cu premierul Mihai Tudose ca masurile... mai mult
Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 07:08
Cele mai recente modificari ale Codului Fiscal anuntate de Guvern vor afecta companiile cu afaceri de sub un milion de euro care au profituri mici, vor pune presiune pe costuri in special in cazul firmelor cu multi angajati si vor accentua problema de sustenabilitate a programului de guvernare.
Guvernul a prezentat, joi, principalele modificari ale Codului Fiscal cuprinse in proiectul de OUG analizat in prima lectura in sedinta Cabinetului Tudose, sustinand ca este vorba despre "o serie de masuri benefice mediului de afaceri".
Iata ce are de gand sa faca Guvernul pe banii nostri - schimbari radicale pentru angajati si firme
Aceste masuri accentueaza problema sustenabilitatii programului de guvernare, in conditiile diminuarii veniturilor bugetare si a cresterii cheltuielilor, considera economistul Aurelian Dochia.
"Ultimele masuri merg in directia programului de guvernare pe care Guvernul il urmareste cu perseverenta. Mai multi economisti, printre care si eu, si-au exprimat opinia cu privire la problema de sustenabilitate a acestui program, in conditiile in care sunt luate masuri atat in ceea ce priveste cresterea cheltuielilor bugetare, cat si de reducere a impozitarii si de diminuare a veniturilor bugetare.
Totodata, nu vad nici pentru 2018 semne ca aceasta problema de sustenabilitate va fi rezolvata", a declarat Dochia.
Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele noua luni ale... mai mult
Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 15:09