Rezultatul referendumului nu a rezolvat impasul in care se afla Romania, spun analistii contactati de Business24. Desi rezultatul nu va avea un impact notabil asupra cursului valutar, nu se anunta o perioada de liniste pe pietele financiare.
In plus, analistii cred ca Romania nu si-a "spalat pacatele" in fata partenerilor politici externi, care acorda o atentie deosebita miscarilor politice.
Aurelian Dochia: Efect referendum - Romania este in centru atentiei intr-o masura mult mai mare
Referendumul este doar o etapa in impasul politic cu care se confrunta Romania, este de parere analistul financiar, Aurelian Dochia. Potrivit acestuia, situatia se va clarifica dupa alegerile din toamna.
Romania este in centrul atentiei partenerilor externi, care vor urmari fiecare pas pe care il va face tara noastra.
"Cred ca faptul ca s-a trecut de acest moment al referendumului este un punct castigat, dar cred ca cel mai important este ca Romania a ajuns oarecum sa fie privita mai cu atentie si de institutiile europene si de unii lideri europeni. In continuare, orice lucru care se va face in Romania va atrage atentia si va suscita comentarii sau critici. Romania este in centru atentiei, intr-o masura mult mai mare", a declarat analistul financiar.
Potrivit acestuia, contextul in care a venit aceasta punere in prim plan a Romaniei este unul negativ si probabil aceasta perspectiva se va mentine o buna perioada.
Dochia a adaugat ca nu exista motive pentru o... mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 13:05
Hotarat lucru! In energie, sumele despre care discutam sunt importante. Tocmai de aceea, pana de curand, in toate tarile lumii, furnizarea si transportul de energie se realizau de catre firme de stat.
In felul acesta, statul putea controla in mod centralizat consumul, preturile, dar si cui si cata energie i se livra. Mai mult, in majoritatea statelor lumii sectorul energiei era si este inca socotit unul strategic, iar posibilitatea santajului folosind resursele energetice exista in mod constant.
Exemple in care lipsa energiei in toate formele sale (electricitate, gaze, carburanti) poate afecta activitatea economica a unei tari sunt multiple. Ultimele doua care imi vin in minte sunt Japonia, a carei economie a fost si inca este afectata de inchiderea centralelor nucleare, dar si tarile UE, care au suferit atunci cand Rusia a micsorat exporturile de gaze pe timp de iarna, in urma unor neintelegeri cu Ucraina.
In plus, faptul ca pretul petrolului depinde in mare masura de instabilitatea din zona Orientului Mijlociu a determinat principalele state industrializate sa isi faca rezerve importante de petrol, dar si sa intervina uneori chiar in forta, in conflictele din regiune.
Romania nu putea nici ea sa evite disputele si problemele legate de energie. Pe de o parte, sectorul energetic este folosit ca element de subventionare a populatiei (prin costuri mai reduse pentru acestia la anumite tipuri de energie) si chiar a companiilor. Dupa intrarea Romaniei in UE, una... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 12:00
Romania a intrat din nou in recesiune, dar asta nu este o surpriza pentru nimeni. In plus, analistii si oamenii de afaceri intervievati de Business24 sunt de parere ca alegerile electorale care se apropie ar putea sa inrautateasca situatia din cauza masurilor populiste care ar putea sa duca la depasirea deficitului bugetar.
"N-ai cum sa scoti din palarie o metoda prin care sa depasesti recesiunea. Ca sa faci acest lucru ai nevoie de niste concepte care sa genereze o schimbare structurala a economiei", este de parere analistul economic Mircea Cosea.
Reducerea evaziunii - o cale de iesire din impas
Ca masura imediata de redresare economica, Mircea Cosea este de acord cu cerinta premierului Ungureanu ca in 60 de zile organismele de control fiscal ale statului sa genereze, prin lupta impotriva evaziunii, 1,5% din PIB.
"Ar fi o cale de relansare pe termen scurt a economiei, daca aceasta suma ar fi alocata catre investitii creatoare de locuri de munca. O a doua cale este cresterea gradului de accesare a fondurilor UE, dar nu pun mare baza pe ea, pentru ca avem reale dificultati la acest capitol", sustine Cosea.
Reducerea contributiei la CAS
Specialistul recomanda si revizuirea modului in care Guvernul trateaza fiscalitatea.
"Trebuie urgent redusa valoarea contributiei la CAS, ca o cale de incurajare a reluarii activitatii unor intreprinderi, care au contracte in derulare si care nu mai au fonduri sa-si continue activitatea economica", mai spune analistul.... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 18:01
Liderii coalitiei au decis, luni, ca salariile bugetarilor sa fie majorate incepand cu luna iunie, insa aceste masuri de tip "electoral" nu fac decat sa arunce Romania intr-o situatie asemanatoare Greciei, spun specialistii contactati de Business 24.
In opinia acestora, o eventuala majorare a salariilor trebuie sa se faca treptat, fara a "zgudui" economia Romaniei, si asa fragila.
Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat pentru Mediafax ca Executivul va analiza in perioada urmatoare procentul cu care se va face aceasta majorare.
In timp ce coalitia voteaza pentru majorarea salariilor, banca germana Deutsche Bank atrage atentia asupra unui risc major. Potrivit unui raport publicat de catre institutia financiara, majorarea salariilor bugetarilor fara cresterea veniturilor la buget ar putea pune in pericol programul Romaniei cu UE si FMI.
"Orice majorare de salarii care nu este insotita de cresterea veniturilor bugetare poate pune in pericol programul cu UE si FMI si sa inverseze unele dintre realizarile impresionante in politica fiscala din ultimii doi ani", potrivit raportului.
Banca germana a revizuit in scadere estimarea referitoare la cresterea economiei Romaniei in acest an, de la 1,9% la 1,7%, in urma avansului peste asteptari al PIB in 2011, de 2,5%, sustinut de agricultura si exporturi, care a marit baza de comparatie.
Cu toate acestea, presedintele Romaniei a afirmat in cadrul unei emisiuni televizate ca banii pentru majorarea salariilor... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 13:02
Majorarea pensiilor si a salariilor cu 5% este o masura propagandistica pentru a linisti electoratul, care se afla in fata unei decizii politice.
In timp ce unii specialisti contactati de Business24 vad aceasta decizie ca pe o masura disperata a Guvernului de a linisti "apele" electorale, altii o considera necesara si benefica, insa cu conditia sa fie realizata diferentiat.
"Personal, aceasta decizie de a creste salariile si pensiile cu 5% pare a fi o tentativa de-a lui Ceausescu de a calma spiritele intr-un moment in care cu greu mai puteau fi calmate. Din perspectiva economica, bugetul este ca o prajitura, se imparte pe felii.
Guvernul poate sa realoce sursele disponibile, respectiv sa aloce mai mult pentru salarii si mai putin pentru alte destinatii. Este pur si simplu o decizie de natura politica", considera Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante intr-o posibila guvernanta USL.
Potrivit acestuia, o crestere de 5% nu poate avea efecte semnificative in economie, insa ar putea fi vazuta, in cel mai optimist scenariu, ca pe o incercare de a mari puterea de cumparare a populatiei, in felul acesta accentuand evolutia cererii interne ca motor de crestere economica.
"Anticipand anumite probleme cu exporturile catre spatiul european, ar putea sa fie o oarecare logica incercand sa mareasca puterea de cumparare a populatiei si in felul asta sa accentueze evolutia unui alt motor de crestere economica si anume cererea interna", a mai declarat Claudiu Doltu... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 18:41
Agricultura si turismul sunt doua "motoare" care pot invarti rotitele economiei romanesti in anul 2012. Specialistii contactati de Business 24 s-au intrecut in a recomanda seturi de masuri care ar trebui luate de catre stat in anul ce abia a inceput.
Omul de afaceri Ovidiu Tender nu vede economia Romaniei bazata pe un fundament real, de aceea spune ca o mare parte din aceasta functioneaza atorita infuziei de bani pe care o investeste statul in lucrari de infrastructura sau Sali de sport, lucruri nesanatoase pentru o dezvoltare sustenabila a economiei.
In opinia acestuia, agricultura ar putea constitui o sursa buna de venit, in conditiile in care faramitarea pamantului in sute de mii de proprietari face ca imposibilitatea existentei marilor exploatatii agricole sa determine o agricultura scumpa, fara tehnologie.
"Probabil ar fi fost o solutie daca ramaneau CAP-urile, daca proprietarilor de teren li se dadeau actiuni si ramaneau suprafete mari, mult mai usor de exploatat. Un proprietar are unul-doua hectare, el nu poate sa-si cumpere aparate pentru ca nu este rentabil. De aceea, prefera sa nu mai lucreze.
N-ar fi rau ca statul sa se gandeasca sa impoziteze terenurile agricole nelucrate pentru ca, intr-un fel ii obliga sa lucreze sau, daca nu vor, sa dea altora sa lucreze", a declarat Ovidiu Tender pentru Business 24.
Potrivit omului de afaceri, nu are cum sa se schimbe situatia economica a Romaniei, neavand o forta economica interna. De aceea, ramanem... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 12:08
2011 este vazut de catre analistii contactati de Business 24 ca anul sperantelor desarte. La final de an, se trage linie si se fac planurile pentru anul urmator. 2012 vine din nou cu speranta ca "bomba datoriilor suverane" va fi dezamorsata, iar Romania va fi ferita de orice "explozie". Iata cum arata bilantul lui 2011 in viziunea consultantilor financiari si ce asteptari au acestia de la 2012.
Niels Schnecker, consultant financiar
- In Romania, anul 2011 a fost dezamagitor pentru ca nici anul acesta nu s-a facut nimic pentru stimularea economiei private si a cresterii economice. Prin urmare toare aceste cresteri de care vorbim sunt incidentale. Anul 2011 a inceput cu un prim moment dificil: impozitarea pensiilor cu 5,5% si s-a terminat cu bugetul pe 2012, care nu are masuri de stimulare economica si mai si incalca legea prin neindexare.
- Tot ceea ce s-a intamplat in 2011 nu va ajuta in niciun fel 2012, care va fi un an dificil in prima jumatate pentru ca deciziile bugetare sunt decizii proaste. Nu poti sa ai o reducere a deficitului bugetar la 1,9% in conditiile in care nu ai nicio politica de crestere a venitului statului.
- In cea de-a doua jumatate a anului va fi o concetrare puternica pe alegeri si oricat de mult tam-tam se face acum pe pomeni electorale, chiar daca nu vor fi pomeni de cresteri salariale, vor fi multe pomeni electorale bugeatare. Se vor da bani catre proiecte care nu realizeaza nimic dar satisfac nevoile electorale ale unor persoane din... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 09:40