Bugetul Primariei Capitalei o sa scada anul urmator cu pana la 1,36 miliarde lei, reprezentand un procent intre 34,47% si 38,54% din cota defalcata din impozitul pe venit.
Informatia a fost facuta publica de consilierul general Ciprian Ciucu pe Facebook, dar confirmata si de Primaria Capitalei pentru Hotnews.
Consilierul general a comentat pe Facebook mai multe efecte ale modificarilor la Codul Fiscal asupra autoritatilor locale. Acesta a precizat ca bugetele locale sunt taiate de Guvern in medie cu 20%.
"Impactul la nivel national este de aproximativ 2 miliarde de euro, bani care sunt luati cu japca si sunt sacrificate proiectele de dezvoltare", a continuat acesta.
Ciprian Ciucu a sustinut ca grav afectate vor fi localitatile cu numar mare de angajati in mediul privat. "Adica fix acele localitati in care cetatenii isi fac un rost prin propria munca. In acest mod ei contribuie la prosperitatea localitatilor lor, sustinand proiectele locale prin impozitele pe venit pe care le platesc", a precizat el.
Acesta a mentionat ca banii luati acum de Guvern apartin, de fapt, comunitatii locale, "care in baza lor si-a planificat investitii pentru proiecte concrete, menite sa creasca calitatea vietii in acele localitati".
Modificarile fiscale sunt numite de Ciprian Ciucu un jaf.
"Daca efectul global al masurilor luate de Guvern este nul, adica se intorc la stat aceiasi bani prin modificarea sistemului de contributii/impozitare, de ce nu este lasata autoritatilor... mai mult
Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 16:57
Guvernul a adoptat azi asa-zisa revolutie fiscala, in ciuda tuturor criticilor venite de la sindicate, patronate, specilisti in economie, Opozitie si presedintele Klaus Iohannis.
La inceputul sedintei Executivului, premierul Mihai Tudose a spus ca a constatat "o inflamare excesiva" a opiniei publice, iar masurile privind externalizarea profitului "au inflamat niste multinationale". In plus, premierul l-a felicitat pe Ionut Misa pentru ca "bancile sunt nervoase" si si-au trimis angajatii la protest.
Primul ministru a anuntat ca mai multe detalii despre masurile fiscale adoptate azi vor fi date de ministrul de Finante, intr-o conferinta de presa.
Iata principalele declaratii de la inceputul sedintei de guvern
Ziare.com va prezinta, in format LIVE TEXT, principalele declaratii ale ministrului de Finante Ionut Misa
- Consideram ca masurile sunt benefice pentru cetatenii Romaniei, cat si pentru companiile care activeaza in Romania.
- Legat de reducerea impozitului pe venit, va fi o reducere a impozitului pentru salariati, pentru pensionari, sunt mai multe persoane care benefiaciaza.
- Vreau sa vorbesc putin despre traseul contributiilor, pentru ca a fost contestata. In anul 2017 vorbim de un impozit de 16%, contributii la salariati de 16,5%, contributii la angajator de 22,75%.
- In anul 2018 vom avea un impozit de 10%, contributii la salariat de 35%, conbtributii la angajator de 2,25%.
- De la 9 contributii, vor ramane doar 3 contributii.
- Vreau... mai mult
Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 16:46
Guvernul s-a reunit azi pentru a adopta asa-zisa revolutie fiscala, cu care merge inainte in ciuda tuturor criticilor venite de la sindicate, patronate, specilisti in economie, Opozitie si presedintele Klaus Iohannis.
La inceputul sedintei, premierul Mihai Tudose a spus ca a constatat "o inflamare excesiva" a opiniei publice, iar masurile privind externalizarea profitului "au inflamat niste multinationale". In plus, premierul l-a felicitat pe Ionut Misa pentru ca "bancile sunt nervoase" si si-au trimis angajatii la protest.
Apoi, ministrul de Finante a prezentat care sunt, dupa parerea sa, beneficiile masurilor fiscale, afirmand ca vor avea ca efect cresterea veniturilor.
La randul sau, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a anuntat ca hotararea de guvern privind cresterea salariului minim se amana, pentru ca mai este nevoie de avizul CES. Totodata, a afirmat aceasta, se pastreaza procentul contributiei la Pilonul II de pensii.
Modificarea Codului Fiscal va fi adoptata prin ordonanta de urgenta, care va prevedea printre altele transferul contributiilor de la angajator la angajat, scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, dar si un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care ruleaza sub un milion de euro.
Iata principalele masuri pe care are de gand Guvernul sa le adopte azi: schimbari radicale pentru angajati si firme. Amanari pentru pensionari.
Citeste mai departe despre "LIVE Guvernul adopta revolutia fiscala. Tudose: S-au inflamat niste... mai mult
Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 14:28
1Situatia in Guvern si in coalitie pare ca trece din nou printr-o cumpana, de data asta marul discordiei find modificarile fiscale.
Dupa ce premierul Mihai Tudose a anuntat luni ca "revolutia fiscala" se amana iar si nici nu stie cand va fi implementata, membrii Executivului, impreuna cu lideri din PSD si ALDE, s-au reunit la Vila Lac 1 sa puna la punct planul de bataie.
Primul care a plecat de la sedinta coalitiei a fost insa premierul Mihai Tudose, fara a face niciun fel de declaratii. La inaintare sa stea de vorba cu jurnalistii a fost trimis ministrul de Finante Ionut Misa. Acesta a anuntat ca in sedinta de Guvern de miercuri va fi inclusa si ordonanta cu masurile fiscale anuntate.
"Am avut o discutie cu premierul, care a vorbit la partid. Miercuri va avea loc sedinta de Guvern asa cum a fost anuntata, care va include si ordonanta asa cum a fost citita in prima lectura. Exact asa cum este si in ordonanta de Guvern, cu transferul contributiilor", a spus ministrul Finantelor.
Intrebat daca Legea Salarizarii va putea fi implementata fara sa fie afectata de aceste masuri fiscale, ministrul a spus ca da. "Nu va fi niciun efect negativ asupra Legii Salarizarii", a punctat Misa.
Despre motivul anularii sedintei de Guvern despre care se spunea ca ar fi urmat sa aiba loc luni, Ionut Misa a spus ca trebuie intrebat premierul, dar a adus in discutie si faptul ca au primit cu intarziere avizele necesare pentru adoptarea OUG.
"In momentul de fata avem toate... mai mult
Luni, 06 Noiembrie 2017, ora 16:03
Cele mai recente modificari ale Codului Fiscal anuntate de Guvern vor afecta companiile cu afaceri de sub un milion de euro care au profituri mici, vor pune presiune pe costuri in special in cazul firmelor cu multi angajati si vor accentua problema de sustenabilitate a programului de guvernare.
Guvernul a prezentat, joi, principalele modificari ale Codului Fiscal cuprinse in proiectul de OUG analizat in prima lectura in sedinta Cabinetului Tudose, sustinand ca este vorba despre "o serie de masuri benefice mediului de afaceri".
Iata ce are de gand sa faca Guvernul pe banii nostri - schimbari radicale pentru angajati si firme
Aceste masuri accentueaza problema sustenabilitatii programului de guvernare, in conditiile diminuarii veniturilor bugetare si a cresterii cheltuielilor, considera economistul Aurelian Dochia.
"Ultimele masuri merg in directia programului de guvernare pe care Guvernul il urmareste cu perseverenta. Mai multi economisti, printre care si eu, si-au exprimat opinia cu privire la problema de sustenabilitate a acestui program, in conditiile in care sunt luate masuri atat in ceea ce priveste cresterea cheltuielilor bugetare, cat si de reducere a impozitarii si de diminuare a veniturilor bugetare.
Totodata, nu vad nici pentru 2018 semne ca aceasta problema de sustenabilitate va fi rezolvata", a declarat Dochia.
Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele noua luni ale... mai mult
Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 15:09
Incertitudinile si riscurile asociate cresterii inflatiei sunt "sporite de conduita politicii fiscale si a celei de venituri, inclusiv in contextul recentelor initiative legislative in acest domeniu", avertizeaza conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) intr-un comunicat transmis luni.
"Cele mai recente evaluari reconfirma perspectiva continuarii cresterii ratei anuale a inflatiei in viitorul apropiat, in conditiile plasarii ei pe o traiectorie usor superioara celei evidentiate de prognoza pe termen mediu publicata in Raportul asupra inflatiei din mai 2017, inclusiv in cazul ratei anuale a inflatiei de baza.
Incertitudinile si riscurile asociate acestei perspective sunt insa influentate de evolutii din mediul intern si din cel extern. Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale si a celei de venituri, inclusiv in contextul recentelor initiative legislative in acest domeniu", se arata in comunicatul transmis luni de banca centrala, in urma sedintei Consiliului de Administratie.
Pe plan extern, "relevante raman incertitudinile si riscurile legate de cresterea economica in zona euro si pe plan global, mai ales in contextul negocierilor pentru Brexit si al politicilor economice ale administratiei SUA, dar si de deciziile principalelor banci centrale (BCE, FED) ".
Potrivit CA al BNR, cresterea economica a inregistrat in trimestrul I 2017 o accelerare semnificativa, "peste asteptari", dinamica anuala a PIB real urcand la 5,7 la suta, de la... mai mult
Luni, 03 Iulie 2017, ora 18:29
Guvernul Ponta a prezentat mai multe masuri fiscale ce au fost primite bine de mediul de afaceri, dar se pune problema cate dintre ele sunt doar promisiuni electorale. Analistii nu le vad prea repede puse in aplicare.
Plata TVA la incasare pentru companii cu o cifra de afaceri mai mica 500.000 de euro, TVA diferentiat la alimente, deduceri de la plata asigurarilor sociale pentru companiile care angajeaza someri de pana in 25 de ani sau peste 55 de ani, sunt cele mai importante dintre masurile pe care guvernul Ponta le-a anuntat in ultimele doua saptamani.
Constantin Rudnitchi este sceptic
Masurile propuse de guvern sunt benefice, insa este posibil sa ne fi bucurat prea devreme, crede analistul financiar Constantin Rudnitchi.
El este de parere ca aceste masuri sunt o metoda de a raspunde acuzatiilor potrivit carora Guvernul nu se ocupa si de probleme reale ale Romaniei.
"Sunt masuri salutare, dar cred ca ne-am bucurat putin cam devreme. Cred ca Guvernul a vrut sa mute discutiile legate de aceasta campanie electorala, in care era foarte implicat.
Dupa ce presa si societatea civila vorbeau despre faptul ca nu se ocupa de economie, cred ca Guvernul a vrut sa arate ca are si preocupari economice si pregateste sau are deja un pachet de masuri de relansare a economiei. Sigur ca acest pachet are legatura cu economia, dar are legatura si cu campania electorala. Va trebui sa il vedem aplicat dupa 29 iulie", a declarat Constantin Rudnitchi.
Analistul financiar... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 12:31
Masurile fiscale propuse de guvernul Ponta, printre care se numara plata TVA la incasare pentru companii cu o cifra de afaceri de pana in 500.000 de euro, deduceri de la plata contributiilor sociale pentru companiile care angajeaza someri de pana in 25 de ani sau de peste 55 de ani, ajuta turismul, sunt de parere specialistii contactati de Business24.
Plata TVA la incasare este o masura mult asteptata de oamenii de afaceri din turism, a declarat Alin Burcea, directorul agentiei de turism Paralela 45. Desi, in prezent, aceasta propunere nu ii afecteaza afacerile in mod direct, pentru ca cifra de afaceri depaseste plafonul de 500.000 de euro, omul de afaceri crede ca masura va fi extinsa.
"Toate aceste masuri sunt extraordinare. Plata TVA la incasare este o masura pe care o asteptam de foarte mult timp. Din pacate, avand in vedere impactul asupra economiei, masura se va aplica doar in cazul companiilor care au o cifra de afacere pana la 500.000 de euro pe an. Eu depasesc suma, deci, deocamdata, masura nu ma afecteaza. Sper ca, in prima etapa, aceasta masura se se aplice in cazul acestor companii, iar apoi sa ajunga si la noi", a declarat Alin Burcea pentru Business24.
Potrivit omului de afaceri, deducerea de la plata asigurarilor sociale timp de un an pentru companiile care angajeaza someri de pana in 25 de ani si de peste 55 de ani, este o masura binevenita.
"In orice situatie, in orice tara, reducerea CAS este o masura binevenita. In ceea ce priveste... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 13:00
Obiectivele fiscale au sanse sa fie atinse daca evolutiile recente ale executiei bugetare continua, dar impactul acestui scenariu in piata ar putea fi unul limitat, deoarece Guvernul pare sa sufere de lipsa de credibilitate din cauza arieratelor acumulate, se arata intr-o analiza ING, informeaza Mediafax."Jucatorii din piata nu au parut prea impresionati de prezentarea ultimelor doua seturi de date privind bugetul, in pofida progreselor inregistrate.
Consideram ca aceasa problema de credibilitate este cauzata in mare parte de faptul ca Guvernul s-a bazat in trecut in mare masura pe arierate.
Aceasta situatie sugereaza ca chiar si noi progrese ar putea avea un impact redus in zona obligatiunilor", noteaza analistii ING Bank.
Bazata pe executia bugetara pentru primele noua luni, publicata in octombrie, analiza ING releva ca unele trenduri ale veniturilor si cheltuielilor publice care au facilitat reducerea deficitului in perioada ianuarie-septembrie fata de acelasi interval al anului trecut s-ar putea inversa in ultima parte a anului, impiedicand atingerea obiectivelor fiscale.
Analistii fac referire in special la scaderea veniturilor din TVA si accize in luna septembrie. Majorarea TVA de la 19% la 24% si cresterea veniturilor din accize au fost principalele motoare ale majorarii veniturilor statului in ultimele luni, in timp ce incasarile din impozitarea profiturilor au scazut puternic.
Totodata, scaderea cheltuielilor a fost determinata in principal de reducerea... mai mult
Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 12:44