Criza din zona euro se muta din zona economica in cea politica, iar acest lucru se arata extrem de periculos si capabil sa rupa legaturile din interiorul Uniunii Europene, avertizeaza lordul Mervyn King, fost guvernator al Bancii Angliei.
Ziarul britanic The Telegraph a prezentat fragmente dintr-un volum proaspat lansat de fostul sef al Bancii Angliei, in care acesta avertizeaza ca pasii facuti pentru realizarea unei uniuni fiscale in interiorul zonei euro nu vor linisti tensiunile existente in grupul celor 19 state membre.
Spre o criza politica
In presiunile exercitate de elitele financiare ale Europei si Americii de Nord asupra zonei euro, Mervyn King intrevede pericolul unei crize economice si politice, alimentata si de sirul nesfarsit de programe bailout si de austeritate.
Actualul proces de consolidare a nucleului Uniunii Europene poate semana discordie intre statele din zona euro, pe masura ce acestea sunt obligate sa cedeze suveranitatea lor si sa se supuna dictatelor venite de la Bruxelles, crede fostul guvernator al Bancii Angliei.
"Va conduce nu doar la o criza economica, ci si la una politica. Uniunea monetara a creat un conflict intre o elita centralizata pe de o parte si fortele democratiei si ale nationalismului, de cealalta parte. Este o evolutie extraordinar de periculoasa", considera lordul King.
O povara prea mare
Fostul guvernator al Bancii Angliei considera ca, pentru tarile aflate in pozitia Greciei, o eventuala "retrogradare" din... mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 11:40
Grupul de consilieri economici independenti de pe langa guvernul german sustin ca Europa ar putea sa evite crize de genul celei petrecute in Grecia prin simpla creare a unui mecanism suveran de insolventa care sa poata fi accesat de statele din zona euro.
Aceasta ar putea reprezenta ultima solutie in cazul tarilor cu o datorie nesustenabila, practic dandu-se liber la declararea falimentului in interiorul uniunii monetare, arata revista International Business Times.
Fara imprumuturi eterne
Un raport publicat de cei cinci consilieri economici independenti din cadrul cabinetului Merkel ararata ca recenta criza a datoriilor din Grecia a subliniat faptul ca zona euro are nevoie urgenta de un astfel de instrument care sa permita statelor membre sa declare falimentul.
In ciuda aparentelor, o astfel de masura ar stabiliza uniunea monetara europeana, facand credibila si clauza de neacordare a altor ajutoare financiare pentru statele membre aflate in dificultate.
"Pentru a asigura coeziunea zonei euro trebuie sa recunoastem ca alegatorii din tarile creditoare nu sunt dispusi sa finanteze permanent cei mai mari datornici din Uniune", au explicat economistii germani.
Solutie finala
Reluarea discutiilor pentru un al treilea program de asistenta financiara acordat Greciei a generat o multime de indoieli, mai ales in randul populatiei germane.
In acest moment, datoria Greciei risca sa ajunga la 200% din PIB-ul tarii, iar expertii avertizeaza ca riscul unui... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 10:34
Uniunea Europeana dovedeste ca n-ar fi in stare sa-si sprijine niciun membru aflat in situatia Greciei, tara care nu face acum decat sa plateasca pretul dezbinarii din zona euro.
Afirmatia ii apartine lui Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, si vine intr-un moment in care telenovela euro-greceasca ocupa deja prima pagina a principalelor publicatii din intreaga lume, cu ambele tabere flexandu-si amenintator muschii.
Cu un buget deficitar, un somaj la cote alarmante si retrageri masive de capital din tara, Grecia pare sortita unui deznodamant rapid si nefericit in fata creditorilor sai internationali.
Criza greceasca este insa dublata si de o profunda criza europeana, una in care mecanismele financiare din zona euro isi dovedesc impotenta in acordarea un sprijin real tarilor membre.
Iar Grecia nu este decat tara nimerita la locul nepotrivit intr-un moment istoric nepotrivit, arata Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, pentru CNN Money.
Un sistem ineficient
Pentru greci, cosmarul financiar va lua sfarsit abia in momentul in care vor gasi sustinere din partea unor guverne prietene.
Din nefericire, cu un cabinet format din membri ai unor partide extremiste, Atena cu greu se poate uita in jur dupa prieteni.
Problema Greciei nu rezida insa in culoarea politica a cabinetului de la Atena, asa cum problema Europei nu se rezuma doar la Grecia.
Adevarata chestiune pusa in dezbatere printre... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 18:00
Lentoarea motoarelor economiilor germana si franceza se constituie intr-o frana pentru redresarea economica a celorlalte state din regiune, se arata intr-o monitorizare facuta publica de agentia Associated Press.
Monitorizarea lunara efectuata de compania de informatii financiare Markit arata ca finalul de an a prins zona euro pe o "nota calduta", in ciuda celor cateva semnale de revenerire in parametri normali transmise de economiile din Spania si Irlanda, tari incercate destul de greu de criza economica.
Lucrul acesta se poate transforma intr-o adevarata bataie de cap pentru principalii actori de pe scena politica a zonei, care se confrunta deja cu amenintarea deflatiei si o reducere a prognozei de crestere economica pentru trimestrele urmatoare, ca si cu presiune exercitata asupra monedei europene de o eventuale iesirea Greciei din zona euro.
Un prim soc se resimte deja prin devalorizarea euro in fata dolarului american si scaderea cotatiei pretolului.
Crestere minimala
Nu sunt sanse prea mari ca zona euro sa se confrunte cu o crestere economica exploziva in urmatoarele luni. Inca de la mijlocul anului 2013, moment care a marcat sfarsitul crizei, economiile din zona euro se plaseaza pe un trend de crestere economica minimala.
Peisajul este si mai bine ilustrat de indicii puterii de cumparare expusi in analizele Markit.
In perioada noiembrie-decembrie 2014, indicele principal a crescut de la 51,1 la 51,4 puncte, cu 50% mai putin decat estimarea de... mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 12:09
Liderii lumii, care s-au reunit pentru summitului G20 din Mexic, au cerut Europei sa ia toate masurile necesare pentru a depasi criza din zona euro.
Multi lideri si-au exprimat ingrijorarea la Los Cabos in legatura cu ceea ce considera o lipsa de progres in lupta impotriva crizei din zona euro. "Asteptam ca Europa sa ne spuna ce va face", a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
OCDE: Criza din zona euro, cel mai mare risc pentru economia mondiala
Intre timp, liderul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), mexicanul Jose Angel Gurria, a subliniat ca aceasta criza este "cel mai mare risc pentru economia mondiala".
Si Pascal Lamy, seful Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) a avertizat in legatura cu pericolul unei propagari a crizei din zona euro. El a subliniat ca volatilitatea si incertitudinea globala alimenteaza curentul protectionismului, ce reprezinta un regres pentru liberul schimb.
Premierul canadian Stephen Harper a indemnat liderii europeni sa faca schimbari structurale pentru a rezolva criza datoriilor.
Insa Barroso a aparat cu fermitate reactia UE la criza. "Sincer, nu am venit aici pentru a primi lectii de democratie sau de administrare a economiei". El a adaugat ca se asteapta ca liderii G20 sa "vorbeasca foarte clar in favoarea abordarii UE".
El a avertizat si ca "provocarile nu sunt numai europene, ci globale".
Rusia cere aplicarea unor masuri protectioniste pentru tarile cu probleme... mai mult
Marti, 19 Iunie 2012, ora 14:16
Pe masura ce zona euro se pregateste tot mai mult pentru o iesire a Greciei, factorii de decizie europeni inca nu au pus la punct un scut de protectie care sa opreasca un posibil efect de domino, care ar arunca zona intr-o criza si mai profunda.
Banca Centrala Europeana (ECB) incearca din rasputeri sa tina zona euro departe de bancile cu probleme, insa, pana la aceasta ora blocul comunitar inca nu a pus la punct masurile necesare pentru stoparea neicrederii in sistemul bancar.
Fondul de rezerva, o posibila solutie
Saptamana trecuta, liderii europeni au adus in discutie o serie de masuri menite sa vina in sprijinul institutiilor bancare, masuri care, in viziunea Bancii Centrale Europene, ar trebui sa cuprinda o rezolutie privind infiintarea unui fond de rezerva, care sa preia probleme precum restructurarile masive sau chiar falimentul multor banci.
O asemenea masura ar veni in complementarea creditului pe trei ani, in valoare de 1.000 de miliarde de euro, acordat de ECB lunile trecute bancilor din zona euro. Decizia a ajutat sistemul bancar european sa se miste ceva mai bine, mai ales in tarile in care increderea in banca este foarte redusa, iar imprumuturile interbancare sunt privite cu reticenta.
Mai mult, in momentul de fata are loc un val de retrageri puternice ale deponentilor. Acestia se tem ca guvernele nu au puterea necesara pentru a putea sustine bancile, dar si de faptul ca, tara lor va iesi din zona euro, iar economiile vor fi transformate intr-o... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 08:46
Zona euro ar putea disparea, Grecia ar putea fi exclusa din uniunea monetara, iar protestele de strada vor fi din ce in ce mai dese, ca urmare a introducerii unor noi masuri de austeritate. Acestea sunt cele mai sumbre scenarii pentru zona euro, potrivit analistilor.
In timp ce specialistul financiar Aurelian Dochia nu exclude posibilitatea ca Grecia sa fie exclusa din zona euro, analistul economic Mircea Cosea imparte problemele regiunii in doua categorii.
La randul sau, consultantul financiar Ionel Blanculescu, fost ministru in cabinetul Nastase, ia in calcul continuarea protestelor de strada si chiar redefinirea guvernantei globale.
"In momentul de fata, cel mai pesimist scenariu ar fi o retragere a unei tari precum Grecia. De exemplu, daca statul elen nu reuseste sa termine pana la sfarsitul lunii negocierile cu investitorii privind restructurarea datoriei suverane, ar putea sa fie obligata sa ia anumite masuri.
Printre acestea, asa cum spunea chiar primul ministru, in cateva aluzii, se numara iesirea din zona euro", spune Aurelian Dochia, pentru Business 24.
Grecia si Portugalia creaza "deranj financiar"
Pe de alta parte, Mircea Cosea spune ca statul elen nu a reusit sa obtina economia promisa de institutiile internationale, dupa aplicarea masurilor de austeritate. Din aceasta cauza, guvernul de la Atena da inapoi de la anumite masuri, cum ar fi reducerea TVA.
In opinia lui Aurelian Dochia daca statul elen ar fi obligat sa iasa din zona euro,... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 08:00
Criza datoriilor de stat din zona euro reprezinta cel mai serios risc pentru economia globala, insa Europa va depasi momentul, a declarat directorul general al bancii americane JPMorgan, Jamie Dimon.
"Am crezut ca Europa va reusi sa treaca peste. Cred inca asta", a spus bancherul american, intr-un interviu publicat de ziarul german Die Welt, preluat de Reuters.
El crede ca zona euro are acum o sansa de 60% sa treaca de criza, fata de 90%, cat estima anterior.
"Avem nevoie urgenta de o solutie. Cu cat se prelungeste criza, cu atat avem sanse mai mici sa scapam usor, se vor intensifica presiunile din piete", a spus Dimon.
Seful JPMorgan considera ca zona euro nu se va destrama, dar nu mai exclude iesirea Greciei din blocul monetar.
"S-ar putnea intampla ca unele tari, precum Grecia, sa opteze in mod irational sa se retraga. Ar fi o situatie dificila, dar s-ar putea rezolva", a aratat el.
Dimon considera ca, pentru a iesi din criza, guvernele zonei euro trebuie sa implementeze masuri credibile de austeritate, iar Banca Centrala Europeana sa asigure lichiditate pe termen nelimitat pentru tari cu probleme, ca Spania si Italia.
Nesiguranta din piete este prelungita de faptul ca BCE s-a angajat sa ofere lichiditate doar pentru o perioada limitata de timp, a adaugat CEO-ul JPMorgan.
El noteaza ca incertitudinea din piete este mai ridicata decat in urma falimentului Lehman Brothers.
Dimon estimeaza ca, in cel mai rau caz, JPMorgan ar putea inregistra... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 10:46
Sefii finantelor mondiale au cazut de acord sa lase Fondul Monetar International (FMI) sa intervina mai mult in combaterea problemelor din zona euro, doar daca liderii UE nu vin cu un plan concret pana pe 23 octombrie.
Grupul celor mai bogate 20 de tari au cerut reprezentantilor FMI sa propuna mai multe solutii pentru stoparea crizei si pentru a preveni o agravare a situatiei, cu repercursiuni la nivel mondial, scrie Business Insider.
Italia si Spania au inregistrat deja scaderi ale costurilor de finantare, pe fondul ingrijorarii tot mai mari a investitorilor. In luna august, costurile de finantare pentru cele doua state europene au atins niveluri record pentru zona euro.
Pentru obligatiunile cu maturitate la 10 ani, italienii trebuie sa plateasca randamente de 6,21 la suta, in timp ce spaniolii de 6,34 la suta. Aceste procentaje sunt foarte apropiate de cei 7% care au determinat Grecia sa ceara ajutor financiar international pentru a doua oara in ultimii doi ani.
Investitorii sunt din ce in ce mai ingrijorati de o eventuala intrare in incapacitate de plata a Italiei, a treia economie din zona euro, sau a Spaniei, a patra economie ca marime, pentru ca s-ar produce un soc grav in economia europeana si in pietele financiare internationale.
Ce a finantat pana acum FMI
Pana in prezent, FMI a finantat aproximativ o treime din planurile de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, dar implicarea mai mare a Fondului in solutionarea crizei presupune depasirea... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 16:36