Banca Mondiala a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, pana la 0,3%, de la 3,8% cat estima in urma cu trei luni, dar mizeaza pe o revenire pana la 4,4% in 2021, arata Prognoza economica actualizata pentru primavara anului 2020, realizata de Banca Mondiala pentru aceasta regiune.
"Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este asteptat sa fie unul substantial, cel putin in prima jumatate a anului. Cresterea economica este asteptata sa incetineasca la 0,3% in 2020, de la un nivel estimat de 3,8% inaintea crizei. Cu toate acestea, riscul unei recesiuni in 2020 este substantial si in crestere deoarece COVID-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeana si perturbarea lanturilor globale de aprovizionare. Cresterea este nevoie sa fie ajutata in mod substantial de stimulente fiscale coordonate la nivel national si UE", subliniaza Banca Mondiala.
De asemenea, institutia financiara internationala estimeaza ca, avand in vedere masurile necesare pentru a raspunde la criza COVID-19, deficitul fiscal ar urma sa se agraveze pana la 5,5% din PIB in 2020, comparativ cu un nivel planificat de 3,6% din PIB. Noi presiuni asupra deficitului ar urma sa vina din partea noii legi a pensiilor care stipuleaza o crestere de 40% a pensiilor incepand din luna septembrie. "Odata ce impactul COVID-19 se va risipi, ne asteptam ca deficitul sa urmeze o traiectorie de ajustare de cel putin 0,5% din PIB pe an, in... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 15:31
Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista, de 4,1%, apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, fiind in linie cu tendinta economiei globale, potrivit unui comunicat al PwC Romania.
"Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista de 4,1% apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, in linie cu tendinta economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil si predictibil, precum si investitii publice, mai ales in infrastructura fizica, ar putea contribui la activitatea economica. Din pacate, nivelul scazut al incasarilor bugetare ca pondere in PIB si ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni si limiteaza rolul politicii fiscal-bugetare in stimularea cresterii economice. In 2020, si cu atat mai mult in anii urmatori, ar trebui sa aiba loc o consolidare a finantelor publice prin imbunatatirea colectarii taxelor si recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investitional favorabil", arata Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Potrivit Global Economy Watch - 2020 Predictions, economia globala va avea un ritm de crestere modest in 2020, de circa 3,4%, comparativ cu media pe termen lung a secolului 21, de 3,8% pe an.
Previziunile PwC arata ca economia globala va avansa din inertie, in 2020, atata timp cat tensiunile comerciale... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 12:14
Cresterea economica inregistrata de Romania in primele noua luni ale anului in curs a fost de 4,2%, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier, comparativ cu perioada similara din 2017, iar fata de trimestrul al doilea din 2018 Produsul Intern Brut in trimestrul III a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,9%, potrivit datelor "semnal" ale Institutului National de Statistica, date miercuri publicitatii.
Raportat la acelasi trimestru din 2017, PIB in trimestrul III din 2018 a inregistrat o crestere cu 4,3% pe seria bruta si cu 4,1% pe seria ajustata sezonier.
"Seria bruta a Produsului Intern Brut s-a revizuit pentru perioada 2010-2012 pentru a asigura coerenta cu conturile sectorului 'Administratii publice' si cu Balanta de Plati. Revizuirea a avut loc ca urmare a aplicarii noii politici de revizuire a indicatorilor macroeconomici elaborata pentru a respecta cerintele impuse de Regulamentul 2304/2016 referitor la modalitatile, structura, periodicitatea si indicatorii de evaluare ai rapoartelor privind calitatea datelor transmise conform Regulamentului (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European si al Consiliului", spune INS, intr-un comunicat.
De asemenea, seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul III 2018, fiind revizuita fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 263 din 10 octombrie 2018.
Potrivit sursei citate, ca urmare a revizuirii seriei brute... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 11:19
Comisia Europeana (CE) a revizuit, joi, semnificativ in scadere, estimarile referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2018, de la 4,5% la 3,6%, in timp ce in 2019 mizeaza pe un avans de 3,8%, fata de 3,9% cat estima in primavara, potrivit previziunilor economice de toamna publicate joi de Executivul comunitar.
Pentru 2020, Executivul comunitar indica un avans de 3,6%.
"Boom-ul economic al Romaniei se calmeaza pe masura ce ritmul de crestere a consumului privat incetineste iar contributia negativa a exporturilor nete la crestere continua sa se inrautateasca. Pe perioada de prognoza PIB-ul este estimat sa creasca mai moderat", se arata in previziunile Comisiei Europene.
In 2019 si 2020 consumul privat ar urma sa continue sa incetineasca pe masura ce cresterea nominala a salariilor se modereaza si inflatia va continua sa afecteze veniturile disponibile. Cu toate acestea, consumul privat va ramane principalul motor al cresterii subliniaza Executivul comunitar.
Potrivit cifrelor prezentate joi de CE, cererea interna va avea o contributie in scadere la 4,2% la cresterea PIB, de la 7,3% anul trecut. In 2019, contributia cererii interne urca usor, la 4,3%, iar in 2020 scade la 4,1%.
Contributia negativa a exporturilor la cresterea PIB se va accentua la minus 1,3% in acest an, urmand sa scada la minus 0,6% in 2019 si minus 0,5% in 2020.
In cee ce priveste inflatia, CE a revizuit in crestere usoara la 4,3% prognoza pentru 2018, fata de 4,2% cat prognoza in... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 15:44
Economia Romaniei a crescut in primele sase luni ale acestui an cu doar 4% fata de aceeasi perioada a anului 2017.
In trimestrul doi din 2018 Produsul Intern Brut a inregistrat un avans de 1,4% fata de trimestrul precedent, informeaza Institutul National de Statistica (INS).
Citeste si: Cresterea economica a Romaniei a incetinit. PIB-ul s-a majorat doar cu 4%
Saptamana trecuta, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica apropiata de 4%.
"Cresterea economica probabil ca se va duce spre 4%. Vom vedea in lunile urmatoare. Daca vrem crestere economica mai mare, trebuie actionat pe investitii si productivitate. Vrem crestere economica mai mare, trebuie sa stimulam potentialul economiei, nu doar cererea.
Daca stimulam numai cererea, si ea este peste potential, nu pot exista decat doua efecte: cream locuri de munca in strainatate, adica importam mai mult ca sa acopere excesul de cerere si nu cred ca e de dorit. E de dorit ca stimularea cererii sa fie corelata cu potentialul economiei, ca economia sa produca ceea ce se cere in plus. Sau cream inflatie, ceea ce iarasi nu este de dorit", a explicat Mugur Isarescu.
Totodata, guvernatorul BNR a afirmat ca tarile care au avut o crestere economica constanta, de 4-5% anual, au progresat mult mai mult decat cele care au avut cresteri de 7%, iar apoi au inregistrat o scadere brusca.
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat insa, luna trecuta, o crestere... mai mult
Marti, 14 August 2018, ora 10:35
Comisia Europeana (CE) a mentinut estimarile referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2018, la 4,5%, iar pentru 2019 se asteapta la un avans de 3,9%.
Inasprirea graduala a politicii monetare, ca raspuns la presiunile inflationiste si la adancirea deficitului, ar putea atenua perspectiva pentru investitiile private. De asemenea, investitiile per ansamblu ar putea fi afectate daca Executivul va reduce si mai mult investitiile publice, pentru a-si indeplini tintele de deficit. Intr-un sens mai larg, incertitudinile privind politicile guvernamentale ar putea afecta cresterea economiei, avertizeaza Comisia Europeana.
PIB-ul Romaniei a crescut cu 6,9% in 2017, un record post-criza, datorita boom-ului in consumul privat, stimulat de masurile de relaxare fiscala, inclusiv reducerea impozitelor indirecte si cresterea salariilor in sectorul public. Cresterea ar urma sa-si reduca viteza in 2018, dar va ramane robusta. Consumul privat ar urma sa incetineasca anul acesta, deoarece cresterea nominala a salariilor se modereaza, iar majorarea inflatiei afecteaza venitul disponibil real, dar va ramane principalul motor al cresterii economiei.
Totusi, investitiile se vor intari probabil in acest an, datorita sporirii gradului de implementare a proiectelor finantate cu fonduri europene, conform previziunilor economice intermediare din vara anului 2018, publicate joi de Executivul comunitar.
In 2017, rata somajului in Romania a scazut la 4,9%, cel mai redus nivel din ultimii... mai mult
Joi, 12 Iulie 2018, ora 16:45
Romania a reusit sa evite recesiunea care a lovit o mare parte din restul tarilor din Uniunea Europeana, in al patrulea trimestru din 2012, insa situatia se va inrautati in acest an, potrivit analistilor.
Produsul intern brut al Romaniei a inregistrat o crestere de 0,2 la suta in ultimele trei luni de anul trecut, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS). Insa procentajul este prea mic pentru a fi considerat altceva decat o stagnare.
"Nu exista crestere economica, Romania este in stagnare economica. La fel se afla si economiile principale din zona euro", a comentat analistul Ionel Blanculescu, pentru Ziare.com.
La nivelul Uniunii Europene, s-a inregistrat o scadere economica de 0,5 la suta in ultimul trimestru de anul trecut, comparativ cu anteriorul, si de 0,6 procente fata de perioada similara din 2011, potrivit Eurostat.
Citeste mai multe despre Cum va supravietui economia Romaniei in 2013? pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 13:55
Guvernul Ponta a prevazut in bugetul pe 2013 o crestere economica de 1,6%, agricultura si fondurile europene fiind considerate de oficialii romani printre motoarele cresterii economice din acest an, fara sa fie insa clar ce capacitate de interventie va avea Executivul in aceste domenii.
Crestere a PIB-ului pe 2013, initial stabilita la 1,8%, a fost revizuita in scadere dupa consultarile cu FMI, in conditiile in care alte prognoze plaseaza cresterea economica a Romaniei la un nivel inferior.
Astfel, BERD estimeaza in acest an, pentru tara noastra, o crestere economica de 1,4%, in timp ce BCR si Coface au prognozat 1,1 si, respectiv, maxim 1%.
Cu privire la agricultura, Liviu Voinea, ministrul Bugetului, sustinea ca acest sector ar putea sa contribuie cu o crestere a 0,5% din PIB, in cazul in care acesta ar avea o evolutie medie.
Cu toate acestea, evolutia sectorului depinde in primul rand de conditiile meteorologice, iar productia agricola din acest an va fi determinata mai putin de performantele guvernului.
Cresterea PIB Romaniei, influentata mai degraba de context, decat de guvern
Analistul economic Mircea Cosea considera insa ca tara noastra va stagna din punct de vedere economic in acest an, din prisma masurilor luate pana acum de guvern.
Mai mult, el se declara "mai putin optimist" cu privire la "colateralul romanesc prevazut pentru fondurile europene", tinand cont de faptul ca aceasta suma se bazeaza pe "un sistem de impozitare inca netestat... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 12:00
Taierea salariilor si a pensiilor din 2010 a avut efecte benefice pe termen scurt, insa situatia economica a Romaniei s-a deteriorat din nou in 2012, odata cu amplificarea crizei politice, considera analistii.
"Dupa aceste reforme, intr-o prima faza, pietele au reactionat pozitiv, in sensul ca am reusit sa ne imprumutam cu o dobanda de putin peste 5%. Era deja foarte bine, pentru ca plecasem de la 7%, ceea ce inseamna ca masurile de austeritate pe care le-am adoptat au avut efectul scontat.
Insa, in 2012, lucrurile s-au degradat din nou, inclusiv din cauza luptelor politice, care au marit gradul de instabilitate, astfel ca am ajuns din nou la randamente de 7%. Ministerul de Finante a reusit sa amane doua sesiuni de imprumuturi, insa nu va putea face acest lucru la nesfarsit. Astfel, este posibil ca la toamna, daca va iesi pe piata, sa se imprumute iar cu o dobanda de 7%, deci am ajuns de unde am plecat", a declarat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.
Citeste mai multe despre Austeritate sau crestere economica - A meritat taierea salariilor si a pensiilor? pe Ziare.com. mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 10:45