Spania nu mai vrea sa adopte alte masuri de austeritate, potrivit ministrului de Finante Luis de Guindos, in contextul in care guvernul de la Madrid se confrunta cu proteste masive.
In timp ce Franta si Italia considera ca Spania se afla pe drumul cel bun prin masurile de austeritate deja luate, guvernul Merkel insista ca Madridul sa implementeze noi politici economice, relateaza The Wall Street Journal.
Scopul acestora este ca Spania sa-si sporeasca competitivitatea, dar si sa-si dovedeasca credibilitatea in fata politicienilor germani, in eventualitatea accesarii unui plan de salvare.
Deja bancile spaniole beneficiaza de o linie de credit de o suta de milioane de de euro din partea Fondului European de Stabilitate, iar masurile anuntate recent de Mario Draghi, Presedintele BCE, au permis revenirea pe piata a bancilor spaniole, dupa cinci luni de absenta, conform Mediafax. Datorita BCE, sistemul bancar spaniol are in derulare si linii de finantare in valoare bruta de 412 miliarde euro.
Guvernul spaniol se teme de proteste
Cu toate acestea, pozitia guvernului spaniol ramane ferma, pe fondul protestelor masive ale ibericilor, care au continuat inclusiv in acest sfarsit de saptamana, dar si a neincrederii spaniolilor, care au retras in iulie peste 26 miliarde de euro din depozite.
Manifestatiile sunt conduse de doua din federatiile sindicale principale din Spania, adunand mii de persoane care au demonstrat in centrul Madridului.
Protestele au avut ecou... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 10:36
Liderii politici din Grecia au incheiat acordul privind reformele si masurile de austeritate necesare obtinerii celui de-al doilea program de sustinere financiara de 130 de miliarde de euro, cu cateva ore inainte de o reuniune a ministrilor de Finante din zona euro, au declarat surse guvernamentale.
Ministrul de Finante elen, Evangelos Venizelos, plecase joi la Bruxelles fara un acord complet, dupa discutii pe tot parcursul noptii cu liderii celor trei partide care sustin guvernul de la Atena.
Problema care ramasese nerezolvata se referea la reducerea pensiilor.Liderii din Uniunea Europeana si FMI au fost exasperati de intarzierea acordului privind reformele cerute in schimbul ajutorului financiar de 130 de miliarde de euro, in conditiile in care Grecia trebuie sa rascumpere pe 20 martie obligatiuni de 14,5 miliarde de euro.
Sursele au spus insa ca in urma negocierilor de joi s-a ajuns la un acord complet.
Potrivit oficialilor din zona euro, intregul program trebuie aprobat pana pe 15 februarie, astfel incat sa fie evitat un default dezordonat al Greciei. mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 16:26
Liderii greci nu au resusit sa ajunga la o intelegere in privinta noului pachet de masuri de austeritate, necesare pentru evitarea falimentului.
Masurile de austeritate reprezinta conditia pe care Fondul Monetar International a impus-o pentru ca Grecia sa beneficieze de o noua transa de imprumut, in valoare de 130 milioane euro, iar planul ar fi trebuit prezentat astazi reprezentantilor FMI, potrivit Reuters.
Oficialii zonei euro au declarat ca pachetul trebuie adoptat de guvernul de la Atena si aprobat de UE, FMI si BCE pana la data de 15 februarie, asadar, este foarte importanta intocmirea documentelor la timp, pentru evitarea unui faliment dezastruos care ar putea pune in pericol relansarea economiei la nivel mondial.
Dupa o noapte de dezbatere cu liderii celor trei formatiuni politice din coalitia greaca si cu liderii UE si FMI, ministrul de Finante grec, Evangelos Venizelos, a declarat ca una dintre probleme nu a fost inca rezolvata, insa spera sa obtina totusi o decizie favorabila la Bruxelles.
Printre noile masuri de austeritate se numara scaderea salariului minim cu 20%, concedierea a 15.000 de bugetari din sectorul public si fuziunea tuturor fondurilor de pensii auxiliare. mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 13:57
ONU avertizeaza in legatura cu masurile de austeritate si de reducere a deficitelor bugetare in lume, subliniind ca diferenta dintre tarile bogate si economiile in dezvoltare se accentueaza in defavoarea primelor. Raportul pentru anul 2011 al Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (CNUCED) confirma o incetinire a cresterii economice in cele mai dezvoltate tari, relateaza NewsIn.
Dupa o crestere clara in 2010 a economiei mondiale cu 4%, anul aceasta este estimata in medie la 3%.
"Este din ce in ce mai mult o recuperare cu doua viteze", a explicat Alfredo Calagno, economist al CNUCED, care estimeaza o crestere de 6% pentru economiile emergente, fata de 1,5% - 2% in lumea dezvoltata.
Dinamica economiilor emergente tine in primul rand de cererea interna, stimulata de cresterea salariilor reale.
Asia de est, de sud si de sud-est inregistreaza in continuare cele mai mari rate de crestere - de peste 7% - in pofida conditiilor monetare cele mai stricte.
In America Latina, motoarele sunt consumul si investitiile, ce permit o crestere de 5%, potrivit estimarilor ONU.
"La polul opus, elemente ale cresterii economice din 2010 - refacerea stocurilor si politici de relansare bugetara,a - nu mai ajuta economiile dezvoltate", adauga expertul.
"Se stie ca sectorul privat nu a preluat deocamdata controlul de la sectorul public, pentru ca rata somajului ramane mare, iar salariile stagneaza.
In plus, bancile, care sunt in proces de recapitalizare, nu mai acorda... mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 09:30
Premierul Emil Boc a declarat, joi seara, la Craiova, ca multe tari cu "renume" din Uniunea Europeana au inceput sa adopte masurile de austeritate impuse de Guvernul condus de el, in caz contrar Romania intrand in incapacitate si plata si ajungand sa i se puna lacat, informeaza Mediafax.
Premierul Emil Boc, care a ajuns, joi dupa-amiaza, la Craiova, pentru a-si prezenta programul-motiune cu care candideaza pentru un nou mandat la sefia PDL, a afirmat ca masurile de austeritate adoptate de Cabinetul sau isi arata "roadele".
"Stiu ca in Romania este inca dificil, dar trecem de pe partea de minus pe partea de plus. Romania merge pe crestere economica si masurile pe care le-am luat isi arata incetul cu incetul roadele pentru o Romanie performanta", a declarat Emil Boc.
El sustine ca masurile adoptate de Guvernul Boc sunt aplicate in acest moment de alte tari cu "renume" din Uniunea Europeana.
"Faptul ca se confirma tot mai mult ca Romania va iesi din recesiune, faptul ca in 2011 avem crestere economica, faptul ca am putut sa acordam pentru grupele I si II de munca 403 milioane de euro, asta inseamna ca am facut ceea ce trebuie.
Daca va uitati in UE, tari care au un renume, astazi urmeaza masurile adoptate de Romania de restrangere a cheltuielilor bugetare ca sa poata sa reziste. Noi am facut mai repede acest lucru, de aceea avem o situatie mai buna pentru 2011 si 2012", a declarat Emil Boc.
Premierul a mai spus ca daca masurile de austeritate nu erau... mai mult
Joi, 28 Aprilie 2011, ora 23:28
In urma oferirii de sprijin financiar Greciei, Irlandei si Portugaliei, guvernele din zona euro par sa fi transat lucrurile: tarile slabe au fost aduse la linia de plutire si urmeaza perioada de refacere si revenire la crestere economica. Insa cum s-ar putea ajunge la situatia ideala, cand cele trei state vor putea supravietui fara bani de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International? Politicienii din zona euro cred ca reducerea cheltuielilor este calea succesului. Ministrii Finantelor din uniunea monetara au precizat ca guvernul portughez trebuie sa stranga cureaua, mai ales ca depinde de generozitatea altora. Totusi, analistii sunt de parere ca doar masurile de austeritate nu vor reusi sa rezolve problemele celor trei state. Chiar daca deficitul bugetar este redus, ramane un deficit bugetar, care se adauga la datoriile guvernamentale.
Abilitatea de a rambursa imprumuturile depinde de marimea economiei: cu cat produsul intern brut este mai mare, cu atat veniturile sunt mai mari, iar creditele pot fi platite. Pana in prezent, autoritatile din zona euro au pus accentul mai mult pe aspectul legat de datorii, decat pe cel legat de produsul intern brut.
Insa, fara o crestere serioasa a PIB-ului, este putin probabil ca tarile respective sa se afle intr-o situatie mai buna in 2013 decat in prezent.
De fapt, pana la acea data, este mai probabil sa aiba datorii si mai mari, la un PIB nu cu mult peste cel din prezent, daca nu chiar mai mic.
Vezi continuarea pe... mai mult
Sambata, 16 Aprilie 2011, ora 23:57
Sindicatele, partidele de opozitie si societatea civila prevad o serie de manifestatii la Budapesta in zilele urmatoare pentru a protesta fata de masurile de austeritate si noua Constitutie controversata pe care o vrea premierul Viktor Orban, potrivit Mediafax.Inca de miercuri, aproximativ 50 de militari, prost platiti in Ungaria, au manifestat pentru a critica decizia Guvernului de a le retrage ultimul privilegiu, cel al pensionarii anticipate. Acestora li se vor alatura joi gardienii de inchisoare, in timp ce pompierii isi vor exprima nemultumirea vineri in fata Parlamentului, inainte de a se reuni cu totii sambata pentru o zi de actiune impotriva noii Constitutii.
Partidele de opozitie - verzi-stanga (LMP), socialisti (MSZP) - si Carta Democratica, o organizatie neguvernamentala apropiata socialistilor si condusa de fostul premier Ferenc Gyurcsany, se vor alatura miscarii pentru a protesta fata ceea ce ei numesc "Constitutia unipartita".
Civilii pentru libertatea presei, organizatie care a reusit sa reuneasca zeci de mii de persoane impotriva legii controversate a presei, organizeaza, de asemenea, doua manifestatii la 18 aprilie, ziua votului Constitutiei in Parlament, dintre care una la bazilica Sfantul Stefan pentru "funeraliile democratiei".
Pentru criticii sai, textul denumit de presa "Constitutia Orban", este o crima la adresa libertatii si constituie, inainte de toate, un mijloc pentru premier de a-si consolida puterea. mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 23:26
Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, isi declara, intr-o postare pe blog, "speranta si convingerea" ca 2011 va fi un an mult mai bun, care va marca iesirea din criza economica si in care se vor incheia toate masurile de austeritate, transmite Mediafax.
"Am speranta si convingerea ca 2011 va fi mult mai bun pentru toti romanii. Va fi anul in care vom iesi din criza economica. Va fi anul in care se vor incheia toate masurile de austeritate. Intr-un cuvant, va fi anul care va arata ca am gandit si actionat corect", mentioneaza Udrea.
Potrivit ministrului Dezvoltarii si Turismului, 2010 a fost un an greu pentru romani, dar, in egala masura, o perioada in care "s-a facut ce trebuia".
"Au existat sacrificii, poate chiar momente de indoiala, dar, in final, a existat vointa si o directie clara. Ceea ce mult timp ne-a lipsit. De-aici inainte, lucrurile nu pot sa mearga decat spre mai bine.
Increderea trebuie sa fie sentimentul care sa ne calauzeasca in 2011", mai scrie Udrea, urandu-le romanilor sa fie uniti, sa aiba parte de liniste sufleteasca si iubire si "2011 sa le aduca sanatate si bunastare".
mai mult
Duminica, 02 Ianuarie 2011, ora 22:04
Romania a primit in 2010 patru transe de la Fondul Monetar International (FMI) in valoare de 3,71 miliarde DST (4,25 miliarde euro), acordarea ultimelor doua transe fiind conditionata de luarea unor masuri de austeritate care sa permita incadrarea in tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB, anunta NewsIn.Romania urmeaza sa mai primeasca de la FMI in 2011 doua transe in valoare totala 1,616 miliarde DST, respectiv cea de-a saptea transa de 769 milioane DST si a opta, in valoare de 874 milioane DST.Fondul a eliberat la finele lunii februarie, la pachet, transele trei si patru din imprumut, in valoare de 2,45 miliarde euro (2,18 miliarde DST). Tot atunci, conducerea FMI a aprobat solicitarea Romaniei de a nu lua in calcul, in cadrul acelei evaluari, criteriul de performanta stabilit pentru arieratele statului la finalul lui 2009.
La incheierea vizitei FMI pentru a doua si a treia evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in luna ianuarie, seful misiunii Jeffrey Franks a spus ca tintele pe care Romania s-a angajat sa le respecte prin acordul de finantare externa cu FMI si CE au fost indeplinite cu o singura exceptie, cea a arieratelor la nivelul bugetului general consolidat, pentru care FMI nu primise, la acel moment, datele necesare.O echipa a FMI a incheiat pe 27 ianuarie 2010 evaluarea Romaniei pentru acordarea transelor III si IV din imprumutul extern, chiar daca nu a fost indeplinit obiectivul arieratelor la sfarsitul lui 2009, iar tinta de inflatie a... mai mult
Joi, 30 Decembrie 2010, ora 12:09