Proasta implementare a programelor europene de ocupare a tinerilor, lipsa reformelor care sa atraga investitii in economie, nereformarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si tratarea cu superficialitate a Planului de investitii de 315 miliarde de euro lansat de Uniunea Europeana (UE) sunt cateva dintre motivele pentru care fostul guvern trebuie sa se simta vinovat de rata crescuta a somajului in randul tinerilor din Romania.
Inca din anul 2014 am tot atras atentia ca adevaratele consecinte ale masurilor economice luate de Guvernul Ponta vor fi resimtite pe termen lung de catre romani si, mai ales, de catre tinerii aflati in cautarea unui loc de munca.
Iata ca vedem astazi deja cum Romania ramane in urma Europei in ceea ce priveste crearea de locuri de munca pentru tineri tocmai din cauza ca, in cei aproape 4 ani de guvernare, Victor Ponta nu a fost capabil sau nu a fost interesat sa adopte reformele necesare care sa genereze cresterea investitiilor si ...citeste mai departe despre "De ce Guvernul Ponta poarta vina somajului ridicat in randul tinerilor din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 August 2016, ora 10:02
1Premierul Victor Ponta, aflat la recuperare in Turcia dupa operatia la genunchi, a comentat, marti, cele mai recente date despre cresterea economica, care au fost revizuite negativ.
"Vesti foarte bune de la INS! In trimestrul I din 2015 avem crestere economica de 4,3% fata de acelasi trimestru din 2014 (serie bruta), un PIB cu 1,5% mai mare fata de trimestrul precedent! Din nou, o confirmare ca avem printre cele mai bune rezultate din UE!", a scris pe Facebook Victor Ponta.
El i-a criticat pe cei care vad "dezastre" peste tot, precizand ca acestia "nu fac decat propaganda".
"Datele reale ne arata ca economia se dezvolta in mod sustinut si ne indreptam spre o crestere record anul acesta! Ceea ce demonstreaza ca toate masurile pe care le luam sunt sustenabile!", a incheiat premierul.
INS a revizuit negativ cresterea economica a Romaniei - Cu cat a crescut PIB-ul de fapt
Ce arata datele ...citeste mai departe despre "Ponta critica iar pe Facebook: Cei care vad "dezastre" peste tot nu fac decat propaganda" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 17:07
Premierul Victor Ponta a declarat vineri, intr-o interventie la CNN International, ca economia romaneasca prezinta stabilitate si predictibilitate pentru mediul de afaceri, fiind important ca Romania sa pastreze aceasta tendinta economica pozitiva.
'In cei doi de ani de cand sunt premier am luat masuri pentru a dezvolta economia Romaniei. Avem stabilitate si predictibilitate pentru mediul de afaceri si avem nu doar o crestere economica buna, ci si cea mai rapida din UE.
Investitorii au incredere in noi si este important ca Romania sa pastreze acest trend economic pozitiv', a spus seful guvernului roman in emisiunea The Business View, difuzata de CNN International.
Premierul roman a participat vineri, alaturi de ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, la prima listare la bursa londoneza a actiunilor Electrica.
In perioada 16-25 iunie, statul roman a oferit 177 milioane noi actiuni Electrica urmand ca, dupa vanzare, participatia statului sa se reduca la aproximativ 48,8%. mai mult
Vineri, 04 Iulie 2014, ora 15:05
Premierul Victor Ponta a declarat luni, dupa sedinta USL, ca pana la finalul acestei luni vor fi realizate diverse scenarii in privinta masurilor economice pentru anul 2014 si a impactului bugetar, urmand ca in USL sa se decida daca se va reduce CAS sau se va elimina impozitul pe salariul minim.
Ponta a fost intrebat pentru care dintre masuri va opta in final USL, reducerea CAS ori neimpozitarea salariului minim.
Premierul a precizat ca la finalul acestei luni va veni in Romania misiunea oficiala a CE, FMI si BM, iar pana atunci vor fi realizate "diverse scenarii care tin de incasari", de majorari bugetare pe anumite sectiuni sau datorii care vor trebui achitate in 2014.
"Imediat ce avem aceste rezultate vom veni la USL si prezentam cand sunt coapte. (...) Nu pot fi amandoua (masurile aplicate - n.r.) o data, poate fi ori una, ori alta, dar intai trebuie sa ne uitam pe spatiul fiscal si pe cati bani avem", a mai spus premierul.
Ponta a precizat ca in luna octombrie va fi operata o rectificarea bugetara.
"Maine, la Camera Deputatilor, impreuna cu ministrul Eugen Teodorovici voi prezenta Camerei Deputatilor, dupa aceea daca va fi cazul si la Senat, stadiul actual al acordului de parteneriat intre Romania si UE privind mecanismul financiar multianual, bugetul 2014 - 2020", a declarat Ponta.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat in privinta bugetului ca este o urgenta stabilirea formulei de descentralizare.
"Urgenta este pregatirea bugetului,... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 17:39
La exact un an de la investirea in functie, guvernantii inca se "lupta" cu birocratia si cu "mostenirea" lasata de guvernul anterior, dar se declara multumiti de progresele facute, desi multe promisiuni nu au fost realizate.
Reintregirea salariilor bugetarilor, pana la nivelul din iunie 2010, cresterea incasarilor bugetare prin eficientizarea administrarii fiscale dar si regandirea sistemului de exploatare a resurselor au fost cateva dintre cele mai importante masuri economice promise de premierul Victor Ponta, in programul de guvernare.
In sedinta de Guvern de marti, premierul sustine ca anul care a trecut "a fost usor" si lasa de inteles ca de abia de acum incepe greul. "Sunt foarte hotarat sa atacam taote zonele in care trebuie facute schimbari si sa indeplinim ceea ce am propus in programul de guvernare, in asa fel incat Romania anului 2016 sa arate altfel decat pe 7 mai 2012". Mai mult, Ponta promite autostrazi si investitii in Energie.
Romania este una dintre putinele tari europene care au inregistrat o crestere economica in 2012, de doar 0,2%, iar statul roman a evitat reintrarea in recesiune.
O alta veste buna este ca limita de deficit de 3%, asumata la nivel european, a fost respectata. Deficitul bugetar inregistrat in primele trei luni ale lui 2013 a fost de 4,1 miliarde de lei, mai mic decat valoarea prognozata de 4,3 miliarde de lei.
De asemenea, intr-o analiza preluata de Agerpres se arata ca, "pentru prima data in istoria postdecembrista,... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 13:30
Cele cinci masuri economice de sprijinire si incurajare a mediului de afaceri, pe care guvernul Ponta le-a prezentat in conferinta de presa de luni, nu sunt nici providentiale si nici geniale.
Sunt doar necesare si bine venite intr-un moment in care preocuparea guvernamentala pentru soarta economiei parea sa fie mai putin importanta decat cea pentru depistarea plagiatelor.
Impactul lor va fi, fara idoiala, pozitiv, dar nu indeajuns de consistent, pentru a sustine inceputul unui proces de relansare. Dupa parerea mea, sunt necesare masuri de mai mare anvergura, cu atribute de modificari structurale apte de a valorifica competitiv factorii interni de avantaj comparativ.
Din punctul meu de vedere, cele cinci masuri au insa o valoare mult mai mare decat cea a efectelor strict materiale. Hotararea de a le aplica reprezinta o schimbare demult asteptata in comportamentul si mentalitatea manageriala a politicii fiscale romanesti.
"Gherghina nu este de acord cu asa ceva"
In anul 2010, s-a constituit la nivel parlamentar, apoi si la cel al coalitiei de guvernare, un colectiv insarcinat cu elaborarea unui program de masuri, menit sa sprijine mediul de afaceri. Din acest colectiv au facut parte reprezentanti ai mediului academic (prof. Dinga si subsemnatul), al Comisiei Nationale de Prognoza (presedintele Ghizdeanu), al Institutului National de Statistica (vicepresedinte Stanica), reprezentanti ai grupurilor parlamentare, patronate si sindicate.
Grupul de lucru a... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 08:05
Principala acuza adusa de oamenii de afaceri Romaniei, fie ca acestia sunt din strainatate sau locali, este ca guvernantii nu le acorda destula importanta si le pun piedici legislative la fiecare pas.
Birocratia excesiva, nenumaratele taxe si felul in care functioneaza sistemul, sunt doar cateva dintre lucrurile pe care oamenii de afaceri le-ar vrea schimbate.
Astfel, masura anuntata luni de guvern cu privire la plata TVA la incasare si nu la emiterea facturilor, este prima dintr-o serie de decizii asteptate de mediul de afaceri.
Vazuta cu ochi buni de analistii economici, aceasta propunere a fost facuta de mai multi ani si refuzata de fiecare guvern in parte. Pana acum, oamenii de afaceri erau obligati sa plateasca TVA-ul la emiterea facturii, chiar daca plata acesteia se facea in decursul mai multor luni sau, in unele cazuri, nu se realiza deloc.
Banii deveneau astfel blocati la ANAF. Intre timp insa, oamenii de afaceri trebuiau sa achite facturi furnizorilor, chiar daca, la randul lor, nu primisera banii promisi.
Conform unui comunicat de presa remis duminica Business24 de Federatia Patronatelor din Turism si Servicii, oficialii acesteia au cerut Guvernului luarea unei decizii urgente de mofidicare a sistemului fiscal in sensul efectuarii platii TVA la incasarea facturii, pentru a debloca banii operatorilor din turism.
Acestia erau afectati mai ales atunci cand se organizau evenimente sau, spre exemplu, atunci cand se contracta o vacanta pentru... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 13:45
Prezenta la Consiliul European a premierului Victor Ponta a fost un lung prilej de galceava si controverse. Ele s-au purtat in special in spatiul politic si constitutional.
Dincolo de controversele superficiale, politice sau conjuncturale prezenta la Bruxelles a premierului a marcat cateva premiere.
In primul rand, in cadrul dezbaterii privind temele europene a fost adus pentru prima data Parlamentul Romaniei. De voie, de nevoie, premierul a obtinut un mandat de la Parlament. Este adevarat, un mandat politic, dar in orice caz, forul legislativ intervine pentru prima data dupa foarte multi ani intr-un proces legat de deciziile europene. Mai mult, premierul a facut o informare in fata Parlamentului cu privire la dezbaterile si deciziile luate la summitul de la sfarsitul lunii iunie. Este, fara indoiala, un plus in materie de democratie si transparenta.
Presedintele Traian Basescu nu a facut, pana acum, de cate ori participa la intalnirile Consiliului European, decat un singur lucru: doua conferinte de presa, una inainte de plecare si alta la sosirea de la Bruxelles. Ceea ce, sa recunoastem, era foarte putin. Parlamentul si Executivul erau excluse din informarile, dezbaterile si, cu atat mai mult, deciziile europene.
Diferentele pe teme economice
In al doilea rand, intre Basescu si Ponta exista o diferenta importanta de abordare a temelor economice. Basescu a fost si este un sustinator al austeritatii, un politician din zona de "dreapta" a spatiului politic.... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 08:01
Victor Ponta, noul premier al Romaniei, a declarat in presa internationala ca va crea politici care sa stimuleze cresterea economica, in timp ce va incerca sa limiteze cheltuielile publice.
Noul premier de stanga al Romaniai declara pentru presa internationala ca va respecta limitele de cheltuiala stricte in timp ce incearca sa reinvie cresterea economica. In acelasi timp, el vrea sa imbine si dorintele investitorilor speriati de deficitul tarii si cele de austeritate, scrie Wall Street Journal, publicatie care a luat premierului un interviu prin email.
"Vreau sa transmit in piata un semnal de stabilitate si responsabilitate", spune Victor Ponta, care a devenit premier in urma caderii guvernului precedent.
Social Democratul de 39 de ani promite ca Romania va onora termenii imprumutului de precautie stabiliti cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
Ponta spune insa ca masurile de prudenta fiscala vor fi acompaniate de politici realiste care sa promoveze cresterea economica, dar si o "plasa de salvare" pentru cei vulnerabili, adaugand ca una din misiunile sale este sa "repare" greselile predecesorilor.
Pe masura ce criza datoriilor suverane aduce schimbari politice pe intreg continentul, liderii incearca sa gaseasca o reteta care sa tempereze atitudinea cetatenilor si care sa ajute economiile cu probleme fara sa se departeze de intelegerile cu creditorii, dar si cu investitorii cu toleranta scazuta pentru probleme fiscale.
In Romania,... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 12:34