In ciuda faptului ca pietele au inceput deja sa reactioneze inainte de intrunirea liderilor BCE de joi, Mario Draghi ar putea vedea un avantaj in fluctuatiile inregistrate, in special pe piata obligatiunilor de stat.
Pe masura ce investitorii asteapta ca presedintele Bancii Centrale Europene sa dezvaluie mai multe detalii cu privire la programul de achizitie de titluri de stat, cresterea costului de finantare al statelor cu probleme le-ar putea impinge pe acestea catre actiune, scrie Bloomberg.
Conform celor mai recente declaratii ale lui Draghi, Spania si Italia vor trebui sa ceara ajutor din partea fondului de salvare al Europei inainte ca BCE sa intervina prin achizitia de titluri de stat care va cobori costul de finantare al statelor. In ciuda deschiderii sefului BCE de a lua aceste masuri nepopulare printre numerosi membri ai Consiliului de Administratie, precum seful Bundesbank, liderii statelor mentionate nu s-au aratat prea incantate de propunere.
Astfel, o crestere a costului de finantare ar putea aminti guvernelor ca trebuie sa actioneze rapid.
"Jucatorii de pe piete se asteapta la multe lucruri de la BCE. Se doreste clarificarea situatiei privind programul de achizitie de titluri de stat. Eventuala dezamagire a investitorilor ar putea intensifica presiunea asupra Spaniei", a declarat un economist al Merrill Lynch, Gustavo Reis.
Planul lui Draghi nu poate fi pus in practica daca guvernele tarilor respective nu cer ajutor din partea fondurilor... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:28
In urma cu un an, premierul italian, Silvio Berlusconi, a primit o scrisoare de la cei doi oameni care aveau in maini soarta tarii sale: Jean-Claude Trichet, presedintele de atunci al BCE, si Mario Draghi, fostul guvernator al bancii centrale italiene. In scrisoare erau incluse masurile urgente care trebuiau adoptate.
Masurile incluse variau de la reforme structurale la reduceri bugetare, pentru a recastiga increderea investitorilor care isi vindeau titlurile de stat italiene. Berlusconi a inceput sa aplice din acele reguli, iar BCE a inceput sa cumpere obligatiuni pentru a scadea costul de finantare al Italiei. Imediat ce presiunea pietelor s-a diminuat, Berlusconi a inceput insa sa revina asupra masurilor, scrie The Economist.
Experienta prin care a trecut in august 2011 explica, intr-o anumita masura, precautia de care a dat dovada Draghi in declaratiile de saptamana aceasta, cand a declarat ca BCE este pregatita sa reinceapa programul de achizitie de titluri de stat cu o conditie: vrea ca guvernele tarilor cu probleme sa ceara ajutor oficial din parea institutiilor zonei euro si sa fie de acord cu o serie de programe de reforma economica.
Desi in urma cu o saptamana el declara ca BCE e pregatita sa faca orice e nevoie pentru a salva zona euro, el s-a aratat mult mai precaut in urma sedintei Consiliului de Administratie de joi. Investitorii si-au aratat imediat nemultumirea fata de schimbarea din tonul sefului BCE, euro pierzand teren fata de dolar, iar... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 18:43
Banca centrala a Germaniei ataca din nou politica anticriza a Bancii Centrale Europene (BCE), criticand masurile anuntate vineri de facilitare a accesuilui la lichiditate pentru bancile aflate in situatii dificile.
BCE a anuntat, vineri, ca reduce pragul de rating si relaxeaza criteriile de acceptare a anumitor tipuri de colateral, pentru a facilita bancilor cu probleme, in special celor spaniole, accesul la operatiunile de lichiditate ale institutiei.
Astfel, Consiliul Guvernator al BCE a extins gama de active eligibile drept colateral si a redus ratingul minim necesar.
BCE va accepta, de acum, valori mobiliare bazate pe pachete de credite ipotecare rezidentiale si pachete de imprumuturi catre intreprinderi mici si mijlocii, cu rating cel putin "BBB-" din partea Standard & Poor's. Prima de risc asociata acestor tipuri de colateral va fi de 26%. Anterior, ratingul minim acceptat pentru astfel de active era "A-".
Imprumuturile auto, activele de leasing si consumer finance, dar si creditele ipotecare comerciale vor fi acceptate incepand de la ratingul "A-" de la Standard & Poor's, cu o prima de risc de 16%.
Activele bazate pe credite ipotecare comerciale cu un rating de cel putin "BBB-" de la S&P vor avea o prima de risc de 32%.
Decizia ar putea creste riscurile asumate de banca centrala, iar Bundesbank s-a pozitionat deja impotriva, criticand masura.
"Adoptam o pozitie critica. Nu vom accepta nimic din ceea ce nu trebuie sa acceptam (in privinta... mai mult
Duminica, 24 Iunie 2012, ora 13:22
Masurile anticriza ale BCE pot genera riscuri tot mai grave si se impune revenirea la reglementarile stricte privind colateralul acceptat de institutie, a declarat Jens Weidmann, presedintele Bundesbank si membru in Consiliul Guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE).
Intr-o scrisoare catre presedintele BCE Mario Draghi obtinuta de Frankfurter Allgemeine Zeitung, Weidmann se arata ingrijorat privind decizia decenta a BCE de a relaxa reglementarile privind garantiile colaterale acceptate de la bancile comerciale in schimbul finantarii suplimentare, transmite Reuters.
Totodata, oficialul german subliniaza ca unele banci centrale din zona euro accepta acum o gama mai larga de tipuri de colateral decat altele.
Reprezentantii Bundesbank au refuzat sa comenteze informatiile.
BCE a lansat numeroase masuri de lichiditate pentru bancile din zona euro, incercand sa asigure fluxul creditarii catre economia reala. Astfel, institutia a largit plaja de active acceptate drept colateral pentru operatiunile de refinantare, relaxand reglementarile stricte anterioare crizei financiare mondiale din 2008-2009.
Regulile mai putin dure privind colateralul au facilitat infuziile uriase de capital derulate recent de banca, ajutand bancile sa imprumute, la cele doua operatiuni de refinantare pe termen lung efectuate in decembrie si februarie, un total de peste 1.000 miliarde euro cu scadenta peste trei ani, la dobanzi de numai 1%.
Weidmann si-a mai exprimat recent nemultumirea... mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 10:28