Banca Transilvania pregateste un set de masuri pentru clientii Volksbank Romania care au credite in franci elvetieni si care sunt afectati de aprecierea puternica a monedei elvetiene, estimand ca va putea oferi solutii viabile in aproximativ trei luni, dupa finalizarea preluarii Volksbank.
Consiliul Concurentei a emis, la cererea Bancii Transilvania, o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurentei, astfel incat institutia de credit sa se poata implica in activitatea Volksbank Romania si Volksbank Services Romania inainte de obtinerea autorizatiei din partea autoritatii de concurenta pentru preluarea acestora.
Cele mai mari banci, despre solutia propusa pentru romanii cu credite in franci: Doar in cazuri extreme!
"Salutam decizia Consiliului Concurentei de a ne acorda mai repede accesul la datele clientilor Volksbank Romania. Dorim sa ajutam clientii Volksbank Romania care s-au imprumutat in franci. Practic, vrem sa replicam bunele practici ale Bancii Transilvania in ...citeste mai departe despre "Banca Transilvania pregateste solutii pentru clientii Volksbank care au credite in franci" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 23:04
Aprecierea brusca a francului elvetian a crescut foarte mult ratele celor care au imprumuturi in moneda din Tara Cantoanelor. Intr-o situatie problematica se afla mii de polonezi, croati, romani si ungari. Dar ce au de gand sa faca autoritatile pentru cei afectati?
Ziare.com va prezinta deciziile pe care vor sa le implementeze conducatorii statelor mentionate anterior, precum si pe cele care au fost luate deja.
WSJ, despre creditele in franci: Romanii nu-si vor mai putea plati ratele la case
Ungaria
Premierul maghiar Viktor Orban a declarat, in weekend, ca bancile vor negocia pe aceasta tema cu clientii lor, fara ca statul sa intervina, potrivit Reuters.
Ungaria a fost una dintre tarile cu cea mai mare expunere la imprumuturile denominate in franci elvetieni pana spre finalul anului trecut.
Atunci, Guvernul de la Budapesta a luat atitudine si a stabilit o cotatie mai mica decat cea din piata valutara pentru conversia in forinti a creditelor ipotecare contractate in ...citeste mai departe despre "Criza francului elvetian: Ce fac Romania, Ungaria, Croatia si Polonia pentru cei afectati" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 07:50
Cererea pentru aur a crescut considerabil dupa socul transmis pietelor de aprecierea rapida a francului elvetian. La sfarsitul saptamanii trecute, pretul metalului pretios s-a apreciat cu 4,6%, inchizand la cotatia de 1.280 dolari/uncie.
Decizia bancii centrale elvetiene de a lasa moneda nationala sa evolueze impotriva euro si anuntul privind reducerea dobanzilor la -0,75% in bancile elvetiene a dat frau liber goanei dupa metalul pretios, observa publicatia Hindu Business Line.
Piata instabila
Sub metalelele pretioase, intreaga piata pare sa fie zduncinata din temelii. In cursul saptamanii trecute, SPDR Gold Trust, cel mai mare fond garantat cu aur, si-a apreciat activele cu peste 23 de tone, pana la cantitatea de 730,89 de tone.
Argintul a trezit de asemenea interesul cumparatorilor, metalul inregistrand o crestere de 7,75%, atingand valoarea de 17,78 dolari/uncie.
Platina a facut un salt de doar 2,75 procente, pana la valoarea de 1267 dolari/uncie, inchizand sub valoarea de piata a unciei de aur.
Indicele dolarului american a oscilat pana la 93,26 puncte, dar a inchis la doar 92,5 pe fondul aprecierii francului elvetian si a vestilor destul de proaste venite din Statele Unite.
Departamentul de Comert al SUA a anuntat la mijlocul saptamanii trecute ca vanzarile au scazut in decembrie 2014 cu 0,9%, inregistrand cea mai mare diferenta din ultimele 11 luni.
Productia industriala a avut o scadere, in aceeasi perioada, de 0,1%, dupa o crestere de 1,3... mai mult
Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 18:02
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a estimat, miercuri, ca ratele dobanzilor impuse in anumite tari pentru a lua cu imprumut bani de pe piata nu sunt intotdeauna justificate de bazele lor economice, relateaza France Presse.
Intr-o interventie din cadrul reuniunii anuale a ambasadorilor delegatiilor UE din intreaga lume, Van Rompuy a apreciat ca "primele de risc in anumite tari nu sunt mereu justificate de fundamentele lor economice", in conditiile in care responsabilii europeni incearca sa gaseasca solutii pentru scaderea ratelor dobanzilor pentru tarile cele mai vulnerabile din Uniunea Europeana, precum Spania si Italia.
Spania nu exclude solicitarea unul plan total de salvare financiara
Economia Italiei, sufocata de austeritate. Costurile de finantare nu scad
Oficialul european a adaugat ca sustine eforturile Bancii Centrale Europene (BCE) pentru gasirea unor masuri de contracarare a fragmentarii pietelor financiare. In opinia sa, exista o vointa reala a liderilor din Uniunea Europeana de a raspunde caracterului sistemic al crizei.
BCE si soarta UE. Ce declaratii a facut Mario Draghi
"Am discutat cu numerosi lideri in ultimele zile si saptamani si pot confirma vointa lor politica", a adaugat presedintele Consiliului European.
Comisia Europeana a adoptat, in 25 iulie, o serie de modificari ale propunerilor initiale de regulament si de directiva privind utilizarile abuzive ale informatiilor privilegiate si manipularile pietei,... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 13:10
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat duminica seara, intr-o emisiune televizata, o crestere a TVA-ului la 21,2%, care va intra in vigoare in 1 octombrie.
De asemenea, el a sugerat ca va candida pentru un nou mandat la alegerile prezidentiale din aprilie, dar nu a facut niciun anunt oficial in acest sens, relateaza Le Figaro.
"Sunt aici in calitate de sef al statului, pentru a le da socoteala francezilor, pentru a explica deciziile pe care trebuie sa le luam (...). Nu am anuntat nimic nici in ceea ce priveste candidatura mea, nici in ceea ce priveste mitingurile", a subliniat el la inceputul interviului.
Insa, la final, a precizat: "Daca, intr-o zi, trebuie sa ma in intorc la campanie, atunci voi fi candidat (...). Am o intalnire cu francezii, nu ma voi eschiva. Se apropie. Exista o data limita, 16 martie, cred (...). Sunt hotarat".
Cresterea TVA-ului exclusa la produsele de prima necesitate
Sarkozy a propus si introducerea unui "TVA social", adica finantarea protectiei sociale printr-o crestere a TVA. "Decizia pe care guvernul o va prezenta Parlamentului va fi exonerarea totala sau partiala de cotizatii a asociatiilor familiale sau patronale", a explicat el.
Aceasta masura va costa bugetul 13 miliarde de euro, acoperite printr-o cresterea TVA-ului cu 1,6 puncte procentuale, la 21,2%. Exceptie vor face, insa, produsele de prima necesitate. In cazul produselor financiare, TVA-ul va creste cu 2%.
Masura va intra in vigoare in 1 octombrie.... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 09:18
Summitul Uniunii Europene de luna aceasta va permite luarea unor masuri decisive privind contracararea crizei din Zona Euro, a declarat ministrul francez de finante Francois Baroin, dupa reuniunea grupului G20 de la Paris.
El a dat asigurari ca summitul va oferi "raspunsuri clare" si ca bancile centrale vor continua sa le furnizeze bancilor lichiditati.
Potrivit comunicatului dat publicitatii dupa reuniunea de la Paris, ministrii din G20 "isi iau angajamentul ca FMI sa aiba resurse adecvate".
Intalnirea din Franta a intervenit pe fondul temerilor privind propagarea problemei deficitelor in UE. Statele Unite si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu aceasta amenintare la adresa economiei lor.
Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel au discutat vineri telefonic despre criza.
Sefa FMI, Christine Lagarde, a avertizat ca economiile emergente, a caror crestere a ajutat la sustinerea economiei mondiale in perioada de criza globala, incep sa fie afectate de problemele cu care se confrunta economiile dezvoltate. "Principala problema este ca situatia s-a deteriorat in loc sa se imbunatateasca in ultimele trei saptamani", a explicat ea. "Am auzit mult din partea pietelor emergente ca sunt foarte ingrijorate in legatura cu riscul unei contagiuni", a adaugat Lagarde.
Detalii despre planul de salvare discutat la Paris includ o stergere mai mare decat s-a prevazut initial a datoriei Greciei, un fond european de salvare mult mai puternic si... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 11:34
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a exclus cresterea impozitelor si masurile de austeritate, ca metode de a combate criza economica si a anuntat ca va contracta noi imprumuturi pentru a finanta investitiile, in pofida cresterii deficitului bugetar, transmite Reuters, citat de NewsIn."Nu voi conduce o politica de austeritate, pentru ca aceasta a dat intotdeauna gres in trecut", a declarat el luni in fata camerelor reunite ale Parlamentului.
Discursul sustinut la Versailles a fost considerat ocazia potrivita pentru a-si prezenta prioritatile pentru a doua jumatate de mandat si pentru a-si relansa agenda de reforme.Desi Franta se confrunta cu un deficit bugetar de doua ori mai mare decat limita impusa de Uniunea Europeana, Sarkozy a pledat pentru investitii ample in diverse domenii, de la educatie la sanatate si cercetare, si a spus ca trebuie gasiti bani pentru a finanta aceste proiecte.
"Nu putem continua sa ne fixam prioritati si sa nu furnizam mijloacele financiare necesare pentru a le atinge", a spus el, adaugand ca investitiile pe care le are in vedere vor necesita "mijloace considerabile".
"Nu le putem realiza in contextul strict al bugetului anual".Declaratiile lui Sarkozy vin la o zi dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet spusese ca nu este loc pentru noi indatorari sau cheltuieli si dupa ce ministrul bugetului Eric Woerth anuntase ca deficitul Frantei va depasi 7% din PIB in 2009 si 2010.
In aceste conditii, Sarkozy a anuntat ca... mai mult
Marti, 23 Iunie 2009, ora 09:34