Ordonantele de urgenta care cuprind masurile economice pentru sprijinirea mediului de afaceri, precum si cele de protectie sociala decise de Guvern in contextul pandemiei de coronavirus au fost publicate, sambata, in Monitorul Oficial.
Astfel, a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de urgenta nr 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare, dar si Ordonanta de urgenta nr 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.
Principalele masuri au fost prezentate de premierul Orban in aceasta saptamana, dupa o sedinta de guvern-maraton.
Noile reglementari prevad ca pe durata starii de urgenta, intreprinderile mici si mijlocii care detin certificatul de situatie de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, beneficiaza de amanarea la plata pentru serviciile de utilitati - electricitate, gaze naturale, apa, servicii telefonice si de internet, precum si de amanarea la plata a chiriei pentru imobilul cu destinatie de sediu social si de sedii secundare.
De asemenea, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, OUG 29/2020 prevede ca nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale scadente incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si neachitate pana la 30 de zile... mai mult
Sambata, 21 Martie 2020, ora 08:43
Eliminarea impozitului pentru salariul minim si scutirea de CAS pana la varsta de 21 de ani, urmata de o crestere anuala cu cinci puncte procentuale pana la cota de 25%, sunt cateva dintre obiectivele care vor face parte din programul de guvernare al Uniunii Salvati Romania.
Precizarile au fost facute joi de deputatul Claudiu Nasui si consilierul presedintelui USR pe programul de guvernare al partidului, Andrei Caramitru.
"Munca in Romania este extrem de taxata, avem cele mai mari taxe pe munca din Europa de Est si lucrul acesta noi consideram ca trebuie sa se schimbe. Ceea ce vizam pe termen lung este sa nu mai fie impozitat salariul minim deloc. Pe termen scurt avem o serie de masuri. De exemplu, un CAS progresiv pentru tineri - pentru ca tinerii oricum nu constituie o parte foarte mare a fortei de munca si au dificultati de integrare in piata muncii. (...) Noi consideram ca este absolut esential sa mentinem cota unica, dar sa existe un prag sub care nu se platesc impozite. Adica, sa nu se mai impoziteze saracia. Iar pentru a ajunge acolo propunem un sistem gradual. Un CAS care sa fie mai mic, de exemplu, pentru tineri, fara impozit pe venit pentru salariul minim si, gradual, eliminat CAS si CASS pentru salariul minim", a precizat Nasui, membru in Comisia pentru buget a Camerei Deputatilor.
Cum va reforma USR taxarea si ANAF-ul (Document)
El a mentionat ca aceste masuri ar urma sa aiba un impact de cateva zeci de miliarde, dar care ar putea fi acoperit prin... mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 18:57
Cele mai recente modificari ale Codului Fiscal anuntate de Guvern vor afecta companiile cu afaceri de sub un milion de euro care au profituri mici, vor pune presiune pe costuri in special in cazul firmelor cu multi angajati si vor accentua problema de sustenabilitate a programului de guvernare.
Guvernul a prezentat, joi, principalele modificari ale Codului Fiscal cuprinse in proiectul de OUG analizat in prima lectura in sedinta Cabinetului Tudose, sustinand ca este vorba despre "o serie de masuri benefice mediului de afaceri".
Iata ce are de gand sa faca Guvernul pe banii nostri - schimbari radicale pentru angajati si firme
Aceste masuri accentueaza problema sustenabilitatii programului de guvernare, in conditiile diminuarii veniturilor bugetare si a cresterii cheltuielilor, considera economistul Aurelian Dochia.
"Ultimele masuri merg in directia programului de guvernare pe care Guvernul il urmareste cu perseverenta. Mai multi economisti, printre care si eu, si-au exprimat opinia cu privire la problema de sustenabilitate a acestui program, in conditiile in care sunt luate masuri atat in ceea ce priveste cresterea cheltuielilor bugetare, cat si de reducere a impozitarii si de diminuare a veniturilor bugetare.
Totodata, nu vad nici pentru 2018 semne ca aceasta problema de sustenabilitate va fi rezolvata", a declarat Dochia.
Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele noua luni ale... mai mult
Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 15:09
Fostul premier Dacian Ciolos sustine ca noul program de guvernare al PSD-ALDE "arata clar esecul programului prezentat in campania electorala dar si nevoia disperata a noului guvern de finantare suplimentara pentru a mentine masurile luate in primele sase luni".
In acest sens, pe site-ul Platformei Romania 100 a lui Ciolos sunt analizate mai multe dintre masurile controversate anuntate in programul de guvernare.
De asemenea, se atrage atentia asupra "reactiei fara precedent a mediului de afaceri la adresa Guvernului dupa publicarea noului program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE".
Citeste si: Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate
"Antreprenorii si investitorii sunt loviti din toate partile si, pe termen mediu si lung, poate fi afectata bunastarea tuturor angajatilor romani in cazul in care mediul de afaceri nu beneficiaza de o predictibilitate fiscala necesara.
Reactia mediului de afaceri la noile masuri economice din programul de guvernare al coalitiei PSD-ALDE este fara precedent in Romania. Platforma Romania 100 semnaleaza faptul ca este o premiera ca intreaga comunitate de business (antreprenori romani si investitori straini) sa reactioneze negativ la noul program de guvernare al Guvernului condus de Mihai Tudose. Aceste pozitii publice ferme depasesc, prin rapiditate si duritate, reactiile mediului de business fata de masurile... mai mult
Luni, 03 Iulie 2017, ora 22:16
Noile masuri fiscale prevazute in noul program de guvernare reflecta o adevarata disperare privind situatia colectarii la buget si creeaza senzatia de tara in criza, au declarat vineri oamenii de afaceri din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), in cadrul unei intalniri cu jurnalistii.
Oamenii de afaceri spun ca schimbarea de perceptie vine dupa o perioada in care Romania a avut o imagine de tara cu cea mai inalta crestere economica din UE, fiind considerata un adevarat tigru economic al Europei.
"Prin introducerea acestor masuri, pe care nu le comentam in prezent de fond, ci comentam senzatia de criza si panica pe care o creeaza introducerea unor astfel de masuri, incepand de la impozitul pe gosodarii, acum impozitul pe cifra de afaceri, si asta dupa ce s-au introdus niste modificari structururale prin legea salarizarii unitare.
Aceste lucruri reflecta o adevarata disperare privind situatia colectarii la buget si situatia deficitului bugetar", a afirmat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru.
Oamenii de afaceri subliniaza ca Guvernul le ofera senzatia de improvizatie.
"Am trait ieri chestiunea cu fondurile de pensii. Unii anuntau ca fondul de pensii se nationalizeaza si altii ca este o prostie", a completat Pogonaru.
Ministrul desemnat pentru Finante, Ionut Misa, a facut joi o prima declaratie in care arata ca Pilonul II de pensii, care administreaza active de aproape 40 de miliarde lei, va fi... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 13:36
Consiliul pentru IMM-uri critica multe dintre masurile anuntate joi in programul de guvernare al Cabinetului Tudose.
"Noul program de Guvernare modifica semnificativ politicile fiscale, completeaza/modifica/proroga aplicarea multor masuri anterioare, cuprinde masuri pentru IMM, dar si creste presiunea asupra mediului de afaceri", se arata intr-un amplu comunicat de presa al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), remis vineri dimineata Ziare.com.
Documentul trece in revista principalele masuri care afecteaza mediul de afaceri si prezinta impactul negativ pe care acestea il vor avea.
Citeste si Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate
Taxa pe cifra de afaceri si impozitul pe gospodarie
"Impozitul pe cifra de afaceri va genera dificultati majore pentru intreprinderile noi si pentru cele care investesc, blocand infiintarea si dezvoltarea societatilor comerciale.
De asemenea, aplicarea unei cote diferentiale de impozit pe cifra de afaceri, ce se va regasi in preturile produsului final, poate crea discrepante concurentiale importante, comparativ cu celelate state membre ale UE, afectand direct volumul exporturilor", sustine Consiliul pentru IMM-uri.
In plus, CNIPMMR atrage atentia ca Romania risca si declansarea procedurii de infringement in cazul instituirii impozitului procentual pe... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 10:23
PSD a prezentat, miercuri, programul sau de guvernare pentru mediul de afaceri, care prevede printre altele infiintarea Ministerului pentru IMM-uri, TVA zero la achizitia de locuinte, construirea unor noi autostrazi si a unui terminal nou pentru pasageri la Aeroportul Henri Coanda din Otopeni.
Masurile au fost prezentate de seful social-democratilor, Liviu Dragnea, intr-o conferinta de presa.
Potrivit programului de guvernare al PSD, va fi infiintat Ministerul IMM-urilor, Antreprenoriatului si Turismului. "Cel care va conduce acest minister va fi dintre dumneavoastra. Nu vreau sa fie un om politic", le-a spus Dragnea oamenilor de afaceri prezenti la evenimentul de lansare al programului PSD.
De asemenea, PSD promite va face un Cod economic, care va include Codul Fiscal, cel de Procedura Fiscala si Legea societatilor comerciale si va avea maximum 500 de pagini, in timp ce Codul Administrativ va cuprinde legislatia nationala si locala din domeniul administrativ, totul in maximul ...citeste mai departe despre "Cum vrea Dragnea sa-i atraga pe oamenii de afaceri spre PSD: Le-a promis un scaun de ministru si cateva autostrazi" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 18:33
Ministerul Finantelor va rescrie in cel mult un an Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, acte normative care in ultimii noua ani au suferit zeci sau chiar sute de modificari, iar contribuabilii au mari probleme de aplicare a legislatiei, afirma ministrul desemnat la Finante, Daniel Chitoiu.
"In programul de guvernare avem o serie de masuri pentru imbunatatirea legislatiei si-mi doresc ca in maxim un an sa avem o legislatie predictiva si un Cod Fiscal si Cod de procedura fiscala rescrise. Din 2003 au suferit zeci si sute de modificari", a spus Chitoiu la audierile din comisiile reunite de buget-finante din Camera Deputatilor si Senat
El a adaugat ca de multe ori contribuabilii de buna credinta nu pot sa aplice corect legislatia fiscala pentru ca nu mai stiu ce acte normative sunt in vigoare. mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 17:14
Masurile fiscale propuse in planurile de guvernare ale celor doua aliante politice sunt ambitioase, insa greu de aplicat in forma actuala fara periclitarea finantelor publice, observa analistii economici.
In plus, noul acord cu FMI din 2013 reprezinta un alt obstacol in calea relaxarii fiscale, promisa de politicieni in pragul alegerilor electorale.
Atat USL, cat si ARD intentioneaza sa taie din cota unica. Daca ARD vrea scaderea impozitului de la 16% la 12%, USL vrea introducerea impozitului diferentiat cu cote de 16%, 12% si 8%.
Uniunea Social Liberala promite, in programul de guvernare, reducerea CAS cu 5%, concomitent cu cresterea salariului minim pe economie de la 700 de lei, cat este in prezent, la 1.200 de lei, pana la finalizarea celor patru ani de mandat.
Si Alianta Romania Dreapta are in vedere scaderea contributiilor sociale cu 5%, concomitent cu cresterea salariului minim cu 150 de lei, inca din 2013, urmand o a doua majorare, tot de 150 de lei, in 2015.
"Cat timp vorbim de un orizont de implementare atat de lung, e dificil sa spunem in prezent daca este fezabil sau nu. Aceasta masura (scaderea contributiilor sociale n.red) poate fi foarte dificil de implementat si de aprobat de catre creditorii internationali. Pot avea loc negocieri, se poate vorbi de o reducere a unor taxe, cat timp sunt compensate prin alte masuri", a declarat analistul ING Vlad Muscalu, pentru Business24.
Cele doua programe de guvernare sunt stufoase, dar ambigue, pentru... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 17:14