Economia romaneasca ar urma sa se contracte cu 5,7% in 2020, dar va inregistra o relansare de 4,9% in 2021, conform celei mai recente actualizari a prognozei economice (Economic Update) a Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala (ECA) publicate miercuri de institutia financiara internationala.
"Severitatea recesiunii si magnitudinea revenirii din 2021 vor depinde de evolutia crizei sanitare si raspunsul decidentilor, de impactul stimulentelor economice si de consecintele stimulentelor adoptate la nivelul UE", subliniaza Banca Mondiala.
De asemenea, pentru a raspunde la consecintele pandemiei de COVID-19, Banca Mondiala se asteapta ca deficitul fiscal sa ajunga la 9,1% din PIB in 2020, de la un nivel planificat de 3,6% din PIB inainte de criza. "O reducere substantiala a deficitului in 2021 este putin probabila deoarece Guvernul va trebui sa sprijine procesul de revenire economica", precizeaza Banca Mondiala. Institutia mizeaza anul viitor pe un deficit de 6,3% din PIB.
In ceea ce priveste riscurile si provocarile cu care se va confrunta Romania, Banca Mondiala sustine ca, pe termen scurt, principala provocare este tinerea sub control a crizei COVID-19 si limitarea consecintelor sale economice si sanitare. "O criza prelungita cu masuri suplimentare de atenuare pentru a reduce transmiterea ar reduce perspectivele de crestere si ar amana relansarea incipienta a activitatii, crescand in acelasi tip somajul si saracia", apreciaza Banca Mondiala.
Pe de alta... mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2020, ora 11:03
Guvernul Romaniei a accesat linia de asistenta financiara pre-aprobata in valoare de 400 milioane de euro acordata de Banca Mondiala pentru a contribui la prevenirea raspandirii pandemiei de COVID - 19 (coronavirus) si la punerea in aplicare a unor masuri in acest scop, a anuntat vineri banca.
Aceasta finantare sprijina o serie de interventii menite sa duca la consolidarea serviciilor de interventie si a celor medicale, la minimizarea pierderilor pentru sectoarele public si privat, precum si la protejarea vietii cetatenilor si a calitatii traiului in general.
"Banca Mondiala este pregatita sa vina in sprijinul Romaniei in lupta sa impotriva pandemiei de COVID-19 si a efectelor acesteia asupra oamenilor, prin acordarea unui ajutor financiar rapid, precum si printr-o implicare pe termen lung. In functie de evolutia situatiei, vom continua sa sprijinim Romania pentru a putea depasi aceasta criza", a declarat Tatiana Proskuryakova, directorul de tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria.
Romania a beneficiat de aceasta asistenta financiara pre-aprobata (Catastrophe Deferred Drawdown Option - CAT-DDO), pe care Guvernul Romaniei a negociat-o cu Banca Mondiala in luna iunie 2018. Obiectivul acestui program este acela de a consolida cadrul institutional si juridic din Romania pentru a putea gestiona eficient impactul fizic, social si fiscal in situatiile medicale de urgenta, in cazul unui dezastru natural sau al schimbarilor climatice.
In plus fata de sprijinul... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 12:09
Presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, a criticat luni alte banci de dezvoltare pentru ca au acordat mult prea rapid imprumuturi tarilor puternic indatorate, apreciind ca aceste institutii nu au facut altceva decat sa inrautateasca o povara a datoriilor deja dificila, transmite Reuters.
Cu ocazia unui forum comun Banca Mondiala - Fondul Monetar International dedicat datoriilor tarilor sarace, David Malpass a spus ca Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB), Banca Africana de Dezvoltare si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) contribuie la problema datoriilor.
"Avem o situatie in care alte institutii financiare internationale si, intr-o anumita masura, institutiile financiare pentru dezvoltare ca intreg, cu siguranta agentiile oficiale care ofera credite pentru export, au tendinta de a acorda credite mult prea rapid si sa agraveze problema datoriilor tarilor", a spus Malpass. Acesta a subliniat ca Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB) imprumuta mai multe miliarde de dolari Pakistanului, tara care se afla intr-o situatia fiscala problematica, in timp ce Banca Africana de Dezvoltare face acelasi lucru in Nigeria si Africa de Sud.
Malpass a spus ca este nevoie de mai multa coordonare intre institutiile financiare internationale pentru ca acestea sa isi coordoneze imprumuturile si sa mentina standarde ridicate de transparenta. "Avem o adevarata problema cu aceste institutii financiare internationale care agraveaza povara datoriilor si cred ca asta... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 10:46
Prognozele referitoare la cresterea economiei mondiale vor fi revizuite, in jos, din cauza epidemiei de coronavirus, a avertizat marti presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, care a atras atentia in special asupra impactului epidemiei asupra lanturilor de aprovizionare, transmite AFP.
"Prognoza de crestere va fi revizuita in jos, cel putin pentru prima jumatate a lui 2020, partial din cauza faptului ca ritmul de crestere al Chinei va fi afectat de virus, dar si din cauza lanturilor de aprovizionare", a declarat David Malpass, cu prilejul unei discutii cu fostul presedinte al Bancii Centrale a SUA, Janet Yellen, organizata de centrul de reflexie Bipartisan Policy Center.
La inceputul acestei luni, Banca Mondiala a anuntat ca se asteapta la o usoara relansare a ritmului de crestere a economiei mondiale in 2020, mizand pe un avans de 2,5%, dupa un avans de 2,4% anul trecut.
David Malpass a atras atentia asupra faptului ca parte din produsele chineze erau transportate catre clienti de avioanele comerciale care transportau si pasageri. Insa, in ultimele zile, mai multe companii aeriene si-au suspendat zborurile spre sau dinspre China.
La randul sau, Janet Yellen se asteapta la un "efect important" asupra cresterii economiei chineze, cel putin in primul trimestru si chiar in al doilea.
"China reprezinta o parte importanta din economia mondiala, ceea ce va avea un efect de contagiune asupra altor tari", ceea ce va alimenta o puternica incertitudine, a adaugat... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 10:31
Reforma ANAF nu va mai avea loc sub indrumarea si cu finantarea Bancii Mondiale, ci s-a produs miercuri, in Parlamentul Romaniei, dupa o viziune propusa si sustinuta oficial de catre ministrul de Finante Eugen Teodorovici.
O viziune care, practic, intoarce structura organizationala a Fiscului cu 6 ani in timp si care se abate fundamental de la principiile de reforma convenite in 2013 cu Banca Mondiala: practic, noua structura pare un cadou facut autoritatilor judetene.
Cum arata reforma decisa de Parlament
Pe scurt:
Vama trece din subordinea ANAF in cea a Ministerului de Finante, iar cele opt directii regionale ale Fiscului vor fi desfiintate, pentru a se infiinta 41 de directii judetene, plus una pentru Bucuresti.
"Reforma" ANAF a fost decisa miercuri de plenul Camerei Deputatilor, care a aprobat un proiect de Lege pentru modificarea OUG 74/2013, privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Potrivit textului adoptat la Camera Deputatilor ca for decizional, Vama va deveni structura separata in subordinea directa a ministrului Finantelor, iar structura centrala a ANAF nu va mai avea in subordine opt directii regionale, ci 41 directii judetene si o directie pentru Bucuresti.
Spargerea directiilor regionale, care se produce in numele "apropierii de contribuabil", reprezinta in realitate un cadou facut autoritatilor judetene, care vor putea influenta, asa cum au facut-o si in trecut,... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 11:58
China si Brazilia au inregistrat ani in sir de crestere economica sustinuta, dar perioada fasta pare sa se fi terminat. Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, crede ca cele doua economii se vor confrunta cu provocari majore in cursul acestui an.
"Tarile in curs de dezvoltare au reprezentat motorul cresterii economice globale in perioada crizei financiare. Acum insa, au in fata un mediu economic mult mai ostil", a explicat seful Bancii Mondiale intr-un raport dat publicitatii pe miercuri, aminteste postul CNN.
Soc puternic in septembrie
Banca Mondiala nu este singura institutie care se arata alarmata de vulnerabilitatea pietelor emergente.
Ultimele intalniri ale comitetului director al Rezervei Federale au avut ca tema principala efectele pe care majorarea dobanzii de referinta ar avea-o asupra economiilor din aceasta zona, iar ingrijorarea analistilor este in crestere.
Mai toti economistii care s-au aplecat asupra problemei vad septembrie ca fiind luna in care pietele emergente se pot confrunta cu un soc puternic. Trei factori stau la baza declansarii crizei care poate afecta economiile in curs de dezvoltare.
Acestia sunt reprezentati de aprecierea dolarului, scaderea preturilor la materii prime ca urmare a reducerii ritmului de crestere economica in China si a lipsei cererii de pe alte piete si o eventuala crestere a dobanzii de referinta in SUA.
La mana americanilor
Majoritatea analistilor asteapta ca septembrie sa fie luna in care Rezerva... mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 12:02
Noua banca de investitii in infrastructura dezvoltata de guvernul de la Beijing a reusit sa adune aproape 50 de state membre, in ciuda opozitiei acerbe a Washingtonului.
Pana la termenul limita de aderare, fixat pentru 31 martie, Banca Asiatica de Investii in Infrastructura (AIIB) racolase o buna parte din aliatii SUA din Europa, Asia si Orientul Mijlociu.
De altfel, ca absente notabile din structura membrilor noii banci raman doar Statele Unite si Japonia, observa reporterii agentiei Reuters.
Schimbarea polilor de putere
La nivel global, din acest moment se poate vorbi de o migrare a polilor de putere, pe masura ce initiativa Chinei s-a bucurat de suportul mai mult sau mai putin sovaielnic al Coreei de Sud, Australiei, Marii Britanii, Italiei, Frantei si Germaniei.
Pe ultima suta de metri, inclusiv Israelul a depus o cerere de inscriere in banca internationala dezvoltata de Beijing.
In acest moment, AIIB este vazuta ca o institutie care poate spori considerabil influenta regionala si globala a Chinei.
Secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, a declarat ca Washingtonul saluta aparitia noii banci, atata vreme cat AIIB va juca un rol important in completarea operatiunilor efectuate de celelalte institutii bancare internationale si va respecta criteriile de functionare impuse de acestea.
Americanii au exercitat un lobby puternic pentru a impiedica implicarea statelor aliate din diferite regiuni in proiectul AIIB, temandu-se ca banca de la Beijing va... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 17:39
1Continuarea crizei din zona euro afecteaza recuperarea modesta in desfasurare in tarile din Europa emergenta si Asia Centrala, potrivit Bancii Mondiale (BM), care a avertizat si asupra unei crize a creditelor in regiune din cauza expunerii fata de bancile din Vest.
"Regiunea va inregistra o incetinire a recuperarii, evident din cauza ca foarte multe din aceste tari sunt foarte vulnerabile la perspectivele economice negative din zona euro", a declarat Philippe Le Houerou, vicepresedinte al BM pentru Europa si Asia Centrala, intr-o conferinta organizata la reuniunea anuala a FMI si BM.
Regiunea include, potrivit organizarii BM, 30 de tari si se intinde din Polonia si Balcani pana in Rusia si fostele republici sovietice din Asia Centrala. Aceste state au legaturi comerciale si financiare puternice cu zona euro.
Cresterea economica in aceasta zona va incetini de la 5,5% anul trecut la 3,4% in acest an, printre cele mai reduse rate dintre regiunile aflate in dezvoltare, a spus Le Houerou.
"A aparut un tipar, ca tarile care vor inregistra cele mai puternice incetiniri in recuperarea economica vor fi cele din Europa de Est si Balcani", a afirmat el.
Pentru Turcia, BM anticipeaza un avans de numai 2,9% in acest an, fata de 8% anul trecut, in timp ce avansul Ucrainei se va tempera de la 5,2% la 2,5%.
Regiunea se confrunta si cu riscul unei crize a creditelor, a spus Le Houerou, ca urmare a integrarii financiare a acestor tari cu bancile din unele state cu... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 16:00
Tarile europene sunt in continuare vulnerabile in contextul actualei crize, considera reprezentantul special al Bancii Mondiale la UE, Sandor Sipos, care a adaugat ca Banca Mondiala nu exclude repetarea situatiei dificile de acum aproape doi ani, transmite Mediafax.El a mentionat ca in acest context toate tarile au adoptat masuri dificile.
"Cred ca avem suficiente informatii pentru a sti ca aceste masuri pot functiona. Desigur, exista niste vulnerabilitati importante in economie si trebuie sa fim foarte atenti la ele", a explicat el.
Intrebat daca BM are o evaluare privind impactul social al masurilor luate si al riscului ca proteste similare celor din Grecia sa se repete, Sipos, fost ministru ungar, a spus ca de fiecare data cand sunt adoptate asemenea decizii se face si o analiza.
"De cate ori ne implicam in sustinerea unor reforme politice ale Guvernelor evaluam foarte atent toate consecintele, inclusiv pe cele sociale. Este o obligatie impusa de board-ul BM, dar si o practica foarte utila", a spus el. In legatura cu eventuale proteste, el a spus: "Nu vreau sa comentez pe tema unor astfel de posibile scenarii.
Dificultatile sunt semnificative in multe tari, iar in mod evident oamenii au opinii diferite despre ceea ce trebuie facut. Noi vrem sa ajutam, acesta este rolul nostru daca avem resurse si noi speram ca intr-un cadru pasnic putem depasi aceasta criza". El a adaugat ca este dificil de prezis cat va mai dura actuala criza.
"Cred ca ceea ce apare clar acum... mai mult
Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 11:25