In general, cand ai nevoie de un imprumut cat mai repede, primul lucru la care te gandesti este sa apelezi la apropiati, fie ca e vorba de un prieten sau o ruda.
Insa, de obicei, acestia nu dispun de intreaga suma de care ai tu nevoie si pe care ti-ai putea permite sa o returnezi in timp. Deseori, chiar daca acele persoane detin banii respectivi, ti-i pot imprumuta pe o perioada prea scurta pentru posibilitatile tale de restituire.
In ultima instanta, iei in considerare ideea de a contracta un credit rapid de ordin bancar. Dar, si in acest caz, de cele mai multe ori primesti un raspuns nefavorabil din partea bancilor. Numeroase formalitati, conditii greu de indeplinit, garanti sau garantii - toate acestea te descurajeaza sau te fac sa renunti intru totul. Insa planurile tale nu pot astepta la infinit, iar uneori problemele nerezolvate la momentul potrivit genereaza alte probleme!
Astfel, ajungi sa recurgi la cea mai eficienta metoda disponibila la ora actuala: un credit rapid nebancar. Acordat de o IFN (institutie financiara nebancara), un astfel de imprumut poate fi contractat indeplinind conditii minime.
Special creat pentru nevoile tale personale ori pentru situatii de urgenta, acesta consta intr-o suma de bani care ajunge de obicei pana la 20.000 Lei, foarte utila, ce poate fi accesata pe termen scurt sau mediu. Cu rate fixe lunare ori saptamanale, un astfel de credit rapid este solutia la care apeleaza mii de romani in prezent.
Spre exemplu, Provident... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2020, ora 13:11
Vestile care vin dinspre sectorul bancar nu par a fi cele mai grozave. Criza pandemica i-a facut pe romani, persoane fizice sau juridice, sa ceara in numar destul de mare amanarea ratelor de credite.
Astfel, conform datelor centralizate de catre Asociatia Romana a Bancilor, institutiile de credit din Romania au solutionat 321.000 de solicitari, reprezentand aproximativ 90% din cele aproximativ 362.000 de solicitari depuse de clientii persoane fizice si juridice pentru suspendarea obligatiilor de plata lunare din contractele de credit, in primele trei luni de la debutul pandemiei COVID-19.
Concret, pana la data de 15 iunie 2020, din cele aproximativ 321.000 de solicitari solutionate, peste 60% au fost solutionate in baza Ordonantei de Urgenta 37/2020 si aproximativ 40% in baza masurilor de sprijin adoptate individual de banci, incepand cu luna martie, pentru clientii afectati de efectele pandemiei. Restul solicitarilor se afla in curs de procesare.
Reamintim faptul ca in baza OUG 37/2020, banca analizeaza solicitarea formulata de client si in termen de maximum 15 zile de la data primirii solicitarii comunica acestuia decizia. In cazul aprobarii solicitarii debitorului, prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicarii de catre client a solicitarii de suspendare catre banca.
Clientii ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia generata de pandemie au depus cereri pentru suspendarea obligatiilor de plata lunare din... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 11:29
Bancile nu sunt de acord cu amanarea ratelor cu 9 luni pentru toti romanii afectati de criza coronavirusului, precizand ca nu ajuta economia, populatia, companiile si slabesc sistemul bancar.
In schimb, acestea cer ca solutiile sa fie individuale si asigura ca vor sprijini prin orice masuri necesare clientii afectati financiar de noul coronavirus (COVID 19), pentru a preveni o criza la nivel economic si social.
Amintim ca, saptamana trecuta, inainte ca guvernul sa adopte ordonanta de urgenta privind amanarea platii ratelor, ministrul de Finante Florin Citu anunta ca a discutat cu reprezentantii BNR si cu sistemnul bancar, le-a propus varianta de amanare cu pana la 9 luni, iar aceasta a fost agreata.
"Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizatii care reprezinta toate institutiile bancare active pe piata romaneasca, considera ca abordarea individuala a cazurilor clientilor, persoane fizice si juridice, afectati de pandemia de COVID-19 reprezinta cea mai corecta si eficienta abordare pentru solutionarea reala a dificultatilor financiare ale clientilor, fara afectarea lichiditatii sistemului bancar.
Economia are nevoie de solutii individualizate pentru clientii bancilor si recomandam evitarea de moratorii generalizate din partea autoritatilor, necalibrate corespunzator, ce aplica masuri "universale", de amanare a ratelor chiar si pana la 9 luni, care pot conduce la afectarea grava a lichiditatii sistemului... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 19:05
Guvernul va adopta joi ordonanta de urgenta prin care plata ratelor la banca se suspenda pana la 9 luni, a declarat la inceputul sedintei Executivului ministrul de Finante, Florin Citu.
"Suntem pregatiti cu OUG, vizeaza persoane fizice, juridice. Pana la 9 luni este perioada pentru care se suspenda plata ratelor", a informat Citu.
Detaliile despre pasii ce trebuie urmati pentru aceasta amanare vor fi anuntate la finalul sedintei de guvern.
Totodata, premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Finantelor ca in ordonanta de urgenta sa fir prevazute si contractele de leasing, ca o facilitate necesara pentru firmele de transport afectate grav de criza coronavirusului.
Miercuri, ministrul de Finante a anuntat ca a discutat cu reprezentantii BNR si cu sistemnul bancar despre ordonanta de urgenta, a propus varianta de amanare a platii ratelor cu pana la 9 luni, iar aceasta a fost agreata.
"Solutia pe care o propune Ministerul Finantelor, pe care am propus-o Bancii Nationale a Romaniei si sistemului bancar este una care ia in calcul mai multe elemente. In primul rand, m-am gandit la perioada de timp, nu stim exact cat timp o sa dureze aceasta perioada, si atunci am zis ca cei care doresc sa aiba ratele amanate la banca pot sa o faca pana la 9 luni de zile.
Este un termen pe care l-am discutat cu BNR si cu sistemul bancar. Pana la noua luni de zile este propunerea cu care am mers eu si a fost agreata de BNR si sistemul bancar. Ramane de vazut daca asa va ramane... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 17:37
Autoritatea Bancara Europeana vine cu vesti bune pentru romanii care au credite in valuta, astfel ca acestia vor avea mai multe solutii in cazul in care nu vor putea sa plateasca rata fixata de banca, inainte de a fi dati afara din casa.
Astfel, bancile vor fi obligate sa le prezinte clientilor, inainte de a-i executa silit, variantele refinantarii, extinderii perioadei de returnare a imprumutului, amanarii platii ratelor si reducerii dobanzii, transmite Digi 24.
Exista deja banci in Romania care aplica aceste masuri etapizate, inainte de ultima varianta in ...citeste mai departe despre "Veste buna pentru romanii impovarati de credite - se vor bucura de protectie europeana" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Iunie 2015, ora 18:45
Institutiile de credit privesc urmatoarea perioada cu ceva mai mult optimism si anticipeaza o crestere a cererii de credite atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice.
Peste 80% dintre banci se asteapta la o intensificare a activitatii de creditare in urmatoarea perioada, conform "Barometrului Bancar ARB & EY".
"Institutiile de credit sunt interesate sa sustina economia cu credite. Bancile se asteapta la o crestere usoara a cererii de credite in mai multe sectoare si segmente de clientela si, in acelasi timp, preconizeaza relaxarea partiala a politicilor de creditare in sectoare precum Industria, Tehnologia Informatiei, Agricultura, Telecomunicatii, Sanatate si pe segmentul IMM-urilor. ARB depune eforturi pentru eliminarea barierelor in desfasurarea activitatii bancare, astfel incat sectorul bancar sa fie si mai in masura sa-si sprijine clientii", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Consiliului Director al ARB.
Indicele industriei bancare denumit "Barometrul Bancar ARB & EY" a fost realizat prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile bancilor membre ale ARB. La acest sondaj au participat banci totalizand o cota de piata in functie de active de peste 85%.
Bancile anticipeaza un avans al cererii de carduri de credit
Pe zona de retail, peste 65% din banci se asteapta la o crestere a cererii de credite de consum, iar o proportie mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit. Tot intr-o proportie mare (70%)... mai mult
Marti, 29 Aprilie 2014, ora 15:02
Pana in momentul de fata, "semnalul" dat de banca centrala de a reduce dobanzile la credite pentru a incuraja creditarea si economia a fost remarcat doar de cateva institutii de credit. OTP Bank, Banca Italo Romena si Banca Transilvania sunt institutiile au luat masuri, pana in acest moment.
De aceea, in contextul tendintei de reducere a ratelor de dobanda pentru creditele acordate persoanelor fizice, OTP Bank a implementat un sistem de dobanzi adaptate profilului fiecarui client.
OTP optimizeaza solutiile de creditare
OTP Bank Romania a anuntat lansarea unui nou sistem de stabilire a dobanzilor la creditele de nevoi personale in lei.
"Astfel, fiecare client al Bancii, in functie de profilul sau, beneficiaza de o oferta personalizata, cu multiple avantaje importante si dobanzi incepand de la numai 10,30%", a declarat Simona Lianu, Director Produse Persoane Fizice si Produse de Investitii, OTP Bank Romania.
Clientii care opteaza pentru un credit de nevoi personale in lei de la OTP Bank Romania, pot beneficia din momentul de fata de solutii multiple de creditare si de dobanzi avantajoase adaptate profilului fiecarui client, incepand de la numai 10.30% (ROBOR 3L + 6.46%) (DAE 10.80%).
Potrivit rezultatelor financiare din primul semestru al acestui an ale OTP Bank, volumul creditelor de consum a crescut cu 20% de la un trimestru la altul si cu 86% fata de anul precedent.
Volumele creditelor ipotecare au continuat sa se erodeze lent. Volumul agregat al... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 05:30
Pentru a controla mai bine pozitia de risc asumata in relatia cu clientii, in 2012 bancile au adoptat masuri importante. Tehnicile folosite pentru diminuarea riscului de credit, impreuna cu masurile si actiunile luate in acest scop, ca de altfel si politicile si procedurile implementate difera de la o banca la alta.
Riscul de credit, este unul din riscurile la care este expusa o banca, pe langa riscul de lichiditate, riscul de piata sau riscul operational, iar expunerea cea mai mare a banciilor la acest risc ia nastere din acordarea de credite si avansuri clientilor.
In sopul gestionarii riscurilor care i-ar putea afecta activitatea, dar si performantele financiare, institutia de credit ia masuri necesare pentru identificarea surselor de risc, pentru evaluarea si monitorizarea expunerilor sale.
Managementul riscului la nivel de banca
Spre exemplu, in cazul BRD, anul 2012 a fost marcat de adaptari structurale importante. Au fost luate masuri de intarire a culturii de risc in banca si de completare si aplicare stricta a mecanismelor interne de control al riscurilor.
In ceea ce priveste controlul acordarii creditelor, a fost impusa o serie de metode mai exigente de analiza pentru a cunoaste mai bine clientii si situatiile lor financiare.
De asemenea, au fost implementate noi metode de scoring si a fost intarit dispozitivul de evaluare a garantiilor imobiliare la momentul acordarii creditelor, precium si o reanaliza periodica a acestei valori.
La BCR,... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 08:00
Guvernul irlandez vra sa impuna unor creditori ai bancilor irlandeze sa suporte o parte din pierderile cauzate de criza acceptand rambursarea unor sume mai mici, pentru a reduce volumul ajutoarelor care vor fi acordate institutiilor de credit din bani publici, transmite Mediafax.Irlanda vrea sa impuna pierderi pe obligatiunile neacoperite cu prioritate la rambursare care nu sunt asigurate prin garantii de stat. Aceste titluri totalizeaza 16 miliarde euro.
"O solutie sustenabila si completa pentru bancile irlandeze implica recapitalizarea, dar si o impartire a poverii financiare (...)
Acesta este cu siguranta rezultatul cautat de guvern", a declrat ministrul agriculturii, Simon Coveney, pentru televiziunea de stat RTE.
Conform acordului cu UE si FMI incheiat anul trecut, Irlanda poate impune pierderi pe datoriile cu prioritate mai scazuta la rambursare, insa BCE se opune reducerii sumelor datorate detinatorilor de obligatiuni cu prioritate ridicata.
Noul guvern din Irlanda a venit la putere in luna februarie cu mandatul de a renegocia acordul de finantare externa.
Oficialitatile irlandeze au declarat ca tara nu-si poate permite acordul actual cu FMI si UE, iar ministrii finantelor din Uniune trebuie sa decida in urmatoarele saptamani ce concesii pot oferi Dublinului.
Autoritatile asteapta rezultatele testelor de stres derulate in sectorul bancar irlandez, care vor fi publicate joi. Golul de capital este estimat de analisti la 25 miliarde euro, in timp ce fondurile puse... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 09:10