Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a laudat masurile adoptate de BCE pentru a combate criza si a cerut guvernelor sa implementeze politici fiscale pentru a sprijini cresterea, transmite site-ul sharecast.com.
Intr-un discurs rostit la Universitatea Bocconi din Italia, Christine Lagarde a definit masurile adoptate recent de BCE drept 'indraznete' dar institutia 'trebuie sa continue sa joace un rol crucial pentru a spijini cererea', potrivit Agerpres.
De asemenea, seful FMI a salutat intentia BCE de a adopta masuri suplimentare in cazul in care perspectivele privind inflatia si cresterea economiei se inrautatesc. 'Masurile sunt binevenite dar numai politica monetara nu este suficienta', a avertizat Christine Lagarde, subliniind necesitatea unor politici fiscale care sa sprijine cat mai mult cresterea economiei si crearea de locuri de munca.
Vorbind in fata studentilor italieni, directorul general al FMI a afirmat ca Italia trebuie sa adopte masuri pentru reformarea pietei muncii, a proceselor judiciare si a sectorului bancar.
'In prezent, sistemul financiar din Italia este afectat de creditele neperformante, care reduc capacitatea de a acorda credite', a declarat seful FMI, adaugand: 'Toate acestea impreuna: reformarea pietei muncii, a sistemului judiciar si a sectorului bancar reprezinta calea spre o crestere solida a economiei si spre crearea de locuri de munca'.
Luna trecuta, BCE a inceput sa cumpere obligatiuni ipotecare - primul pas al... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 10:15
In ciuda faptului ca pietele au inceput deja sa reactioneze inainte de intrunirea liderilor BCE de joi, Mario Draghi ar putea vedea un avantaj in fluctuatiile inregistrate, in special pe piata obligatiunilor de stat.
Pe masura ce investitorii asteapta ca presedintele Bancii Centrale Europene sa dezvaluie mai multe detalii cu privire la programul de achizitie de titluri de stat, cresterea costului de finantare al statelor cu probleme le-ar putea impinge pe acestea catre actiune, scrie Bloomberg.
Conform celor mai recente declaratii ale lui Draghi, Spania si Italia vor trebui sa ceara ajutor din partea fondului de salvare al Europei inainte ca BCE sa intervina prin achizitia de titluri de stat care va cobori costul de finantare al statelor. In ciuda deschiderii sefului BCE de a lua aceste masuri nepopulare printre numerosi membri ai Consiliului de Administratie, precum seful Bundesbank, liderii statelor mentionate nu s-au aratat prea incantate de propunere.
Astfel, o crestere a costului de finantare ar putea aminti guvernelor ca trebuie sa actioneze rapid.
"Jucatorii de pe piete se asteapta la multe lucruri de la BCE. Se doreste clarificarea situatiei privind programul de achizitie de titluri de stat. Eventuala dezamagire a investitorilor ar putea intensifica presiunea asupra Spaniei", a declarat un economist al Merrill Lynch, Gustavo Reis.
Planul lui Draghi nu poate fi pus in practica daca guvernele tarilor respective nu cer ajutor din partea fondurilor... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:28
Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa actioneze mai mult in directia limitarii crizei din zona euro, pentru ca actualele facilitati financiare nu sunt suficiente, a declarat secretarul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria.
"Daca BCE poate actiona pe pietele financiare pentru a reduce maturitatile, atunci de ce nu? Este in joc tot sistemul. Euro nu ar trebui sa fie in pericol. Fondurile Mecanismul European de Stabilitate si Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara nu sunt suficiente sau destul de rapide", a spus Gurria intr-o conferinta pe teme economice si politice desfasurata in Slovenia.
Secretarul general al OCDE a declarat ca "spera si se asteapta" la o aprobare a Mecanismului European de Stabilitate de catre Curtea Constitutionala a Germaniei la 12 septembrie, dupa avizul parlamentului in iunie. Un esec ar insemna aproape cert sfarsitul fondului.
Intrebat daca BCE ar trebui sa inceapa achizitii nelimitate de obligatiuni:, Gurria a raspuns: "Da, cred ca ar trebui sa o faca si cu cat mai repede cu atat mai bine".
De asemenea, oficialul a afirmat ca zona euro va ramane intacta in pofida crizei.
"Cred ca niciun stat nu va parasi uniunea monetara si niciun stat nu ar trebui sa renunte la euro. De asemenea, cred ca alte state vor trece la moneda europeana in viitor", a spus el.
Slovenia, care ar putea deveni urmatoarea tara care cere ajutor extern, ar trebui sa se concentreze asupra reformelor si sa ia... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 10:29
Banca Centrala Europeana indeamna guvernele Europei sa implementeze masuri pentru a reduce cheltuielile, pentru a creste productivitatea si a imbunatati mediul de afaceri, cerand "actiuni politice curajoase" si darzenie in fata cerintelor grupurilor privilegiate cu interese aparte.
Reducerea numarului de locuri de munca si a salariilor la bugetari este o prioritate, daca tari precum Grecia si Spania isi doresc sa redevina competitive, sustin liderii BCE, intr-un mesaj care ar putea supara numerosi europeni.
Conform Bancii Centrale Europene, exista inca o nevoie de actiune pentru readucerea Greciei, Portugaliei, Spaniei, Irlandei si Ciprului pe linia de plutire, in ciuda masurilor implementate pentru reducerea deficitelor fiscale si de cont curent sau de crestere a competitivitatii. Toate aceste state au primit sau au cerut ajutor financiar de la UE, dupa ce criza datoriilor suverane si-a lasat amprenta asupra economiilor.
Astfel, sefii BCE se asteapta la reduceri salariale in Grecia si Spania, state care au deja cele mai mari rate ale somajului printre tineri din intreaga zona euro, peste 40% dintre persoanele sub 25 de ani ramanand fara loc de munca. Vizavi de o noua reforma a pietei muncii implementata in Spania in februarie, analistii BCE sustin ca aceasta ar fi fost buna si ar fi avut efectele dorite daca ar fi fost data in urma cu mai multi ani.
De altfel, tarile cu o rata mare a somajului sunt indemnate sa renunte la indexarea salariilor, sa... mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 17:30
In urma cu un an, premierul italian, Silvio Berlusconi, a primit o scrisoare de la cei doi oameni care aveau in maini soarta tarii sale: Jean-Claude Trichet, presedintele de atunci al BCE, si Mario Draghi, fostul guvernator al bancii centrale italiene. In scrisoare erau incluse masurile urgente care trebuiau adoptate.
Masurile incluse variau de la reforme structurale la reduceri bugetare, pentru a recastiga increderea investitorilor care isi vindeau titlurile de stat italiene. Berlusconi a inceput sa aplice din acele reguli, iar BCE a inceput sa cumpere obligatiuni pentru a scadea costul de finantare al Italiei. Imediat ce presiunea pietelor s-a diminuat, Berlusconi a inceput insa sa revina asupra masurilor, scrie The Economist.
Experienta prin care a trecut in august 2011 explica, intr-o anumita masura, precautia de care a dat dovada Draghi in declaratiile de saptamana aceasta, cand a declarat ca BCE este pregatita sa reinceapa programul de achizitie de titluri de stat cu o conditie: vrea ca guvernele tarilor cu probleme sa ceara ajutor oficial din parea institutiilor zonei euro si sa fie de acord cu o serie de programe de reforma economica.
Desi in urma cu o saptamana el declara ca BCE e pregatita sa faca orice e nevoie pentru a salva zona euro, el s-a aratat mult mai precaut in urma sedintei Consiliului de Administratie de joi. Investitorii si-au aratat imediat nemultumirea fata de schimbarea din tonul sefului BCE, euro pierzand teren fata de dolar, iar... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 18:43
Programul Bancii Centrale Europene de achizitie de obligatiuni ar putea fi repornit, titlurile de stat vizate fiind cele cu maturitate pe termen scurt. Detaliile vor fi puse la punct in saptamanile urmatoare, a declarat Mario Draghi, presedintele BCE.
Draghi a lasat sa se inteleaga ca BCE intentioneaza sa isi alature fortele cu guvernele pentru achizitionarea de obligatiuni in cantitati suficiente pentru a cobori costurile de finantare ale statelor cu probleme financiare, in ciuda opunerii venite din partea Germaniei.
Programul ar include titluri de stat cu maturitate pe termen scurt, iar repornirea programului de achizitii, oprit in luna martie, ar linisti investitorii si nu ar incalca regulile Uniunii Europene, care interzic finantarea deficitelor guvernelor. BCE va crea un mecanism, in urmatoarele saptamani, care sa realizeze achizitii in vederea stabilizarii costurilor de finantare ale tarilor din zona euro.
"Consiliul de conducere, conform angajamentului sau de a mentine stabilitatea preturilor pe termen mediu, ar putea decide sa actioneze in piata in orice fel pentru a-si atinge obiectivul", a spus Draghi, in contextul in care dobanda cheie a fost mentinuta la 0,75%.
Draghi a adaugat ca banca va oferi mai multe detalii privind achizitiile realizate, inclusiv o detaliere pe tari, in timp ce institutia se va concentra pe datoriile pe termen scurt.
Mecanismul de European de Stabilitate, fara licenta bancara
Un alt subiect abordat de Draghi, in... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 17:23
Banca centrala a Germaniei ataca din nou politica anticriza a Bancii Centrale Europene (BCE), criticand masurile anuntate vineri de facilitare a accesuilui la lichiditate pentru bancile aflate in situatii dificile.
BCE a anuntat, vineri, ca reduce pragul de rating si relaxeaza criteriile de acceptare a anumitor tipuri de colateral, pentru a facilita bancilor cu probleme, in special celor spaniole, accesul la operatiunile de lichiditate ale institutiei.
Astfel, Consiliul Guvernator al BCE a extins gama de active eligibile drept colateral si a redus ratingul minim necesar.
BCE va accepta, de acum, valori mobiliare bazate pe pachete de credite ipotecare rezidentiale si pachete de imprumuturi catre intreprinderi mici si mijlocii, cu rating cel putin "BBB-" din partea Standard & Poor's. Prima de risc asociata acestor tipuri de colateral va fi de 26%. Anterior, ratingul minim acceptat pentru astfel de active era "A-".
Imprumuturile auto, activele de leasing si consumer finance, dar si creditele ipotecare comerciale vor fi acceptate incepand de la ratingul "A-" de la Standard & Poor's, cu o prima de risc de 16%.
Activele bazate pe credite ipotecare comerciale cu un rating de cel putin "BBB-" de la S&P vor avea o prima de risc de 32%.
Decizia ar putea creste riscurile asumate de banca centrala, iar Bundesbank s-a pozitionat deja impotriva, criticand masura.
"Adoptam o pozitie critica. Nu vom accepta nimic din ceea ce nu trebuie sa acceptam (in privinta... mai mult
Duminica, 24 Iunie 2012, ora 13:22
Rezolvarea crizei economice din Europa este datoria guvernelor din zona euro, transmite Banca Centrala Europeana. Acesta este modul in care liderii Bancii spun ca nu vor interveni, desi moneda euro este in mare pericol, alegand astfel sa mentina dobanda cheie la 1%.
Dupa ce Banca Centrala Europeana a mentinut miercuri dobanda cheie la 1%, presedintele institutiei Mario Draghi a spus ca nu doreste organizarea unui al treilea proiect de creditare a bancilor europene pe termen de 3 ani, considerand ca nu e corect ca politicile monetare sa acopere golul creat de altii, scrie Reuters.
Rastimpul castigat de BCE zonei euro la inceputul anului prin injectarea a peste 1.000 miliarde de euro in sistemul bancar prin operatiuni de creditare pe trei ani, aproape s-a terminat, costul de imprumut al tarilor cu probleme, precum Spania, fiind din nou in crestere.
"Problema acum e daca aceste operatiuni de creditare sunt eficiente cu adevarat. Unele probleme din zona euro nu au nicio legatura cu politicile monetare si nu cred ca e corect ca prin astfel de politici sa acoperim lipsa de actiune a altor institutii", a spus seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi.
Draghi a spus ca decizia de a mentine neschimbata dobanda cheie a fost luata printr-un "consens larg", sugerand insa ca nu a fost o unanimitate in consiliul bancii. El a spus ca unii membri, nu foarte multi, au dorit reducerea dobanzii cheie, care se afla deja la 1%.
Desi a subliniat amenintarea crescuta... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 18:05
Banca Centrala Europeana (BCE) a inceput sa retraga o parte a masurilor exceptionale de lichiditate destinate sprijinirii pietelor financiare, iar procesul se va desfasura "ordonat", a declarat, vineri, presedintele institutiei financiare europene, Jean-Claude Trichet.
"Criza financiara se tempereaza si anumite sectoare ale sistemului financiar arata semnele unei recuperari "semnificative", chiar daca o parte a institutiilor bancare sunt afectate, inca, de probleme", a spus Trichet, in timpul unei conferinte desfasurata la Londra, precizeaza Mediafax.
"Am trecut saptamana trecuta la initierea, intr-un mod gradual, a retragerii unei parti a masurilor exceptionale. Am fost foarte clari ca vom retrage sprijinul intr-un mod ordonat si bine planificat", a afirmat presedintele BCE.
Ca urmare a acestor masuri exceptionale si a programelor monetare si fiscale ample, presiunile asupra sistemului financiar din zona euro scad si a inceput recuperarea economica.
Aceasta revigorare a activitatii economice este, in anumite domenii, "foarte semnificativa", a spus Trichet.
Banca a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul minim de 1% in timpul sedintei de saptamana trecuta, dar a anuntat planuri de retragere a masurilor de sprijin prin care au fost introduse in piata financiara lichiditati de miliarde de euro, pentru a combate efectele crizei.
Analistii se asteapta ca dobanzile BCE sa ramana la actualul nivel pana in ultimul trimestru al anului 2010.
mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 16:28