Comisia Europeana studiaza deja diferite optiuni pentru a activa fondul de redresare post-pandemie fara Polonia si Ungaria, daca aceste tari nu-si ridica in zilele urmatoare veto-ul asupra acestui plan pe care l-au blocat - impreuna cu bugetul plurianual al UE - pentru a se opune conditionarii accesarii fondurilor europene de statul de drept.
Potrivit unui inalt responsabil comunitar, citat miercuri de agentia EFE, Bruxellesul are pe masa mai multe variante pentru o solutie care "sa reproduca efectele pachetului actual" si care sa functioneze ca "punte" pana cand cele 27 de state membre vor ajunge la un acord unanim asupra cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 si fondului de redresare.
"Suntem siguri ca aceste solutii pot fi gasite si pot fi aplicate rapid", spune responsabilul european, adaugand insa ca Bruxellesul inca nu s-a hotarat asupra unei optiuni concrete si "scenariul de baza" ramane rezolvarea blocajului impreuna cu toate statele membre.
Dupa ce la reuniunea ambasadorilor statelor UE din 16 noiembrie a fost adoptat prin majoritate calificata un mecanism ce conditioneaza accesarea fondurilor europene de situatia statului de drept, Polonia si Ungaria au blocat prin veto intr-un vot preliminar la aceeasi reuniune bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) si planul "Next Generation" care consta intr-un un fond de redresare de 750 de miliarde de euro.
Mecanismul, adoptat in urma unei intelegeri... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 07:20
Comisia Europeana a atentionat marti guvernul din Ungaria, care a inchis din nou frontierele tarii din cauza pandemiei, in legatura cu orice discriminare bazata pe nationalitate si a facut apel la importanta 'integritatii Spatiului Schengen', relateaza AFP.
Comisarul european pentru Justitie, Didier Reynders, a anuntat pe Twitter ca a trimis o scrisoare in acest sens guvernului lui Viktor Orban.
Ungaria prevede exceptii de la interdictia de acces pe teritoriul sau in special pentru cetatenii din celelalte state din Grupul de la Visegrad (Cehia, Slovacia si Polonia), care pot furniza un test negativ de COVID-19 de mai putin de cinci zile.
"Astazi, (comisarul european pentru Afaceri Interne) Ylva Johansson si cu mine am trimis o scrisoare guvernului ungar in care reamintim importanta (pastrarii) integritatii Spatiului Schengen si aplicarii de masuri la frontiere in mod nediscriminatoriu pentru toti cetatenii si rezidentii din UE", a scris pe Twitter comisarul belgian.
"Orice masura care nu va respecta aceste principii fundamentale ale dreptului european va trebui, bineinteles, retrasa imediat", a adaugat el. Comisarii ar urma sa discute cu autoritatile ungare pentru a obtine "mai multe informatii".
"Nu este posibil sa existe o discriminare pe baza de nationalitate intre cetatenii europeni", a precizat un purtator de cuvant al Comisiei, Christian Wigand, in timpul conferintei de presa zilnice.
In contextul restrictiilor de miscare adoptate dispersat de catre... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 15:39
Comisia Europeana anunta ca a semnat primul contract cu AstraZeneca, companie farmaceutica anglo-suedeza, care va permite achizitionarea unui vaccin impotriva Covid-19 pentru toate statele membre ale UE, precum si donarea catre tarile cu venituri mici si medii sau redirectionarea catre alte tari europene.
Este vorba de o cantitate de 300 de milioane de doze de vaccin, cu optiunea de a achizitiona suplimentar inca 100 de milioane de doze, care sa fie distribuite proportional cu populatia.
"Ieri, 27 august, primul contract pe care Comisia Europeana l-a negociat in numele statelor membre ale UE cu o companie farmaceutica a intrat in vigoare in urma semnarii sale oficiale de catre AstraZeneca si de catre Comisie. Contractul va permite achizitionarea unui vaccin impotriva Covid-19 pentru toate statele membre ale UE, precum si donarea catre tarile cu venituri mici si medii sau redirectionarea catre alte tari europene. Prin intermediul contractului, toate statele membre vor fi in masura sa achizitioneze 300 de milioane de doze de vaccin produs de AstraZeneca, cu optiunea de a achizitiona suplimentar inca 100 de milioane de doze, care sa fie distribuite proportional cu populatia", a informat CE.
Comisia continua discutiile privind incheierea unor acorduri similare cu alti producatori de vaccinuri si a incheiat cu succes discutii preliminare cu Sanofi-GSK la 31 iulie, cu Johnson&Johnson la 13 august, cu CureVac la 18 august si cu Moderna la 24 august.
"Comisia lucreaza... mai mult
Vineri, 28 August 2020, ora 11:42
Comisia Europeana a anuntat joi ca a aprobat schema de ajutor de stat in valoare de 4,521 miliarde de lei (935 milioane de euro) introdusa de Romania pentru a sustine companiile afectate de pandemia de coronavirus, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Acest suport va lua forma unor granturi directe pentru capital de lucru si investitii productive si va fi cofinantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Masura va fi accesibila IMM-urilor active in anumite sectoare si unor mari companii care au legaturi cu IMM-urile eligibile, care au fost afectate negativ de pandemia de coronavirus. Obiectivul masurii este sa furnizeze lichiditate pentru aceste companii, ceea ce le permite sa isi continue activitatile, sa demareze investitii si sa mentina locurile de munca.
Comisia Europeana a descoperit ca schema Romaniei este in linie cu conditiile prevazute in cadrul temporar: granturile directe nu vor depasi 100.000 de euro pentru fiecare companie care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, 120.000 de euro pentru fiecare companie activa in sectoarele pescuitului si acvaculturii si 800.000 de euro pentru fiecare companie activa in toate celelalte sectoare. De asemenea schema va functiona pana la data de 31 decembrie 2020.
"Comisia a ajuns la concluzia ca aceasta masura este necesara, adecvata si proportionata pentru a remedia un prejudiciu serios aparut in economia unui stat membru, in linie cu Articolul... mai mult
Joi, 27 August 2020, ora 13:55
Comisia Europeana propune Consiliului UE sa acorde o suma totala de 81,4 miliarde de euro sub forma de imprumuturi la dobanzi scazute pentru mai multe state membre UE pentru a le ajuta sa combata efectele pandemiei pe piata fortei de munca, potrivit unui comunicat al executivului european.
Romania ar urma sa primeasca 4 miliarde de euro prin intermediul instrumentului numit SURE. Doar Spania, Italia, Belgia si Polonia ar urma sa primeasca imprumuturi mai mari decat Romania, conform sursei citate.
Imprumuturile vor ajuta statele membre sa acopere costurile legate direct de finantarea sistemelor nationale de somaj tehnic si a altor masuri similare puse in aplicare ca raspuns la pandemia de coronavirus, in special pentru lucratorii independenti.
Cati bani vor primi celelalte tari:
Belgia- 7,8 miliarde de euro;
Bulgaria - 511 milioane euro;
Cehia - 2 miliarde de euro;
Grecia - 2,7 miliarde de euro;
Spania - 21,3 miliarde euro;
Croatia - 1 miliard de euro;
Italia - 27,4 miliarde euro;
Cipru - 479 milioane euro;
Letonia - 192 milioane euro;
Lituania - 602 milioane euro;
Malta - 244 milioane euro;
Polonia - 11,2 miliarde de euro;
Romania - 4 miliarde de euro;
Slovacia - 631 milioane euro;
Slovenia - 1,1 miliarde de euro.
Ce este instrumentul SURE
Instrumentul SURE este un element esential al strategiei cuprinzatoare elaborate de UE pentru protejarea cetatenilor si atenuarea consecintelor socioeconomice foarte grave ale pandemiei de coronavirus.... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 14:11
Comisia Europeana a prezentat joi un set de orientari menite sa asigure protectia lucratorilor sezonieri in UE in contextul pandemiei de COVID-19, documentul oferind orientari autoritatilor nationale, inspectoratelor de munca si partenerilor sociali pentru a garanta drepturile, sanatatea si siguranta lucratorilor sezonieri si pentru a se asigura ca lucratorii sezonieri isi cunosc drepturile, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
"In fiecare an, sute de mii de lucratori sezonieri sprijina sectoare extrem de importante ale economiei UE, cum ar fi sectorul alimentar si cel agricol. Pandemia de COVID-19 a scos la lumina conditiile de trai si de munca dificile cu care se confrunta acesti lucratori. Acest aspect trebuie abordat. Orientarile noastre sunt un semnal de alarma adresat statelor membre si intreprinderilor pentru ca acestea sa se asigure ca isi indeplinesc obligatiile care le revin in ceea ce priveste protectia lucratorilor indispensabili, care sunt, totusi, vulnerabili", a declarat comisarul pentru locuri de munca si drepturi sociale, Nicolas Schmit, citat de Agerpres.
Orientarile prezentate joi de Comisia Europeana acopera o serie de aspecte, cum ar fi: dreptul lucratorilor sezonieri de a lucra intr-un stat membru UE indiferent daca sunt cetateni UE sau daca vin din tari din afara UE; conditiile de viata si de munca adecvate, inclusiv distantarea fizica si masurile de igiena corespunzatoare; informarea clara a lucratorilor cu privire la... mai mult
Joi, 16 Iulie 2020, ora 13:38
Comisia Europeana a decis, joi, sa trimita Romaniei si Spaniei scrisori de notificare in care le solicita sa ia masuri pentru a proteja si gestiona retelele Natura 2000 si, prin urmare, sa-si respecte obligatiile conform Directivei Habitate (Directiva 92/43/EEC a Consiliului), informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar, precizeaza Agerpres.
Conform Directivei, statelor membre li se solicita sa propuna situri de importanta comunitara (SCI) care sunt apoi adaugate listelor biogeografice ale UE. In sase ani de la anuntarea propunerilor, statele membre trebuie sa stabileasca obiective de conservare si masuri pentru a mentine sau restabili speciile protejate si habitatele intr-o stare de conservare favorabila, desemnand siturile de importanta comunitara ca zone speciale de conservare (SAC).
Acestea sunt cerintele cheie pentru a proteja biodiversitate in intreaga UE. Pana acum Romania nu a desemnat zone speciale de conservare si, in mod persistent si general, a esuat in stabilirea unor obiective de conservare detaliate locale specifice.
In cazul Spaniei, Comisia Europeana cere tarii sa finalizeze desemnarea zonelor speciale de conservare a tuturor siturilor de importanta comunitara din regiunile mediterana, alpina si atlantica, si sa adopte obiective de conservare detaliate locale specifice si masuri pentru aceste zone speciale de conservare.
Termenul limita pentru finalizarea masurilor pentru cele 1.278 de situri din regiunile mediterana, alpina si... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 14:27
Comisia Europeana (CE) a decis, joi, sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie si a solicitat sanctiuni financiare, din cauza faptului ca tara noastra nu a comunicat masurile de transpunere in legislatia nationala a Directive UE privind marcile. Romania este singurul stat membru care nu a comunicat masurile necesare transpunerii directivei, potrivit unui comunicat de presa.
"Directiva privind marcile constituie un pas important in modernizarea si armonizarea in continuare a legislatiei UE privind marcile.
Aceasta aduce o serie de modificari semnificative, inclusiv o definitie revizuita a marcii, adaptata la era digitala; noi motive care impiedica inregistrarea marcilor; noi norme privind marfurile contrafacute in tranzit, precum si noi dispozitii de armonizare a procedurilor privind marcile in toate statele membre ale UE", arata Comisia Europeana, joi, intr-un comunicat de presa.
Statele membre, obligate sa transpuna directiva
Statele membre au fost obligate sa transpuna directiva in legislatia nationala pana la 14 ianuarie 2019. Tarii noastre i-a fost transmis un aviz motivat, iar aceasta a avut la dispozitie un termen pentru a raspunde. Desi Romaniei i-a fost acordata o prelungire a termenului de raspuns la avizul motivat, nu a comunicat masurile de transpunere.
Prin urmare, Comisia a decis sa sesizeze Curtea de Justitie a UE cu privire la acest caz, mai transmite sursa citata.
Directiva privind marcile a actualizat si a simplificat cadrul juridic... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 13:55
Comisia Europeana a adoptat joi un pachet de masuri menit sa stimuleze modalitati noi de a debloca finantarea pe termen lung si de a contribui la reluarea cresterii economice durabile in Europa.
Pachetul de masuri a fost prezentat intr-o conferinta de presa de comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, care a subliniat ca, "in contextul accelerarii relansarii economice, trebuie sa fim la fel de ambitiosi in ceea ce priveste sprijinul pe care il acordam cresterii".
"Europa are mari nevoi de finantare pe termen lung pentru a sustine cresterea durabila - tipul de crestere economica care sporeste competitivitatea si care duce la crearea de locuri de munca intr-un mod inteligent, durabil si favorabil incluziunii. Sistemul nostru financiar trebuie sa isi recastige si sa isi imbunatateasca capacitatea de finantare a economiei reale", a aratat comisarul european.
In acelasi timp, a precizat Michel Barnier, trebuie diversificate sursele de finantare in Europa si imbunatatit accesul la finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii, care constituie coloana vertebrala a economiei europene.
"Am convingerea ca setul de masuri prezentat astazi va contribui la imbunatatirea capacitatii pietelor de capital europene de a canaliza fondurile catre nevoile noastre pe termen lung", a spus el.
Comisarul Barnier a remarcat in acelasi timp ca toate societatile europene se confrunta cu o dubla provocare: asigurarea pensiilor in contextul imbatranirii populatiei... mai mult
Vineri, 28 Martie 2014, ora 10:15