Ioana Petrescu, ministrul Finantelor, este convinsa ca evaziunea fiscala a scazut, insa nu-si aminteste cifre concrete care sa ii sustina afirmatia.
"Evaziunea fiscala a scazut. Nu pot sa stiu toate cifrele pe de rost. Colectarile sunt conform planului, directia antifrauda isi face treaba. Cand vedeti actiunile cu Politia, cu Parchetul, la baza au stat actiuni antifrauda", a explicat Ioana Petrescu, joi seara, la Antena 3.
De asemenea, ministrul Finantelor a tinut sa precizeze ca exista noi masuri pentru combaterea acestui fenomen, care se afla in dezbatere publica.
"E vorba de loteria fiscala, care vine sa incurajeze conformarea voluntara si scaderea evaziunii la TVA, vorbim si de casele de marcat cu jurnal electronic, care ne ajuta sa vedem mai mult aceste tranzactii care se fac. Ele se vor conecta la un server central de la ANAF. Exista si controale antifrauda", a subliniat Ioana Petrescu.
Ce planuieste Guvernul: Premii prin loterie pentru platitorii de taxe
Consiliul ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor sustine ca evaziunea a scazut, dar nu poate da cifre concrete" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 11:33
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca actiunile de combatere a evaziunii fiscale 's-au simtit in incasarile bugetare' si a afirmat ca, pe langa un sistem din ce in ce mai sigur de lupta impotriva acestui fenomen, trebuie sa se lucreze si la ideea ca fiecare cetatean trebuie sa isi plateasca taxele.
"Toata lumea, cand este intrebata cum faci sa reduci taxele si sa cheltui mai mult, spune ca lupta cu evaziunea fiscala. Realitatea este, ceea ce prezentati dumneavoastra in studiu, ca mai este inca mult spatiu de recuperat dintr-o combatere reala a evaziunii fiscale. Si, cel putin dupa reorganizarea ANAF cu Directia Antifrauda, dupa colaborarea cu toate institutiile statului si actiunile de combatere a evaziunii fiscale s-au simtit in incasarile bugetare, faptul ca se poate si ca exista un spatiu foarte mare. Ma uitam pe primele 11 luni, avem 12 miliarde de lei incasati in plus la buget, o mare parte dintre acestia venind tocmai din combaterea evaziunii fiscale. Insa as vrea sa nu cadem in pacatul ca doar daca lucram la efect rezolvam problema", a declarat premierul, la Palatul Victoria, informeaza Agerpres.
Victor Ponta a adaugat ca, pentru o combatere cat mai eficienta a evaziunii fiscale, trebuie avute in vedere si cauzele.
"E ca si cand credem ca doar daca avem politisti, procurori, judecatori nu mai avem infractiuni in Romania. (...) E bine sa avem si ca avem un sistem din ce in ce mai sigur de combatere a evaziunii fiscale, dar trebuie mult lucrat si... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 17:09
Liderii G20 reuniti la Sankt Petersburg s-au angajat vineri ca schimbul automat de informatii in domeniul fiscal pentru combaterea fraudelor sa intre in vigoare pana la sfarsitul anului 2015.
"Sustinem propunerea Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) de infiintare a unui sistem international pentru schimbul bilateral si multilateral automat de informatii in domeniul fiscal", potrivit comunicatului de la sfarsitul reuniunii de doua zile a G20.
Reuniunea, dominata de criza siriana, a fost beneficiat de un consens larg in multe probleme economice, in special cele referitoare la fiscalitate.
Obiectivul schimburilor automate de informatii este ca bancile sa transmita fara sa fie solicitate date privind fondurile strainilor catre autoritatile fiscale.
Principalele puteri economice mondiale au abordat si tema "optimizarii fiscale", respectiv strategiile marilor companii de evitare a platii impozitelor in statele unde isi desfasoara activitatile.
Astfel, liderii G20 au promis sa ia masurile individuale si colective necesare, tinand cont de respectarea suveranitatii.
"In contextul consolidarii bugetare severe si a dificultatilor sociale, este mai necesar ca niciodata pentru multe tari sa se asigure ca impozitele sunt platite corect", se arata in comunicat.
In timpul discutiilor pe aceasta tema, liderii G20 si-au exprimat indignarea provocata de politicile unor giganti precum Google si Amazon, care castiga bani intr-o tara, dar platesc... mai mult
Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 10:18
Economia subterana din Italia a reprezentat 35% din PIB-ul tarii in 2011, ceea ce inseamna aproximativ 540 miliarde euro, o suma de cinci ori mai mare ca PIB-ul Romaniei, potrivit institutului italian, Eurispes.
Din aceasta suma, evaziunea fiscala se ridica la peste 50 miliarde euro, ceea ce se traduce prin pierderi pentru statul italian de pana la 150 miliarde euro.
Fenomenul nu este nici pe de parte unul singular. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) avertizeaza ca pana in 2020, doua treimi din muncitorii din intreaga lume vor fi platiti la negru, daca ritmul infractiunilor continua.
Iar Romania, bineinteles, nu face exceptie. Fluxurile ilicite din tara noastra catre alte state ne plaseaza pe locul 34 in lume, cu o medie anuala de 3,6 miliarde de dolari, potrivit unui raport Global Financial Integrity.
Evaziunea fiscala in Romania, intre 10% si 14% din PIB
Estimarile privind evaziunea fiscala din Romania se plaseaza undeva intre 10% si 14% din PIB.
"Daca o institutie extrem de respectabila, Consiliul Fiscal, considera ca nivelul evaziunii fiscale este de 10% din PIB, adica 13 miliarde euro, dupa analizele mele de economie subterana, consider ca valoarea evaziunii fiscale este de 18 miliarde euro, adica de aproximativ 14 % din PIB.
Nivelul stabilit de mine corespunde cu cel rezultat din cifrele prezentate de Presedintele Romaniei si Guvernatorul BNR, care in urma nu cu mult timp au prezentat marimea economiei nefiscalizate, la... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 12:56
Autoritatile germane au recrutat aproximativ 160 de voluntari experti in colectarea taxelor, care sa mearga in Grecia pentru a ajuta la combaterea evaziunii fiscale, iar presa elena scrie deja despre "o forta de asalt formata din colectori de taxe germani", potrivit Financial Times.
Masura autoritatilor federale din Germania risca sa reaprinda tensiunile dintre Berlin si Atena, potrivit publicatiei britanice.
Cei aproximativ 160 de experti urmeaza sa se deplaseze in Grecia in cadrul unei initiative a UE si FMI pentru imbunatatirea sistemului de colectare de taxe.
Un oficial guvernamental elen a reactionat pozitiv la plan: "Astfel de asistenta, pentru imbunatatirea calitatii si eficientei administratiei publice elene, este binevenita".
Sosirea oficialilor germani la Atena ar putea, insa, retrezi ostilitatea fata de Germania, declansata in ianuarie de un plan pentru numirea unui "comisar pentr buget", care sa supravegheze finantele Greciei.
Intr-un articol de prima pagina din tabloidul elen ProtoThema, voluntarii germani sunt descrisi drept "o forta de asalt formata din colectori de taxe germani".
Un oficial inalt din fiscul elen a spus: "Nu avem nevoie de ajutor din afara. Avem nevoie de computere mai bune si de o mai buna cooperare cu alte departamente guvernamentale".
Voluntarii ar putea derula seminarii sau "proiecte pe termen lung", potrivit Ministerului de Finante german. Toti cei aproape 160 de experti vorbesc engleza, iar aproximativ zece vorbesc... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 17:12
Amnistia fiscala poate fi o solutie pentru lipsa de resurse de la buget, insa pentru acest lucru statul trebuie sa-si asume oprobriul public, fiindca asta ar insemna esecul sau in lupta impotriva hotiei si a fraudei, afirma consultantul financiar Ionel Blanculescu, intr-un interviu Business24.
Potrivit acestuia, nivelul evaziunii fiscale in Romania este de 18 miliarde de euro, aproximativ 14% din PIB.
O prima masura pe care Ionel Blanculescu o propune pentru combaterea evaziunii fiscale ar fi transferul Garzii Financiare la Ministerul Apararii Nationale, in subordinea unui general de armata finantist si in coordonarea ministrului finantelor.
FMI trebuie sa fie de acord cu orice masura economica importanta pe care o ia Romania. De ce nu cere FMI ca statul sa se implice mai mult in lupta impotriva evaziunii fiscale si nu stabileste si anumite praguri de performanta, pentru a scoate economia gri la suprafata?
Comportamentul FMI este impardonabil, in conditiile in care se implica pana la stabilirea programului orar al Metroului Bucuresti, dar omite sa observe valoarea inimaginabila a evaziunii fiscale din Romania.
As risca sa va ofer o explicatie bazata pe anumite complicitati, insa nu o voi face, pentru ca imi este dificil sa va ofer dovezi, asa ca oficial, explicatia se bazeaza pe incompetenta si dezinteresul unor reprezentanti ai FMI pentru Romania, care subestimeaza nivelul de 50% din totalul evaziunii, perfect recuperabil, adica 9 miliarde euro, cam cat... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 11:43
Premierul Emil Boc a anuntat ca va relua razboiul impotriva evaziunii fiscale. Patronatele s-au plictisti de asteptat masuri coerente si propun propriile metode. Printre acestea se numara reducerea TVA si intensificarea controalelor la Vama, dar "nu pompieristic, cu televiziunea".
Intrebat ce masuri ar trebui sa ia guvernul pentru combaterea evaziunii fiscale, Sorin Minea, presedintele Romalimenta, spune "Sa se spanzure!". Acesta adauga ca, pana acum, nu a vazut nicio masura pentru combaterea evaziunii, aplicata la marii evazionisti, si nici la firmele mici. In plus, presedintele Romalimenta atrage atentia ca diminuarea evaziunii nu se poate face "prin controale pompieristice, cu televiziunea".
"Discutia asta cu combaterea evaziunii fiscale o aud de mult. Este imposibil sa ii dau un sfat guvernului, pentru ca habar n-am cum gandeste. Este imposibil sa o faci sa dispara, dar o poti face sa scada. Metodele sunt simple, dar trebuie neaparat sa iti doresti acest lucru.
"Combaterea evaziunii nu se poate realiza, in niciun caz, prin controale pompieristice in Vama sau prin controale cu televiziunea in spate, unde se arata ca s-au confiscat trei kilograme de carne sau cinci de carnati", spune Sorin Minea, pentru Business 24.
Acesta spune ca masurile care ar trebui luate sunt controlarea actelor si oprirea, in granita, a transportului. "Firmele care sunt evazioniste sunt cunoscute de toata lumea. E vorba de milioane de euro care intra in tara. Trebuie sa verifice... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 18:00
Emil Boc a declarat ca legislatia privind combaterea evaziunuii fiscale va fi schimbata, pentru a elimina "smecherii" precum cele in care produsele sunt vandute prin dumping sub pretul accizelor. Premierul a adaugat ca Guvernul va perfectiona sistemul declaratiei unice, in urmatoarele sase luni, potrivit Mediafax. El s-a intalnit, vineri, la sediul Ministerului Finantelor, cu oameni de afaceri, pentru discutii privind masurile de relansare economica.
Premierul i-a asigurat pe acestia ca sistemul declaratiei unice va fi perfectionat in urmatoarele sase luni si ca procesul de reducere a numarului de taxe parafiscale va continua si in acest an.
"Vom modifica si legislatia privind evaziunea fiscala, acolo unde exista inca smecherii ca vanzarea produselor sub pretul accizelor, prin dumping", a spus Boc.
Seful Guvernului a reluat totodata posibilitatea ca nivelul costurilor cu forta de munca sa fie redus in a doua parte a anului, in functie de evolutia economiei. mai mult
Vineri, 04 Februarie 2011, ora 15:21
Proiectul de combatere a evaziunii fiscale va fi aprobat de Guvern saptamana viitoare, sub forma unei ordonante de urgenta, si aplicat imediat, fara sa fie inclus in legea de reducere a cheltuielilor bugetare pentru care Executivul isi va asuma raspunderea in Parlament, a declarat premierul Emil Boc, citat de Mediafax.Guvernul a inclus pe ordinea de zi a sedintei de miercuri proiectul de ordonanta de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale, pentru ca documentul sa fie analizat intr-o prima lectura.
Premierul Emil Boc a cerut sambata ministrilor implicati sa finalizeze proiectul de combatere a evaziunii fiscale pana la sedinta de miercuri a Guvernului, pentru a fi dezbatut in prima lectura, si sa fie urmat de "masuri organizatorice ferme" de aplicare.
Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondului Monetar International ca va acorda ANAF atributii sporite in combaterea evaziunii prin drept de acces la evidentele bancare, ca se va concentra si asupra persoanelor fizice cu mari venituri si va introduce conditii stricte de autorizare a firmelor care lucreaza cu bunuri in regim suspensiv de accize.
In scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu FMI si prezentata saptamana trecuta de MEDIAFAX, Guvernul arata ca sunt necesare eforturi de administrare fiscala sporite pentru a combate scaderea veniturilor colectate pe parcursul recesiunii si ca, in prima etapa, actiunile vor fi concentrate pe frauda in materie de TVA, printr-o mai buna gestionare a arieratelor fiscale in... mai mult
Miercuri, 19 Mai 2010, ora 16:42