Banca Nationala a Romaniei trebuie sa ia in aceasta perioada doua categorii de masuri, una care vizeaza lichiditatea in sistemul bancar si a doua pastrarea stabilitatii cursului si a dobanzilor, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.
"Suntem in perioada in care luam primele masuri care sa permita o functionare relativ normala a economie. Sunt doua categorii de masuri. Prima vizeaza pastrarea lichiditatii in sistemul bancar. In aceste moment sunt bani suficienti in banci, sunt bani suficienti in ATM-uri si facem si toate eforturile, impreuna cu sistemul bancar, ca ministerul de Finante sa aiba acces la acesti bani", a spus Suciu la Antena 3.
Acesta a subliniat ca nu este niciun motiv de ingrijorare legat de depozitele bancare, de banii din banci ai oamenilor, iar starea de urgenta, "dupa ce va fi clarificata notiunea", nu va avea niciun impact in legatura cu sistemul bancar.
"Nu este nicio legatura intre instalarea starii de urgenta si situatia sistemului bancar, nu este niciun motiv de ingrijorare sau de a incerca sa scoatem bani din ATM si din banci . Este un apel la calm pe care il fac, la buna-cuviinta si la intelegerea situatiei respective", a explicat purtatorul de cuvant al Bancii Nationale.
Acesta a precizat ca a doua masura pe care BNR o ia este sa pastreze, in conditiile evolutiei pietei, in conditiile volatilitatii din pietele internationale a stabilitatii cursului si a dobanzilor.
"Stiu ca astazi ati consemnat recorduri si ati... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 17:12
BNR va reduce in luna mai pentru cea de-a cincea sedinta consecutiv dobanda cheie, cu inca 0,25 puncte procentuale, la 5%, insa este putin probabil sa continue relaxarea conditiilor de politica monetara dincolo de acest nivel, potrivit estimarilor analistilor.
"O noua taiere de 25 puncte de baza (0,25 puncte procentuale - n.r.) pare acum probabila (...) Principala tema a comunicatului de presa (in care BNR anunta decizia de joi - n.r.) o reprezinta tensiunile de pe pietele locale ale bancilor mama care opereaza prin subsidiare in Romania, sugerand ca banca centrala ar putea lua masuri pentru stimularea creditarii, compensand pentru mediul extern dificil", se spune intr-o analiza a ING.
ING considera ca efectuarea de noi reduceri ale dobanzii cheie dincolo de 5% par putin probabile, insa nu pot fi excluse.
Expertii bancii britanice Barclays se asteapta de asemenea ca BNR sa reduca inca odata dobanda de politica monetara, la sedinta de la inceputul lunii mai, pentru ultima data in acest ciclu de ajustare.
Scaderea dobanzii cheie cu inca 0,25 puncte in mai este asteptata si de analistii Raiffeisen intr-o nota recenta, cu conditia ca situatia de pe pietele externe sa nu se deterioreze semnificativ.
De asemenea, estimarea membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) indica un nivel de 5% al dobanzii pentru finele acestui an.
Consiliul de Administratie al BNR a decis joi sa reduca cu 0,25 puncte procentuala nivelul ratei dobanzii de... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 16:44
Legislatia bancara ar urma sa fie revizuita si sa intre in vigoare pana la finalul lunii martie 2010, iar bancile cu probleme vor trebui sa solicite autorizatia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) inainte de a incepe procedurile de lichidare, potrivit scrisorii de intentie a guvernului, transmisa FMI, preluata de NewsIn.Potrivit acesteia, amendamentele legale la cadrul de inchidere a bancilor vor fi elaborate prin consultare cu Fondul Monetar International (FMI). "Ne mentinem angajamentul de a imbunatati sistemul de siguranta disponibila pentru a tine sub control tensiunile financiare negative. Intentionam sa dezvoltam cadrul de lichidare a bancilor-problema (...).
Vom incredinta, de asemenea, BNR competenta de luare a deciziilor cu privire la demersurile de intreprins in cazul unei institutii de credit insolvabile, prin modificarea regimului de insolventa a bancilor, in sensul solicitarii autorizatiei BNR inainte de a initia procedurile de lichidare", se arata in scrisoarea de intentie.
Legea institutiilor de credit va specifica un declansator clar pentru numirea obligatorie si din timp a unui administrator special, care va putea implementa prompt masuri de restructurare, incluzand achizitia si asumarea, vanzarea de active, transferuri de depozite si diminuarea capitalului pentru a absorbi pierderile.
Legea va autoriza BNR sa stabileasca competentele si atributiile administratorului special. "Parlamentul trebuie sa adopte pana la finele lunii martie 2010 o lege despre... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 14:45